Čo sa týka tých troch kníh... Aj ja som mal jeden čas mániu, že si niečo podobné kúpim, ale nakoniec som to zavrhol. Jednoducho som išiel do kníhkupectva, objednal som si niečo na pitie a pustil sa do čítania (aspoň tak to funguje v PantaRhei). Popozeral som si obrázky, veľmi mi to nepomohlo a robil som ďalej to čo pred tým.
4waterman:
Nuž, so strečingom som začínal sám. Kamarát sa chystal na prijímacie skúšky na FTV© (Fakulta Telovýchovy a športu), tak som mu s tým trochu pomáhal. Učiteľ na strednej nám dal ku gymnastike a vôbec cvičeniu nejakú literatúru, z ktorej sme spočiatku čerpali... Takže sa to vyvýjalo postupne v priebehu roka a ďalej:)
Z internetu som vtedy ešte nečerpal, ale myslím, že sa tu teraz dá nájsť veľa užitočného (viď tie videá z youtube).
Čo sa týka finálovej strečingovej zostavy, ktorú teraz cvičím (s drobnými obmenami, aby sa šľachy stále museli prispôsobovať), tak tá vznikla kombináciou toho čo som robil, toho čo mi poradil kamarát z FTV© a toho, čo nás učí majster na kungfu.
Niektoré veci, najmä z kungfu sú dosť nešetrné na kolená, alebo kĺby, pokiaľ nie je telo zvyknuté od malička na záťaž, takže som ich vymenil za "európske" cviky.
Ja keď som robil prvý krát šnúru, bol som rád, že dám nohu do pravého uhla

, takže to je v pohode. Na šnúru sú dobré zo začiatku robiť ešte po samotnom hlavnom strečingu švihové cviky - predkopávanie, kopanie do boku (ale švihovo) a kopanie dozadu. Zlepší to pružnosť šliach a kĺbov.
O rozštepe som už písal.
Čo sa týka strečingu zbytku tela - to je komplikovanejšie. Kapitola sama o sebe
Ak si sa rozhodol venovať komplexnému strečingu tela, nemožno zabúdať na to, že okrem rúk je tu aj chrbát...
V Suzukiho strečingovom systéme je niečo na preťahovanie chrbta a brušného svalstva, ale tie cviky mi prídu neefektívne (možno preto, že som ich sám nikdy necvičil

).
Popisovať jednotlivé cviky je komplikované - navyše telo každého športovca je unikátne - cviky si vyberá "samo" a na základe skúseností. Preto zhruba popíšem aspoň postup:
1.) Zahriatie svalstva (1-2 série klikov do vyčerpania)
2.) ©vihové cviky - podľa mňa nie je správne začínať statickými (na rozdiel od nôh - ako som písal o švihaní v začiatkoch).
3.) Statické cviky.
Čo sa mňa týka, postupujem vždy od hlavy dole. Teda najprv hlava potom ruky, trup, a nakoniec nohy nohy. Napríklad pri rozštepe je dobré, keď si pred tým ponaťahujete brucho, ide to ľahšie.
Na príklad uvádzam svoje zostavy:
Hlava:
-klasické krúženie hlavou, žiadne násilné vykrúcanie rukami (je to proti prírode:D)
Ruky:
-rozcvičenie zápästí a predlaktí krúžením
-rozpažovanie rúk
-krúženie dopredu
-krúženie dozadu
-krúženie striedavo na každú ruku asynchrónne (ruky sa točia zrkadlovo)
-krúženie ramenami
-naťahovanie pákami (to je extrém - špecializovaný strečing proti pákam - najmä z aikida

)
-naťahovanie ramien
-naťahovanie tricepsu
Z každého zhruba desať opakovaní (10 krúžení, 10 pérovaní, 10 sekúnd...). Vyzerá to, že je toho veľa, ale treba si uvedomiť, že je všetko robené švihovo, od jedného cviku priamo k druhému. Dokopy cca 3-5 min.
Trup:
-vytáčanie do strán
-vytáčanie do strán v predklone
-predklon s rukami za chrbtom (váha vystretých rúk naťahuje ramenné a chrbtové svalstvo)
- záklon s rukami vystretým hore (váha vystretých rúk naklonených dozadu nažahuje ramenné a bručné svalstvo, výborný cvik na zvýšenie pružnosti krížového svalstva) - tento cvik inak vyzerá trochu komicky:D
-dotýkanie sa špičiek
-statický cvik - rukami sa chytím členkov a pritiahnem hlavu ku kolenám (resp. keď niekto nevie, snaží sa - péruje (kmitá))
-vytáčanie do strán
-neviem ako sa to volá, tak popíšem - prepletiem prsty, ruky vystriem spojené nad hlavu a zohnem trup do strany - naťahuje to perfektne šikmé brušné svalstvo - vynikajúce pre gymnastov a thai boxerov). Je to statický cvik. Najprv na jednu, potom na druhú stranu.
- mostík rozkročmo
-hlava ku kolenám
-mostík zkročmo
-hlava ku kolenám
-mostík na jednej nohe
-hlava ku kolenám
Keď neviete urobiť mostík, stačí si ľahnúť na zem a urobiť ho tak. Tie variácie (skročmo, na jednej nohe - to je len bonus - dobré je striedať to s predkláňaním, vybičujete svaly a dokonale ich pretiahnete - neodporúčam, ak ste pred tým obedovali:D)
Dôležitá poznámka - okrem vytáčanie a statických sú všetky cviky dynamické - kmitové.
Nohy:
Cviky z obrázkov Suzukiho v takom poradí, ako som ich popísal, ale s tým rozdielom, že niektoré obmieňam.
Pri rozštepe sa otáčam do šnúry - dobre to šponuje šľachy - ako keď žmýkate uterák - vynikajúci cvik.
Všetky tie cviky robím dynamicky (až na rozštep a šnúru - tam nie je čo:)) - kmitám v nich. Tak sa podľa mňa oveľa efektívnejšie posúva prah natiahnutia a s tým aj bolesti.
Medzi jednotlivými cičeniami nerobím žiadnu pauzu. Celá zostava trvá asi 15 min, z toho polovicu tvoria nohy. Tých cvikov na nohy je pár, ale to sa len zdá. Robiť 5 rovnakých cvikov na ten istý sval len s malými zmenami je naraz zbytočné. Tieto obmeny sa dajú dobre využiť pri občasnej obmene celého strečingu, aby šľachy nezleniveli.
Ak robíte strečing pred samotným tréningom (beh, bu...) dobre sa pri tom zapotíte a šanca na zranenie geometericky klesá:D
Dúfam, že som vyčerpávajúco odpovedal na všetky otázky:D