Jídlo

tchaj-ťi, čchi-kung, meditace, filosofie, náboženství, kultura...

Moderátor: PC

Příspěvekod TongPo » stř 19. led, 2011 20:31

:D Jen tak k odlehčení tohodle tématu:

Jak tady čtu ty Jendisovo patálie se zažíváním, co všechno si musí odepřít... :? Prostě nevím proč, ale vybavila se mi scénka Fantozzi & bavorské karbanátky :lol:
A jak na tom seš Jendo v reálu? Tejrá tě chuť na něco "zakázanýho" a nebo už ti série K.O. stavů "utužila disciplínu", takže už tě to ani neláká? :(

Uff, ještě že zdravíčko slouží a člověk si může dopřát i něco dobrého... Myslím si, že když člověk "nehřeší" trvale a ve velkým, tak to tělo snese... No řekněte sami:
Dali by jste si? :P
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :twisted:
TongPo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » stř 19. led, 2011 21:09

TongPo píše::D Jen tak k odlehčení tohodle tématu:

No řekněte sami:
Dali by jste si? :P

Kdybys viděl, jak mám velkou udírnu na chatě ...
Mmmm už aby bylo jaro.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 20. led, 2011 9:22

TongPo píše::D Jen tak k odlehčení tohodle tématu:

Jak tady čtu ty Jendisovo patálie se zažíváním, co všechno si musí odepřít... :? Prostě nevím proč, ale vybavila se mi scénka Fantozzi & bavorské karbanátky :lol:
A jak na tom seš Jendo v reálu? Tejrá tě chuť na něco "zakázanýho" a nebo už ti série K.O. stavů "utužila disciplínu", takže už tě to ani neláká? :(

Já mám moc rád dobré jídlo,takže mne to láká jako svině......knedlíky plněné uzeným se zelím,kachnička se zelím......atd.......ale vždycky si řeknu,jestli mi to za to stojí?! Takže někdy uzobnu,jinak se snažím držet v lajně a jíst,abych žil.....jsem ten typ,co se nadechne v kuchyni a má kilo hore :lol:

Já to vždycky kořením tou scénkou z Hostince u Kamenného stolu :" on loudííííííííííí........" :twisted:

Jasně,že občas ujedu a dám si něco "zakázaného"...pak se prokleju a slíbím si,že už to nikdy neudělám.....a stejně udělám,jsem jen člověk..... :wink: Ale rozhodně se stravuju jinak a ,myslím si,že líp.....a těch stavů,kdy je mi zle,ubejvá.
Naučil jsem se jíst maso na vodě -nebo rychle ojeté na oliváči - nesolím(hlavně hovězí,když už si jej dám......a,světe div se,ono je to lepší,než když se to osolí....báječně vynikne chuť masa!).....zjišťuju,že čím míň kořením,tím více se mi jemní chuť a já jsem schopen na jazyku rozpoznat,co jím i poslepu.

Vařím dle italů.....taliánská kuchyně mi chutná,je lehká,chutná a jednoduchá. Experimentuju s vietnamskou a čínskou(třeba pravé závitky,které se u nás a ve světě smaží,tak ve Vietnamu se hlavně paří v páře(smaží je jen někde)).....a když je pak namáčím do polévky(Pho Bo),lahůdka!!!!!

Pokud by někoho zajímala Vietnamská kuchyně(mimochodem.....velký vliv Francie a patří k nejlepším na světě-údajně) ......pro začátek jukněte sem :

http://www.bepviet.cz/

Čas od času zhřeším párkama,které miluju. Ale opravdu jen občas a chodím si pro ně k řezníkovi,kterej si je dělá sám....žádný srágory,ale poctivé maso.....když jsem se ho optal,jetli to nějak ještě upravuje Éčkama,skoro se urazil. A nekecal,protože je jí i náš mladej,kterej by je jinak nemohl-nic mu z nich není. Jsou sice dražší....ale za kvalitu si holt člověk musí připlatit.
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » čtv 20. led, 2011 9:52

Genesis: nelze, anzto kazdy jsme jiny, a jedna universalni odpoved neexistuje, stejne jako tak super potravina (jez brokolici a budes zdravej) nebo vyzivovy doplnek (ryb tuk a vse je v cajku). doporuc neznamemu Eskymakovi vegetarianskou stravu, nebo obyvateli nejakeho ostrovu v Karibiku se sklizni 3x rocne maso od rana do vecera.

tradicni cinsky pristup bere mj. v uvahu

- konstitucni typ
- podnebne pasmo
- rocni obdobi
- pocasi

nic extra komplikovaneho, ale preci jen system

mohu doporucit navstivit nejake prednasky (shodou okolnosti budu mit pristi tyden v Praze prednasku o vyzive z hlediska cinskeho pohledu; na Valentyna ma v Praze prednasku MuDr. Guo Li, ktera rozhodne bude stat za to), vyzivoveho poradce, a samozrejme literaturu

v ramci vyzivoveho poradenstvi si nechavam od klientu vypracovavat minimalne tydeni jidelnicek, abych mel prehled, co, kdy a jak ji a pijou - do toho vezmu v uvahu fyzickou aktivitu, regeneraci, a jejich ochotu se sebou neco delat, teprve potom muzu vypracovat ramcovy program- ne konkretni idelnicek, ale ramcovy program. zadne mereni kalorii etc.

krome Bukovskeho a jeho "Navodu na preziti pro muze" plus kucharky "Hned to bude" doporucuji predevsim

T. Collin Campbell, Thomas M. Campbell, Čínská studie, Svítání 2009.
Zhuo Zhao, George Ellis, Léčivá čínská kuchyně, Fontána 2010.
Manuela Heider de Jahnsen, Čínská medicína. Prevence a léčení stavou, Fontána 2009.
Henry C. Lu, Čínský systém léčby potravinami, Fontána 200?.
Lorraine Clissoldová, Proč Číňané nepočítají kalorie, Slovart 2009.
Paul Chek, How to Eat, Move & Be Healthy!

tolik ke "konkretnim" informacim
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » čtv 20. led, 2011 10:34

prvni kapitola z posledne jmenovane knihy

http://www.eatmoveandbehealthy.com/EMBH-Chapter-1.pdf
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod hellas » čtv 20. led, 2011 12:10

Babí měla složku s textama P.Ferdy, našel sem je i na webu, gdo si chcete počíst, máte možnost :wink:

http://petrfaltus.ic.cz/petr-faltus-pat ... -lecit.php

otázka je, esi se jím doporučovaný potraviny dajó konzumovat pro "zdravé životní styl" aj dneska. Né všeci máme možnosť, mět je "ze zahrádky".
Velká Morava
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 21. led, 2011 8:03

Jinak to,co tu psal PM - o tom,že je nutné brát v úvahu i roční období,to potvrzuji na 100% :!: :!:

Jak jsem tu již psal,náš mladej (ten v pěstounské péči....těžký alergik na vše(skoro)) může třeba v létě občas mléko(jogurty a tak)-nic mu to nedělá. Teď ,na začátku zimy, se ale těžce osypal........nechali jsme jej "přeměřit" a teď to prostě nesmí(přeměřit - u léčitele,u doktora dle krevního rozboru i tak-což je pro nás to nejjednodušší - než sní něco,co třeba ještě neměl,pomažeme mu tím předloktí - pokud kůže zarudne,máme jistotu,že by na to reagoval špatně).

Čučel jsem jak tydýt.....ale je to pravda.
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jamamba » sob 22. led, 2011 1:40

Ahoj,

ja jsem ve svym zivote hodne experimentoval s jidlem. V roce 1990 jsem se nadchnul pro posilovnu po roce a pul jsem si spatnym cvicenim hnul se zadama tak, ze jsem prestal citit asi 25% pravy casti tela, tak jsem koncem roku 1992 prestal definitivne cvicit, jenze jsem byl jaksi zvyklej jist na rezim v posilovne a zacatkem roku 1994 jsem mel 116kg. Rozhodl jsem se s tim zacit neco delat a behem 6 mesicu jsem sundal 42kg. Objevili se nejake mensi zdravotni problemy a po te jsem prestal jist maso, pet let jsem byl vegan.
Jsem vegetarian 16 let, proc to je samozrejme muj osobni duvod, nikomu to necpu, kazdopadne vaha se mi stabilizovala na cca 80 az 83kg.
Trenuju 6 dni v tydnu, vestsinou dvakrat denne. A i presto, ze uz jsem za tak zvanym super vekem, telo regeneruje super, unavu vlastne citim minimalne.
Cvicim Choi lei fat, coz mozna nevypada, ale fyzicky je to dost narocny, vsecho se musi cvicit dymanicky, spustu zbrani je vahove hodne tezkejch, takze posilovacka neskutecna. Protoze jednou z vyznamnych soucasti gung fu skol na jihu Ciny je predevsim Lvi tanec. Je dnes mnohem vice oblibenej, nez cviceni samotnyho gung fu. Proc? Odpoved je jednoducha, vydelavaj se tim slusny penize, ale to je jiny tema. Denne absolovuju i soucast treninku lviho tance, je to v mym pripade, vlastne 100% jen skakani po schodech. Stinuju a cvicim na drevenym panakovy a pytli. Pres den cvicim s kettles a posiluju s vlastni vahou.

No tak to jen trochu popis mojeho treninku a ted to jidlo, kazdej den, kopec choi sam, coz je cerstva, zelena, stonkova, lehce osmazena zalenina (kdyz zadate do vyhledavace na googlu choi sam, tak uvidite jak to vypada) choi sam je podle principu cinsky mediciny neutralni, takze mozno jist kvanta, ciani vam doporuci i lehce sparenj a osmazenej nas klasickej listovej salat, ale rozhodne ne moc tzv. cinskyho zeli, protoze zpusobuje vlhkost v tele a to je rozhodne nezadouci. Dale samozrejme snim spousty TOFU, nekdy vejce, home made style pripravovany na pare.
No a hlavni slozka potravy jsou drinky z cernejch a cervenejch bobu.
Po kazdym vecernim treninku, drink z cernejch bobu.
viz:
http://www.google.com.hk/images?hl=zh-C ... 80&bih=575
soju, teda zluty boby, vam cinanani vetsinou nedoporuci, neni dobry konzumovat soju casto, narozdil od techto black beans, ktery jsou podle cinsky mediciny velmi dobry na esenci ledvin.

Pres den piju drink z cervenejch bobu, u nas znamych jako azuki.
http://expo.21food.com/pro_detail.asp?pid=25160
Podle tradicni mediciny dobry na esenci jater.

A soucasti deni stravy je i kase z cernyho sezamu. Vyborna chut.

No a ted proc jsem pisu rady, ktery jsou vam v CR skoro k nicemu a krome toho listovyho salatu asi budete vetsinu veci tozku shanet.

Choi sam pujde pravdopodobne koupit i cerstva varianta ve vietnamskejch trznicich.
Tofu je dnes bezna zalezitost i v supermarketech jako je Billa.
V zadnym pripade nedoporucuju potravinu, ktera se u nas nazyva sojovy maso, je to vlastne odpad z produkce sojovych produktu.

Co se drinku z black a red beans tyce, tak je mozny poridit si pristroj na jejich vyrobu, muzete pomerne rychle cca 20min vyrobit cerstvej horkej napoj a ruzne dochutit.
Tenhle pristroj do CR dovazim, takze .... he he, ale to uz by byla moc reklama :lol:
Lukas Slavicek
WING CHUN - student Ivana Rzounka Sifu
&
HUNG SING CHOI LEI FAT - student Fatsaan Hung Sing Choi Lei Fat Gwon - Bun Sifu, Leung sifu, Yeung sifu
&
FATSAN BAK MEI - student Lin Hon Kit sifu
Jamamba
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » sob 22. led, 2011 9:18

Pane...díky za tipy !!!!

Kaši z černého sezamu určitě zkusím....teda,jestli nandu recepis :?: :wink:

Tofu je super(ale musí se umět udělat....! ).....stejně,jako Seitan (ten mám moc rád se zeleninou) :

co je seitan : http://vegetarian.blog.cz/0801/cim-nhradit-mao

celkem jsi mne načnul ohledně toho přístroje,můžeš mi poslat nějaké bližší info(cena atd) do SZ???? (Neslibuju,že jej koupím.....ale přemýšlím o tom. )
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marcelo » sob 22. led, 2011 12:04

Jamamba a Jendis- dik a info :wink:
"If you want to learn how to fight, you must practice fighting against someone who is fighting back"
marcelo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sante » sob 22. led, 2011 12:22

Chci se zeptat, na ty červený a černý bobule. To se normálně vymačká a ta šťáva se pije? Nebo se to nějak vaří/louhuje?

Taky jsem tu jednou viděl od pm odkaz na nějakou kuchařku ale zaboha jí už nemůžu najít, nemohl by to někdo postnout znova. Popřípadě jinou "užitečnou" kuchařku.
Sante
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod marte » sob 22. led, 2011 13:06

Sante píše:Taky jsem tu jednou viděl od pm odkaz na nějakou kuchařku ale zaboha jí už nemůžu najít, nemohl by to někdo postnout znova. Popřípadě jinou "užitečnou" kuchařku.

Možná myslíš tohle?
Té síly díl jsem já,
jež, chtíc páchat zlo, vždy dobro vykoná.
marte
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Sante » sob 22. led, 2011 14:19

jj přesně to sem myslel...fakt sem to nemoh najít díky.
Sante
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod marte » sob 22. led, 2011 15:30

V poho, taky mám v plánu si ji pořídit, tak jsem to měl v bookmarcích.
Té síly díl jsem já,
jež, chtíc páchat zlo, vždy dobro vykoná.
marte
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Jamamba » ned 23. led, 2011 1:21

To Sante,

pristroj funguje jako varic a mixer dohromady, ty adzuki nebo black beans se asi 30 min vari v prubehu toho procesu se nekolikrat zapne sekacek, neco jako na mixeru a po kratkejch, ale castejch intervalech ty boby rozmixuje ve vrouci vode. Je mozni to i trochu dochtit, dosladit atd.
Lukas Slavicek
WING CHUN - student Ivana Rzounka Sifu
&
HUNG SING CHOI LEI FAT - student Fatsaan Hung Sing Choi Lei Fat Gwon - Bun Sifu, Leung sifu, Yeung sifu
&
FATSAN BAK MEI - student Lin Hon Kit sifu
Jamamba
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » ned 23. led, 2011 12:11

Sante, Jendis: pristroj mam, prave od Jamamby, a nemuzu si ho vynachvalit, pouzivam kazdy den - sojovy mliko, kasicky, prsote parada. nasypes, zalejes vodou, zapnes, a za dvacet minut Ti to zapipa ze vsechno hotovo.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » ned 23. led, 2011 13:43

zní to dobře.....
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Kubus » ned 23. led, 2011 22:20

Zdravím, chci se zeptat na ten seitan, když bych si ho chtěl udělat doma, dělá se z bílé, nebo celozrné mouky?

A ještě bych se chtěl zeptat jak je to se slunečnicovým olejem, olivovým olejem a panenským olivovým olejem, hlavně na co je jakej dobrej a na co by se používat neměl.
Jakub Simon

Student Practical Hung Kyun - Pavla Macka sifu
Kubus
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Jendis » pon 24. led, 2011 4:46

Kubus píše:Zdravím, chci se zeptat na ten seitan, když bych si ho chtěl udělat doma, dělá se z bílé, nebo celozrné mouky?

A ještě bych se chtěl zeptat jak je to se slunečnicovým olejem, olivovým olejem a panenským olivovým olejem, hlavně na co je jakej dobrej a na co by se používat neměl.

seitan - myslím,že je to fuk. Já osobně ho ale kupuju hotovej.

oleje - panenskej oliváč je hlavně pro studenou kuchyni a saláty.
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jian » pon 24. led, 2011 7:06

Olivove oleje jsou skvele na vareni kvuli tomu, ze jsou odolnejsi vuci vyssi teplote - osobne nekdy pouzivam i extra panensky, ale to uz zalezi na chuti kazdeho cloveka.
"Panensky" olivovy olej se snad u nas ani samostatne neprodava (i kdyz vsechno je mozne) - co vim, delal se z nej vzdy hlavne Pure olivovy olej.
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na posilování, relaxace, zdraví, duchovní rozvoj