Reálná sebeobrana proti noži

krev, pot, slzy a adrenalin - na ulici neplatí fair play!

Příspěvekod NAIA » úte 05. led, 2010 23:03

RBR píše:...Osobní na tom je jen to, že jsem ztratil o sobě veškeré iluze. Nejsem žádný hrdina, spíš sračka. 20let cvičení BU mě na něco takového nedokázalo připavit a pochybuji, že existuje nějaká tréniková metoda, která to dokáže. Protože na tréninku vždycky víš, že je to jen jako a co příjde. Můžeš používat jakékoliv hračky, chrániče, ale nic tě nepřipravý na situaci, kdy ten druhý balancuje na hraně příčetnosti a je mu jedno, jestli tě zabije...
RBR

Zdar, k tomu borcovi .... žiješ - dobrá práce. Příště zůstaň s ženou na balkoně a sleduj ho přes slušnou optiku :D

Ale k tomu co mě zajímá.... co vím tak máš zkušenosti z karate, teďka katori a jiu jitsu (které nemělo se sebeobranou nic společného). Podle čeho teda soudíš že tě trénink do takové situace nedostane alias tě na takovou situaci nepřaví?
Martin Mikolášek, Olomouc
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » úte 05. led, 2010 23:07

NAIA píše:
RBR píše:...Osobní na tom je jen to, že jsem ztratil o sobě veškeré iluze. Nejsem žádný hrdina, spíš sračka. 20let cvičení BU mě na něco takového nedokázalo připavit a pochybuji, že existuje nějaká tréniková metoda, která to dokáže. Protože na tréninku vždycky víš, že je to jen jako a co příjde. Můžeš používat jakékoliv hračky, chrániče, ale nic tě nepřipravý na situaci, kdy ten druhý balancuje na hraně příčetnosti a je mu jedno, jestli tě zabije...
RBR

Zdar, k tomu borcovi .... žiješ - dobrá práce. Příště zůstaň s ženou na balkoně a sleduj ho přes slušnou optiku :D

Ale k tomu co mě zajímá.... co vím tak máš zkušenosti z karate, teďka katori a jiu jitsu (které nemělo se sebeobranou nic společného). Podle čeho teda soudíš že tě trénink do takové situace nedostane alias tě na takovou situaci nepřaví?

:lol: :lol: :lol: Ja to tusil, jen jsem to cekal od Emila :lol: :lol: :lol:

JJ jen se do toho oprit a clovek pak chytne vitr do plachet :!:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » úte 05. led, 2010 23:08

Jendis. Jasně ani není v našem zájmu lidi bodat a řezat aby věděli jaké to je. Jen co mě teď napadlo. Byl jsem jednou za Laďou Matulou když měl seminář v Brně. A jeden kluk od něj útočil nožem na borce, který ležel na zemi a měl se bránit kopáním. Byl to takový ten "energetický typ" - nadechovat modře vydechovat zeleně :D a viděl jsem u něj naprostý šok a cca 3-5 sekund po akci byl pořád mimo, když útočník přestal tak jen ležel a když na něj Laďa sahl tak se cukal (vůbec netušil co se děje) jestli chápeš.

Myslím že byl celkem blízko skutečnému stavu. Sám tomu říkám "očkování stresem"
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » úte 05. led, 2010 23:15

Casem lidi prokouknou kazdou treninkovou metodu a fintu ve smyslu hry na stres ... Ale vzdy se to da nastavit tak, ze je tam skutecnej stres, skutecnej adrenalin ... nerikam, ze to bude jako v duelu na zivot a na smrt, ale na trenalu se da v tomto ohledu celkem carovat :wink:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » úte 05. led, 2010 23:15

player píše:Jednou.Bylo to v kopci a ja stal pod utocnikem.Ne, nebyl to clovek co na prvni pohled vypada, ze te chce rozkrajet, nicmene ja soupere nikdy nepodcenuju, do hlavy nikomu nevidim, nebudu riskovat(nebyl duvod, byl jsem sam, navic leto, takze kratke triko a kratasy), ze to je jen moula, co mi chtel ukazat kudlicku a ja mu jednim z tri japonskych klicu zkocim po ruce.Resil jsem to skokem do vinici, proste jsem utekl, staci?
Uz se nepohybuju v mistech, kde hrozi vylozene konflikt.Pokud se do takove pozice nekdy opet dostanu, nebudu chodit bez zbrane.Pokud se nekdo pohybuje v "rizikove" oblasti a chodi zcela nozbrojen a spoleha snad na zarucene realnou obranu proti nozi, tak je podle me hloupy.

Pak se divím, že máš takové názory na sebeobranu vůči kudle (kopání, obětování nohy atd.).
Já se taky nepohybuji po riskantních místech, ale vyše si četl, že mě to našlo samo. Ten feťák nemachroval, on hledal možnost vybít vztek. Tu touhu ublížit jsem z něj doslova cítil.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cudles » úte 05. led, 2010 23:30

Luen: Mně je to ale jasný že ta obrana proti noži byla v podstatě o ničem - i když aspoň něco. A je mi jasný že by to mělo vypadat jinak. Jen jsem tím chtěl říct že ani tím správným tréninkem nezaručíš že v reálu nevytuhneš - tím říkam že tě na ten střet nepřipraví, ale stát najednou v reálu před kudlou je trochu něo jinýho co se týče psychiky. Ten příklad MT, v podstatě jsem to co popisuješ zazžil, ne na mt, po x letech aikida a par mesicich allkampfu jsme parkrat sparrovali mezi sebou a hlavne asi dvakrat s trenerovo kamaradem kicboxerem. A v Anglii kde jsem s MT začínal jsem šel do sparringu hned jak jsem si pořídil chrániče, takže cca. pár tejdnu, max měsíc, takže vim co myslíš.

S tou psychikou, tobě to prijde zvracene, protoze treba vlivem tvy prace a zkusenosti ses toho zbavil, treba ses typ rvace, sam jsi psal ze ses odmala rval. Jenze tohle ma odvazim si tvrdit ze vetsina lidi. Já se nepovažuju za nějakou bábovku, kolikrát jsem dost cholerik výbušnej, pro ránu bych vůbec nešel daleko, ale pokud nastoupí někdo ze kterýho dostaneš ,,strach" nebo máš takovej divnej pocit z toho člověka a opět tě přepadne strach, tak pravě pracuje psychika. Já třeba pokud nemam svoje cholerický a výbušný nálady, tak pokud do mě někdo nejde rovnou ale spíš provokuje, nebo se me snazi vyprovokovat, tak zacne pracovat psychika - a to tak že se mi začnou třast nejenom nohy, ale třesu se celej. Nemusí to bejt strachem, mám to skoro pokaždý v různý intenzitě, i třeba na lidi ze kterejch nemam stracch vůbec, prostě adrenalin. A problém je v tom že mě v ten dotyčnej nenasral do tý míry, abych já zaútočil a sejmul ho, zatim sem se v drtivy vetsine pripadu branil a bohudik uspesne. Mozna taky nejaka jakasi zabrana v tom zautocit, ale jak rikam pokud mam normalni naladu, pokud ne, tak chran buh...Vidim to tak ze to chce proste stipat na treninkach a casem se toho snad clovek zbavi. Na treninku ve sparringu treba taky jedu tak na 60-70 procent, a pritlacim az kdyz me ten druhej nasere nebo pritlaci on. Jinak souhlasim s tim cos psal ohledne treninku, vidime to stejne.

Jendis: To s tim fetakem byl muj pripad, potom co dostal nalozeno i s jeho kumpanem jsem cekal ze se neobjevi, presto se objevil jak jsem rekl, a padaly z neho veci ze je na rohypnolu a podobnejch srackach, rozhodne mi prisel dost divnej.
Cudles
cudles
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » úte 05. led, 2010 23:52

4Cudles: Ono je tezke nabrat praxi na ulici - mit stesti, zustat celej a v poradku. Ja to stesti mel snad za 10 lidi (byt jsem rvavej atd ...), ale na rovku priznam, ze to nejakou dobu trvalo, nez jsem si v hlave ujasnil co a jak a nikdo me nesejmul ... vlatne tohle dela clovek tak nejak porad.

Do ringu muzes jit sbirat zkusenosti - byt to neni dobra strategie, pokud chces mit raketovej start a na konte prohranejch zapasu 0 :wink: Na ulici je to horsi, protoze to nemusi byt jen prohra, nebo blbej pocit, ze jsem neudelal vic ... ono to tim muze klido skoncit a prvni bitka muze byt take posledni.
Je to jako jit trenovat strelbu do valecneho konfliktu ... nejspis tam zustanes.
Realna sebeobrana musi mit predne jasnou metodiku, ktera te pripravuje v ramci moznosti (ale opravdu vyzdimat vse) na realnej konflikt. Pokud ne, tak se necvici realna sebeobrana :wink:

At se stalo cokoli, prezil jsi to a to je to, co se pocita! To je podstatne, protoze jen zivot ti dava moznost, pripravit se na smrt :lol: :lol: :lol: Ne ze bych ti pral nejake dalsi stresy, ale pokazde budes mit pocit, ze jsi to mohl udelat v nejakem ohledu lepe, pokazde to bude stresova zatez, pokazde tam bude strach (na nem neni nic spatneho), ale jak napsal jendis uz to nikdy nebude jako poprve - to je jen jednou a hlavne clovek si opravdu zvykne i na neskutecne veci a zacne je brat uplne vsedne. Jde jen o castost, stupnici vyhroceni atd ... Bohuzel se ti hned na poprve, jako zelenaci stala jedna z nejhorsich veci ... No a zijes, neni to vlastne fajn?

Ale mysli, ze v tom si rozumime ... jen jsem to chtel shrnout :lol: :wink:
Naposledy upravil luen dne úte 05. led, 2010 23:59, celkově upraveno 1
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » úte 05. led, 2010 23:54

RBR píše:
Pak se divím, že máš takové názory na sebeobranu vůči kudle (kopání, obětování nohy atd.).
Já se taky nepohybuji po riskantních místech, ale vyše si četl, že mě to našlo samo. Ten feťák nemachroval, on hledal možnost vybít vztek. Tu touhu ublížit jsem z něj doslova cítil.

RBR

Jake "obetovani"?To si to asi blbe vykladas.Noha je prostredek pro udrzeni si soupere co nejdal od tela, pokud je na to cas a prostor.Nekopu do soupere s tim, ze mu nastavim pozvolna nohu, aby mi do ni zapichl nuz, ktery pak vemu a pouziju proti nemu;)
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » úte 05. led, 2010 23:54

NAIA píše:Ale k tomu co mě zajímá.... co vím tak máš zkušenosti z karate, teďka katori a jiu jitsu (které nemělo se sebeobranou nic společného). Podle čeho teda soudíš že tě trénink do takové situace nedostane alias tě na takovou situaci nepřaví?

Není tam ten prvek skutečného nebezpečí. Pořád vím, že je to jen jako. Prostě z toho borce vyzařovala touha ublížit, jak byl v afektu, to jsem nikdy nezažil (zažil, ale soupeř neměl kudlu). Doslova tu nenávist cítíš. V karate jsme o tom mluvili, ale dokud to neprožiješ na vlastní kůži, tak to pořádně nepochopíš. A potom prvek překvapení, na trénink jdeš bojovat, jsi na to mentálně připravený, takže tě těžko někdo překvapí tak, že ztuhneš.

RBR

PS: Chodím za tmy venčit psíka z bokenem, zároveň potrénuji.
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cudles » úte 05. led, 2010 23:59

Luen: ted jsem nemyslel tu situaci s nozem, ale obecne, jak jsem psal v tom dlouhym prispevku....Tu událost s nožem si tak už vůbec nebru, což neznamená že s dotyčnym je to vyřízený..
Cudles
cudles
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » stř 06. led, 2010 0:10

player píše:
RBR píše:

RBR

Jake "obetovani"?To si to asi blbe vykladas.Noha je prostredek pro udrzeni si soupere co nejdal od tela, pokud je na to cas a prostor.Nekopu do soupere s tim, ze mu nastavim pozvolna nohu, aby mi do ni zapichl nuz, ktery pak vemu a pouziju proti nemu;)

Petre ... nevim co mas za sebou a nehci to nijak zpochybnovat, ale byt ty ten, co me chce zbavit nohou noze (nebrat nijak osobne - jen priklad), tak vsadim gate na to, ze tu nohu vypinam a nasledne tebe ... Mam to z vlastni zkusenosti a tento konkretni pripad i ve spisech ... :oops: :wink:

Ja rozumim tomu, ze si chces udrzet frajera s kudlou co nejdal od tela ... to je vlastne logicke! Ale uvedom si, ze to jsou prave nohy, ktere z nas delaji homo erektus a ne cloveka leziciho - obet. Nohy se snaz si chranit. Jenom se smazka s kudlou lekne, tva noha se dostane do drahy noze a je to v haji :arrow:

Uz jsme se spolu neco nahadali, ne? Neber to tedy jako dalsi prosazovani si meho nazoru a jakesi touhy se vzajemne spickovat, myslim to dobre a rad bych te videl na nejakem dalsim setkani ... ne ze nam napises z neuro ara, ze ti sijou nervy na noze, slachy, tepny, zily atd ... - rozumime si? :wink: Preci po tobe nikdo nechce, abys psal ... kluci mate pravdu, zadne poklonkovani atd ... jen nad tim zapremejslej, vyzkousej na trenalu atd ... do pohody 8) vubec o nic nejde :idea:

4cudles: na frajera se z vysoka vykasli, protoze za to zadna spina z ulice nestoji ... zivot ti prinese vetsi vyzvi, neboj nic :wink:
Naposledy upravil luen dne stř 06. led, 2010 0:25, celkově upraveno 1
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » stř 06. led, 2010 0:20

player píše:
RBR píše:

RBR

Máš sice excelentní kopy, ale ty rizika co u toho jsou ..... nevím nevím chlape. Sám mám něco odtrénováno, to chce excelentní timing a feeling. Navíc je kop poměrně složitý pohybový proces, v tom šoku a překvapení jej perfektně provést není sranda. Jakýkoliv úder rukou je jednoduší. V tom má Luen pravdu na ulici funguje jen to nejjednodušší.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » stř 06. led, 2010 1:00

tak mne napadla otázka .musí policista ,když je mimo službu,kdyby byl na místě maník co ohrožuje okolí s kudlou zasáhnout i když nemá zbran. a dejme tomu ,když dostanou hlašení máme tady chlápka s nožem,je pistole adekvatní prostředek.?
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » stř 06. led, 2010 1:16

jeikob píše:tak mne napadla otázka .musí policista ,když je mimo službu,kdyby byl na místě maník co ohrožuje okolí s kudlou zasáhnout i když nemá zbran. a dejme tomu ,když dostanou hlašení máme tady chlápka s nožem,je pistole adekvatní prostředek.?

Povinnost maji myslim vsichni obcane :wink: Jen je jasne, ze nemusis zasahovat tim zpusobem, ze jdes do konfliktu ... minimalne ale zavolat PCR, poskytnout prvni pomoc atd ... humanita, znas to :lol:
Na to, aby se dala posoudit adekvatnost pouziti pistole, jsi uvedl malo indicii ... nastuduj si zakon o nutne obrane a uvidis. Jinak nemyslim, ze je treba delat hrdinu, ono uplne staci upoutat na sebe pozornost, zacit s otrapou mluvit a v tu chvili nebude resit zenskou, ale tve otazky a pod ... je treba jit na to od lesa a pouzit hlavu. Neni vzdy nejrozumejsi se hned chovat jako superman. Hlavne to nezhorsit a nebo nezpusobit vetsi skodu nez ktera hrozila. Treba neodvadet pozornost chlapika tim, ze sejmes dalsi tri lidi, abys zachranil jednoho cloveka (joke - priklad).
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » stř 06. led, 2010 1:32

Tak myslel jsem to spíš,jako tak že vysloveně musí zasáhnout a agresora eliminovat ,není li možné jiné řešení.to jest vyjednávání .
A s tím zásahem . dám konkretní příklad. v klenotnictví je maník a má v ruce nůž. teda jestli je praxe tam vběhnout s pistolí? tím nemyslím samozřejmně hned střílet
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SeaRanger » stř 06. led, 2010 1:42

jeikob píše:tak mne napadla otázka .musí policista ,když je mimo službu,kdyby byl na místě maník co ohrožuje okolí s kudlou zasáhnout i když nemá zbran. a dejme tomu ,když dostanou hlašení máme tady chlápka s nožem,je pistole adekvatní prostředek.?

Ano pistole muze byt proti nozi brana jako adekvatn, tedy povoleny prostredek. Zalezi ale na situaci.
O zbranich zakon pravi ze "je to cokoliv co muze ucinit utok duraznejsi".
Jako ucinnou sebeobranu zakon bere takovou kdy "je obrana mocnejsi nez vedeny utok". (Ono by sme se totiz v opacnem pripade asi neubranily)
Jako opravnenou sebeobranu zakon stanovi takovou "kdy odvracime bezprostredne hrozici nebo probihajici utok na svu osobu a to realny, ne domnely"

Z toho vyplyva ze smime pouzit pistoli na svou obranu proti nozi za predpokladu ze nam ten clovek s nim mava pred xichtem a rve ze nas zabije.
Pruserem je stav kdy nam vyhrozoval, pripadne po nas i bodnul a pak se otocil a odchazel pryc i s nasi penezenkou a my mu to napalily do zad, to se do paragrafu nevejde a jdeme si sednout.
SeaRanger
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod jeikob » stř 06. led, 2010 2:03

No jo ale co je realný a co domnělý. z domnělého se může stát během vteřiny realnej.
Nejsem právník ,ale přijde mi že zákon nějak nastavenej je,je to asi pojistka,aby nedošlo ke zneužití.Ale průser je jak s tím zákonem pak pracujou soudy a právníci celkově. Přijde mi že šlověk,kterej někde krade a při zatýkání klidně pobodá ,tak může pak pobodat někoho jinýho a tudíž bych já jako občan chtěl od policisty aby ho eliminoval.jistě idealní by bylo ,kdyby ho střelil do nohy že. ale realita není film. na druhou stranu střílet v centru po utíkajícím kapsáři ,to asi není také idealní.
A nevím jaká je praxe u soudů,ale mám obavy ,že se snažej striktně napasovat do parafrafu . Nebo už se snažej i i o jakejsi rozbor jednotlivejch situací a případů
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » stř 06. led, 2010 6:06

NAIA píše:Jendis. Jasně ani není v našem zájmu lidi bodat a řezat aby věděli jaké to je. Jen co mě teď napadlo. Byl jsem jednou za Laďou Matulou když měl seminář v Brně. A jeden kluk od něj útočil nožem na borce, který ležel na zemi a měl se bránit kopáním. Byl to takový ten "energetický typ" - nadechovat modře vydechovat zeleně :D a viděl jsem u něj naprostý šok a cca 3-5 sekund po akci byl pořád mimo, když útočník přestal tak jen ležel a když na něj Laďa sahl tak se cukal (vůbec netušil co se děje) jestli chápeš.

Myslím že byl celkem blízko skutečnému stavu. Sám tomu říkám "očkování stresem"

jj...chápu......já to vzal ad absurdum,do mrtě...... :)

jeikob píše:A s tím zásahem . dám konkretní příklad. v klenotnictví je maník a má v ruce nůž. teda jestli je praxe tam vběhnout s pistolí? tím nemyslím samozřejmně hned střílet

Není.....praxí je udělat si prostor venku(upozornit lidi,aby šli dál např.) a počkat až frajer vyleze ven. Páč uvnitř by to nemuselo dopadnout...rukojmí a tak.Nehledě na to,že vevnitř je psychicky na jiné vlně(během loupeže),než když už má lup a mizí........
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » stř 06. led, 2010 8:05

RBR píše:
NAIA píše:Ale k tomu co mě zajímá.... co vím tak máš zkušenosti z karate, teďka katori a jiu jitsu (které nemělo se sebeobranou nic společného). Podle čeho teda soudíš že tě trénink do takové situace nedostane alias tě na takovou situaci nepřaví?

Není tam ten prvek skutečného nebezpečí. Pořád vím, že je to jen jako. Prostě z toho borce vyzařovala touha ublížit, jak byl v afektu, to jsem nikdy nezažil (zažil, ale soupeř neměl kudlu). Doslova tu nenávist cítíš. V karate jsme o tom mluvili, ale dokud to neprožiješ na vlastní kůži, tak to pořádně nepochopíš. A potom prvek překvapení, na trénink jdeš bojovat, jsi na to mentálně připravený, takže tě těžko někdo překvapí tak, že ztuhneš.

RBR

PS: Chodím za tmy venčit psíka z bokenem, zároveň potrénuji.

Tož pravdu máš v tom, že jestli si na tréninku neustále opakuješ, že je to jenom jako tak tě asi na podobné situace nepřipraví. Ono jestli není lepší se soustředit na jiné věci než na tohle ujišťování že je to "jen trénink" :wink:

Sám jsem poznal pár lidí, kteří opakovali to samé.."když já na tréninku se nerozjedu protože je to trénink atd...." ale nakonec jsme z nich dostali to nejlepší :D Myslím, že tady je problém v tom, že jsem takových tréninků absolvoval celkemdost, ale ty ne a už víš, že to nejde....

Vy znáte/máte/používáte nějakou metodu jak člověka na tyto situace připravit?
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » stř 06. led, 2010 8:44

NAIA píše:
Vy znáte/máte/používáte nějakou metodu jak člověka na tyto situace připravit?

100% na to nelze připravit(páč nikdo neví,jak bude reagovat,až se to stane....až uvidí krev atdatd)....ale určitě se realitě blížíte tak,jak je to jen možné.
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...