roza píše:Ahoj Janoji,
mam zrovna v hlave dost otazek na tebe ,pramenicich z tvych predchozich prispevku ,ale nez to dam do kupy ,mohl bys mi odpovedet na par veci?Je to reakce na tvuj posledni prispevek.
1.Pokud klesání spodního konce páteře uvolňuje natahováním svaly kolem páteře ,uvolnuje i svaly na strane protilehle,abdominalni- brisni?
2.Jak se pak pohyb z uvolneneho pasu rozvadi zpet do tela,pokud jsou brisni i zadove svaly protazene a uvolnene?
3.Vychazim z toho ,ze pas vede pohyb ,dle zasad.Pokud ne ,k cemu je ,byt snaze se otacejici se ,uvolneny pas?
4.Pises ze :"Hlava, jako horní konec páteře je tažena vzhůru...." ,cim?Nechapu co myslis tim "zapojování mysli na vrcholu hlavy".
Dik
Roza
Také tě zdravím a zkusím to
1. Myslím si, že ano. Vycházím z toho, že spodní konec páteře je přes křížovou kost celkem pevně „vklíněn“ do pánve a i když se tato „nádoba“ spíše narovnává do tzv.podsazení, tím, že celkově klesá a přímý sval břišní je uchycen na stydkou kost, tak odhaduji, že se také asi protahuje .
Ale v souvislosti s abdominální oblastí třeba mě osobně více v tom postoji zajímá, jak tuto oblast používám v souvislosti s dechem a jeho klesáním do podbříšku.
2. Sice si v tom statickém postoji pas zatím do pohybu necvičím, protože na to mám např. kráčení v mabu jako ve formě taiji „Plující oblaka“, kde je pak zřetelné přenášení váhy a práce nohou do podložky a kde se díky tomu uvolnění pasu s ním lépe silou z nohou „manipuluje“.
3. Jak tomu rozumím já, tak pas pohyb(sílu) vzniklou v nohách vede, ale také sílu sám dokáže vytvořit. Jinak já to vedení nechápu jen jako jeho rotaci, ale i také pohyb vlny po páteři nahoru.
4. Tak určitě je hlava tažena nahoru silou. Zpočátku tak velkou, po které mě za chvíli bolely svaly na krku.
Čím déle ten stoj praktikuji, tím více se mi daří zapojovat v tom postoji mysl tak, že ji posadím na vrcholek hlavy a nechám ji, aby si tam více uvědomovala to „zavěšení“ a snažím se povolit napětí ve svalech krku. Neodvážil bych se, ale tvrdit, že to jde bez síly.
Pro mě slovo uvolnění nepředstavuje nějaké zvadnutí nebo poklesnutí do nějakého zborcení(pozor to není pro mě totéž jako slovo klesání, které je pro mě naopak synonymem k slovu relaxace), ale udržování dané struktury těla s minimálním úsilím svalové síly.
Zdar, Janoj