tekki píše:TO Makoto : Mohol by si mi prosim v strucnosti popisat fazy konfliktu? Nemyslim to ako provokaciu, mam ciste úmysly. Bo na skole - socialna praca - berieme predmet teoria konfliktu. No a nie som z toho moc mudry, ucia nas ze treba vsetko vyriesit len slovne. No je to u nás také skresané... Resp. ak by si mi poslal odkazy na nejake kvalitne stranky zaoberajuce sa touto problematikou. Vopred dakujem
Nazdar, omlouvam se, ze jsem drive neodpovedel, slibil jsem zene, ze se budu vice venovat rodine a ne pocitaci, takze vikend byl ve znameni detskych her s dcerkou

Co se tyka sdileni informaci - no problem, vezmi si z nasledujich radku, co uznas za vhodne, pokud chces uvest zdroj, jmeno mam v nicku, ale myslim, ze daleko hodnotnejsi by bylo uvest skutecne zdroje, ja jsem pouze sekundarni zdroj.
Mimochodem, ja jsem si zpocatku myslel, ze prave tato diskuse na tomto foru ma slouzit ke sdileni informaci. Aspon ja jsem to tak delal at uz verejne nebo pres SZ, to snad potvrdi ti, kteri se me na neco ptali. Vzpominam si, ze poprve, kdyz jsem vstoupil na toto forum, byl jsem stastnej jako blecha, protoze tech informaci, ktere jsem cekal, ze se tu dozvim...no proste parada....no a pak jsem vystrizlivel po par prispevcich, kdy se tu pouze honilo ego, urazky litaly casteji nez skutecne informace, takze jsem se potichu zacal opet stahovat a jsem tu jen obcas, kdyz mam joooo cas. OK, konec narku nad stavem tohoto fora a ted k odpovedi:
Teorie rozdeluje konflikt na tri faze:
1. Predkonfliktni - stav, kdy je mozne verbalne komunikovat, jeste drive nez dojde k samotnemu fyzickemu kontaktu. Telo se pripravuje na nadchazejici konflikt a rozhoduje se, jestli uteces nebo se budes rvat (Flight or Fight concept). Mizi jemna motorika.
2. Konfliktni - dochazi k rvacce
3. Postkonfliktni - rvacka skoncila, tresou se ti ruce, nohy, pomalu ustupuje zrakove i sluchove tunelove videni/slyseni, tep ti klesa na puvodni hodnoty, vubec si nevybavujes, co se v predchozich vterinach ci minutach stalo, co jsi delal, jestli jsi zraneny, pobodany, apod. Opet nabiha jemna motorika, takze dokazes vytukat cislo zachranky, napsat SMSku, apod.
Drtiva vetsina skol (hovorim hlavne o JJ) zamerenych na vyuku sebeobrany, uci jen prostredni fazi. "On te chytne za zapesti a ty mu nasadis tuhle paku", nebo "On zautoci direktem a ty uhnes a strelis mu hak", apod. tzn. ze se venuji pouze technicke strance sebeobrany a pritom vsude se rika, ze v sebeobrane jde hlavne o psychiku, technika je podruzna (dulezita, ale nejdrive je nutne to zvladnout psychicky a pak je mozne bojovat). Totalne ignoruji prvni a treti stav, takze se pak z "vyuky sebeobrany" stava v lepsim pripade kvalitni sparring.
Nedavno jsem cetl zajimavou studii, ktera uz pouziva terminy jako "vnitrni barbar", apod. Ne kazdy z nas v sobe barbara ma. Nekdo je proste "ovce" (tedy neni to bojovnik) od sveho prirozeni a nekdo vlk(srdcar, magor). Bojovnik se musi naucit probudit a ovladat sveho vnitrniho barbara, jinak nedokaze ovladat svou agresivitu a v boji bude reagovat prehnane na hrozici utok nebo nedokaze udelat vubec nic. Nejcastejsi chybou je verit, ze kdyz budu delat pohyb desettisickrat, pak jej dokazu udelat na ulici take......ano i ne. Tim opakovanim se pohyb dostane do podvedomi a pak jej clovek dokaze udelat automaticky, ale pouze za tech samych podminek, za jakych jej cvicil. Ne nadarmo se rika "Jak trenujes, tak bojujes". Ti z vas, kteri se v BU pohybujete uz dost dlouho, muzete patrne dosvedcit, ze jen prosty prechod z tatami na parkety ovlivni provedeni nekterych technik. A ted si predstavte prechod z dojo na ulici....Proto je potreba cvicit i venku na povrchu a v prostorach, kde se mohou odehravat realne situace. Treba tolik (nekterymi) kritizovane KFM tohle ma jako standard. A nejde o marketingovy tah, ale jde o skutecne velky rozdil. Posledne jsme se mlatili v satne, kde jsou lavicky, kluzka podlaha, vesaky, dalsi lide, atd. Proto tu tolik propaguji modelovky, o kterych tu nekteri lide mozna slyseli, ale tipnu si, ze v Cechach je pet a pul instruktoru, kteri vi, jak to spravne delat a zbytek si odmita o tom neco zjistit a jen placaji kraviny, ze to nefunguje. Jak to tu uz kdysi napsal NAIA - modelovka neznamena, ze po sobe budeme rvat "pico pico"....Jak obrance, tak i utocnik musi projit skolenim, jak a co delat. Opet to neznamena, ze se oba oblecou do chranicu a vypusti z retezu....to neni modelovka, to je sparring (v lepsim pripade).
A ted ke zdrojum:
- v cestine
Jozo Spurny - Psychologie nasili
Dan Goleman - Emocionalni inteligence
- v angline
Bill Kipp - Turning Fear Into Power: The FAST Defense System
Bill Kipp - Real Fighting: Adrenaline Stress Conditioning Through Scenario-Based Training
Gavin De Becker - The gift of fear
Dave Grossman - On Combat: The Psychology and Physiology of Deadly Conflict in War and in Peace
...a dalsi jako je Tony Blauer, Richard Dimitri, Sammy Franco, atd.
Vetsina se da sehnat pres amazon.com
Tak to snad jako zacatek staci. Budou-li dotazy, jsem samozrejme k dispozici. Jo a co se tyka me erudovanosti - poradame uz (tusim) ctvrtym rokem kurzy sebeobrany pro zeny, ktere jsou dosti uspesne a troufnu si tvrdit, ze patri ke spicce toho, co se tu uci jako zenska sebeobrana. Mame informace, ze to, co jsme je naucili, jiz nekterym zachranilo zivot, takze to funguje. Kazdy kurz je navic o neco...lepsi...nez ten predchozi, protoze se snazime zaimplementovat komentare a poznatky z predchozich kurzu. Ale jak jsem napsal vyse - radsi si sezen vyse uvedene knihy, prelouskej je a uved je do sve prace. Ja se nepovazuji za odbornika, spise za nadseneho laika
Predem avizuji, ze budu odpovidat na vecne pripominky. Ohlasy typu: "To je kravina, nevis o cem mluvis, apod." ponecham bez odpovedi, nechci ztracet cas vysvetlovanim stale dokola lidem, kteri neposlouchaji. Diky za pochopeni.