Evropský šerm

boj nožem, box, řecko-římský zápas, historický a sportovní šerm, sambo, le savate...

Moderátor: Makoto

Příspěvekod Jendis » ned 20. črc, 2008 22:24

Ve videopůjčovnách se v součastnosti objevil Ruský film s názvem: 1612

Příběh celkem nic moc,ale poprvé jsem ve filmu viděl ©panělskou školu šermu......a celkem pěkně. Neříkám,že je to zázrak,ale ..... pro toho,koho to zajímá a pro představu....... :wink: :!: :idea:
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marcelo » pon 21. črc, 2008 8:33

Jendis píše:Ve videopůjčovnách se v součastnosti objevil Ruský film s názvem: 1612

Příběh celkem nic moc,ale poprvé jsem ve filmu viděl ©panělskou školu šermu......a celkem pěkně. Neříkám,že je to zázrak,ale ..... pro toho,koho to zajímá a pro představu....... :wink: :!: :idea:

Mne sa ten film Jendo pacil,aj pribeh usiel ked to porovnam s tradicnymi holywoodskymi "bijakmi"..taky "panslavsky" :wink: ..ale najviac sa mi pacil "Spanelak" a super scenka bola,ako mu vo sne ukazoval serm cez matematiku a uhlovanie a kruznicu,zavrseny tou technikou "polibek smrti" rapirom rovno do krku :twisted: Urcite obstastnim svoje zmysly a kulturne vyzitie este naslednim pozretim tohto filmu :wink: Mne sa velmi paci europsky bojovy serm,hlavne talianska a spanielska skola..videl som zopar manuskriptov,tusim Agrippa a podobni borci a tie skice tych sermiarov ako su krasne nakreslene,v takom renesancnom duchu,to az pohladi na dusi ten kusok historie..
marcelo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » pon 21. črc, 2008 8:58

No ja jsem si sehnal Duelisty a to se mi hodne libilo - Jendis diky za tip. Jo posilam i SZ tak se mrkni.

Mam dotaz na šermíře. Učí se někdo německou školu? Četl jsem o Velmistrovi (jméno už nevím) německé školy, který používal techniku boje s nožem/tesákem. A testoval to v osobních soubojích proti protivníkovi s mečem a neprohrál.
No a co mě zaujalo, bylo že prý používal držení nože tak, aby rovnou tím držením eliminoval některé protivníkovi útoky. Můžete mi to trochu popsat? Víte o tom něco?
Martin Mikolášek, Olomouc
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pon 21. črc, 2008 12:23

marcelo píše:
Mne sa ten film Jendo pacil,aj pribeh usiel ked to porovnam s tradicnymi holywoodskymi "bijakmi"..taky "panslavsky" :wink: ..ale najviac sa mi pacil "Spanelak" a super scenka bola,ako mu vo sne ukazoval serm cez matematiku a uhlovanie a kruznicu,zavrseny tou technikou "polibek smrti" rapirom rovno do krku :twisted: ..

Příběh neřeším....ale ten šerm....mno....o 1000% lepší,než ve kterémkoliv Americkém filmu....a ta ©panělská škola....dle mého prvně ve filmu.
Ten "magický kruh"+ výuka přes matematiku,úhly a geometrii....o tomhle přesně ©panělská škola je. "Polibek smrti"...to už byla taková filmařská licence.......ale porovnání ©panělské školy(i když ty obrázky a manuscript ve filmu,to je Fabris-Italská) a šavlové školy.......to se mi líbilo.

4Naia- poptám se Ti,ale nezdá se mi to......
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod majkx » pon 21. črc, 2008 16:17

NAIA píše:Mam dotaz na šermíře. Učí se někdo německou školu? Četl jsem o Velmistrovi (jméno už nevím) německé školy, který používal techniku boje s nožem/tesákem. A testoval to v osobních soubojích proti protivníkovi s mečem a neprohrál.
No a co mě zaujalo, bylo že prý používal držení nože tak, aby rovnou tím držením eliminoval některé protivníkovi útoky. Můžete mi to trochu popsat? Víte o tom něco?

Čau, kupodivu jsem to celkem dávno četl taky, jednalo se o kněze, podle jeho technik boje s tesákem se wermacht učil narábět s polní lopatkou za druhé světové 8O . Bohužel už si taky nevzpomínám proč vyhrával, ale bylo to myslím něco ve smyslu s úhybnými manévry těla a lepším propracovním zkracování vzdálenosti a protiútoky, teda aspoň já si to tak z toho textu pamatuju, ale ruku do ohně za to nedám :oops: :wink: .
majkx
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pon 21. črc, 2008 17:06

Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod majkx » pon 21. črc, 2008 19:03

4 Naia, tak jsem prohrabal archiv a měl jsi pravdu ty i já, je to napsáno přímo od zdroje z článku od Mgr. Petra Vytopila, který poskytl pro naše intranetové forum a vyšlo to i ve fajtru:

Velkým přínosem byla dvě díla zakladatele německé školy šermu tesákem, mistra Johanna Lecküchnera. Tento mistr, kněz, propagoval velmi propracovaný systém založený na pohybu do stran a systému preventivních krytů (šermíř se při útoku pohybuje tak, aby už svým postavením eliminoval část protivníkových útoků a zbývající terč (své tělo) vykrývá pomocí preventivních krytů. Tento mistr rozděloval šermířské tempo na pět taktů. Za svůj život mistr Lecküchner podstoupil několik soubojů s tesákem proti jedenapůlručnímu meči a nikdy nebyl poražen. Jeho názory se setkaly s velkým ohlasem a další šermířští mistři jeho myšlenky využili i v šermu mečem. Zajímavé je, že jeho první práce neobsahuje jediné vyobrazení a tvoří ji pouze písemný text (stejně jako třeba u Ringecka).
Německá škola je spojena s celou řadou německých mistrů. Do dnešní doby máme popsáno více jak 280 prvotisků šermířských traktátů. Ještě v první polovině 20. století se vojáci wehrmachtu učili bojovat polní lopatkou dle zásad mistra Lecküchnera.
majkx
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » pon 21. črc, 2008 20:00

No paráda, přesně tohle jsem měl na mysli. Ví o tom někdo víc? Myšlenka je to zajímavá, stojí za to se tomu trochu věnovat.

Ještě bych se zeptal šermířů. Jak na tom bylo se šermem (stylem boje) třeba v Rusku, Polsku nebo Čechách? Měli také svoje školy?

Prosím odpovídejte rychle než mi začne odpovídat Luen :wink:
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pon 21. črc, 2008 22:18

Tak tesák v podstatě vznikl v Čechách...... :wink:

V Rusku a Polsku hodně šavličky......a jinak se tu potulovalo tolik učitelů šermu,že nějaké samostatné školy......
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » úte 22. črc, 2008 0:24

NAIA píše:Prosím odpovídejte rychle než mi začne odpovídat Luen :wink:

??? Copak te trapi :lol: :wink: Chces znat shodu mezi nasim tesakem a jihocinskym seung dao ...
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » úte 22. črc, 2008 7:02

luen píše:

??? Copak te trapi :lol: :wink: Chces znat shodu mezi nasim tesakem a jihocinskym seung dao ...

Ja jsem věděl že se chytneš :D Jinak diky za optani - netrapi mě nic :wink:
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » úte 22. črc, 2008 7:30

NAIA píše:Ještě bych se zeptal šermířů. Jak na tom bylo se šermem (stylem boje) třeba v Rusku, Polsku nebo Čechách? Měli také svoje školy?

Kdysi jsem po tom taky pátral. Nevím jak v Polsku a Rusku, tam jak už bylo napsáno jeli hodně šavle, ale u nás nevznikla žádná škola šermu evropského významu. Vzhledem k našemu úzkému propojení se Svatou říší se naše raná nobilita učila především německou školu. Později se naše aristokratická elita stala hodně kosmopolitní a podléhala stejným trendům jako zbytek Evropy. Takže si myslím, že jak v Čechách tak v Rusku nebo Polsku působila vždy nějaká odnož v té době převládající školy, která do sebe absorvovala místní zvyky a zkušenosti.
Jediné naše specifikum byl tesák, takže tam by mohlo něco jako česká škola vzniknout (silně ovlivněná německou), ale nejspíš se do současnosti nic nedochovalo.
Třeba se mýlím a někdo ze šermířů mě vyvede z omylu a nějaká škola šermu u nás vznikla.
V Rusku a Polsku jednině šavle. Ale jejich nobilita stejně jako naše jezdila na vychování do Itálie a Francie atd. a tam se také učila šermovat, takže si domů přivezli něco z těchto zemí.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » úte 22. črc, 2008 11:24

NAIA píše:
luen píše:

Ja jsem věděl že se chytneš :D Jinak diky za optani - netrapi mě nic :wink:

Nojo, ale ja mysli, ze uz je to ohrana pisnicka a ze to kazdej tak nejak vice ci mene zna :wink: Zbrane jsou vlastne vsude stejne resp. obdobne ... tedy krome par totalnich uletu :lol:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » úte 22. črc, 2008 12:13

No to jo, ale ja jsem se spis chtel dozvedet jestli mame nejake sermirske legendy take z nasich zemi....

O nejakou jihocinskou savli mi ted nejde, ale muzem to rozebrat jindy :wink:
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » úte 22. črc, 2008 12:19

NAIA píše:No to jo, ale ja jsem se spis chtel dozvedet jestli mame nejake sermirske legendy take z nasich zemi....

Jako jednotlivce???Reálné osoby?? To víš,že máme...... :wink: Stačí juknout do knih jako třeba : ©ermíři,rváči a duelanti,....... (nebo další již zde zmiňované. Kdyžtak ještě písnu bližší info.
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » úte 22. črc, 2008 12:29

NAIA píše:No to jo, ale ja jsem se spis chtel dozvedet jestli mame nejake sermirske legendy take z nasich zemi....

O nejakou jihocinskou savli mi ted nejde, ale muzem to rozebrat jindy :wink:

Proto take nic nepisu, jinak te asi prekvapim ja osobne mam serm rad :wink: mam par kamosu ze skupiny GOBARO (napr. Standa Vesely), kteri umi a kterym to pekne chodi :wink: Mimochodem Muzu se zeptat jestli by nedorazili na setkani se zbranema :wink: Jednak jsou to fajn kumpani (zadnou srandu nepokazi) a jednak fakt umi :!: O tesaku vi hodne, prodiskutoval jsem s nim spousty veceru u lahodneho moku :lol:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » úte 22. črc, 2008 12:50

Ale to me vubec neprekvapuje. Kdo by taky nemel rad serm ze? Me se take hodne libi, proto sem pisu.

No kdyby jsi Jendisi mohl a nasel trochu casu tak sem neco dej.

Na ten sparring se zbranema je mozne dojet jen na nuz? Resp. tesak? Nebo se zam rezete jen meci a kordy?
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » úte 22. črc, 2008 13:31

Pokud myslíš legendární šermíře tak máme. Kdesi jsem četl story o jednom našem šlechtici (bohužel si nepamatuji jeho jméno), který se utkal se slavným frantíkem. Ta story měla zhruba tento průběh:
Ten frantík byl pověstný šermíř a vyhrál kolem 10 až 15 soubojů (možná přeháním, přesné číslo si nepamatuji). Bylo o něm známo, že ovládá nějaký obzvlášť šikovný tajný výpad, kterým své soupeře posílá do věčných lovišť. Frantík byl slušný případ pro psychiatry, neboť těla svých poražených nepřátel si nechal nabalzamovat a ukládal je do rodinné kaple.
Náš šlechtic jej vyzval na souboj a měl jednu podmínku, že noc před soubojem stráví v rodinné kapli frantíka. Ten mu to velkoryse dovolil, neboť ten souboj považoval za jasnou věc a myslel si, že náš borec chce urovnat věci pozemské než zakalí.
Druhý den proběhl souboj, který měl pro frantíka nezvyklí průběh. Poté co se chlapci vyzkoušeli, tak frantík použil svůj tajný smrtelný výpad. K jeho překvapení je náš borec vykryl a vzápětí tím stejným výpadem kontroval frantíka (k jeho velkému překvapení), který jej nevykryl. Frantík putoval do rodinné hrobky za kámoši.
Později vyšlo najevo, že náš borec nebyl žádné jelito a noc v kapli netrávil modlitbou, ale prohlížením těl mrtvých soupeřů. Zjistil, že všichni měli stejné smrtelné zranění. Náš čípek dokázal na základě svých zkušeností odvodit frantíkovu tajnou techniku. Prý zasunul do rány klacek a z toho odvodil pod jakým úhlem a z jakého směru byla tato technika vedena. Pokud je tento příběh pravdou tak ten náš šlechtic byl opravdu těžký machr a hlava otevřená.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » úte 22. črc, 2008 14:34

NAIA píše:
Na ten sparring se zbranema je mozne dojet jen na nuz? Resp. tesak? Nebo se zam rezete jen meci a kordy?

nože,kordy,meče,shinaie,tesáky...klacky....escrima....fšechno. :wink:

4Luen - Gobaro jsou dobří(jsem slyšel).....už tam byl Borek,jezdí tam Mac + lidi od něj.....čím víc a šikovnejch,tím líp.
Naposledy upravil Jendis dne úte 22. črc, 2008 14:38, celkově upraveno 1
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » úte 22. črc, 2008 14:37

RBR píše:Bylo o něm známo, že ovládá nějaký obzvlášť šikovný tajný výpad, kterým své soupeře posílá do věčných lovišť.

Tu story jsem taky slyšel,jméno takhle nedám...nicméně...k těm tajným výpadům jsem velmi skeptickej......
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na západní bojová umění a sporty...