Evropský šerm

boj nožem, box, řecko-římský zápas, historický a sportovní šerm, sambo, le savate...

Moderátor: Makoto

Příspěvekod Vrozkrokkop » pát 09. říj, 2009 15:21

SH© je vůbec dost nešťastnej pojem, protože to může obnášet v podstatě cokoli - někdo zase třeba vůbec nedělá scénická vystoupení, někdo zase dělá JENOM scénická vystoupení.
Mělo by se to nějak rozdělit, vždycky musim sáhodlouze vysvětlovat co vlastně dělám, aby to nebylo "jóóó ty vystupuješ někde na hradě, kde máš kostým?" - to mě vždycky spolehlivě rozčílí :evil:
Vrozkrokkop
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Emiel » pát 09. říj, 2009 16:08

Jendis píše:Píšu "obvykle necvičí".......ve spoustě skupin se prostě mezi sebou "nemelou"......drilujou techniku(teda,opět, jak kde),+nacvičují souboje. Ale sparring málokdy,málokde.

Jo tááák to myslíš :)
Never get into fights with ugly people because they have nothing to lose.
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Emiel » pát 09. říj, 2009 16:13

Vrozkrokkop píše:SH© je vůbec dost nešťastnej pojem, protože to může obnášet v podstatě cokoli - někdo zase třeba vůbec nedělá scénická vystoupení, někdo zase dělá JENOM scénická vystoupení.
Mělo by se to nějak rozdělit, vždycky musim sáhodlouze vysvětlovat co vlastně dělám, aby to nebylo "jóóó ty vystupuješ někde na hradě, kde máš kostým?" - to mě vždycky spolehlivě rozčílí :evil:

To mi povídej.

Já osobně dělím šerm na sportovní šerm (V tom jsou regulérní závody atd.)
a šerm a ten až dělím na několik odvětví, respektive tři:

Historický šerm - Co největší snaha o napodobení podmínek, vybavení a boje v určitém období. Nebo též Living History šermování ;)

Dále scenický šerm - divadlení představení. Krásné na pohled, ale zdlouhavé :)

a relaxační šerm - To je ten zbytek. Například jedou podle historie a podobně, ale je v tom už míchání stylů - viz třeba tak oblíbená jedenapůle, která prakticky lsoužila jen jako soubojová zbraň :), míšení výbavy s různými obdobími. (nákrčník 17 století do výbavy rytíře ze 14. století vážně nejde :), modernější materiály (kostýmy mohou být šité na stroji, jiné látky.

ten poslední druh šermu dělá asi nejvíce lidí, je to to, co vyučuje magisterium, Argo a podobné společnosti plus hodně skupin. Jak by řekl jeden člen naší skupiny - Klasická ukázka českého šermu.

Nutno dodat, že ta scenika a Living history jsou o dost nákladnější jak na finance, tak na čas tomu věnovaný a vlastní píli.
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 09. říj, 2009 17:49

Vono nejde až tak o hadry,ale jestli Ti to šlape...... :wink: :!:
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Emiel » pát 09. říj, 2009 18:22

Jendis píše:Vono nejde až tak o hadry,ale jestli Ti to šlape...... :wink: :!:

To máš recht ;) Ale tak ono taky jde o to, jakej styl trénuješ. ;)

Když to vezmu na sebe, tak je to vrcholová gotika (13.století).
Tam prakticky cvičíme převážně boj do bitvy. (boj ve formaci, výdrž atd).
Sice to nemá žádná pravidla, ale je to fajn (jediné pravidlo je, že by se nemělo sekat a bodat na obličej. - Také kvůli tomuto jsou dávány velcie přísné nároky na výbavu. Bez řádné cohrany (silné prišívanice, případně majetnější i zbroj) vás tam nepustěj.
Prakticky jsou tři možné způsoby vyřazení - Buď jě člověk tak zmlácenej, že přes bolest nemůže ject dál bo se tak unavý, že jeprostě grogy a nebo prostě ho někdo dostane na zem a prakticky mu ukáže, že pokud by vstal, dostane další po kebuli a bude následovat první případ :)
Jinak ovšem jeneme i souboje, jeden ja jendoho, o tom žádná. Ovšem primárně jsme zaměření na bitvy.
V soubojích ještě máme pak rozdíly, že se počítají zásahy a neberou se údery na nohy. :)
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 09. říj, 2009 21:01

Proč neberete nohy???? Jak Tě pichnu do haksny,jseš můj.......prostě celý tělo je jedna velká zásahová plocha.......i malý říznutí může být rozhodující,s krví odchází síla.

Jinak,sekání a bodání na hlavu. ®elezem to chápu,cvičnou zbraní naopak.......na tréninku jsme na palici taky neútočili,ale to jen z důvodu absence ochranných pomůcek. Jinak na pohodu.......
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Emiel » pát 09. říj, 2009 21:47

Jendis píše:Proč neberete nohy???? Jak Tě pichnu do haksny,jseš můj.......prostě celý tělo je jedna velká zásahová plocha.......i malý říznutí může být rozhodující,s krví odchází síla.

Jinak,sekání a bodání na hlavu. ®elezem to chápu,cvičnou zbraní naopak.......na tréninku jsme na palici taky neútočili,ale to jen z důvodu absence ochranných pomůcek. Jinak na pohodu.......

na haksny se útočit může..ale nepočítá se ti to jako úder - v souboji..to jsou prostě soubojová pravdila..neplatná úderová plocha :D Jinak mu klidně zlom lejtko :D

noo..na halvu se může...Jak sekat, tak bodat..Já mluvil o obličeji..to je jen část hlavy :) -a obličej dobovým vybavením prostě úplně ochránit proti tomu nelze. Necem se zmrzačit víc, než je nutno ;)

Ty děláš, pokud jsem dobře pochopil španělku, že? Takže flerety atd? (Prostě delší, užší a převážně bodné meče :) )
Já zas jedu s jednoručkou a štítem bo bez :)
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » sob 10. říj, 2009 5:20

Máš v tom trochu hokej.......fleret je/byl vždy cvičná zbraň.

A dělal jsem Italskou školu.
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Emiel » sob 10. říj, 2009 9:46

Jendis píše:Máš v tom trochu hokej.......fleret je/byl vždy cvičná zbraň.

A dělal jsem Italskou školu.

Jo v tomhle mám. Uznávám, proto se ptám. Na mě je tohleto už moc moderní. V gotice nic takového nemám. V období, co dělám já dokonce ani tu jedenapůl ručku, dnes tak hodně oblíbenou u většiny šermířů, nemám :)

Osobně mám jen hůl- Oproti asii zajímavě pojatá
jednoručka
jednoručka plus štít
kopí
dýka

Tedy kordy, rapíry a spol mi moc nic neříká, víc mi říká tenhle styl boje:

http://www.youtube.com/watch?v=bXW9-7835B8
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » sob 10. říj, 2009 20:15

moderní/nemoderní.....je tam čepel......buď šermovat umíš,nebo ne...... :wink: Nějakej štít,nebo zbroj,to nezachrání.
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SeaRanger » ned 11. říj, 2009 11:29

Souhlasim s tim ze je Standa (a dalsi clenove skupiny Gobaro) libovec, pokud se od nej chcete ucit umeni sermu pak ale spise navstivte stranky s jeho skolou sermu:
http://www.ars-dimicatoria.cz/menu.htm
SeaRanger
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Emiel » ned 11. říj, 2009 13:23

Jendis píše:moderní/nemoderní.....je tam čepel......buď šermovat umíš,nebo ne...... :wink: Nějakej štít,nebo zbroj,to nezachrání.

Ale o tom jsme se nebavili. řešili jsme styl :D
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pon 12. říj, 2009 8:19

Jenže to jde ruku v ruce.....alespoň já na to tak koukám. Nezajímala mne nikdy LH,zajímal mne šerm. Našel jsem ve španělské škole něco,co se mi líbilo....supr,přidal jsem to repertoáru. To samé s Francouzskou školou.....

Nešermuju "čistou" italku,ale myslím,že mi to celkem funguje(fungovalo).Alespoň na setkání BU.cz se zbraněma.....

Stejně je šerm hlavně o nohách,hlavě a o oku......... :!: :idea:
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Emiel » pon 12. říj, 2009 14:09

Jendis píše:Jenže to jde ruku v ruce.....alespoň já na to tak koukám. Nezajímala mne nikdy LH,zajímal mne šerm. Našel jsem ve španělské škole něco,co se mi líbilo....supr,přidal jsem to repertoáru. To samé s Francouzskou školou.....

Nešermuju "čistou" italku,ale myslím,že mi to celkem funguje(fungovalo).Alespoň na setkání BU.cz se zbraněma.....

Stejně je šerm hlavně o nohách,hlavě a o oku......... :!: :idea:

Noo, já v tý evropě hlavně ještě nejsu tak hluboko. Předtím jsem trénoval Bujinkan a v něm jsem měl Kenjutsu a to je trocha hodně o něčem jiném. Asijský šerm se s evropským nedá srovnávat.
Jen třřeba to, co dělalo mně veliký problém - úplně jiný druh sekání. Jak je katana jinak vyvážená než evropský meč, seká se i jinak. U katany je to spíš jako, když se nahazuje prut na ryby. Evropa spíš takové táhlejší a razantnější atd :)

Ovšem, v tom souhlasím, že je to hlavně o práci nohou a o oku. Na druhou stranu technika je taky důležitá - seky krásně hladké a rovné - kdyby se to vlnilo, tak se to může zaseknout o brnění, sjet na plochu meče a podobně.

To už jsou ale jen detaily mezi různými styly - Vem si, že u tebe je v těšch školách o dost užší čepel než u mě, tak se s tím asijk mlátí dropátko jinak, ale základ je to samé..
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » pon 12. říj, 2009 15:46

SeaRanger píše:Souhlasim s tim ze je Standa (a dalsi clenove skupiny Gobaro) libovec, pokud se od nej chcete ucit umeni sermu pak ale spise navstivte stranky s jeho skolou sermu:
http://www.ars-dimicatoria.cz/menu.htm

JJ vim uz jsem to sem i daval, ale lidi si stezovali na to, ze maji ty stranky pomale ... je fakt, ze to nacita dele nez je treba :(
Nezname se nahodou? Pry uz si otevrel skolu i Michal K., ale mam to z druhe ruky a kdyz jsem byl naposled s klukama v divadle na kalbe, tak o tom Michal jen mluvil ...

Honza

Jendis píše:Stejně je šerm hlavně o nohách,hlavě a o oku......... :!: :idea:

Naprostej souhlas :wink: Tohle plati obecne at je to evropa nebo asie :wink:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Vrozkrokkop » pon 12. říj, 2009 15:55

Emiel:
Co se Evropy týče, tak určitě je dost rozdíl mezi bitevním a soubojovým šermem.
V bitvě určitě o větší razanci (ovšem ne za cenu ztráty stability :D ) půjde, kvůli zbrojím, ale jak pro bitevní tak pro soubojový, s tou táhlostí..... stát proti někomu kdo fakt umí, to je vichřice.
Vrozkrokkop
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Emiel » pon 12. říj, 2009 16:06

Vrozkrokkop píše:Emiel:
Co se Evropy týče, tak určitě je dost rozdíl mezi bitevním a soubojovým šermem.
V bitvě určitě o větší razanci (ovšem ne za cenu ztráty stability :D ) půjde, kvůli zbrojím, ale jak pro bitevní tak pro soubojový, s tou táhlostí..... stát proti někomu kdo fakt umí, to je vichřice.

Uvidím..Dost se těším :)
Sice máme skupinu zaměřenou na bitevní šerm ,ale osobně budu chtít jet i souboje, mám je mnohem raději :) Ale cotak vedoucí skupiny říká, tak aj ty souboje pojedem, ale primárně bitvu.
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pon 12. říj, 2009 16:16

Bitevní,soubojový....cože?????

Je tam ostrá čepel,vždycky jde vo kejhák. Nelze to dělit......jaká razance????Jaká táhlost??? Absolutně teď netuším,o čem mluvíš......... :?

4 Emiel.....já bych to nedělil na asijský a evropský šerm......každá škola má něco. Každej šermíř to dělá jinak :wink:
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Boreas » pon 12. říj, 2009 16:36

Jendis píše:Bitevní,soubojový....cože?????

Je tam ostrá čepel,vždycky jde vo kejhák. Nelze to dělit....

No tak to neni tak uplně pravda... středověcí mistři rozdělovali šerm na boj beze zbroje a se zbrojí. Dalo by se to tedy snad laicky vyjádřit jako "soubojový" a "bitevní"...
Klub nereálné sebeobrany
Boreas
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Emiel » pon 12. říj, 2009 16:52

A ještě bych doplnil, že bitevní je boj ve formaci - Prakticky seo mezuješ jen na pár seků.
Zatímco soubojový máš obvykle jeden na jednoho.

A mezi Asií a evropou je veliký rozdíl .Alespoň, co se japonského šermu týče...
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na západní bojová umění a sporty...