Me oblibene...

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod Baxxse » ned 12. lis, 2006 19:32

pavela píše:Prosim vás tvrďáci, můžete mi vysvětlit co je to "tvrdost a nekompromisnost" stylu? ObrázekObrázek

A to si chces jen tak rejpnout nebo si pod tim opravdu nic nedokazes predstavit??
Baxxse
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod defendu » ned 12. lis, 2006 19:41

To víš,že chce jenom rejpat :wink:
defendu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Panda » ned 12. lis, 2006 20:59

Tak nějak cokoliv mě lákalo to buď trenuji nebo jsem to alespoň na chvilku zkusil, žiji v Praze a tak jsou možnosti doslova neomezené....strašně rád bych někdy hlouběji pronikl do Wing Chun kung-fu, moc se mi líbí, ale teď není na další vážně míněný trening čas...
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » pon 13. lis, 2006 2:36

Baxxse píše:
pavela píše:Prosim vás tvrďáci, můžete mi vysvětlit co je to "tvrdost a nekompromisnost" stylu? ObrázekObrázek

A to si chces jen tak rejpnout nebo si pod tim opravdu nic nedokazes predstavit??
No né, jenom mi připadná vtipný, kdo vymejšlí tyhle perly českého jazyka. Ještě si dovedu představit,co to znamená "tvrdý" (to je chybný pojetí bojového umění, kdy je adept tvrdý jako motyka :lol: ) ale naprosto nechápu použití slova "nekompromisní" . NE kompromisní je od slova kompromis, jestli se nepletu. Asi teda nejsem IN a zapomínám česky ale použít slovo nekompromisní v souvislosti s BU mi připadá směšné.To snad může být člověk, ne BU Copak je nějaké BU kompromisní nebo NE kompromisní? To jako, že součástí stylu je že se dohodneme na kompromisu nebo co, ne fakt, nedovedu si to slovo nějak převést do praxe. Nebo snad jako že neuznám kompromis a když bude poražený soupeř prosit o milost, dle pravidel stylu ho nekompromisně dorazím? Nebo jak jako? Čo si predstavujetě pod takým slovom "nekompromisní"? Obrázek
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » pon 13. lis, 2006 8:51

pavela píše: Ještě si dovedu představit,co to znamená "tvrdý" (to je chybný pojetí bojového umění, kdy je adept tvrdý jako motyka :lol: )

:lol: :lol: :lol: I ty filozofe :lol: :lol: :lol:
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kachna » pon 13. lis, 2006 8:53

pavela píše:
Baxxse píše:

No né, jenom mi připadná vtipný, kdo vymejšlí tyhle perly českého jazyka. Ještě si dovedu představit,co to znamená "tvrdý" (to je chybný pojetí bojového umění, kdy je adept tvrdý jako motyka :lol: ) ale naprosto nechápu použití slova "nekompromisní" . NE kompromisní je od slova kompromis, jestli se nepletu. Asi teda nejsem IN a zapomínám česky ale použít slovo nekompromisní v souvislosti s BU mi připadá směšné.To snad může být člověk, ne BU Copak je nějaké BU kompromisní nebo NE kompromisní? To jako, že součástí stylu je že se dohodneme na kompromisu nebo co, ne fakt, nedovedu si to slovo nějak převést do praxe. Nebo snad jako že neuznám kompromis a když bude poražený soupeř prosit o milost, dle pravidel stylu ho nekompromisně dorazím? Nebo jak jako? Čo si predstavujetě pod takým slovom "nekompromisní"? Obrázek

nekompromisni, s cimz se u me napr. asociativne vaze nelitostny, nemilosrdny, kruty etc. spis nez BU samotne se jedna o stav mysli, ke kteremu te BU, drajv dopredu, zvire, napr. v lama paai je prave jednim ze zakladnich principu ´nemilosrdnost, tvrdost etc´ - v boji neni misto pro nerozhodnost a vahani, vsechny utoky musi byt vedeny plnou silou, vsechny bloky musi nejlepe znicit protivnikovy koncetiny nebo protivnika samotneho.. imho nektere styly toto rozvijeji vic, nektere min - to ale hned neznamena, ze zastanci tohohle pristupu v bu musi byt prece tvrdaci :lol: koukam pavelo, ze zuslechtujes svoji cestinu :wink:
kachna
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod pavela » pon 13. lis, 2006 10:01

Kachna, to co jsi popsal ohledně likvidace protivníka platí pro všechny styly wušu.K tomu jsou mj. stvořeny aby mj.likvidovali protivníka. Nicméně zrovna lama pai to si se spletl s tím nelitostny, nemilosrdny, kruty etc. spis nez BU samotne se jedna o stav mysli, ke kteremu te BU, drajv dopredu, zvire, napr. v lama paai je prave jednim ze zakladnich principu ´nemilosrdnost, tvrdost etc´ Lama pai je mnišský styl a mnich by měl myslet právě opačně. Základní vlastností mnicha je aby BYL milosrdný, vždyt i guanyin se do češtiny překládá jako bohyně milosrdenství. Kromě toho ty hlouposti o "tvrdosti" nějakého stylu, to se musím smát, je to pověra a nesmysl, žádný čínský styl není "tvrdý" , snad akorát hungarchojlifůt nějakého věhlasného sifua. Základním jmenovatelem všech čínských stylů je vyrovnaný poměr síly a vláčnosti. Tvrdý styl je hloupost a nekompromisní styl ještě větší. Nekompromisní může být člověk, nikoliv styl. Fakt, můžu si občas po práci zafilozofovat ne? Obrázek
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » pon 13. lis, 2006 10:18

Pavela, souhlas, ale kachna mel nejspis na mysli 4 zakladni principy lama paai, tj. 殘, 穿, 截 a 閃, predevsim prvni, chaan (v mand. can). preci jen pristup k treninku napr. prave v lama paai nebo Choi lei fat ve srovnani treba s taijiquan je trosku neco jineho. lama paai neni zadny styl pro Einsteiny, zadna extra technika, proste rozmachle capaky (gwa, sou, paau, jong, kap, deng, bin, pek... ) a sem tam nejaka primka (chyun). zadne bloky, 100% ofensiva.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod tommi0 » pon 13. lis, 2006 10:27

Zkusil bych thaibox :)
Naposledy upravil tommi0 dne ned 14. led, 2007 13:15, celkově upraveno 1
tommi0
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod kachna » pon 13. lis, 2006 10:55

pavela píše:Kachna, to co jsi popsal ohledně likvidace protivníka platí pro všechny styly wušu.K tomu jsou mj. stvořeny aby mj.likvidovali protivníka. Nicméně zrovna lama pai to si se spletl s tím nelitostny, nemilosrdny, kruty etc. spis nez BU samotne se jedna o stav mysli, ke kteremu te BU, drajv dopredu, zvire, napr. v lama paai je prave jednim ze zakladnich principu ´nemilosrdnost, tvrdost etc´ Lama pai je mnišský styl a mnich by měl myslet právě opačně. Základní vlastností mnicha je aby BYL milosrdný, vždyt i guanyin se do češtiny překládá jako bohyně milosrdenství. Kromě toho ty hlouposti o "tvrdosti" nějakého stylu, to se musím smát, je to pověra a nesmysl, žádný čínský styl není "tvrdý" , snad akorát hungarchojlifůt nějakého věhlasného sifua. Základním jmenovatelem všech čínských stylů je vyrovnaný poměr síly a vláčnosti. Tvrdý styl je hloupost a nekompromisní styl ještě větší. Nekompromisní může být člověk, nikoliv styl. Fakt, můžu si občas po práci zafilozofovat ne?

jojo, presne co napsal pm, jasne, ze vsechny styly jsou urceny k likvidaci protivnika, ok, rikejme tomu pristup k treninku (skoda, ze to z meho prispevku bylo tak nepochopitelne 8) ), proto se mozna pouzivaji slova jako tvrdy, nekompromisni, kruty blebleble.. nemyslim tim ´tvrdost´ a ´mekost´ stylu, jak se nekdy s oblibou cbu skatulkuji, to je zase jina vesnice... jazykozpytu a filozofovani zdar! :)
kachna
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod pavela » pon 13. lis, 2006 11:03

jo jo, dyť jo chlapci já rozumim, já jenom aby řeč nestála, kdyĽ mám po práci a u skleničky vína sedím u počítače. :lol: A vůbec když tady jsme u lama pai, odkud ten styl pochází, z Tibetu?
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » pon 13. lis, 2006 11:16

pavela píše: Fakt, můžu si občas po práci zafilozofovat ne? Obrázek

Jasně. Jde Ti to.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod scarrobu » pon 13. lis, 2006 13:08

wing chun kvoli vsetkemu
scarrobu
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Baxxse » pon 13. lis, 2006 13:37

Dekuju vsem za jejich objasnovani vyznamu nekompromistnost a tvrdost...

4pavela: Samozrejme ze BU jako takove nemuze byt nekom. nebo tvrdy. Ale muze se to pouzit v prenesen slova smyslu. Treba kdyz reknes ze cesta je trnita,tak taky nemyslis ze je poseta trny nebo jo?? Ja myslim ze ne...ale rad sis rejpnul,vid?
Baxxse
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Rob » pon 13. lis, 2006 17:57

pavela píše:Abych byl taky konstruktivní a pozitivní: Rob: pakua na pohled nejjednodušší, ve skutečnosti nejsložitější a nejtěžší, taky mám rád. :

jsem tusil, ze mame neco spolecneho, jeste zapracuji na arquo tchou (omluv muj prepis) a bude ze me shaolinskej mnich :lol:
Rob
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Emanuele » pon 13. lis, 2006 20:26

Mě láká Lotusový květ...
Emanuele
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pavela » úte 14. lis, 2006 5:29

Rob píše:
pavela píše:Abych byl taky konstruktivní a pozitivní: Rob: pakua na pohled nejjednodušší, ve skutečnosti nejsložitější a nejtěžší, taky mám rád. :

jsem tusil, ze mame neco spolecneho, jeste zapracuji na arquo tchou (omluv muj prepis) a bude ze me shaolinskej mnich :lol:
Hehehehe, to radsi nezkousej to arguotou, ja to uz taky nepiju,je to hroznej spiritus. MInule v Shaolinu vytahnul mistr Shi De Yuan nekolik(!!!) flasek nejaky cinsky koralky a udelalo se mi mdlo jenom z toho smradu. Radsi zustan u toho pakua, to je styl na hodne dlouho...
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Rob » úte 14. lis, 2006 9:05

OK, ty mas vetsi zkusenosti a jsi u zdroje tak ti budu verit :)
Stejne mi to cviceni jde lip nez piti :oops: :)
Rob
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod fakt » úte 14. lis, 2006 10:11

Rob píše:Stejne mi to cviceni jde lip nez piti :oops: :)

To já o sobě někdy pochybuji. :cry:
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Rob » úte 14. lis, 2006 12:49

Všechno je relativní - prostě neumím pít :(
Rob
diskutér - nováček
diskutér - nováček

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně