pm píše:Janoj: diky za reakci, strucne (anzto mnoho jiz bylo v zasade receno):
hora je jedna, cest bezpocet, jde ovsem o to, zavazat si boty, vzit do ruky hul a vydat s na cestu, ne zasnene hledet na mraky nad vrcholem. praxe, ne teorie, cviceni, ne carymaryfuk.
ad ma bu/sei ping ma a "stani v postoji" (zhan zhuang/jaat ma): spousta podobnosti, spousta rozdilu; vcetne co se tyce pozici a formaci rukou.
(btw. jaka je Tvoje prakticka zkusenost [napr. s ma bu a zhan zhuang]? od koho jsi se ucil, jaky styl?
uprimnost se ceni, ale - osobne je mi stokrat sympatictejsi tucko ktery uprimne maka, nez rozumbrada hokus pokus caryfuk, ktery ceka na zazrak za dvacet let. jsem praktik, ne romantik, je mi proti srsti degenerace komplexnich c.b.u. na a) jen mlaceni jinych lidi b) orientalni gymnastiku c) hokus pokus
nic proti taijiquan apod., potkal jsem za zivot - doma, v USA, v Cine, Hongongu - vynikajici mistry Yang taijiquan, Chen taijiquan, yi quan, xing yi quan; vsichni meli spolecneho to, ze byli praktici, ne teoretici - romantici.
vse nej i Tobe
PM, díky za odpověď.
Jsem rád, že už jsem ti více porozumněl s těmi postoji ve smyslu, že mají také leccos společného – je to tím blíže k mému chápání.
Mabu mě učil Miro v rámci jibengong bagua při seminářích, které měl v Plzni v roce 2005. Při této příležitosti jsem ho také pochopil a dal mu za pravdu, že např. jibengong v bagua mě může pomoci v mojí praxi taiji. Proto také to moje hledání souvislostí mezi dobrými systémy, protože jsem přesvědčen, že člověk může leccos z toho, co chce dělat jako hlavní, pochopit právě díky otevřenosti a informacím z toho druhého dobrého systému. To moje porozumnění i v souvislosti s „fyzikou v bu“, která je zde diskutována, vychází právě z této jeho výuky praxe, také mého studia související teorie (články, videa) a samozřejmě také mého dosavadního praktikování. Na tvůj dotaz na styl - snažím se praktikovat Jangův styl (styl Jang?) taijiquan, ale připadám si, že jsem stále někde blízko začátku. Čím více se s tím seznamuji, tím vidím, jaká je to dlouhá cesta.