Noc bojovych umeni

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod yuanfen » pon 27. úno, 2006 12:12

:P
yuanfen
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod adho » stř 01. bře, 2006 14:24

diviak píše:A este kobudo-kai. To bolo dost slabe, vzhladom na to, ze vystupovali dvaja. Ucitel a ziacka ... Ucitel to vedel, ziacka dost zle... Mozno zapracovali nervy, ale tych, co to vobec niekedy chceli skusit to urcite odradilo...

Kai (jap.) - spoločnost, organizácia
Ko (starý) Bu (bojový) Do (cesta)

Klub Kobudo Kai na VBU nevystupoval a diviak ma v tom evidentne zmätok. Pod KOBUDO sa tradicne chape cvicenie so zbranami. VBU som nevidel, ale podla mojich informacii, tam boli ludia z Jihlavy od senseja Roznovjaka, ktorý učí hlavne boj s krátkou palicou - hanbojutsu. Co som videl, tak s. Roznovjak cvici velmi kvalitne budo. Skutocne neviem, s akymi zbranami sa cvicilo kobudo na VBU, ale predpokladam, ze to boli len palice. Mozno v tom bola trema, mozno to, ze s. Kurilla daval pozvanie na poslednu chvilu, rozhodne by som vsak nehadzal vsetkych "kobudakov" do jedneho vreca.
adho
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod patrik » stř 01. bře, 2006 14:33

adho píše:Pod KOBUDO sa tradicne chape cvicenie so zbranami.

eee?

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod adho » stř 01. bře, 2006 14:40

patrik píše:
adho píše:Pod KOBUDO sa tradicne chape cvicenie so zbranami.

eee?

Patrik

Asi som to napisal zle :)) Ale ked sa povie kobudo, tak 3stvrtiny europy a ameriky si predstavia typka, co mava so sai, nunchaku, tonfou, bo atd atd... :)
adho
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod patrik » stř 01. bře, 2006 14:49

adho píše:Asi som to napisal zle :)) Ale ked sa povie kobudo, tak 3stvrtiny europy a ameriky si predstavia typka, co mava so sai, nunchaku, tonfou, bo atd atd... :)

Tedy "tradičně" v Evropě, někde možná, za určitých okolností. Jenže v tom případě se tahle 3/4 Evropy splete i když uvidí nějakou lejzr fajr šou s nunčakou nebo něčím podobnýma frý stajl sestavy s čímkoliv...

Tedy adho, zkus to napsat líp a už si to Evropa nebude myslet :) Máš tolik možností..

Patrik

P.S.
Kendó je taky se zbraněmi a většinou se neřadí mezi 古武道
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod diviak » stř 01. bře, 2006 15:23

adho píše:
diviak píše:A este kobudo-kai. To bolo dost slabe, vzhladom na to, ze vystupovali dvaja. Ucitel a ziacka ... Ucitel to vedel, ziacka dost zle... Mozno zapracovali nervy, ale tych, co to vobec niekedy chceli skusit to urcite odradilo...

Klub Kobudo Kai na VBU nevystupoval a diviak ma v tom evidentne zmätok. Pod KOBUDO sa tradicne chape cvicenie so zbranami. VBU som nevidel, ale podla mojich informacii, tam boli ludia z Jihlavy od senseja Roznovjaka, ktorý učí hlavne boj s krátkou palicou - hanbojutsu. Co som videl, tak s. Roznovjak cvici velmi kvalitne budo. Skutocne neviem, s akymi zbranami sa cvicilo kobudo na VBU, ale predpokladam, ze to boli len palice. Mozno v tom bola trema, mozno to, ze s. Kurilla daval pozvanie na poslednu chvilu, rozhodne by som vsak nehadzal vsetkych "kobudakov" do jedneho vreca.

neviem, preco to tu rozoberas... Uz som povedal, ze som sa zmylil...
Nabuduce pozorne precitaj prispevok...

S pozdravom Diviak 8O
diviak
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod diviak » stř 01. bře, 2006 15:24

diviak píše:
adho píše:

neviem, preco to tu rozoberas... Uz som povedal, ze som sa zmylil...
Nabuduce pozorne precitaj prispevok...

a do jedneho vraca Kobudakov nedavam. To som tiez pisal... Iba hovorim, ze niekto, kto si vyberal BU ktore chce robit, toto ho mohlo odradit...

S pozdravom Diviak 8O
diviak
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod simir » úte 21. bře, 2006 19:00

ahoj kluci 8)
tak aby jsme to ujasnili Kobudo je styl kde se používají zbraně jako je sai,tonfa, nunčaka, hanbo, bo, tesen(nabo tanto),pak ještě nějáké další zbraně na které jsem si zrovna nevzpomněl
takže jsou to taky zbraně takže každý vůl ví že Iaido se cvičí s mečem např. že. :idea:
a free style třeba s tou nunčakou jak tam jeden z vás psal není asi čisté kobudo ale asi z něj trochu vychází, Bruce-Lee taky bojoval ve filmech s nunčakama a s dlouhou holí a kobudo nedělal. tak kurva nevím co furt řešíte za sračky a ještě by mě zajímalo kolik z vás tady něco dělá (myslím samozřejmě bojé umění) a kolik z vás je jen těma teoretikama :oops:
Tak zatím zdarec pisálci já jdu cvičit :wink:
Simír
simir
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Frank » úte 21. bře, 2006 19:03

:arrow:
Naposledy upravil Frank dne pon 22. led, 2007 23:37, celkově upraveno 1
Frank
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » úte 21. bře, 2006 19:27

(já už dnes cvičil, tak snad taky něco napíšu)

2 simir

Tak teď jsi nám to ujasnil. Nicméně napsal si asi hektolitr nesmyslů.

pápá...

2 frank

Rozumnej? Proč myslíš? Protože své argumenty podpořil slovy jako "sračky" a "vůl" a "kurva".

Patrik

P.S.
http://en.wikipedia.org/wiki/Kobudo víc by asi nemělo smysl 8O
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » úte 21. bře, 2006 22:40

simir píše:tak aby jsme to ujasnili Kobudo je styl kde se používají zbraně jako je sai,tonfa, nunčaka, hanbo, bo, tesen(nabo tanto),pak ještě nějáké další zbraně na které jsem si zrovna nevzpomněl

Sry, ale nemas pravdu Simire. Kobudo je neco jineho.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Frank » úte 21. bře, 2006 23:07

:arrow:
Naposledy upravil Frank dne pon 22. led, 2007 23:37, celkově upraveno 1
Frank
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 22. bře, 2006 6:25

Frank píše:Sorry špatně sem se vyjádřil místo rozumnej člověk sem měl spí¶ napsat rozumnej pŕíspěvěk nebo ještě lépe jeho část....Má pravdu v tom , že se tady donekonečna řešej nesmysli a každej má něco proti někomu...........místo kecání o ničem a véčnýmu hádání se rad¶i cvičtě a zdokonalujte se sami nebo jsem už piště pŕíspévky,který maj smysl

Tim neříkám,že tady každej píše kraviny :wink:

©mankote, každej z nás cvičí a některý navíc řešej tyhle "kraviny" a takový, který tyhle "kraviny" řešit nechtěj ať sem prostě nechoděj. Nevím, jak ostatní zde na fóru, ale já cvičím poměrně často... a právě protože cvičím poměrně často, zajímám se o to, co cvičím.

A právě tenhle příspek od Simira byl ukrutně hloupej. Faktická hodnota = 0... ale jenom protože napsal, že "řešíme kraviny, zatímco on to rozlouskl a navíc jde cvičit" tak si mám říct... "hmhm, to je ale hodnotný příspěvek do diskuze, konečně"

Nene, to bych si dal "jdu cvičit" do záhlaví místo podpisu a potom všechny moje posty budou "konečně rozumný".

Pěknej den...

Patrik

P.S.
btw jdu cvičit :)
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Frank » stř 22. bře, 2006 10:58

Nebudu řešit další spory :P

Jdu se flákat 8)
Frank
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod simir » čtv 23. bře, 2006 18:53

Takže už jsem zase tady, tentokrát to tedy zkusím slušně abych tím někoho nepohoršoval.
Takže patriku moc moc pěkná P.S.
Picarda bych se teda chtěl zeptat co teda vůbec Kobudo je, teď ti napíšu co o něm vím a když se budu mýlit tak mě můžeš opravit a třeba i oznámkovat :roll: ty jeden rozumbrado.
Kobudo pochází z Okinavy kde rolníci nemohli nosit zbraně u sebe a nemohli mít ani nůž aby nemohli bojovat(jenom pro upřesnění proč).
A tak si vyvinuli bojový styl z toho co měli např. hanbo-nasada třeba od motyky, bo-rybářská hůl, tonfa-klika od mlýnského kamene,kama-srp na rýži, a další.
A tento bojový systém si vyvynuli asi proto aby se mohli bránit nájezdníkům kteří tam jen tak ovšem nejezdili na výlety,ale napadali místní obyvatele.
Tak, to je tak něco o Kobudu a jestli nemám pravdu milovaný kapitáne Picarde tak mi prosím tě napiš co vlastně kobudo je předem děkuji tebou opovrhovaný Simír 8)
Simír
simir
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod patrik » čtv 23. bře, 2006 19:08

simir píše:Takže už jsem zase tady, tentokrát to tedy zkusím slušně abych tím někoho nepohoršoval.
Takže patriku moc moc pěkná P.S.
Picarda bych se teda chtěl zeptat co teda vůbec Kobudo je, teď ti napíšu co o něm vím a když se budu mýlit tak mě můžeš opravit a třeba i oznámkovat :roll: ty jeden rozumbrado.
Kobudo pochází z Okinavy kde rolníci nemohli nosit zbraně u sebe a nemohli mít ani nůž aby nemohli bojovat(jenom pro upřesnění proč).
A tak si vyvinuli bojový styl z toho co měli např. hanbo-nasada třeba od motyky, bo-rybářská hůl, tonfa-klika od mlýnského kamene,kama-srp na rýži, a další.
A tento bojový systém si vyvynuli asi proto aby se mohli bránit nájezdníkům kteří tam jen tak ovšem nejezdili na výlety,ale napadali místní obyvatele.
Tak, to je tak něco o Kobudu a jestli nemám pravdu milovaný kapitáne Picarde tak mi prosím tě napiš co vlastně kobudo je předem děkuji tebou opovrhovaný Simír 8)

Hoj Simire... mám na Tebe kliku. Takže Ti odpovím já, protože mám trénink až za půl hodiny... a Picard už určitě cvičí ;)

Dával jsem Ti odkaz http://en.wikipedia.org/wiki/Kobudo proč si na něj nekoukl... Tam je to zcela jasně popsaný. Picard ví, co píše.

Kobudó je japonský slovo. Označuje kategorii bojových umění, které TAM vznikly před reformou Meidži. Je to orientační označení, ne přesně vymezená kategorie. V tomhle kobudó je kendžucu, nebo iaidžucu, ale také (neozbrojené) školy džúdžucu z období před Meidži... (nejčastěji Edo, ale i starší). Oproti tomu existuje kategorie šinbudó (moderní nebo nové budó, také gendaibudó). Tohle zahrnuje (pochopitelně) to, co vzniklo po reformě přibližně Meidži... Většinou to, co známe u nás (JPN forma karate, džúdó, aikidó... svým způsobem kendó).

Okinawské kobudó, mimochodem, je tzv Rjú Kjú kobudó. Trochu to, co popisuješ Ty. Ale jen trochu... protože, když si vezmu (okinawské) nunčaky, ještě to neznamená, že dělám kobudó... ani okinawské, ani jiné. Mno k tý Okinawě... Jestli se nepletu, termín "kobudó" pro ty okinawský věci používáme jen mi tady u nás (Evropa, Američka)... zatímco v JPN to upřesněj "Rjú Kjú kobudó". V JPN to začali používat pro to, co píšeš, až ve 20. století...

Navíc, něco jiného je "karate a zbraně" a asi něco jiného jsou klasické školy z Okinawy, které, jestli to dobře chápu dělali taky trochu výše postavení lidé... i na tý Okinawě.

A tak si vyvinuli bojový styl z toho co měli např. hanbo-nasada třeba od motyky,

BTW hanbó, není zbraň z okinawského kobudó. Hanbó si tam dnes lidi doplňují, protože je to asi snadný prodávat jako sebeobranu... (docela by mně zajímalo, jestli na Okinawě používali "naší" motyku. mno nic)

Věř mi nebo ne, kobudó se tím nezmění.

Anebo počkej na Picarda, anebo na kohokoliv jinýho (třeba tady je id Choze, kterej dělá okinawské kobudó...)

Patrik

P.S.
A ten Tvůj Brůslí a frýstajly, to fakticky nee... to nemá s kobudó vůbec nic.
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » čtv 23. bře, 2006 20:04

simir píše:Picarda bych se teda chtěl zeptat co teda vůbec Kobudo je, teď ti napíšu co o něm vím a když se budu mýlit tak mě můžeš opravit a třeba i oznámkovat :roll: ty jeden rozumbrado.

Kobudo uz ti vysvetlil patrik, je to proste "stare bojove umeni". Pokud to dal neupresnis, tak se logicky vztahuje ke starym Japonskym bojovym umenim, protoze to je japonsky vyraz.
- Kobudo = stare BU (napr. Nakanishi Itto Ryu)
- Shinbudo = moderni BU (napr. Judo)

simir píše:Kobudo pochází z Okinavy kde rolníci nemohli nosit zbraně u sebe a nemohli mít ani nůž aby nemohli bojovat(jenom pro upřesnění proč).

To co popisujes je (obcas :) ) okinawske bojove umeni, chces-li Ryukyu Kobudo a je to neco uplne jineho nez japonske Kobudo.

Stejne tak bychom mohli cvicit treba nemeckou skolu sermu a rikat tomu Evropske Kobudo (proc bychom nemohli, logicky to smysl dava), ale pokud budeme mluvit jenom o Kobudo, tak to taky tezko bude implikovat skupinu kam patri nemecka skola sermu.

Rozumbrado 8)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 24. bře, 2006 6:39

Ještě bych doplnil.

To že většina považuje kobudó za okinawské bojové umění (nunčaky, dlouhá hůl, sai apod.) ještě neznamená, že na to přistoupíme ;) - fakta jsou fakta. Jinak bychom asi skončili u toho, že bojové umění je "nějaký karate" případně "nějaký kungfu". Protože přesně tohle si myslí většina populace.

Buď rád (simire), že Ti tady někdo poradí ;) I když Ti to asi zboří ideály.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod adho » pát 24. bře, 2006 16:02

2 patrik

Ty si taky zbehly v odkazoch na i-netu: Mas nejake klipy z RYU-KYU KOBUDO??

jedny z mala kvalitnych klipov sa daju pozriet na
http://www.rkhsk.se
adho
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod patrik » pát 24. bře, 2006 16:08

adho píše:2 patrik

Ty si taky zbehly v odkazoch na i-netu: Mas nejake klipy z RYU-KYU KOBUDO??

jedny z mala kvalitnych klipov sa daju pozriet na
http://www.rkhsk.se

Klipy ne, srry. Já po okinawských klipech nepátrám ;) ale viděl jsem čupr film. Zkus se porozhlídnout po titulu 'Martial Arts of Japan' od Michela Randoma. Víc nevím, ale fakt to za to stojí...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně