Sumo píše:.....Vaše stránka mě poněkud oslovila. Já jsem už nevěřil že v Čechách existuje ještě někdo, kdo rozumí pojmu bojové umění. Již jako malý kluk jsem chtěl studovat bojová umění. Byl jsem u prár mistrů, ale po pár hodinách jsem zjistil, že neví, o čem mluví. A tak jsem se vydal vlastní cestou bojovníka. sebepoznání mě těší víc. Studuji JEET KUNE DO, neboť ten jako jediný neřeší situaci z jednoho úhlu a každý si vytváří vlastní dovednosti. Jen jsem rád, že i v Čechách existuje někdo, kdo rozmí bojovým uměním.
L. B.
Podla coho zistil ze rozumiete pojmu bojove umenia?Podla stranky??
Já vím, na co jsi se ptal. Jenže otázka i odpověď je nesmyslná sama o sobě. Někomu se NIN TSUN DO COMBAT na
www.nagual.info líbí a někomu ne. Pokud tak usuzuje jen z www stránky, jsou to v obojím případě jen soukromé názory na tu stránku, ne na mně a ne na NIN TSUN DO. Fotky a videa jsou tam pro mladé dívky, které mají zájem o základní sebeobranu, ne pro výkonnostní sportovce, či plnokontaktní zápasníky. To jsou jiné světy, opakuji to stále dokola. Já se taky nad některými stránkami jiných škol jen zasměji, nad jinými uznale pokývám. Ale nevyjadřuji kritiku k věcem, které osobně neznám.
Takže pokud někdo ke mně přijde na trénink, posoudí vhodnost tréninku pro mladé dívky a žáky základních a středních škol, což je téma, kterému se nyní věnuji a sdělí mi svůj názor, budu rád. Jinak domněnkylidí, kteří mne neznají, nikdy mne nepotkali a přesto si myslí, že se ke mně mají právo vyjadřovat, ukazují pouze na jejich nezralost a hloupost, ješitnost, či závist. na nic jiného.
Já se nepletu do profi bojového světa, protože nejsem zápasník, ani výkonnostní sportovec, ale učitel. Proto odmítám trénovat mladé dívky tak, aby se otloukaly (a přesto na trénincích trénujeme údery a kopy do lap i makiwar a sloupů, už celých 16 let, co učím - jen v tom nespatřujeme střed světa).
Opakuji - pro mne je podstatný názor lidí, kteří mne znají osobně a trénují se mnou. Podstatný je také názor vedení škol, protože ty mne živí :
viz :
Reakce na kurz sebeobrany byly velmi příznivé, dívky se dokonce hlásí o
pokračování. I kolegyně projevovaly velkou spokojenost.
Těším se na spolupráci po prázdninách.
Pavla Pernicová, metodik prevence SPJ gymnázia ©pitálská, Praha 9
a podobně.
Dám ještě jeden příklad :
V letech 1992 - 95, kdy jsem vlastnil obchod s bojovým uměním na pražském ®ižkově, ke mně chodil občas něco koupit i František Kollman, 7. dan v Jujutsu, nejvyšší zkušební komisař Budo sportů v ČR, pověřený japonskými mistry. Jinak svého času i vedoucí bojového výcviku na policejní akademii, člen ochranky prezidenta Havla a pod...
Jednou jsem ho pozval na svůj seminář NIN TSUN DO jako hosta. Ve svém důchodovém věku byl ještě stále obrovsky rychlý a pružný a i rozhýbaní mladí kluci na něj prostě neměli. Po skončení semináře sám od sebe vytáhl čistý průkaz Ju Jutsu a pod dojmem z mého semináře mi udělil 3. trenérskou třídu a 1. kyu s omluvou, že by mi dal na místě 1. dan, ale k tomu že by se musela sejít tříčlenná komise.
Nikdo to po něm nechtěl, nikdy mi to ani k ničemu nebylo, ale bylo to jednoznačné gesto. Ten člověk přišel, viděl, ohodnotil. Nebylo k tomu co dodat.
Dnes jsem o deset let starší a už nemám kondici, sílu, ani rychlost. Spíše píšu a učím, přednáším a učím se teď i natáčet. Ale o něco se v bojových uměních dlouhou dobu snažím, dělám to tak, jak nejlépe umím a přesto se kdejaký mladý hlupák, který k cestě bojovníka ještě ani téměř nepřičichl, dožaduje práva mne hodnotit. Tak pokud chcete, hodnoťte realitu, ne domněnky a pomluvy.
Tolik k hloupým otázkám, sorry.