RUNAR píše:Říkat tady o páscích že jsou k ničemu je blbá hloupost.
Jako malej jsem dělal nejdřív Judo a potom Karate v obou oddílech byli dobrý borci,
před zkouškama na pásek naprostá většina adeptů začala víc trénovat.
Když uděluje stupně někdo kdo se vyzná tak to může bejt v začátcích (prvních 5 let)
dobrý povzbuzení .
Dál je to dobrá orientace protože trenérů je spousta a když přijede někdo na seminář s vysokym stupněm od řádnýho bijce tak hned vim o co jde.
Je jasný že lidi co známe s páskama neuvádíme prostě si napíšem
pan Yamaha nebo pan Kawasaki těmi přezdívkami myslím sílu, rychlost a výkon

a každýmu je jasný o co jde........
Samozřejmě že znám lidi co uměli a nechtěli páskovat to se potom stalo že trenér
na konci tréninku 
někomu udělil vyšší pásek.
Je naprostá pitomost páskování odsoudit takovej pohled je řádně omezenej.
No vidis a ja se snazim lidi motivovat jinak. Na ulici je pasek nezachrani a ve sportovnim zapase take ne. Lidi maji mit respekt z toho, ze nekdo neco umi a ne z toho co ma na sobe! Neodsuzuju pasek jako takovej, take mi drzi kalhoty a take jsem ho ocenil na judu, kdyz jsem chtel s nekym mrsknout

Neni muj problem, ze to s tema paskama bylo myslene jinak a ze to ulitlo ... Kritizuju placene paskovani, kritizuju paskovani za ucelem dalsiho postupu, kritizuju paskovani, ktere stejne na konec nema zadnou obecnou platnost, protoze se neda standardizovat a 1.dan v kazdem oddile ma vlastne uplne jinou vypovidaci hodnotu o kvalite atd ...
Mam-li zajem vedet jak na to nejakej borec je, tak se podivam jak mu to "slape" a muze cvicit treba v teplakovce z trziste ... Obecne se stal z obleceni, pasku, hodnosti ... fetish a mnoho lidi se honi za tim, aby zapadli v ramci omacky (oblecky, chovani, jednani ...) misto aby se soustredili na svuj prvorady ukol ... neco umet a touhu se neco poradne naucit!
Cvicil jsem radu let judo a radu let karate. Trenerovi na karacu bylo vzdy trapne, kdyz za mnou musel prijit s tim, ze jestli se chci rozvijet dal musim jit na zkousky! Z prehledem jsem vyhraval v kumite se zlutym paske nad lidma s hnedym ... oc trapnejsi bylo, ze prave zkusebni komisar byl trener lidi, kteri vsude dostali na budku, ale kazdej z nich byl drzitel vysokeho kyu ... Abych neplacal z vody byl to pan Pytlik z Plzne a jeho skola karate!
Pytlikovo klubovej fetish ... jehoz uroven byla a je k smichu. Ruda Stransky z K. Varu radeji jezdil (tenkrat jeste) za tezke prachy do Nemecka a snad do Japanu (jen z doslechu), nez by se nechal prezkouset takovejma lamama a stranickejma kadrovakama jako byl Pytlik a jeho osadka.
Nerikam, ze je to takhle vsude, ale neco sem se po zavodech najezdil a byl to velice casty jev napric celou republikou ... Proc tolik dohadu ohledne dnesnich klubu karate ... nejde v 50% o to, ze si nekdo udelal dan u nejake lamy, ktere za to zaplatil atd ... atd ...