Jídlo

tchaj-ťi, čchi-kung, meditace, filosofie, náboženství, kultura...

Moderátor: PC

Příspěvekod graver » pát 14. led, 2011 12:24

Jian píše:pm: nerikal jsi neco o tom, ze uz si se mnou nechces povidat? Mam-li byt uprimny, tak mi zacinaji tyhle narazky trochu vadit. Zrovna Tebe jsem nepovazoval nikdy za typ diskutera, ktery ma zapotrebi uchylovat se k argumentum ad hominem

Ale ono to, co pm píše, snad není až tak o konkrétních lidech.
Jian píše:Jiz davno jsem pochopil, ze na tomto diskusnim foru je "zakazano" napsat cokoliv co nekoresponduje s nazorem mistni "elity".

Na druhou stranu, co se stane, když se na ten "zákaz" vyprdneš? :lol:
Tak, kluci a děvčata, kdo jste ta elita, tak hlaste jména :wink:
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » pát 14. led, 2011 12:29

No prosím, já tady kecám a teď se koukám na etiketu toho, čeho jsem právě schlamstl litr na posezení: OLMA Bio - kefírové biomléko, obsahuje Bifidobacterium a Lactobacillus acidophillus :oops:
Tak nevím - je to dobře nebo špatně? Když mě to chutná :idea:
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PC » pát 14. led, 2011 12:30

Jian píše:Jiz davno jsem pochopil, ze na tomto diskusnim foru je "zakazano" napsat cokoliv co nekoresponduje s nazorem mistni "elity"(ac bych rekl, ze zase az tak moc Ti neoponuju), nicmene myslim, ze moje odborna zpusobilost vyjadrovat se zrovna k problematice bakterii nebo BIOpotravin je rozhodne vetsi nez Tvoje nebo treba Luenova. Nevidim tedy jediny duvod proc bych nemohl napsat svuj nazor.

A ja rozhodne nejakou zdravou vyzivu nepreferuju a nikdy jsem ani nepreferoval, pokud nekoho proste neco konkretniho zajima (jako vcera treba shoryukena), neni si s necim jisty a ja k tomu soucasne muzu neco rict, tak reknu a poradim... to je duvod proc vseobecne vzato na nejaka diskusni fora vubec chodim.

Jak jsem pochopil jsi asi studovany chemik, nebo tak neco vid?
No tak me prijde, ze jedinej, kdo sem taha extremy, jsi ty! Tady nikdo nepise, jezte tohle a toto, jinak zemrete, neee panacku nikdo tady imperativne nic. Seslo se tu par lidi, kteri jsou ochotni sdilet SVOJE zkusenosti, nikoliv co vygooglili! Cili nechapu co tady obtezujes s rozbory pudy a pritom mas pravdepodobne upatlanou klavesnici od tocenaku a rohliku co byl v akci (cili asi recyklovanej :-) ) Pises ze te zdrava vyziva nezajimala a nezajima, ty voe, tak proc sem pises?? jenom pruda??!!
Ne neni tu zadna elita, ktery se nesmi odporovat (to je zase tvuj ubohej argument, kdyz dojdou skutecne argumenty), ale kdyz nekdo mele ho.na. tak dostane pres prsty (myslim ze nejak podobne si dopad v dizkusi o sebeobrane ;-) ).
Vis, mel jsem jednou docela dlouhou diskusi s jednou dobrou yoginkou o tom, proc te lidi zesmesnuji, kdyz nejis maso (heeele nezere maso, a co rostlinky ty taky prece zijou, bla bla bla....(pm vi o cem mluvi vid? :-)) ..... mela zajimavej nazor, kterej, dle meho sedi, Tyhle lidi podvedome citi, ze ty delas dobre, ale nesedi jim to do vedomeho ramce, jsou si nejisti, maji strach a co je nejlepsi kdyz mam z neceho strach? delat si z toho srandu, podryvat, zesmesnovat, dehonestovat .....
Result: zaloz si vlakno "Točeňák je nejlepší a bio potraviny jsou sracky" a pis si tam, nemam strach, ze si tam nebudes mit s kym povidat. A proste se sem prestan motat.
Pavel Codl
Chen Taijiquan - Chen Style Practical method
陈式太极拳
www.taijiclub.cz
pavel@taijiclub.cz
+420 602 213 628
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jian » pát 14. led, 2011 12:33

graver: pokud ovsem nejakeho cloveka, ktery bez provedeni podrobneho chemickeho rozboru nepozre ani list salatu a pri predstave stavnateho, stredne propeceneho steaku (muj oblibeny) nezacne pro jistotu preventivne zvracet... nesrazi v petadvaceti letech auto a na miste ho nezabije, ze. :lol: To je totiz ta ironie zivota - schvalne si nekdy poslechni, kdyz se ptaji v TV na "recept na dlouhovekost" (takovych tech babicek/dedecku nad stovku)... co na to odpovidaji.

Jinak jak sam vidis, tak ten "zakaz" samozrejme ignoruju, bo proti ruznym mytum je prece zapotrebi bojovat a to rozhodne nejen proti mytum v oblasti BU. :D
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » pát 14. led, 2011 12:37

Jian: logicky klam? kdepak, parafrazuju Paula Cheka - kdokoli se montuje do vyzivy, je sam nejlepsim dokladem nazoru, jake zastava, tolik k "ad hominem". nebudu verit vyzivovemu poradci, ktery je obezni, podvyziveny, nemocny, whatever, ac ma tunu vyzkumnych zprav, grafu a tabulek (vime kdo vyzkumy zadava a kdo je plati, vyziva je byznys). pouhopouhou vygooglenou teorii neberu - je hezky, ze nekdo vi jak udelat klik na jedne ruce, dat jab, nebo co je zdrave jist, ale neudela ani obyc klik, pri uderu upadnu a je suzovan chorobami od hlavy k pate. vypovidaci hodnota - nula cela nic. a to neber jen osobne (vime ze promenych v cele rovnici je vice), to k obecne diskusim zde nebo obecne na webu.

graver: well, to jsme na tom podobne, ani ja nejsem biofanatik, co si pocita kalorie (jak rika Garfield, kalorie so konzumuji, ne pocitaji ;-) ). jinak zbytek prispevku - yes, to je fer, zadne klicky obezlicky! kdo se dozije vice, o tom debata neni, jde o to, aby clovek nebyl na odepsani ve dvaceti, ctyriceti ci ctyriceti
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PC » pát 14. led, 2011 12:38

graver píše:No právě že ne (tedy mluvím za sebe). Já jsem vcelku reprezentativní vzorek homo consumis. Snažím se o nějaký kompromis - necvičím od dětství, (asi) necvičím správně a určitě necvičím dostatečně často, ale přesto věřím, že to, co a jak dělám, je lepší, než nic. Určitě si nesprávnými technikami ničím tělo, ale subjektivně (a v některým aspektech) i objektivně jsem na tom líp, než v době, kdy jsem nedělal nic.
Nepídím se po zdravé stravě, necpu se zrním jak kuře, neobrážím speciální prodejny se zaručenými biopreparáty, nesestavuji si jídelníček, nedržím diety. Ale nejím junkfood, necpu se cukrovím, vepřo-knedlo jsem vzal do huby dvakrát v životě, syrové zeleniny (ano, z 90% koupené v supermarketu) sním asi 5x víc, než masa a tak vůbec.
Souhlasím s (nejen) tvým rčením "kdo chce, dělá, kdo nechce, kecá" (nebo jak to bylo), ale nevztahuju ho 100% na sebe. Já se na nic nevymlouvám ani nefňukám - to, co a jak dělám, je moje rozhodnutí. Je mi úplně jasné, že můžu dělat víc na úkor něčeho jiného. Můžu třeba nejít v sobotu s kolegou na pivko a místo toho v lese pilovat karate techniky. Můžu si nedat ten krvavej stejk a nahradit ho kýblem pohanky (ale jo, tu taky můžu). Můžu nahradit svůj velmi náročný, velmi stresující a pro mě velmi výnosný byznys něčím, co mi umožní se víc věnovat sobě. Jo, máš recht, stačí jen chtít.
Já jsem prostě nezasvětil svůj život žádné modle - ani BU, ani zdravé stravě, ani práci, ani cvičení či kalokagathii. Dělám, co chci a co mě baví. A jo, asi umřu dřív, než ty.

Ale takle nejak, je to prece v poradku.. dyk i pm pise: "obcas si dam pivko a hambac"... me prijde, ze si to pretahujete do extremu sami kuci.
Jde o to, ze sem prece nebudem psat, tydle veci, ale zajimaci veci.... me tu ted prekvapil Marcelo s jecmenem, ze si ho dava, kdyz se citi prekyseleny, coz momentalne resim, jak efektivne a rychle korigovat ph organizmu.
Ja jim celkem normalne, problem populace je ze, kdyz se rekne jim zdrave, vsichni si reknou ... ZRNI.. coz uzce souvisi s tim co sem psal vyse.
Jak rekl Budha: Zlata stredni cesta ne? :-D
Pavel Codl
陈式太极拳
www.taijiclub.cz
pavel@taijiclub.cz
+420 602 213 628
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » pát 14. led, 2011 12:42

elita? hlasim se, Pavel Macek! :D

(jinak Graver se neurazil a nevzal to osobne, a to se ceni)
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jian » pát 14. led, 2011 12:44

PC: pochopil jsi v podstate velmi dobre. Cca dvacet let sveho zivota se venuju biologii, kterou jsem mimochodem studoval sveho casu na nejvyberovejsi fakulte v CR (nezapomen do me kvuli tomu tvrzeni zase zacit rypat, dekuji predem). Takze tu laskave nemel nic o googlovani a o tom ze nemam dost zkusenosti a svoje doporuceni si nechej pro nekoho jineho. O BIOpotravinach a jinych zalezitostech (ktere jsme tu zacali rozebirat) jsem poslouchal uz na prednaskach v prvnim semestru- jakou skolu mas ty, ze me kritizujes?

Nikdy jsem "nezesmenoval" nekoho kdo neji maso, tak nevim proc to sem zatahujes. Napr. moje nejlepsi kamaradka byla hodne "radikalni" vegetarianka (nejen) a kdyz jsem byl nekde s ni, nejedl jsem maso take. Jina vec je, ze vegetariani se mnohdy sve presvedceni snazi podkladat i "vedeckym zjistenim" typu "gorily prece take neji maso" (coz je hloupost na n-tou) a pokud mi nekdo podobne veci tvrdi a odmita si je nechat rozumne vysvetlit, nevidim jediny duvod proc mu podle pravdy nerict ze je hlupak.

Ten zminovany nazor me jinak docela pobavil, pekna demagogie.
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » pát 14. led, 2011 12:50

PC píše:proc te lidi zesmesnuji, kdyz nejis maso (heeele nezere maso, a co rostlinky ty taky prece zijou, bla bla bla....(pm vi o cem mluvi vid? :-)) ..... mela zajimavej nazor, kterej, dle meho sedi, Tyhle lidi podvedome citi, ze ty delas dobre, ale nesedi jim to do vedomeho ramce, jsou si nejisti, maji strach a co je nejlepsi kdyz mam z neceho strach? delat si z toho srandu, podryvat, zesmesnovat, dehonestovat

Svatá pravda (a to jsem pohan). Jenže to je obecná lidská vlastnost, nikoliv výhradní atribut masožroutů - co nechápu, to poplivu (ne, že bych to sám nikdy neudělal). Prostě dělej, co chceš, stůj si zatím a ostatním dovol totéž - tak nějak by to v ideálním světě mělo fungovat. I já jsem se vysmál vegošovi, nikoliv ale proto, že nejí maso, nýbrž proto, že odsuzoval a pohrdal každým, kdo nebyl jako on.
Pokud jde o ty rostlinky, který žijou, tak to asi mluvíš o vegetariánství z jiných, než zdravotních důvodů (náboženství, filosofie, životní postoj...). Mně je jedno, jestli to, co jím, žilo. Dokonce je mi jedno, jestli to žije ještě když to jím :lol:
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jian » pát 14. led, 2011 12:56

pm: ja rozhodne nejsem vyzivovy poradce a ani nepotrebuju Google abych mohl diskutovat na nektera tato temata. Mel jsem za to, ze duvod proc sem davam odkazy neni nutne objasnovat. Mj. si to precte jen ten, koho to opravdu zajima (coz muze sice platit sice i o mych prispevcich, ale nevidim duvod proc diskusi nejak zahlcovat).

Myslim ale, ze i vyzivovy poradce by snad mel vychazet mj. i z te teorie a ze zjisteni ke kterym dospejeme "my" v ramci vyzkumu (a opravdu nejsme vsichni v hroznem baliku a nejruznejsi firmy nam za nase zavery neplati ve zlate... je mi nakonec jedno zda mi to veris nebo ne, vim sam nejlip jak to chodi). A nedoporucovat nekomu neco "jen tak". Ty duvody proc on sam se tesi nejlepsimu zdravi a nekdo jiny zase ne, totiz rozhodne nemusi souviset zrovna s tou kterou konkretni zalezitosti. Sam vis nejlip, ze tech faktoru je mnohem vic.
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » pát 14. led, 2011 12:56

graver píše:Svatá pravda (a to jsem pohan). Jenže to je obecná lidská vlastnost, nikoliv výhradní atribut masožroutů - co nechápu, to poplivu (ne, že bych to sám nikdy neudělal). Prostě dělej, co chceš, stůj si zatím a ostatním dovol totéž - tak nějak by to v ideálním světě mělo fungovat. I já jsem se vysmál vegošovi, nikoliv ale proto, že nejí maso, nýbrž proto, že odsuzoval a pohrdal každým, kdo nebyl jako on.
Pokud jde o ty rostlinky, který žijou, tak to asi mluvíš o vegetariánství z jiných, než zdravotních důvodů (náboženství, filosofie, životní postoj...). Mně je jedno, jestli to, co jím, žilo. Dokonce je mi jedno, jestli to žije ještě když to jím :lol:

super!

jinak panove Brnaci - zacatkem unora budu o vikendu v Brne, tak se muzeme potkat osobne, ne jen virtualne!
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PC » pát 14. led, 2011 13:04

Jian: Uz no comment, nejak to moc beres osobne. Ja nemam, zadnou skolu na zdravou vyzivu (ikdyz par prednasek a skoleni jsem prosel), nicmene vychazim, hlavne ze svych zkusenosti (a zkusenosti pratel, ktere bud sam aplikuji nebo ne, tomu se rika volba). A co se tyce vzdelani obecne, tak zjistuji, ze to nas ucili NENI zadna definitiva (organismus nemuze zit ve 100°C a ejhle sou tu krevety, ktere v tom prosperuji, atd). Kdybychom takto setrvavali, tak je Zeme stale placka (vona mozna nakonec i bude :-) )

Graver: Kdybys vedel co vsechno zeru v Cine ;)
Pavel Codl
陈式太极拳
www.taijiclub.cz
pavel@taijiclub.cz
+420 602 213 628
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jian » pát 14. led, 2011 13:14

PC: ja to nijak osobne nebral, dokud se tu ovsem do me nezacalo "rypat" kvuli memu zdrav. stavu (doplneno o narazky na googlovani a teoretizovani... proste ja jsem zase ten co nevi o cem mluvi, ze). Ktery ovsem vubec nijak nesouvisi s tim co jsem sem predtim psal a stejne tak absolutne nesouvisi s tim jake mam/nemam z teto oblasti znalosti. A vic osobne jsem to vzal mj. i kvuli tomu co napsal Luen, ktery me zna (nevim jak gravera). Kdo to zacal prevadet do osobni roviny je myslim zjevne.
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » pát 14. led, 2011 13:23

pm píše:PC: jen dodatek, jedna tableta dobreho probiotika obsahuje tolik uzitecnych bakterii jako 5 baleni Actimelu, bez alergenu, laktozy, cholesterolu, barviv, umelych sladidel, aromat a emulgatoru

Jenom vypichuju něco co mám ověřené na sobě cca 14 let. Rádi lítáme s rodinou k moři. Úroveň hygieny se v různých koutech světa taky různí. Většina lidí si sebou bere pilulky. Skoro všichni uhlí a destilát, ale viděl jsem i exoty s Reasec-em. Nám splolehlivě funguje střevní bakterie v pilulce a to jsme toho už odcestovali, snědli a vypili.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jian » pát 14. led, 2011 13:31

pm: "...vime kdo vyzkumy zadava a kdo je plati..." - nemuzu si pomoct, ale napada me uplne jednoducha otazka: Kdyz Tebe bude nekdo zkouset poucovat na tema jak se ma spravne posilovat a cvicit gf, tak se tu na nej vsichni okamzite sesypou a "sezerou ho zaziva", nacez mu nepochybne napises at Ti to tedy prijde predvest v praxi do telovicny...

Budes-li Ty me zkouset poucovat na tema jak to funguje ve vyzkumu, ve vede, v biologii, jak vsichni nejsme zkorumpovani a nebereme velke penize za nase zavery o GMO, globalnim oteplovani, BIOpotravinach a dalsich vecech... tak je to skutecne uplne OK? Obhajis si to osobne na fakultni pude pred vsemi mymi profesory, predlozis hrave presvedcive a padne dukazy, kterymi nas z toho usvedcis? Tot k tomu ode me vse - je mi uplne jasne kdo se tesi vetsi "popularite", ale za zamysleni to stoji.
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » pát 14. led, 2011 14:04

Jian: aha, tak ted sem budeme tahat globalni oteplovani etc.? co jeste, Evropskou unii, politickou situaci v Sudanu? rikej mi neco o demagogii. o vyzkumech, o tom kdo je zadava, sponzoruje, potravinarske a farmaceuticke lobby etc. je x duveryhodnych svedectvi z ruznych zdroju (a vse clare et distincte, vcetne dukazu, odkazu, citaci etc., zadne paranoidne-spiklenecke "jedna pani povidala"), je to byznys, jde se pres mrtvoly, nase mrtvoly! pred 100 lety byla pravdeposobnost onemocneni rakovinou 1 ze 100. dnes? 1 ze 2. na vyzkum rakoviny a dalsich chorob se vydavaji miliardy, a jsme na tom hur a hur, dtto obezita, dtto tisic a jedna civilizacni choroba. neni neco spatne?

bud jak bud, je mi to uplne sumak - verim vice treba takovemu Paulu Chekovi, ktereho jsem tu nekolikrat zminoval (ktery mj. neni vegetarian, ale znacny masozravec), protoze kaze vodu, pije vodu, a on i jeho klienti jsou chodici dukazy toho, co kazi a piji - zdravi a fit. Tvoji profesori? moji profesori? Ty sam osobne?

kdybych takhle pristupoval k vyuce ve svoji skole, nemam tu nikoho, mohl bych vyucovat maximalme pres internet, ala Carodej ze zeme Oz. zminovany Paul Chek v jedne prednasce rika, ze by vydal zakon, aby vsichni co se s*erou do vyzivy, cviceni, fitness etc. byly sami chodicimi dukazy svojich teorii a tvrzeni
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 14. led, 2011 14:06

no..tak snad zpět dolů z výšin.

Musím uznat,že od doby,kdy jsem místo buřtamínů začal snídat třeba olivy plněné tuňákem,je mi tak nějak líp. Zcela mi vyhovuje(jak jsem už zmínil) Talošská kuchyně.....těstoviny na x způsobů...lehké,stravitelné (na smažák to fakt nejede).

Pohanku doma děláme taky,polentu,jáhly a podobně.......rozhodně je to pro mé zažívání mnohem lepší,než se narvat knedlíkama,nebo čímkoliv tučným.

Pečivo,jak jsem zjistil,v podstatě nepotřebuju-čímž netvrdím,že si ho někdy nedám.......ale třeba když ž si dám flák masa,tak mi i víc chutná(a není mi pak těžko),když ho doplním zeleninou(místo opečených brambor,hranolek a pod.).
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » pát 14. led, 2011 14:27

Jian píše:A ja rozhodne nejakou zdravou vyzivu nepreferuju a nikdy jsem ani nepreferoval, pokud nekoho proste neco konkretniho zajima (jako vcera treba shoryukena), neni si s necim jisty a ja k tomu soucasne muzu neco rict, tak reknu a poradim... to je duvod proc vseobecne vzato na nejaka diskusni fora vubec chodim.

Predem se omlouvam, ale v tvem pripade je na prvni pohled videt, co preferujes. Chlape dej se do kupy. Zacnou se ti okrvovat organy a to v cetne mozku a pak nebudes muset zit s predstavou, ze je u nas zakladna alkajdy atd... Paranoia je predne tvuj problem a nikomu ho tady prosim nepodsouvej. Magii a vede zdar :wink:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jian » pát 14. led, 2011 15:51

pm: dokazu vyjmenovat hodne veci ze "sveho" oboru, kdy se komukoliv kdo ma tu drzost plavat proti proudu (rozumej naznacovat ze v ramci vyzkumu zjistil neco, co tak uplne nekoresponduje s "obecne rozsirenou pravdou") zacne okamzite podsouvat ze ho nekdo uplaci atd. Jelikoz nektere z tech lidi i osobne znam a vim jaky je skutecny stav veci, z celkem pochopitelnych duvodu mi to vadi. To je jediny duvod proc to zminuju, zadnou politiku atd. jsem resit nechtel.

Porad nevim z ceho vyzivovy poradce vychazi, kdyz nekomu radi pokud jde o vyzivu. Soudim ze pokud by prave teoreticky vyzkum nejprve neprokazal, ze tahle a tahle konkretni latka ma ten a ten vliv na organismus, tak by ji vyzivovy poradce ani nemohl nikomu doporucit/nedoporucit. Nebo snad experimentuje sam se sebou, zkousi si vsechno dosud nevyzkousene na sobe a az podle vysledku (za predpokladu ze prezije) rozdava rady? Dle meho soudu, kdyz napadas vyzkum a jeho zavery, podrezavas si vetev sam pod sebou.

"Problemem" vedy je to, ze neni nemenna... a casem muzou prijit dalsi nove poznatky, ktere zpochybni nebo dokonce zcela vyvrati ty stare. Pak mi pripada vyslovene nerozumne je okamzite a automaticky odmitat, protoze proste nechceme aby to bylo jinak. Chceme verit tomu ze BIOpotraviny jsou milionkrat vyzivnejsi atd. Presne z tohoto duvodu i zde prokazatelne funguje placebo efekt. Me ale zajimaji "tvrda data" a na tehle urovni obvykle vedu diskusi - ne neci touzebna prani.

Rakovina etc. - bylo by to na delsi dobu, ale klidne muzeme prodiskutovat pres SZ, nemam s tim problem. Shodou okolnosti jsem nejakou dobu pracoval pro jeden vedecky ustav, kde se presne tohle resi.

AD pristup - kdyby tedy P. Chek najednou ze dne na den zacal doporucovat homeopaticke pripravky, tak homeopatie bude naprosto OK, protoze on sam i jeho klienti jsou prece zdravi a fit? Jak znovu rikam, zajima me "podklad" a fakta, nejenom vysledek. Tim se mozna lisime, fajn, chapu to - jde Ti ciste o to ze jsi zdravy a fit, jedno co za tim je. Ale rozhodne to neznamena, ze jenom TY a P. Chek mas k tomu co rict.
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jian » pát 14. led, 2011 15:54

double
Naposledy upravil Jian dne pát 14. led, 2011 15:55, celkově upraveno 1
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na posilování, relaxace, zdraví, duchovní rozvoj