jedno BU nebo víc?

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod patrik » ned 24. dub, 2005 13:14

Geninn píše:Reagujem na Patrikovu vyzvu: Robim to podobne!

Ty, to bych neřekl... já napsal, že ty BU nemíchám.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod adho » ned 24. dub, 2005 14:52

Kombinovat BU je vyborna vec, nakolko ti to da iny pohlad na techniku. Problem je len v case a v peniazoch :roll:
adho
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Hark » pon 25. dub, 2005 8:30

Gino píše:PS: co si myslíte o cvičení např. dvou BU, které spolu na pohled nesouvidí? Například... mají rozdílný system, rozdílnou filosofii... postoje, návyky?

Lze cvicit BU, ktere maji velmi podobne mysleni a filosofii (napr. wing chun a historicky serm dle Marozza/di Grassiho) - tam pak lze uplatnovat stejne principy ve velmi podobnych situacich. V kazdem pripade je treba dbat na radu ucitelu a snazit se hledat podobnosti, premyslet, ptat se a CVICIT dvakrat tolik!

NELZE vedle sebe cvicit BU, ktere jsou filosoficky kazde uplne jinde. Pokud Wing Chun uci naproste uvolnenosti tela a zapinani jen potrebnych svalu, pak karatisticka kontrakce vetsiny svalu tela pri dopadu cuki je naprosto nevhodna - a vice versa.

Je mnohem jednodussi a praktictejsi ucit se jedine BU. Vybudovani suverenity v pohybu trva mensi dobu, lze se vice soustredit na jemne detaily.

Po dosazeni vyssi urovne (konec Chum Kiu ve WCH - treba) IMHO vubec neprijde na skodu seznamovat se s jinymi styly jak co delaji, treba formou cviceni, pratelskych zapasu, atd. atd. Chapu to jako rozvijeni porozumeni pro cviceni - tozn. porad zustavam u sveho stylu a tribim ho.
Hark
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pon 25. dub, 2005 13:10

Určitě zajímavá myšlenka, ale musím říct že osobně jsem zatím nenarazil na bojová umění která by měla odlišný princip jak ty říkáš.Spíš na nepochopení principu z pohledu druhých.
Například i v porovnání karate WCH-WCH nemůžu moc komentovat ale v karate platí zapojovat v boji jen ty svalové skupiny co užíváš,tzn to cos napsal o Wch.Celková kontrakce svalů je exhibiční záležitost, vnější demonstrace síly,která totálně zabíjí přenos energie.Stejné principy jsou dokonce i v západním boxu...myslím že boj je jenom jeden a všechno užitečné a smysluplné má stejný princip,takže jsem pro cvičit cokoli co můžeme najít, i když je asi dobré mít jednu specializaci.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

x

Příspěvekod Noname » pon 25. dub, 2005 13:57

Na jedno ozajstne bojové umeni jeden zivot nestaci ....
Ked to zacnes ozaj studovat pochopís(te) to.

A nemozes miesat cukor a sol.
Noname
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Patrik

Příspěvekod Trapa » pon 25. dub, 2005 14:52

Ahoj Patriku,muj nazor je takovy.Myslim si,ze muzes delat vice bojovych umeni dohromady,ale je dulezite to nemychat.V realu se stejne budes muset rozhodnout pro jeden styl,protoze kaydz je malinko na neco jineho zamereny. Je to jako s ucenim jazyku,muzes jich umet vice,ale pozor,nemychat,coz muze byt nekdy problem. Myslim si,ze kdyz studujes jeden styl,proniknes tak do hloubky a poznas skrryty vyznam toho umeni,kdyz budes preletavat vyznam ti zustane skryt,nebo ho treba objevis za delsi dobu. Kazdopadne to je muj nazor a ja ti preji mnoho stesti na tve ceste.. Filip
Trapa
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod patrik » pon 25. dub, 2005 15:01

jj, taky rád používám tohle přirovnání s učením se více jazykům...

Má někdo něco proti?

Není pochyb o tom, že se dokážete (máte-li na to hlavu) učit anglicky, německy i jinak... a všemi těmi jazyky se domluvíte... Nicméně těžko je ovládnete dokonale. Ale to nedokážete, ani když se budete učit jen jeden.

A určitě budou i takový, kteří v jedné větě dokažou použít slova z dvou tří jazyků ;) a domluví se... Domluví?

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sai » pon 25. dub, 2005 16:54

tohle téma už jsem si četl před nějakým časem....a přirovnánáí s jazyky jste mi vy dva vyfoukli :wink: :D
Mimochodem...když se učíš anglicky...němčina ti nemůže v ničem ublížit...pokud není člověk trotl...může mu druhý jazyk jedině pomoct..
Hauk..domluvil jsem.. :wink:
®ij jako by každá minuta byla tou poslední...
Sai
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jox » pon 25. dub, 2005 17:45

Ale když se pokoušíš učit anglicky a francouzsky najednou od začátku, dost možná zblbneš :(
jox
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pon 25. dub, 2005 17:49

jox píše:Ale když se pokoušíš učit anglicky a francouzsky najednou od začátku, dost možná zblbneš :(

Souhlas... osobně jsem začal druhé BU cvičit až po osmi letech prvního... potom už to šlo ráz na ráz...

Nicméně jsou lidi, kteří se mnou cvičí dvě BU prakticky od začátku ;)

Je to v hlavě - prostě se učí vypnout nebo spíš přepnout informace z jednoho BU na druhém. Teď mluvím o technikách... vzdálenost, načasování nebo nasměrování využijí tam i tam :) I. JÁ.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod python » pon 25. dub, 2005 18:17

Neeechcel som sa zapojiť... ale musím !
Ďalej nech čítajú len tí, čo trénujú pre boj, nie iba pre sebadôveru, -rozvíjanie, -uvedomenie, -ukájanie a čojaviemčoešte...

Aikidó, Iaidó, goju-ryu, WT, self-defence, brazílske JJ, jiu jitsu, kick box, muay thai... sú školy a štýly ktorých som sa nielen dotkol, ale aj v uvedenom poradí dlhšie-kratšie študoval počas cca 12 rokov. Pre tých čo milujú čistotu štýlov to musí byť hnus, však ?!

Naozaj nemám pocit, že by som mal z toho v hlave chaos!

Asi nikdy nedosiahnem dokonalosť pohybu a bojovej taktiky v každom z uvedených štýlov, ale vzhľadom na uvedené skúsenosti viem čo môžem od "čistého" štýlu očakávať a kde sú jeho slabiny. Lebo neexistuje tradičný a vlastne ani moderný bojový štýl/umenie, ktorý nemá slabiny takticky využiteľné v boji ! A nech mi nikto netvrdí, že je to iba tým, že v danom štýle sa zatiaľ iba málo trénuje a tým pádom nie je dotyčný "dokonalý".
Existuje iba jedna odpoveď na dokonalosť jediného bojového štýlu a to je (chvalabohu / bohužiaľ) priama konfrontácia. Daj si freefight v klietke alebo na ulici s priemerným "mixfighterom"a väčšina tradicionalistov a puritánov (v BÚ) odíde so sklopenými ušaqmi (ak mu nejaké ostanú) domov. Neexistuje žiadne keby... žiaľ je taká doba, jeden štýl nestačí. Je nás moc na svete a moc z nás je moc dobrých (nehovorím o sebe) fighterov vo svojom obore - a ty musíš vedieť poraziť kohokoľvek !
Môj filozofický základ v boji tvorí aikido - neublíž vedome, nechaj naňho pôsobiť jeho vlastnú energiu, veď už nie som najmladší a ďalej využívam jednoduché taktiky z ostatných štýlov: proti ľahkému choď ostro a použi hmotnosť, ťažšieho osekávaj, lákaj do energetických pastí, unav ho a doraz. Dlhého skracuj, krátkeho bi na dištanc. Na tvrdého mäkko, na mäkkého drvivo, pri vyspelom neukazuj hneď celý arzenál, nováčikovi zraz sebavedomie... a pod. , po zvládnutí nemnohej techniky, pracuj na timingu, trappingu, feelingu a pod. -ingoch. Viac možno Mijamoto Musashi... (už pred pár storočiami ):D .
Boj v postoji na dlhú, strednú vzdialenosť a boj na zemi sú veci ktoré by mal ovládať každý, kto chce dnes komplexne bojovať. Argument typu "mňa na zem nikto nedostane" alebo "cez ruky som nepriestrelný" sú smiešne a už dnes neobstoja - to mi môžte veriť .

Takže cvičte si svoje čisté štýly ale používajte triezvy rozum a hľadajte v nich univerzálne princípy a nezabudnite si ohmatať ostatné školy a neodmietajte ich ´a priori´. Vaše telo od začiatku vie, čo je správne a čo nie, počúvajte ho, nájdite svoje zbrane a nabrúste ich !

P.S.: Cukor a soľ naozaj nejdú dokopy. Ale keď pečieš poriadny koláč, bez nich sa nezaobídeš !

Veľa zdaru, bojovníci !
Mám Vás rád !

DRV :mrgreen: :D
python
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod jox » pon 25. dub, 2005 20:40

patrik píše:
jox píše:Ale když se pokoušíš učit anglicky a francouzsky najednou od začátku, dost možná zblbneš :(

Souhlas... osobně jsem začal druhé BU cvičit až po osmi letech prvního... potom už to šlo ráz na ráz...
Patrik

... eeeee ... co že to šlo ráz na ráz ?? :twisted:
jox
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Balerion » pon 25. dub, 2005 21:52

Python- absolutne nesuhlasim, ze dokonalost zistis tym, ze si da fight v klietke... preco? lebo boj v klietke nieje ulica, boj v klietke ma svoje pravidla a obmedzenia, v klietke bojujes len s jednym superom...
dokonalost neexistuje
v dnesnej dobe je v mode boj na zemi... ale vsetkych sa spytam jednu otazku: co ked sa dostanete do konfrontacie s viacerymi supermi, co je v dnesnej dobe castejsie ako samotny boj na zemi... proti dvom superom nemoze ist clovek na zem, inak skoncil... to je proste fakt
klietka sa len zda byt ako ukazka realnosti, no v skutocnosti toho s realom az tak moc spolocneho nema... v reale nieje clovek obmedzeny pravidlami, presne vyhranicenym priestorom...
pravda je, ze samotny boj bez zbrane sa za celu historiu nezmenil, kto tvrdi opak je somar... to je proste fakt, za cele stovky, tisice rokov sa boj samotny nezmenil a nikdy nezmeni, jedine co sa meni su zbrane, ale o tych teraz nehovorim
boj na zemi funguje len proti jednemu superovi a kazdy boj zacina v stoji, nad tym by sa mal zamysliet kazdy, kto tvrdi, ze boj na zemi je najefektivnejsi... neexistuje nieco ako najefektivnejsi styl, to je hlupost prvej triedy... kazdy styl funguje a zaidny zaroven nefunguje, kecy typu taichi funguje, box nefunguje a naopak su somariny a kazdy to vie...

spat k teme: kombinovat viac bu je dobre, ale zaroven aj zle... ja sa drzim toho, ze ked chce niekto cvicit viac bu, tak by mal cvicit take, co sa navzajom doplnaju a nie je take, ktore su si podobne, lebo v ich podobnosti je najvacsi rozdiel.... niekto tu pisal ze robi thaibox a box a kazdy trener mu vycita to, co je na druhom spravne
priklad bu ktore sa doplnaju a ktore sam cvicim: taekwondo a hapkido, toto je dobry priklad a obidve bu sa daju cvicit naraz (na treningoch sme cvicili dokopy hapkido a tkd a skvelo sa doplnaju)... to je samozrejme len priklad... napr. karatista by mal podla mna cvicit napr. aikido, judo, alebo hapkido, lebo techniky s tychto bu v karate chybaju atd atd atd
proste ak cvicit viac bu, tak take, ktore sa doplnaju, alebo ak sa clovek rozhodne cvicit popri karate nieco ine (co ja viem, napr. aj kung-fu), tak by to malo byt az po nejakom case, po par rokoch ked sa mu dostane karate do krvi a bude moc pribrat napriklad to kung-fu, alebo co ja viem co
to vsio z mojej strany
Balerion
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Balerion » pon 25. dub, 2005 22:24

Ukropcany-otom nehovorim, to su veci, ktore su kazdemu jasne... ale opat, natocene bitky su natocene bitky, taketo videa nikdy neberiem nijak vazne :P a uz vobec ze by som sa podla nich riadil
bitka zacina vzdy v stoji a je vzdy najlepsie ju tam aj ukoncit
naposledy som sa bil na silvestra s byvalim spoluziako... obaja sme boli pod vplyvom alkoholu ( :lol: ) a na zemi sme boli tak mozno 10 sekund
nic, ako vravim, vzdy je lepsie sa bitke byhnut, pripadne ju ukoncit este v stoji a nehnat sa na zem, ked uz pre nic ine, tak preto, ze ak by sa to zacalo zle vyvyjat, tak zo zeme clovek neujde tak lahko
takisto neverim na takzvane klietky a ultimatne zapasy, lebo to nieje real a je to len sport ako hokej, alebo futbal
Balerion
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod python » úte 26. dub, 2005 6:00

Ver si čomu chceš !!!!!!!!!!!!!!
ale nes za to zodpovednosť !
python
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod tekara » úte 26. dub, 2005 8:07

V podstatě souhlasím s Pythonem. Nebudu z toho vytahovat slovíčka jako Balerion, ikdyž u některých věcí bych si také mohl přisadit. Ale v podstatě chápu, co chtěl říci. K Balerionovu příspěvku jenom jednu věc. Stejně jako je životní tempo a doba zcela jiná než před stovkami let, tak i neozbrojený boj je jiný. Lidé jsou samozřejmě pořád lidi a úder rukou je pořád úder rukou. Přesto je zcela nesmyslné tvrdit, že neozbrojený boj je po tisíciletí naprosto stejný. Já vyznávám tradiční BU, a to karate. Karate opravdu obecně není přizpůsobeno boji na zemi. A pokud si přečteš, jak probíhaly soboje, které popisují staří mistři karate, tak by jsi možná netvrdil, že boj je pořád stejný. To jenom na okraj k té stokrát propírané "zemi."

Co se týká přirovnání učení se BU a učení se jazyků. V každém případě se co nejvíce naučit jeden a potom začít s ostatními. Potom už je člověk schopen využít podobné principy a sám se stává "vzdělanějším".

A ještě poslední poznámku k tomu, jestli je v dnešní době lepší k sebeobraně MMA a různé jeho obdoby nebo tradiční BU. Všichni se zhodují v tom, že nejde o systém, ale o bojovníka. To je v pořádku. Ale ikdyž jsem příznivec tradičního BU a např. MMA mi nic moc neříká, tak argument všech plnokontaktních disciplín je odůvodněný. Postavme se proti sobě a uvidíme. A svým způsobem argumenty, že se jedná zase jenom o boj sešněrovaný pravidly a že to není žádný reál, považuji jenom za plané řeči. Protože všechny principy, které člověk studuje v kterémkoliv stylu a vypadají reálně a účinně, když je předvádí mistr, ještě nemusíme umět použít v boji. Asi mluvím sám proti sobě, protože se přikláním k tradičním BU, ale každý karatista by např. podle mě měl zajít do oddílu kyokushin a postavit se tomu tváří v tvář. Nebo, pokud argumentuje tím, že je zvyklý provádět údery na hlavu, ať si vezmou rukavice a jedou na plný kontakt. Já jsem to zkusil a je to zkušenost k nezaplacení. A pokud je člověl trochu soudný a upřímný sám k sobě, tak mu to trochu obrousí i jeho ego.
V žádném případě nechci řešit, jestli je na sebeobranu lepší to nebo to. To už se tady řešilo stokrát a stokrát ještě řešit bude, protože je to neřešitelné. Chtěl jsem jenom naznačit, že mnozí z nás, co se ohání tradicemi, by mohli být poněkud smířlivější k plnokontaktním stylům.
tekara
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Balerion » úte 26. dub, 2005 8:54

python-jj budem si verit comu chcem, mozno dokonca zalozim sektu 'Opacny Nazor' :D

ukropcany-co beriem vazne? hm dobra otazka :P vazne som bral napr. maturitu :D ultimaty apod. beriem ako sport cim aj su (aj ked podla mojho nazoru je to poriadne stupidny sport :P ) rozne videa beriem vzdy z rezervou, ono totiz vobec neni problem nieco take natocit a zahrat to :P
vojny gangov su nieco ine a predtym tu nikto ziadne vojny gangov nespominal, tak neviem co to sem pleties :P
ako som povedal, klietky apod. su sport a nemam vobec chut do nejakej stupidnej klietky lozit :P na ulici ziadna klietka neni :D

tekara-neozbrojeny boj sa za celu historiu nezmenil, to je proste fakt :D takisto pred 1000 rokmi ked sa v krcme stretli dvaja hulvati, tak bitka vyzerala uplne rovnako ako dnes, takisto ked sa stretli dvaja majstri :D
jednoducho bitky sa nemenia, ono sa nanich totiz nema co menit, dokym cloveku nenarastie tretia ruka alebo noha, alebo nejaky chvost, pripadne ak sa nezmeni gravitacia :D samotny boj sa nidky nezmenil a nikdy nezmeni pokym sa neudeje nieco podobne ako som napisal :D jedine co sa meni su zbrane, pred 1000 rokmi asi nemali pistole a podobne srandicky :D

no ale to uz je vsetko mimo temu a na inu diskusiu, takze tot vsio z mojej strany :P
Balerion
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod patrik » úte 26. dub, 2005 9:05

jox píše:
patrik píše:

Patrik

... eeeee ... co že to šlo ráz na ráz ?? :twisted:

Cože šlo ráz na ráz... už jsem to popisoval, ale znovu... po osmi letech cvičení jednoho jsem začal s druhým, potom asi půl roku nebo rok nato s třetím a čtvrtým ;)

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Balerion » úte 26. dub, 2005 12:18

ukropcany píše:4balerion - pozri chlapče - stiahni si nejaké tie videá a potom môžeme pokračovať v debate. Zjavne vôbec netušíš o čom hovorím...

no prave naopak, videi som uz 'par' videl :P niektore haluzne, niektore vazne, niektore co sa len tvarili vazne atd. atd. atd. ale vzdy to berem z rezervou :P dokonca mam aj pribehy z prvej ruky, od kamarata, ktory sa podobnych poulicnych bitiek zucastnil (ci uz len pozeral alebo si sem tam aj kopol :lol: )
jo a nehovorim o vojnach gangov, lebo 'normalna' poulicna bitka a vojna gangov je tak 'trosku' rozdiel :D
no neviem jak si stary, ale podla toho ze mi hovoris 'chlapce' sudim, ze aspon 30, tak by som ti vlastne mal asi vykat co? teda 'vam' :P
ale toto je vsetko na uplne inu diskusiu, ak chces mozes ju zalozit, tak trosku sa to z temy 'jedno BU nebo vic?' zvrhava na 'vojny gangov' :D
tot vsio
Balerion
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Balerion » úte 26. dub, 2005 12:40

uf uz som sa zlakol, ze budem musiet editovat svoje prispevky s tykania na vykanie :lol:
co sa tyka tych adolescentov a tasiek... povazovat to za poulicnu bitku by ma nenapadlo ani vo sne :D (aj ked v dnesnej dobe su tie decka schopne setkeho, pravda? :P )
no fakt nemam chut pozerat videa s bitkami gangov (mozno jedneho dna, ked sa budem fakt nudit :P ) staci mi co som pocul od jedneho znameho co bol s nami na silvestra na chate.... stravil nejaky cas v amerike, dokonca bol aj v nejakom 'cernoskom ghette', to co mi rozpraval nemusim kukat na videu, tam uz ziadne bitky na zemi nesu, tam sa rovno tahaju strelne zbrane, mi hovoril, ze videl jak jak kvoli jednej holke jeden corny (=cerny) strelil druheho do krku a bolo vymalovane.... take veci fakt nemusim :P
Balerion
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně