pcimler píše:Zdravím všechny,
Chtěl bych se zeptat, jaká BU lze začít dělat v pozdějším věku a ještě dosáhnout aspoň nějakého úspěchu, případně co lze očekávat. Mám na mysli skutečně prakticky použitelné BU, ne pouze zdravotní tchaj-ti apod. Nepište mi prosím, že začít lze kdykoliv cokoliv. Rád bych znal střízlivé názory bez přehnaného optimismu.
Abych byl trochu konkrétní. Je mi 35, asi 188/89. Nejsem nijak tlustý nebo nepohyblivý, ale prostě jsem nikdy žádné BU nedělal. Poslední asi 3 měsíce se snažím trochu vylepšit kondici (kliky, jednoručky, atd.)
Jak je to s požadavky na flexibilitu v jednotlivých BU ? Prostě provaz neudělám ani omylem. Dá se toho v tomto věku ještě vůbec dosáhnout aniž by si člověk poškodil klouby nebo šlachy ? A je to skutečně nutné ? Jsem na tom asi tak, že ve stoje dlaně položím před sebe na zem, ale to je tak maximum.
Dá se nějak napsat jakou by člověk měl mít kondici když chce začít s BU. Já vím, že někdo by možná napsal, že kondice se postupně zlepší samotným cvičením BU, ale myslím to tak, čeho by člověk měl být schopen aby bylo cvičení BU efektivní a nebyl mrtvý hned po úvodní rozcvičce. Také těžko se budu učit např. něco v nízkém postoji, pokud se mi po půl minutě rozklepou kolena a veškerou energii a soustředění budu muset věnovat tomu abych se vůbec udržel na nohách. Dá se to nějak kvantifikovat, např. udělat x kliků, x dřepů, x sed=lehů, uběhnout x km, x * zvednout y kg např. jednoručku apod.? Nebo můžete někdo napsat jak vypadá např. Vaše rozcvička abych měl nějaké porovnání se svou kondicí ?
Díky za Vaše názory.
graver píše:Záleží na tom, proč chceš začít a co od toho čekáš.
Já začal taky zhruba v tvém věku - mladším se už samozřejmě nevyrovnám, nikam to asi nedotáhnu, ale bavím se.
pcimler píše:Díky všem za odpovědi, dodali jste mi trochu odvahy. Asi ještě pár měsíců budu cvičit sám než se do něčeho pustím. Hlavně bych potřeboval výrazně zlepšit nohy, protože např. nějaký nižší postoj tak minutu a mám celkem dost, dřepy taky nic moc. Taky bych rád vyzkoušek Suzukiho strečink.
Ještě bych se chtěl zeptat jak psal Lada že už se v tomto věku nezpevňují kosti. Jak tomu mám rozumět ? Je nějaké výrazně větší riziko zlomeniny ? Měl bch se některým úderům už úplně vyhnout ? A co třeba přerážecí techniky ?
pcimler píše:Díky všem za odpovědi, dodali jste mi trochu odvahy. Asi ještě pár měsíců budu cvičit sám než se do něčeho pustím. Hlavně bych potřeboval výrazně zlepšit nohy, protože např. nějaký nižší postoj tak minutu a mám celkem dost, dřepy taky nic moc. Taky bych rád vyzkoušek Suzukiho strečink...
Hark píše:
Klouby a šlachy si nezničíš, pokud budeš mít dobrého učitele a pokud budeš zátěž postupně zvyšovat. Vyrovnaná výživa je taky důležitá, později při intenzivním cvičení je třeba doplňovat soli (odcházejí potem) vápník, draslík (prevence křečí), ovoce, zelenina (vitamíny), tekutiny (aby neodešly ledviny), jednou, dvakrát týdně minerálka, a taky kolagen - želatina, vepřové koleno, atd.
Zpět na bojová umění a sporty obecně
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník