sebeobrana pro ženy

krev, pot, slzy a adrenalin - na ulici neplatí fair play!

Příspěvekod Makoto » pon 18. úno, 2008 15:34

Zdar, kolega MED me upozornil na jednu stranku, kde pry take vyucuji zenskou sebeobranu (soudim dle toho, ze je tam jen jeden muz a zbytek zen ;-)

Posudte sami: http://www.gakudo.estranky.cz/clanky/ne ... topad-2007

Pro me osobne se stal favoritem bullshido roku....podivejte se a uvidite proc ;-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod KAMINARI » stř 20. úno, 2008 13:11

Makoto píše:Zdar, kolega MED me upozornil na jednu stranku, kde pry take vyucuji zenskou sebeobranu (soudim dle toho, ze je tam jen jeden muz a zbytek zen ;-)

Posudte sami: http://www.gakudo.estranky.cz/clanky/ne ... topad-2007

Pro me osobne se stal favoritem bullshido roku....podivejte se a uvidite proc ;-)
A na závěr toho chlapa znásilnily jedna po druhé. taky začnu pořádat podobný cvičení.
KAMINARI
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » stř 20. úno, 2008 13:19

KAMINARI píše: A na závěr toho chlapa znásilnily jedna po druhé. taky začnu pořádat podobný cvičení.

Nooo nevim ... prohledni si ty fotky jeste jednou. Mozna by to takova vyhra nebyla ... tedy rozhodne by to narusilo mou krehkou detskou dusicku :lol:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod KAMINARI » čtv 21. úno, 2008 12:00

Tak si u toho zhasne.
KAMINARI
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » úte 18. bře, 2008 12:53

Kamarad mi poslal video Nin Tsun Do Combat zenske sebeobrany....paraaada :wink: :roll:

http://bojove-sporty.tvcom.cz/video/30_ ... -lekce.htm

Ma to celkem tri dily...
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wordsworth » úte 18. bře, 2008 13:17

Nářez.Zachovává se ještě starý japonský zvyk jak studenti jedné školy naběhnou do školy jiné?
Proč to dělá ten starý cyp je jasné.Ale proč tím tráví čas ty baby fakt nechápu.Myslíte,že tomu ty ženský fakt věří?
wordsworth
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Moshe » úte 18. bře, 2008 17:44

Well, já bych to viděl prozaičtěji, prostě si ty slečny na to natáčení jednoduše pronajmul
Moshe
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Genesis » úte 18. bře, 2008 20:16

Makoto píše:Kamarad mi poslal video Nin Tsun Do Combat zenske sebeobrany....paraaada :wink: :roll:

Ma to celkem tri dily...

Už po tý obraně proti kravatě jsem to vypnul s děsem v očích. Tohle prezentovat jako obranu by mělo bejt trestný. Zvlášť tvrdit, že obrana je JEDNODUCHÁ :roll:
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Radzuslav » úte 18. bře, 2008 20:54

Makoto píše:Kamarad mi poslal video Nin Tsun Do Combat zenske sebeobrany....paraaada :wink: :roll:

Ma to celkem tri dily...

Znáte někdo historii NIN TSUN DO COMBAT a jeho "zakladatele" p. Poláka - z čeho vzešel, jakou ma praxi, popř. jeho technický stupeň mimo vlastní systém? Chci jen pochopit to video a techniky na něm prezentované. Díky
Radzuslav
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Radzuslav » úte 18. bře, 2008 20:54

Ma to celkem tri dily...

Znáte někdo historii NIN TSUN DO COMBAT a jeho "zakladatele" p. Poláka - z čeho vzešel, jakou ma praxi, popř. jeho technický stupeň mimo vlastní systém? Chci jen pochopit to video a techniky na něm prezentované. Díky
Radzuslav
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Jendis » úte 18. bře, 2008 21:03

Tak si tu projeď diskuze tomu věnované.....viz záložka hledat :wink:
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » pát 05. zář, 2008 12:26

Zdar,
mam opet to poteseni oznamit, ze otevirame dalsi beh Kurzu sebeobrany pro zeny. Vice info u nas na strankach (jujutsu.cz)

Patrne to uz bude jeden z poslednich kurzu co budeme organizovat...jednak me uz nebavi se nechat neustale mlatit (bez moznosti ranu vratit ;-) a druhak chci ten cas venovat krome jujutsu i rodine (mam krasnou dceru, uz jsem vam to rikal? ;-) a samozrejme i KFM, ktere sem chceme dotahnout...kdyz uz to cvici i Batman ;-)

Mejte se skvele.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod otaro » sob 13. zář, 2008 11:09

nie je to sice sebaobrana, ale celkom zaujimave pozeranie http://www.mmatko.com/woman-fighting-a- ... udo-style/ 8O
otaro
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Makoto » pát 19. zář, 2008 10:57

Zdar, chci se s vami podelit o zazitek, ktery se stal zacatkem tohoto tydne. Bydlim v malem meste, ktery vydava casopis o aktualnim deni v tomto meste a v poslednim cisle me zena upozornila na inzerat na kurz Sebeobrany pro zeny poradany policii CR. Zpozornel jsem a zkusil na to cislo zavolat. Rikal, jsem si, jak je to skvele, ze takovehle kurzy jsou delane primo policii a nemusi byt organizovane soukromymi kluby...vazne jsem se tesil na dobre zpravy....rozhovor probihal takto:
OTAZKA (OZ): Dobry den, v casopise Rozhled jsem nasem inzerat na kurz, ktery poradate, muzete mi prosim o rici vice? Rad bych tam prihlasil svou zenu.
ODPOVED (OD): Samozrejme, jde o kurz, ktery ma naucit divky branit a proto 80% kurzu je venovano technika obrany a 20% pravnimu zakladu, zdravovede, apod.
OZ: Aha....a techniky jsou zalozeny na jakem stylu ci skole?
OD: Aikido a jiu jitsu
OZ: Ahaa.....no...to je zajimave...a jakym zpusobem ty divky zatezujete, aby se dostaly do stavu podobnem pri obtezovani ci dokonce znasilnovani samotnem?
OD: Milej pane, to neni mozne, neexistuje zpusob jak se treba jen priblizit. Nicmene my to delame tak, ze je fyzicky utahame a pak je nechame provadet techniky stale dokola, dokud jim to neprejde do podvedomi....
OZ: Ahaaaa.....to je zajimavy postup...a slysel jste treba o modelovkach? Ne nadarmo se rika, jak clovek trenuje, tak bojuje a pokud nezaziji ten naval adrenalinu, nebudou vedet, jak se s tim vyrovnat...
OD: No samozrejme, modelovky mi nemusite vysvetlovat, ja jsem totiz bojar na policejni skole v .... a tam se modelovkam venujeme denne.
OZ: Ahaaaa....a proc je tedy nepouzijete i na divky?
OD: Protoze se ty divky nikdy nedostanou do stavu blizkeho realite.

To uz jsem nevydrzel a prozradil mu, ze se teto problematice venuji uz nekolik let a vlastne mame velcie dobre zkusenosti s pouzivanim modelovek a popsal mu jak divky reaguji a chovaji se pred a po. A odkazal ho na cloveka, ktery u nas kurzy vede s tim, ze mozna by bylo vhodne se s nim spojit a probrat nektere detaily...samozrejme to bude pak na nich, jestli vecne pripominky vezmou v potaz ci ne. A vzhledem k tomu, ze i ja osobne se snazim, aby kluci pracujici u policie, nebyli vnimani verejnosti jako tupi kokoti, nabidl jsem jim i svou pomoc, protoze tahle diskuse by jim mozna pomohla....protoze je tu realne riziko, ze pokud to povedou tak jak to chteji, pak ty divky budou mit lepsi kondicku, ale pod stresem neudelaji vubec nic....Nakonec jsme se zdvorile rozloucili a ja si dale zjistoval dalsi informace o tomto cloveku. A zjistil jsem, ze je zodpovedny za telesnou pripravu (tedy policejni telocvikar), tohle bude jeho prvni kurz, nikdy jiu jitsu necvicil, pouze aikido, ted se prihlasil na Krav Magu, aby se aspon trocu naucil bouchat a kopat...a co je hlavni...Policie CR nic takoveho oficialne nedela...Takze vyuzil "obchodni znacku" ke svemu vlastnimu obohaceni....a priznam se, ze to me stve asi nejvice...Kdyby to byl nejaky Lojza, ktery jede na vlastni triko....pak se to da pochopit a ty divky proste naleti...ale ze je to pod hlavickou policie CR....to me neskutecne s...e. Nemluve o tom, ze jeho odborna priprava na kurz je hodne spatna....Netusi ani prd o fazich konfliktu, o principech verbani komunikace, atd, atd. Asi tak nejak doufa, ze kdyz je nauci nasadit kote gaeshi, tak jsou v bezpeci.....

Tak to jen tak okraj pri patku.....pokud nekdo zna divky, ktere se prihlasili na tento kurz v Roztokach....mozna si s nimi jeste promluvte....co jsem vsak zatim slysel, doted se jim prihlasilo cca 4-5 divek...takze to snad neprobehne....
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod tekki » sob 20. zář, 2008 9:23

TO Makoto : Mohol by si mi prosim v strucnosti popisat fazy konfliktu? Nemyslim to ako provokaciu, mam ciste úmysly. Bo na skole - socialna praca - berieme predmet teoria konfliktu. No a nie som z toho moc mudry, ucia nas ze treba vsetko vyriesit len slovne. No je to u nás také skresané... Resp. ak by si mi poslal odkazy na nejake kvalitne stranky zaoberajuce sa touto problematikou. Vopred dakujem
tekki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

.

Příspěvekod luen » sob 20. zář, 2008 10:25

4Makoto: Tak a uz zacinas zabredavat do problematiky a tzv. politiky kolem bu/bs, casem udelas par dalsich neprijermnych zkusenosti jako temer kazdej z nas a uz nebudes tak happy a ochoten vse vysvetlovat a s kazdym se o vsem bavit ... :wink:
Casem pochopis nechut verejne sdilet temer jakekoli info o cviceni :!: Parkrat jsem se tu prave kvuli tomuhle s nekym pohadal ... sbirej dal zkusenosti hlavne pro sebe a s kym se o ne podelis je na tobe ... parkrat te jeste nekdo vysplouchne a treba jeste mnohem "sladsim" zpusobem a pak tzv. zanevres take, resp. stanes se hooodne opatrny :lol:
Vedeni skoly totiz nestoji jen na tom co umis, ale do jiste miry i na managerskych schopnostech a na schopnostech rozlisovani smejdiku od pohodaru ... parkarat jsem se take spalil a proto jsem dnes opatrnej jako mnozi dalsi :evil:

PS: jinak jsem se "nasmal" (obrazne receno), kdyz jsem cetl tvuj prispevek ... kdyz u me byl naposled (nebo nejaka navsteva pred tou posledni) migli, tak jsem mu toto prave rikal a "prorokoval" jsem, ze se brzo spalis ... Ja mam zasadu, ze se po netu s lidma ktere neznam nebavim o nicem jinem nez o tom, aby proste prisli :wink:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod tekki » sob 20. zář, 2008 11:01

Zdravim... ja si len dovolim reagovat na luenov prispevok o ochote delenia sa s vedomostami.
Ako som uz uviedol, nechcem nikotho zhadzovat a spominane info by sa mi hodilo. Pisem totiz bakalarku a jedna stat/kapitola je venova prave konfrontacii na ulici. S makotovym dovolenim by som, az mi nieco posle, pouzil vo svojej praci. Tymto by som si dovolili od MAKOTO vypytat na to autorske povolenie, mozes uviest fiktivne meno (to nikto od nas zo skoly nezisti :) a prosim stupen profesionality - teda pocet odpracovanych rokov v danej sfere resp. titul/hodnost.
Dakujem aj ak by mi to prislo v sukromnej sprave. ja potom poslem cestne vyhlasenie (postou, podpisane) ze spominane veci pouzijem vyhradne k ucelom tu spomenutym.
Dakujem
tekki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

.

Příspěvekod luen » sob 20. zář, 2008 11:25

Byt tebou napisu Jardovi rovnou SZ :wink: Dokud ma chut se o neco delit ...
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

pop

Příspěvekod lobosak » sob 20. zář, 2008 18:38

pop
lobosak
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Makoto » pon 22. zář, 2008 9:25

tekki píše:TO Makoto : Mohol by si mi prosim v strucnosti popisat fazy konfliktu? Nemyslim to ako provokaciu, mam ciste úmysly. Bo na skole - socialna praca - berieme predmet teoria konfliktu. No a nie som z toho moc mudry, ucia nas ze treba vsetko vyriesit len slovne. No je to u nás také skresané... Resp. ak by si mi poslal odkazy na nejake kvalitne stranky zaoberajuce sa touto problematikou. Vopred dakujem

Nazdar, omlouvam se, ze jsem drive neodpovedel, slibil jsem zene, ze se budu vice venovat rodine a ne pocitaci, takze vikend byl ve znameni detskych her s dcerkou :-) Co se tyka sdileni informaci - no problem, vezmi si z nasledujich radku, co uznas za vhodne, pokud chces uvest zdroj, jmeno mam v nicku, ale myslim, ze daleko hodnotnejsi by bylo uvest skutecne zdroje, ja jsem pouze sekundarni zdroj.
Mimochodem, ja jsem si zpocatku myslel, ze prave tato diskuse na tomto foru ma slouzit ke sdileni informaci. Aspon ja jsem to tak delal at uz verejne nebo pres SZ, to snad potvrdi ti, kteri se me na neco ptali. Vzpominam si, ze poprve, kdyz jsem vstoupil na toto forum, byl jsem stastnej jako blecha, protoze tech informaci, ktere jsem cekal, ze se tu dozvim...no proste parada....no a pak jsem vystrizlivel po par prispevcich, kdy se tu pouze honilo ego, urazky litaly casteji nez skutecne informace, takze jsem se potichu zacal opet stahovat a jsem tu jen obcas, kdyz mam joooo cas. OK, konec narku nad stavem tohoto fora a ted k odpovedi:

Teorie rozdeluje konflikt na tri faze:
1. Predkonfliktni - stav, kdy je mozne verbalne komunikovat, jeste drive nez dojde k samotnemu fyzickemu kontaktu. Telo se pripravuje na nadchazejici konflikt a rozhoduje se, jestli uteces nebo se budes rvat (Flight or Fight concept). Mizi jemna motorika.
2. Konfliktni - dochazi k rvacce
3. Postkonfliktni - rvacka skoncila, tresou se ti ruce, nohy, pomalu ustupuje zrakove i sluchove tunelove videni/slyseni, tep ti klesa na puvodni hodnoty, vubec si nevybavujes, co se v predchozich vterinach ci minutach stalo, co jsi delal, jestli jsi zraneny, pobodany, apod. Opet nabiha jemna motorika, takze dokazes vytukat cislo zachranky, napsat SMSku, apod.

Drtiva vetsina skol (hovorim hlavne o JJ) zamerenych na vyuku sebeobrany, uci jen prostredni fazi. "On te chytne za zapesti a ty mu nasadis tuhle paku", nebo "On zautoci direktem a ty uhnes a strelis mu hak", apod. tzn. ze se venuji pouze technicke strance sebeobrany a pritom vsude se rika, ze v sebeobrane jde hlavne o psychiku, technika je podruzna (dulezita, ale nejdrive je nutne to zvladnout psychicky a pak je mozne bojovat). Totalne ignoruji prvni a treti stav, takze se pak z "vyuky sebeobrany" stava v lepsim pripade kvalitni sparring.
Nedavno jsem cetl zajimavou studii, ktera uz pouziva terminy jako "vnitrni barbar", apod. Ne kazdy z nas v sobe barbara ma. Nekdo je proste "ovce" (tedy neni to bojovnik) od sveho prirozeni a nekdo vlk(srdcar, magor). Bojovnik se musi naucit probudit a ovladat sveho vnitrniho barbara, jinak nedokaze ovladat svou agresivitu a v boji bude reagovat prehnane na hrozici utok nebo nedokaze udelat vubec nic. Nejcastejsi chybou je verit, ze kdyz budu delat pohyb desettisickrat, pak jej dokazu udelat na ulici take......ano i ne. Tim opakovanim se pohyb dostane do podvedomi a pak jej clovek dokaze udelat automaticky, ale pouze za tech samych podminek, za jakych jej cvicil. Ne nadarmo se rika "Jak trenujes, tak bojujes". Ti z vas, kteri se v BU pohybujete uz dost dlouho, muzete patrne dosvedcit, ze jen prosty prechod z tatami na parkety ovlivni provedeni nekterych technik. A ted si predstavte prechod z dojo na ulici....Proto je potreba cvicit i venku na povrchu a v prostorach, kde se mohou odehravat realne situace. Treba tolik (nekterymi) kritizovane KFM tohle ma jako standard. A nejde o marketingovy tah, ale jde o skutecne velky rozdil. Posledne jsme se mlatili v satne, kde jsou lavicky, kluzka podlaha, vesaky, dalsi lide, atd. Proto tu tolik propaguji modelovky, o kterych tu nekteri lide mozna slyseli, ale tipnu si, ze v Cechach je pet a pul instruktoru, kteri vi, jak to spravne delat a zbytek si odmita o tom neco zjistit a jen placaji kraviny, ze to nefunguje. Jak to tu uz kdysi napsal NAIA - modelovka neznamena, ze po sobe budeme rvat "pico pico"....Jak obrance, tak i utocnik musi projit skolenim, jak a co delat. Opet to neznamena, ze se oba oblecou do chranicu a vypusti z retezu....to neni modelovka, to je sparring (v lepsim pripade).

A ted ke zdrojum:
- v cestine
Jozo Spurny - Psychologie nasili
Dan Goleman - Emocionalni inteligence

- v angline
Bill Kipp - Turning Fear Into Power: The FAST Defense System
Bill Kipp - Real Fighting: Adrenaline Stress Conditioning Through Scenario-Based Training
Gavin De Becker - The gift of fear
Dave Grossman - On Combat: The Psychology and Physiology of Deadly Conflict in War and in Peace
...a dalsi jako je Tony Blauer, Richard Dimitri, Sammy Franco, atd.
Vetsina se da sehnat pres amazon.com

Tak to snad jako zacatek staci. Budou-li dotazy, jsem samozrejme k dispozici. Jo a co se tyka me erudovanosti - poradame uz (tusim) ctvrtym rokem kurzy sebeobrany pro zeny, ktere jsou dosti uspesne a troufnu si tvrdit, ze patri ke spicce toho, co se tu uci jako zenska sebeobrana. Mame informace, ze to, co jsme je naucili, jiz nekterym zachranilo zivot, takze to funguje. Kazdy kurz je navic o neco...lepsi...nez ten predchozi, protoze se snazime zaimplementovat komentare a poznatky z predchozich kurzu. Ale jak jsem napsal vyse - radsi si sezen vyse uvedene knihy, prelouskej je a uved je do sve prace. Ja se nepovazuji za odbornika, spise za nadseneho laika ;-)

Predem avizuji, ze budu odpovidat na vecne pripominky. Ohlasy typu: "To je kravina, nevis o cem mluvis, apod." ponecham bez odpovedi, nechci ztracet cas vysvetlovanim stale dokola lidem, kteri neposlouchaji. Diky za pochopeni.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...