Souhlas s poslednim prispevkem, sleduji cestu p.Polaka vcelku dlouho a patri mu muj velky dik za to, co p.Polak pro scenu bojovych umeni udelal na zacatku devadesatych let - vydaval casopis Warrior, psal knihy, ktere ac byly vytahem z jinych, presto mely svou vypovidaci hodnotu. Mam jeste schovane vsechny cisla jeho Warrioru a obcas je vytahnu a ctu si v nich (zvlaste v inzeratech typu Hledam ucitele bojoveho umeni Ninjutsu. Znacka: Jsem ochoten odejit i do hor
Pak se to malicko neukocirovalo poradanim Miss Fighter, skola bodyguardu, filmovych kaskaderu (ci co to vlastne bylo) a jinych aktivit. Najednou se vynorilo Nin Tsun Do jako novy system, ktery nemusi byt spatny, co se tyka filozofie (ackoliv Castaneda v bojovkach...no budiz), ale malicko to bude skripat s aplikaci na ulici. Videl jsem jak v realu, tak v knihach a za tim si stojim. Daleko hur dopadla sebeobrana pro zeny. Tady se citim byt vcelku povolanym a mohu rici, ze to je OPRAVDU spatne. Ale musim zaroven rici, ze napriklad i policie CR, ktera na svych strankach uverejnila nektere sve techniky (
http://www.nutnaobrana.cz) je na tom podobne...coz me desi jeste vice. Jak jsem uz psal v nekterem ze svych predchozich prispevku - nedelam si patent na rozum a dokonalou sebeobranu, jen tvrdim, ze my uz mame vysledky z realneho stretu divek, ktere predtim nikdy bojovky nedelaly a po absolvovani kurzu se bohuzel dostaly do situace, kdy tyto techniky musely pouzit. A ubranily se. Je tu vsak jedno velke ALE. Kolega 158 mi pravdepodobne potvrdi, ze vice jak 80% utoku je od zname osoby, tedy divky resi v drtive vestine pripady obtezovani, osahavani, uchopy, atd. ale ne brutalni utok pesti, apod. To je na delsi vycvik a i trenovany profik s tim bude mit potize (narazka na vyzvu 158 pro p.Polaka - nechci rypat, ale tohle je mirne receno unfair. Pokud se zvoli spravne misto a cas i profik bude mit potize, natoz divka trenovana dva tri mesice. Chapu vsak ostatni, ze chteji videt jak se p.Polak znemozni...). Takze kdyz to shrnu - p.Polak udelal pro bojovky vice nez vsichni teoretikove a kritikove zde dohromady. Na druhou stranu totalne ujel s prezentaci Nin Tsun Do a sebeobrany pro zeny jako systemu vhodnych na ulici. Jak to tu jiz nekdo navrhoval - necht je to bojove umeni, ktere zdokonaluje telo i mysl, na tom neni nic spatneho a urcite to bude mit mnoho privrzencu. Ale proboha na ulici s tim nechodte. Anebo jo a potom chci videt vysledky. Na zaver se omlouvam vsem, kterych jsem se nechtene dotknul. Cilem bylo pouze ukazat, ze to neni tak cernobile, jak se tato diskuze v poslednich par prispevcich zvrhla.