sebeobrana pro ženy

krev, pot, slzy a adrenalin - na ulici neplatí fair play!

Příspěvekod Skateordie » sob 19. led, 2008 22:31

Makoto píše:Koule snad nikdo nebude mit moc vysoko :wink:

Len aby ich nemal moc nizko :lol:
Skateordie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Panda » sob 19. led, 2008 22:36

2 Makoto and MED:
No já ještě jestli mohu, z toho klipu když jsem ho porovnal s předchozím mi přišlo, jako byste holky trochu více šetřily než minle...je to jen zdání nebo trend ve výuce?
Plus z klipu to samozřejmě nemůže vyplynout, ale občas mi přišlo že jste nechali děvčata utéct moc brzy,že jste odpadli hned po první ráně ( a i když co já vím, asi to bylo dost drsné) a když děvče včas neuteklo, tak jste ho nechali chvilku se vzpamatovat, já bych to trestal obnoveným útokem.
Jinak ale znovu respekt jak nad výsledky, tak nad obětavostí trenérů. :wink:
Naposledy upravil Panda dne sob 19. led, 2008 22:41, celkově upraveno 1
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fighter99 » sob 19. led, 2008 22:41

Skateordie píše:

Jen aby je pred tim utokem nemel normalne vysoko,a po nem moc nizko :evil: :lol: au! :lol:
"Strenght does not come from physical capacity, it comes from indomitable will."
(Síla nepřichází z fyzické kapacity, přichází z nezkrotné vůle)
Mahatma Gandhi
fighter99
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod fighter99 » sob 19. led, 2008 22:50

Skateordie píše:

Jen aby je pred tim utokem nemel normalne vysoko,a po nem moc nizko :evil: :lol: au! :lol:
"Strenght does not come from physical capacity, it comes from indomitable will."
(Síla nepřichází z fyzické kapacity, přichází z nezkrotné vůle)
Mahatma Gandhi
fighter99
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod player » sob 19. led, 2008 23:02

Makoto : ja myslim, ze se v podstate shodnem snad ve vsem.Ono na druhou stranu cim min toho je na videu videt, tim lip, nikdy nevis, kdo na ty videa kouka, ze;)
PS:rekl bych, ze mame ty same helmy, ja holkam davam prstovky, aby si o tu mrizku neznicili klouby, kdyz si chtej zkusit bouchnout pesti a jako ze jednu to svadi obzvlast a ja zacinam uvazovat o nejakem figurantovi:))
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Skateordie » ned 20. led, 2008 11:27

fighter99 píše:
Skateordie píše:

:lol: :lol: :lol: auuu
Skateordie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » ned 20. led, 2008 14:46

Panda píše:2 Makoto and MED:
No já ještě jestli mohu, z toho klipu když jsem ho porovnal s předchozím mi přišlo, jako byste holky trochu více šetřily než minle...je to jen zdání nebo trend ve výuce?

Budu-li mluvit za sebe, tak jsem je nesetril vice nez v predchozim kurzu a verim, ze to nedelali ani kluci. "Problem" byl v tom, ze jak se naucili sipku do xichtu, ci vyuzit svych 50 kilo k uderu, tak to byla takova slupa, ze jsem chvilema nevedel, kde jsem....bylo tam par, ktere mely fakt ranu a to bylo o krk na ni neco zkouset (tam to asi neni videt, ale pak uz jsme chodili proti nekterym se zatazenou hlavou mezi rameny, aby nam po uderu nehla s krkem)

Panda píše:Plus z klipu to samozřejmě nemůže vyplynout, ale občas mi přišlo že jste nechali děvčata utéct moc brzy,že jste odpadli hned po první ráně ( a i když co já vím, asi to bylo dost drsné) a když děvče včas neuteklo, tak jste ho nechali chvilku se vzpamatovat, já bych to trestal obnoveným útokem.

Trestali, kde to slo, ale kazda mela svuj limit trochu jinde a dobre trictvrtiny z nich se pote slozilo, proto jsme tam meli "zdravotniho bratra", ktery je zase daval dohromady. Predminule praskle zebro, minule par holek zkolabovalo a ted to bylo podobne...Ke konci jsme toho meli plne kecky i my, mozna ze ty strihy jsou z konce...uz si nepamatuju.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » ned 20. led, 2008 14:51

player píše:PS:rekl bych, ze mame ty same helmy, ja holkam davam prstovky, aby si o tu mrizku neznicili klouby, kdyz si chtej zkusit bouchnout pesti a jako ze jednu to svadi

Jeste me napadlo - moc je neucime pest do xichtu, muze si poranit ruku o zuby, apod. a kdovi, co utocnik muze mit za nemoc (zloutenka, HIV,...), Spise jsme je ucili otevrenou rukou do xichtu a pak vyuzit svych pestenych nehtu na "polni plastickou chirurgii", ale chybi nam na to figuranti, takze se to ke konci ucili na Bobech. Bylo vsak videt, ze tomu budeme muset venovat vice prostoru, protoze v tom stresu zapominaly drapat (a sbirat biologicky material pro policii :wink: a jen viacmenej neskodne placaly po hlave. Na druhou stranu se nam stavalo, ze to nektere svadelo k tomu, aby nas drzely za tu mrizku....tohle je zatim nedoresene...jak je naucit skrabat i ve stresu a zaroven si nepredplatit permanentku u plastickeho chirurga....
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » ned 20. led, 2008 18:05

Mno jak sem psal, tema pestma sem je navadel spis na krk(presne jak rikas, zuby jsou svinstvo), ale v ramci treninku uderu sem chtel, aby si tez ozkousely jake to je prastit do skutecne hlavy(nos/oci), ne zadne napodobeniny, byt je tam ta mrizka.Jinak opet souhlas bez pripominek.
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sennin » ned 20. led, 2008 21:32

Makoto píše:A je tu další klip tentokrát z posledního kurzu, který proběhl minulý podzim a skončil v polovičce prosince. V případě zájmu jej naleznete na našich stránkách http://www.jujutsu.cz v sekci Sebeobrana pro ženy - Foto a video.
Veškeré podněty, či komentáře budou samozřejmě vítány, rozhodně si nemyslíme, že je to dokonalé. Pořád je co zlepšovat, ale snad jsme na dobré cestě. Díky.

Ahoj Jardo, ty holky jedou skvěle, jen tak dále :wink: Sám vím, že u některých holek/žen je těžké spustit tu přirozenou agresivitu a odbourat strach a na druhou stranu, některé holky, co znám, mají ten přístup mnohdy lepší než kluci...
Děláte s holkama i napadení se zbraní - nůž, škrtidlo, klacek ap.??? Nebo to řešíte tak, že pokud je prostor k útěku, tak to je jedna z nejvhodnějších variant (a samozřejmě nejdoporučovanější), co ta holka může udělat?
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
http://www.jeetkunedo.cz/
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod MED » ned 20. led, 2008 21:56

Zdravím,
koncept, techniky a vše okolo je práce Matěje a Jardy, takže moje komentáře berte z pozice figuranta a příležitostného instruktora.

player píše:Picovina je ucit zensky vselijake paky apod., tak jak sem to nejednou videl, bohuzel i ve verejnopravnich mediich, coz je o to horsi(velka sledovanost).

Jediné páky které se učí jsou na prsty. Jedou je v modelovce - příliš dotěrný kolega na firemním večírku - tam je koleno do koulí trochu moc razantní :-).

player píše:Nechci rikat, ze je neco "spatne".Jen reknu, jak to chodi u me.Predem upozornuju, ze cerpam pouze z tohoto a predeslych sestrihu, je proto klidne pravdepodobne, ze to co bych "zkritizoval", zrovna videt nebylo.
V prve rade zensky(mno spis devcata) sprdnu vzdy za to, kdyz se brani pouze jednou rukou.Neverim tomu, a praxe mych 94kg tomu aj napovida, ze me zenska pouze jednou rukou zastavi, proto je vzdy peskuju za to, kdyz mi jdou po hlave ci krku pouze jednou rukou a nebo! kdyz jdou sice obouma rukama, ale vedle sebe.Pri nasem rekneme treninku je vzdy primarnim cilem krk ci brada a to vzdy spojenyma rukama, tedy rukama prekrytyma pres sebe.
Zkouseli sme i ruce v pest a cil krk(ohryzek), vyborna vec, ku*evsky neprijemna pro utocnika, ovsem ne kazda dama dokaze dat ruce v pest diky nehtum, tudiz proto preferuju otevrene dlane.
Dalsi vec je postoj pri obrane.Krasna ukazka toho, jak se daj nizke postoje vyuzit(pro Luena;)).Je vylozene obrovskej rozdil, kdyz zenska proti me vymrske ruce a zustane stat na miste a nebo proti me zaroven vykroci, evnetuelne zakroci, podle vzdalenosti soupere..

Mám 95kg, kdyz to holka dobře načasuje, nakročí/zakročí si a dá to pěkně ze spoda otevřenou dlaní na bradu palcovým valem...... no parkrat mi šli kopita do luftu. Ale musím říct, že obouma rukama je to větší rána a hlavně jistota, že se trefí. Dlaně přes sebe jsou fakt lepší.
Je velký problém naučit ty holky, aby dali ránu. Většina z nich používá něco jako rychlý odtlačení - já jim říkám, když jsou na lapách, že na lapě sedí moucha a musí jí zabít - je to blbost, ale pár to pomohlo :-).
U postoje má většina tendenci jít na špičky, povyskočit a přepadnout do rány - tady jsem na nic nepřišel než opravovat a opravovat.

to Panda:
Za prvé gratuluju ke státnici - nebo to byla už obhajoba?
K tvrdosti - tady jsem trochu v rozporu s Jardou. Za sebe musím říct, že jsem byl měkčí. Osvětlím. Věkoví průměr kurzu podzim 2007, ze kterého je to poslední video byl nejmladší. Rozdíl mezi středoškolačkama a slečnama okolo 25 a víc je podle mne dost zásadní a to:
- fyzička - holky ze střední jsou na tom dost špatně. Ty starší zjistili, že se sebou musí něco dělat, jinak to na plavky nevypada :-) a na tom kurzu je to znát. Zvlášť v situaci, když mají ustát 5min kolo modelovek bez přestání. Některé to ani nedojedou a většina je ráda že se aspoň trošičku brání - hranice tvrdosti je potom relativní. (na jejich obranu nutno říct, že těch 5min vydžet je fakt peklo - pánové by měli testnout něco takového - FIGHT quest - kick ass scene - video NO MERCY http://dsc.discovery.com/video/?playerI ... 1351336740)
- věk a s tím spojený přístup ke kurzu - ty starší už mají za sebou pár nepříjemných zážitku od obtěžování po znásilnění a podle toho k tomu pak přistupují. Říkáme jim, že si musí opakovat doma. Lekce jednou týdně je málo. Berou to vážně, techniky mají víc zautomatizovaný a jejich nasazení je znát. Útok pak musí být daleko tvrdší :-).

Většina holek by si měla odnese z kurzu tohle. Ubránit chlapovi se dá, nesmí se propást "bod zlomu", musí vědět co dělat, musí jít do toho naplno a mít štěstí. Mají jenom jeden pokus. Následnou rvačku s chlapem prohrajou.
MED
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod player » ned 20. led, 2008 22:35

MED píše:Většina holek by si měla odnese z kurzu tohle. Ubránit chlapovi se dá, nesmí se propást "bod zlomu", musí vědět co dělat, musí jít do toho naplno a mít štěstí. Mají jenom jeden pokus. Následnou rvačku s chlapem prohrajou.

presne tak!
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod CrimsonMoon » pon 21. led, 2008 17:57

Podle mě šanci má pokud pozná praví okamžik(bod zlomu) a neudělá hoodně velkou chybu pokud není schopná se udržet tak to je nanic(mluvím z vlastní zkušenosti(jsem žena))
Co tě nezabije,se tě pokusí zabít znovu!!!
CrimsonMoon
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Makoto » úte 22. led, 2008 10:29

Sennin píše:Ahoj Jardo, ty holky jedou skvěle, jen tak dále :wink: Sám vím, že u některých holek/žen je těžké spustit tu přirozenou agresivitu a odbourat strach a na druhou stranu, některé holky, co znám, mají ten přístup mnohdy lepší než kluci...
Děláte s holkama i napadení se zbraní - nůž, škrtidlo, klacek ap.??? Nebo to řešíte tak, že pokud je prostor k útěku, tak to je jedna z nejvhodnějších variant (a samozřejmě nejdoporučovanější), co ta holka může udělat?

Nazdar Marku, praci se zbranemi neucime, protoze na to neni v tom kurzu cas. Cely kurz, jak jim na zacatku rekneme, je na utok od zname osoby, pripadne obtezovani. Neni to tedy prepad ze zalohy, nejsou to facky ci pesti do xichtu a neni to aniz obrana proti nozi, apod. Sam vis, ze blokovat dobrou ceskou facku je fuska natoz pest a to nemluvim o nozi ;-)
Proto jim rikame: Mate sanci, uderte a zdrhejte, nehrajte si na Xenu bojovnici, nebo skoncite s kalhotkama kolem usi a v lepsim pripade na JIPu. Proto se klade take duraz na procviceni tzv utekovych drilu, ktere ma velice dobre zpracovane NAIA.
Mame sice poptavku po dalsich pokracovacich kurzech, ale to uz je vetsinou odkazujeme na oddil JJ, protoze vice sofistikovanejsi obrana uz neni zalezitost kurzu (aspon my to nemame zpracovane), ale kontinualniho treninku s lapama, sparringem, modelovkama, atd. Proste ubranit se obtezovani hned na zacatku je jednodussi nez to pak resit jak zastavit "rozjetej nadrzenej vlak"
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » úte 22. led, 2008 10:33

CrimsonMoon píše:Podle mě šanci má pokud pozná praví okamžik(bod zlomu) a neudělá hoodně velkou chybu pokud není schopná se udržet tak to je nanic(mluvím z vlastní zkušenosti(jsem žena))

Ahoj, to je presne to, co ucime. Na zacatku vetsina divek neveri, ze dokaze sestrelit chlapa jako je Jirka, Matej ci ja a na konci...rekneme, ze zmeni nazor. Ale je to vsechno o spravnem nacasovani, stesti a jedne jedine sanci....to jim porad vtloukame do hlavy. Rozhodne to neni sparring a po breaku se pojede dalsi kolo....
Co znamena "pokud není schopná se udržet"? Rovnovaha?
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sennin » úte 22. led, 2008 11:27

Makoto píše:
Sennin píše:Ahoj Jardo, ty holky jedou skvěle, jen tak dále :wink: Sám vím, že u některých holek/žen je těžké spustit tu přirozenou agresivitu a odbourat strach a na druhou stranu, některé holky, co znám, mají ten přístup mnohdy lepší než kluci...

Nazdar Marku, praci se zbranemi neucime, protoze na to neni v tom kurzu cas. Cely kurz, jak jim na zacatku rekneme, je na utok od zname osoby, pripadne obtezovani. Neni to tedy prepad ze zalohy, nejsou to facky ci pesti do xichtu a neni to aniz obrana proti nozi, apod. Sam vis, ze blokovat dobrou ceskou facku je fuska natoz pest a to nemluvim o nozi ;-)
Proto jim rikame: Mate sanci, uderte a zdrhejte, nehrajte si na Xenu bojovnici, nebo skoncite s kalhotkama kolem usi a v lepsim pripade na JIPu. Proto se klade take duraz na procviceni tzv utekovych drilu, ktere ma velice dobre zpracovane NAIA.
Mame sice poptavku po dalsich pokracovacich kurzech, ale to uz je vetsinou odkazujeme na oddil JJ, protoze vice sofistikovanejsi obrana uz neni zalezitost kurzu (aspon my to nemame zpracovane), ale kontinualniho treninku s lapama, sparringem, modelovkama, atd. Proste ubranit se obtezovani hned na zacatku je jednodussi nez to pak resit jak zastavit "rozjetej nadrzenej vlak"

Jardo, díky za vysvětlení. Jinak ten útok od známé osoby - to je věc, která asi dělá holkám/ženám největší psychické problémy a přitom většina případů obtěžování i znásilnění se odehrává právě v této rovině.
Správná facka ve správný čas je sakra umění :wink:

Zaujaly mě ty útěkové drilly :wink: :wink: :wink: Na to se musím NAIAy zeptat, to je hodně zajímavé...
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
http://www.jeetkunedo.cz/
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod CrimsonMoon » úte 22. led, 2008 15:29

Makoto píše:
CrimsonMoon píše:Podle mě šanci má pokud pozná praví okamžik(bod zlomu) a neudělá hoodně velkou chybu pokud není schopná se udržet tak to je nanic(mluvím z vlastní zkušenosti(jsem žena))

Ahoj, to je presne to, co ucime. Na zacatku vetsina divek neveri, ze dokaze sestrelit chlapa jako je Jirka, Matej ci ja a na konci...rekneme, ze zmeni nazor. Ale je to vsechno o spravnem nacasovani, stesti a jedne jedine sanci....to jim porad vtloukame do hlavy. Rozhodne to neni sparring a po breaku se pojede dalsi kolo....
Co znamena "pokud není schopná se udržet"? Rovnovaha?

Jj.Rovnováha je důležitá.Pokud jí nemáš tak do tebe strčí a jsi na zemi,že
Co tě nezabije,se tě pokusí zabít znovu!!!
CrimsonMoon
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod defendu » stř 23. led, 2008 18:56

Zkouknul jsem to vaše nové video a je opravdu vynikající.Instruktorům se nedá vytknout nic (jejich výuka neni vidět :lol: ),holkám samozřejmě ano,ale přesto je to pořád to nejlepší co jsem z podobného oboru viděl.
Krom toho mám pěkné vzpomínky na jednu slečnu co pouslouchala Nightwish :lol:

Předkloní-li se chlápek je velice účinné zasypat mu týl hammery-i holka v tomhle úderu je schopná vyvinout značnou sílu,asi je to taky učíte,ale nevšiml jsem si tam toho i když se to v mnoha případech nabízelo.©ipka do ksichtu-bomba,osobně odzkoušeno na dveřích.

Jen tak dál,fakt moooc dobrý :wink:
defendu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » pát 25. led, 2008 16:11

defendu píše:Předkloní-li se chlápek je velice účinné zasypat mu týl hammery-i holka v tomhle úderu je schopná vyvinout značnou sílu,asi je to taky učíte,ale nevšiml jsem si tam toho i když se to v mnoha případech nabízelo.©ipka do ksichtu-bomba,osobně odzkoušeno na dveřích.Jen tak dál,fakt moooc dobrý :wink:

Hammery do tyla....to uci taky KFM. Uz jsme o nich premysleli, ale problem je, ze slecny poradne nezatnou pesticku, protoze by si mohly polamat nehty :wink:
Nedavno jsem si prochazel nase stara videa z kurzu a je to rozdil. Drive jsme byli ochranicovani od hlavy az k pate, ted si chranime jen hlavu, koule a lytka. Jsem zvedavej, jak to pujde dal timhle smerem :wink: Ja chci jeste jednoho prcka a pak uz to muzu zkouset treba i bez suspika :wink: Delam si prdel, zase takovej magor nejsem :D
Zmenila se i metodika, zjednodusila, vetsi duraz se klade na psychiku tech holek, protoze to jim nejvice chybi - sebeduvera, ze maji sanci. Pak uz jen staci je naucit rozeznat tuto sanci a kurz je u konce :wink: No dobre, neni to tak jednoduche, ale jsme ted daleko vice spokojenejsi s reakcemi divek nez drive. Porad tam je jeste dost veci, co je potreba vylepsit. Ale jsem rad, ze na zaklade vasich reakci je videt, ze nejsme zas tak uplne mimo misu.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod manikin » pát 25. led, 2008 16:49

ahoj všichni, ještě před rokem se tady na tom samém chatu vedla diskuze o tom, že ženská se nikdy nedokáže ubránit a že jí spíše uškodí, pokud absolvuje kurz sebeobrany.... jsem ráda, že se váš názor změnil.

k poznámce o použití či nepoužití dvou rukou...
i volné přejetí otevřenou dlaní a roztaženými prsty po obličeji útočníka může vyvolat moment, který útočníka "zastaví", pokud je to pohyb, který je dobře načasovaný, nečekaný.... samozřejmě, že ho tím nezastavím před dalším útokem, ale mám "sekundu" na to, abych mohla reagovat dál... třeba vytáhnout z kapsy klíče, použít kop...
druhá věc je, že jedna ruka může mít v sobě více energie než dvě...v případě, že se do úderu zapojí boky a využije se tak síla větší části těla...
vymrštit obě ruce je dobrý, ale při 50 kg mi nebude stačit jen do útočníka tlačit...
nicméně si myslím, že instinktivně člověk asi stejně použije ruce obě...jen jsem chtěla rozvést diskuzi, jestli je to opravdu to nejlepší

prošla jsem kurzem u Matěje a Makota v roce myslím 2003, možná 2002 a jak je z videa vidět hodně hodně se posunul jinam...jsem ráda, že na tom kluci dál pracují a dál se sami vzdělávají.... trochu mi tam pořád chybí určitě věci jako je variabilita útoků...např. myslím, že častý útok je, že chlap chytne ze strany ženskou za ruku a táhne ji třeba někam do křoví.... instinktivně bych se snažila utéct, vytrhnout se.... ale myslím, že šance je dost malá...pokud mě už někdo drží a táhne... no a taky nevěřím tomu, že bych měla tolik odvahy na útočníka vyběhnout.... možná, že to kluci už dávno v kurzu učí (pak se omlouvám)...docela by mě zajímal váš názor jak tuto situaci řešit
manikin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

PředchozíDalší

Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...