Neeechcel som sa zapojiť... ale musím !
Ďalej nech čítajú len tí, čo trénujú pre boj, nie iba pre sebadôveru, -rozvíjanie, -uvedomenie, -ukájanie a čojaviemčoešte...
Aikidó, Iaidó, goju-ryu, WT, self-defence, brazílske JJ, jiu jitsu, kick box, muay thai... sú školy a štýly ktorých som sa nielen dotkol, ale aj v uvedenom poradí dlhšie-kratšie študoval počas cca 12 rokov. Pre tých čo milujú čistotu štýlov to musí byť hnus, však ?!
Naozaj nemám pocit, že by som mal z toho v hlave chaos!
Asi nikdy nedosiahnem dokonalosť pohybu a bojovej taktiky v každom z uvedených štýlov, ale vzhľadom na uvedené skúsenosti viem čo môžem od "čistého" štýlu očakávať a kde sú jeho slabiny. Lebo neexistuje tradičný a vlastne ani moderný bojový štýl/umenie, ktorý nemá slabiny takticky využiteľné v boji ! A nech mi nikto netvrdí, že je to iba tým, že v danom štýle sa zatiaľ iba málo trénuje a tým pádom nie je dotyčný "dokonalý".
Existuje iba jedna odpoveď na dokonalosť jediného bojového štýlu a to je (chvalabohu / bohužiaľ)
priama konfrontácia. Daj si freefight v klietke alebo na ulici s priemerným "mixfighterom"a väčšina tradicionalistov a puritánov (v BÚ) odíde so sklopenými ušaqmi (ak mu nejaké ostanú) domov. Neexistuje žiadne keby... žiaľ je taká doba, jeden štýl nestačí. Je nás moc na svete a moc z nás je moc dobrých (nehovorím o sebe) fighterov vo svojom obore - a ty musíš vedieť poraziť kohokoľvek !
Môj filozofický základ v boji tvorí aikido - neublíž vedome, nechaj naňho pôsobiť jeho vlastnú energiu, veď už nie som najmladší a ďalej využívam jednoduché taktiky z ostatných štýlov: proti ľahkému choď ostro a použi hmotnosť, ťažšieho osekávaj, lákaj do energetických pastí, unav ho a doraz. Dlhého skracuj, krátkeho bi na dištanc. Na tvrdého mäkko, na mäkkého drvivo, pri vyspelom neukazuj hneď celý arzenál, nováčikovi zraz sebavedomie... a pod. , po zvládnutí nemnohej techniky, pracuj na timingu, trappingu, feelingu a pod. -ingoch. Viac možno Mijamoto Musashi... (už pred pár storočiami ):D .
Boj v postoji na dlhú, strednú vzdialenosť a boj na zemi sú veci ktoré by mal ovládať každý, kto chce dnes komplexne bojovať. Argument typu "mňa na zem nikto nedostane" alebo "cez ruky som nepriestrelný" sú smiešne a už dnes neobstoja - to mi môžte veriť .
Takže cvičte si svoje čisté štýly ale používajte triezvy rozum a hľadajte v nich univerzálne princípy a nezabudnite si ohmatať ostatné školy a neodmietajte ich ´a priori´. Vaše telo od začiatku vie, čo je správne a čo nie, počúvajte ho, nájdite svoje zbrane a nabrúste ich !
P.S.: Cukor a soľ naozaj nejdú dokopy. Ale keď pečieš poriadny koláč, bez nich sa nezaobídeš !
Veľa zdaru, bojovníci !
Mám Vás rád !
DRV