Gino píše:A tak, kdyz uz se resej ty zbrane...
Co myslite, co je lepsi si poridit, jakozto obycejnej civil, dejme tomu jako ja? Pri mych 75kg a 200cm tezko nekoho zastrasim postavou a vahovy rozdil u vsech moznych "blbecku" v mem okoli je vzdy v muj neprospech a nezridka kdy i tech zminenych 30kg.
Teleskop, nebo nuz?
S nozem jsem nikdy necvicil, s tyckou escrimackou (jako teleskop) jsem si kdysi obcas zablbnul s kamaradem, ktery Escrimu cvici. Osobne jsem se vzdy spise klonil k tomu teleskopu hlavne z duvodu jeho vetsiho dosahu.
Čau Gino, tvé proporce by Ukrop označil frází "hajzlový pavúk"...

Zbraň ve tvém případě opravdu výrazně zvýší obranyschopnost (pokud s ní budeš umět zacházet), protože eliminuje silový deficit a při tvých 200 cm dosáhneš nebezpečně daleko...

Osobně bych ti taky doporučil spíš ten teleskop, když už máš nějaký zkušenosti s Escrimou. Každopádně bych na tvém místě navštívil i nějaký ze specializovaných kurzů zaměřených na obranu teleskopickým obuškem, protože mimo boje samotného zahrnují i problematiku nošení, tasení, taktiku a eventuelně nějaké trestněprávní informace... Například
Martin Hradecký má velmi dobré reference, ale kvalitních možností bude samozřejmě víc, zejména "Filipínci" do toho dost dělaj, stačí se poptat. Zrovna Buff tady inzeroval
tohle. Co se týče nože - ve variantě moderního "onehandu" je jeho nošení o dost příjemnější, než většího a těžšího teleskopu. Nůž má sice kratší dosah než teleskop (ovšem s tvýma 200 cm bych to moc neřešil), ale větší spektrum účinných technik a hůř se brání... Ovšem v našich podmínkách je nutno brát v potaz i ten faktor, že část soudců v ČR se dívá na obránce použivšího nůž poněkud přes prsty...

Jo a to co uvádí Toman - dosud zde nezmíněný pepřák je velmi rozumnou a účinnou alternativou

Kvalitní pepřový sprej je lehký, skladný a snadno ovladatelný. Ale i jeho použití vyžaduje určité znalosti, přečti si například
tohle.