Základní dovednosti!

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod hellas » sob 04. lis, 2006 10:40

nj, ale Slavo je zase profík, ne? :-)
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NIK » sob 04. lis, 2006 18:45

ukropcany píše:Resp. ešte ináč - záleží s kým sa človek porovnáva. Keď sa porovnávam s niektorým z mojich programátorov, tak behať vôbec nemusím, stačí keď si dám raz do týždňa 5 kôl mechu a budem mať vždy o 300% navrch... ale keď sa porovnám so Slavom Molnárom, ktorý vytlačí snáď 160 kíl a drepne 200 a potom sa dívim, prečo ma pretlačí cez celú telocvičňu, tak musím kamánek niekde pridať... kto by chcel byť jednookým kráľom medzi slepými, že...

No nevim-hele některé čínské sestavy zahrnujou úplně vše-jejich cvičení posiluje,uvolňuje,"nabíjí" celé tělo a když obsahujou dejme tomu 50-100 technik a cvičíš je naplno tak mi věř že se při nich zapotíš daleko víc než při běhu.Já neběhám :wink:
Podívej se na všechny ty mistry který opravdu cvičí-a sou to i tací co cvičej vážně jen ze svým tělem-vypadají hodně dobře-svalstvo dostatečně vyvinuté,pružné tělo atd :wink: [/img]Obrázek
NIK
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NIK » sob 04. lis, 2006 18:49

Harutomo_Yasumizu píše:Ztrácet čas během? Niku tak to je zajímavej termín. Běh sic neberu jako základní bojovou dovednost, ale jako základní lidskou dovednost. To proto že vím jaká jsem byl troska která se 15 let flákala a ze začátku neuběhla ani 100m. Drsný co? Ale když se podívám kolem sebe, kde kdo se pohybu ukrutně brání, a tlustý samYce sumčice, to je horror :lol:

Nemůžeš říkat že si troska kuli tomu že neuběhneš sto metrů..věř mi že sou typy který neuběhnou ani padesát a stejně by sejmuly polovinu lidí co chodí na toto forum...Jinak-z prasnic je mi taky zle.Jednou mne i taková prasnice sexuálně obtěžovala.Nejhorší bylo že to byla moje vedoucí.Ale nevlez sem na ní-dal sem časem výpověď...Obrázek :
NIK
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Hyperboreus » sob 04. lis, 2006 19:52

ukropcany píše:4NIK - vyvinuté svalstvo sa nerovná dobrej kondícii, viď kulturisti... to, že číňania nebehajú neznamená, že by im to nepomohlo... :idea: Beh je základná aktivita pre každý jeden šport (okrem šachu) a nie je to náhoda... nebehaj keď sa Ti nechce, pri sparingu Ti to ale bude chýbať, ver mi...

Jako by mi z duše mluvil.Souhlas 100%. :)
Hyperboreus
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

.

Příspěvekod luen » sob 04. lis, 2006 20:17

Ale Čínani běhaj :wink: Jen lenoši/běloši ne :D
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » sob 04. lis, 2006 20:24

:roll:
Naposledy upravil marvin dne pát 15. pro, 2006 23:48, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod JRup » sob 04. lis, 2006 20:50

Dík všem za účast. Jsem rád, že se to v mnohých školách u nás systematicky pěstuje. Není to však pravidlem. Přiznám se, že jsem dříve ji ben gong opomíjel a podle toho to taky vypadalo... V posledních letech se na dovednosti více zaměřuji ať už se jedná o qigong, protahování páteře, šlach, stání v postojích nebo třeba chůzi v horách.

TO PM: Kolik času na tréninku strávíte v postojích? (máš tam jaat ma/zhang zhuang)

TO Fakt: Ty tam máš švihadlo – boxérská klasika. Mě však zaujal ten medicimbal. Jak s tím trénujete?

NIK píše: Co se týče té techniky-já myslim že i nácvik techniky může být výbornou fyzickou průpravou-ono když třeba cvičíš naplno 2 hodiny soubor nějakých technik(po "našem"- sestavu)tak se taky slušně zapotíš a nemusíš ztrácet čas během atd ne??? :roll:

Fyzickou průpravou ano, ale je otázkou, jestli pouze sestava dokáže v současném fyzicky zdegenrovaném člověku vypěstovat tu správnou sílu, stabilitu postojů, spojení těla atd. V sestavě je příliš pohybů a další otázkou ještě je kolik dohromady cvičíš sestav nebo dokonce stylů… Pokud se však soustředíš jen na základní principy fungování těla, tak můžeš mnohem cíleněji procvičovat to, k čemu by ses sestavou možná dopracoval, ale za 10ti násobek času.

Dělají se někde kliky? Nebojíte se zatuhnutí?

J.
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod JRup » sob 04. lis, 2006 20:52

Ještě mě napadlo. Jaké jsou zkušenosti našich československých kolegů na dálném východě? Jaká je praxe asiatů?
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

.

Příspěvekod luen » sob 04. lis, 2006 21:10

Kliky (např. na kloubech...), dřepy (např. s výskokem...), sedy-lehy ... klasika!
V Asii - asi jako všude někde se maká a někde se o tom jen mluví, ale mají tam větší potencial - je jich víc :D
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Základní dovednosti!

Příspěvekod DrGlock » ned 05. lis, 2006 1:31

luen píše:
DrGlock píše:Třeba u nás cvičíme jen základní dovednosti a techniky. Všechno ostatní je jen složité, hůře použitelné a pro sebeobranu zbytečné. Ale ber to z pohledu že cvičíme kvůli sebeobraně, né kvůli stylu.

Nevím co si představuješ pod pojmem zákl. dovednosti, ale tvá představa bude asi dost zkreslená ... viz.-"Všechno ostatní je jen složité, hůře použitelné a pro sebeobranu zbytečné." to je úsměvné! Stav se u nás a posoudíš sám :wink:

Asi by to bylo na delší filozoficko-sparringovou debatu, ale zjednodušeně řečeno: Mám imaginární bojové umění "Kopni a uteč Jitsu", obsahující jen kop do rozkroku, přímý kop do břicha, boční kop na stehno, přímý kop na hlavu, boční kop na pas a boční kop na hlavu. Všechny ty kopy jsou použitelné v praxi, liší se jen v tom, že jsou postupně více a více obtížňejší na naučení a složitěji použitelné. Když cvičíš styl (celé bojové umění), naučíš se je postupně efektivně používat všechny. Ale s naším přístupem cvičíš stále dokola jen ten základní, nejjednodužší a přitom nejúčinnější, kop do rozkroku, protože to ti pro sebeobranu stačí. A díky tomu, že se učíš jen jeden kop a né sedm, věnuješ mu mnohem víc času a naučíš se ubránit mnohem rychleji.
Naposledy upravil DrGlock dne ned 05. lis, 2006 10:26, celkově upraveno 1
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Emanuele » ned 05. lis, 2006 8:18

Luen řekl:
Ale Čínani běhaj Jen lenoši/běloši ne

Luen řekl:
V Asii - asi jako všude někde se maká a někde se o tom jen mluví, ale mají tam větší potencial - je jich víc

Hele co si myslíte o té fámě že čínani mají v krvi BU?®e jako cvičenci v menším čase dosáhnou lepších výsledků?[/quote]
Emanuele
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod DrGlock » ned 05. lis, 2006 9:04

ukropcany píše:4DrGlock - koľko rokov je treba trénovať ten kop do gúl, aby som mohol prejsť k kréningu ďalšieho kopu? :roll:

Den... týden... měsíc... záleží, kolik hodin denně trénuješ 8) Ale jde o to, že vůbec není třeba cvičit ty další kopy, protože v "Kopni a uteč Jitsu" ten jeden pro sebeobranu stačí. A i když se naučíš i ty ostatní, na ulici dokážeš použít stejně jen ty jednoduché, takže většinou stejně kopneš do koulí a utečeš.

Ale když cvičíš tradiční "Kopni a uteč Jitsu" tvůj mistr ti bude tvrdit, že se musíš naučit všechny kopy a že je to práce aspoň na deset let. A bude tě to učit tak blbě, že se to dřív jak za deset nenaučíš. A taky musíš dělat zkoušky a získávat ty barevný pásy kolem pasu. A když se naučíš všechny ty kopy, získáš růžovej pás s hvězdičkama a budeš mistr. Ale na ulici stejně použiješ jen ten kop do koulí, protože to je základ...
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod madmax » ned 05. lis, 2006 9:42

DrGlock píše:Den... týden... měsíc... záleží, kolik hodin denně trénuješ 8) Ale jde o to, že vůbec není třeba cvičit ty další kopy, protože v "Kopni a uteč Jitsu" ten jeden pro sebeobranu stačí. A i když se naučíš i ty ostatní, na ulici dokážeš použít stejně jen ty jednoduché, takže většinou stejně kopneš do koulí a utečeš.

Ale když cvičíš tradiční "Kopni a uteč Jitsu" tvůj mistr ti bude tvrdit, že se musíš naučit všechny kopy a že je to práce aspoň na deset let. A bude tě to učit tak blbě, že se to dřív jak za deset nenaučíš. A taky musíš dělat zkoušky a získávat ty barevný pásy kolem pasu. A když se naučíš všechny ty kopy, získáš růžovej pás s hvězdičkama a budeš mistr. Ale na ulici stejně použiješ jen ten kop do koulí, protože to je základ...

A potom na ulici potkas nekoho, kdo uz nekdy slysel o tajne technice "kop do kouli" a bude se umet pro ni branit. Pak najednou zjistis, ze bys potreboval i dalsi techniku.
Mimochodem, tva paralela je velmi zajimava, jenom bys ji mohl dotahnout do konce, s tema 10lety uz to trochu prehanis.
madmax
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Re: Základní dovednosti!

Příspěvekod madmax » ned 05. lis, 2006 9:45

DrGlock píše:Třeba u nás cvičíme jen základní dovednosti a techniky. Všechno ostatní je jen složité, hůře použitelné a pro sebeobranu zbytečné. Ale ber to z pohledu že cvičíme kvůli sebeobraně, né kvůli stylu.

Poslouchej, zajimalo by me, co si tak predstavujes pod slovy "vsechno ostatni". Muzes trochu objasnit? A pripadne take, proc je to pro sebeobranu zbytecne?
madmax
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pm » ned 05. lis, 2006 10:13

JRup píše:TO PM: Kolik času na tréninku strávíte v postojích? (máš tam jaat ma/zhang zhuang)

...

Dělají se někde kliky? Nebojíte se zatuhnutí?

J.

na kazdem treninku (ktery je 1,5 hod.) stojime 5 minut, coz je minimalni pozadavek; v osobnim treninku je doporucenihodna az pulhodina.

jinak "stani v postoji" (jaat ma) je v nasi linii dulezite, ale zase ne precenovane cviceni. je potreba procvicovat "strecink" (yau gung) a "praci nohou" (bou faat), tj. "zive postoje" (sang ma) - stani je tzv. "mrtvy postoj" (sei ma).

kliky - samozrejme. u nas je nasledovny postup - nejdrive 30 kvalitnich na dlanich, pak 30 na pestech a 30 na prstech.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zorro » ned 05. lis, 2006 11:40

Veľký bojovník ukropčaný ako môžeš povedať že technika je na druhom mieste. 8O Vidím , že ty sa fakt vyznáš
zorro
diskutér - nováček
diskutér - nováček

.

Příspěvekod luen » ned 05. lis, 2006 12:08

zorro píše:Veľký bojovník ukropčaný ako môžeš povedať že technika je na druhom mieste. 8O Vidím , že ty sa fakt vyznáš

Na technice se dá ulétnout! Pro tu tzv. funkční (nejfunkčnější) sebeobranu je nejdůležitější srdce (bojový "duch") a pak až vše ostatní! Těch techniků už jsem zažil hodně a nikdy mě to nijak neohromilo. Co ty "pouliční" rváči? Kde je jejich technika?
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zorro » ned 05. lis, 2006 12:29

leun
Ja som nepovedal že každá technika je funkčná, ale sa nestotožnujem s názorom ukropčaného ked povie že fyzička je prvoradá to je blbosť.
zorro
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod luen » ned 05. lis, 2006 12:37

zorro píše:leun
Ja som nepovedal že každá technika je funkčná, ale sa nestotožnujem s názorom ukropčaného ked povie že fyzička je prvoradá to je blbosť.

Jde o to co si představuješ pod pojmem fyzička, ale síla a schopnost práce se sílou je rozhodně před technikou. Konec konců technika je i o tom naučit se pracovat se svou silou, hmotností atd...
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » ned 05. lis, 2006 12:37

ale Zorro...Ukropčány má pravdu...k čemu je Ti technika,když nestačíš s dechem,dělaj se Ti mžitky.....????O tomhle Ukropčány mluví......technicky můžeš být pánbůh,ale když si Tě někdo 5 minut povodí(a věř,že 5 minut je ve sparringu/potažmo v boji) fakt hodně dlouho(pro někoho,kdo tu fýzu nemá)..... :wink: :!: :idea:
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně