Beh ?

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod cohen » pát 06. kvě, 2011 8:11

ja sa zas musim priznat, ze som cely zivot veselo behal cez patu. prislo mi to uplne normalne a pohodlne. zranenia obcas boli, ale bral som to ako nieco, co sa obcas stane kazdemu kto behava.

az po precitani makotovych clankov a pozreti si techniky behu emila zatopka (cize tento pondelok) :) som zacal bezat cez spicku na striedacku. vcera som dokonca vytiahol stare vybehane adidasy a cca 80% z 8km behu dal cez spicku. co vam budem hovorit, zaberacka na lytka jak svina. bal som sa, aby som si neposkodil niektore pred tym menej namahane upony, ale v podstate no problem zatial.

dnes mam na programe 6, zajtra 10km, uvidim, co na to lytka 8)
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » pát 06. kvě, 2011 8:38

cohen píše:ja sa zas musim priznat, ze som cely zivot veselo behal cez patu. prislo mi to uplne normalne a pohodlne. zranenia obcas boli, ale bral som to ako nieco, co sa obcas stane kazdemu kto behava.

U me stejne...taky jsem behal pres patu. Nechodil jsem do sportovni skoly, kde by me moyna opravili a na zakladce jsem beh nejak nemusel, takze jsem odbehl, co bylo potreba a spise se tesil na vecerni judo trenink.

cohen píše:Az po precitani makotovych clankov a pozreti si techniky behu emila zatopka (cize tento pondelok) :) som zacal bezat cez spicku na striedacku. vcera som dokonca vytiahol stare vybehane adidasy a cca 80% z 8km behu dal cez spicku. co vam budem hovorit, zaberacka na lytka jak svina. bal som sa, aby som si neposkodil niektore pred tym menej namahane upony, ale v podstate no problem zatial.

Stejne pocity, ale nemusis se bat, pokud nepujde vyslovene o ostrou bolest, tak v klidu bez dal. Pokud se vsak objevi ostra bolest, zvolni, prejdi do kroku, pripadne zkontroluj, ze mas rovne zada, hlava ti nepada dolu a neni predsazena pred telo, pokrcene kolena a bezis pres vnejsi predni cast chodidla. To vsechno muze ovlivnit silu doslapu a tedy i zatizeni vazu a svalu nohou. Brzo to vsak zmizi a uvidis, jak budes bezet lepe. Snaz se soustredit na to, ze bezis SNADNO a LEHCE...nekde jsem cetl, ze ti nejlepsi bezci prakticky nezanechavaji stopy, jak maji promakanou techniku behu.

Jo a jeste jedna zajimavost na zaver: Dozvedel jsem se, ze vytrvalost v 19 letech je velice vysoka, clovek je mlady, ma nejlepsi predpoklady. S pribyvajicim vekem pak vytrvalost lehce stoupa, kdy sila postupne ustupuje technice, takze si tipnete, kdy se clovek opet dostane na uroven 19 leteho kluka? Neni to ani ve 40, ani v 50, ba ani v 60, ale dle nejakych testu az v 75 letech. Az teprve pak zacne vytrvalost klesat. Takze su klidny, mam pred sebou jeste nejakych 30 let zlepsovani a x tisic kilometru k nabehani...krasna vyhlidka :-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RUNAR » pát 06. kvě, 2011 10:20

TongPo píše:... Současnej módní fitness trend je jasnej: Jízda na koloběžce ve fiveprsťákách a k tomu mávat kettlebelem....

+1
Nechápu jak můžeš třeba vůbec běhat nebo dát řachu, když podle kettle logiky Ti nemaj spolupracovat svaly.

A abych přidal něco k běhu, tak skvělá aplikace která se mi osvědčila je léčení i těžký kocoviny.
Když to někdy přeženu a je mi blbě tak nejdřív doplnim tekutiny a pak si dám pořádnej běh, ale chce to intenzivku, žádný flákání, aspoň 30-40 minut.Když doběhnu jsem ok, kocovina je pryč.

Nevim jestli to nemá nějaký zdravotní kontraindikace, třeba pro lidi se slabším srdcem, ale mě to funguje skvěle.
Vždycky lituju kolegy co mi řikaj jak celej den ležej v pelechu a je jim blbě…..
O Dragão é campeão.
RUNAR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod toddb » pát 06. kvě, 2011 11:55

Berete nějaký potravinový doplňky na výživu kloubů a prevenci artrózy atp?Relativně dost lidí tady samozřejmě dělá nějaký to BS/BU, hodně lidí běhá a určitě další sporty provozuje, tak by mě zajímalo, jestli máte někdo nějaký tipy na kvalitní potravinový doplňky.

Jinak jsem začal poprvý v životě běhat se sporttesterem a jak myslím někdy dávno Ukropcaný psal, že ten kdo si myslel, že ví co robí, aby pak následně zjistil, že nevie vobec nič, tak to na mě přesně sedí. Jestli jsem to ocitoval špatně, tak se omlouvám, možná je autorem výroku někdo jinej.
Mind controls the easiest way, sponsored by the C.I.A.
toddb
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod reccol » pát 06. kvě, 2011 13:29

Neco k tem doplnkum - kdysi sem si oddelal pri hrani zavodniho badmintonu kolena a ortoped do me 2 roky cpal prasky, udajne mnohem silnejsi nez standartni condro, co koupite v lekarne. Absolutne bez vysledku...
reccol
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod cohen » pon 09. kvě, 2011 8:26

hehe, minuly tyzden som odbehol 39 kilakov... taky som bol na seba hrdy... az kym som si nespomenul, ze kamos mal vcera bezat v prahe svoj prvy maraton, tak som mu hned pisal, ze co a ako a on ze pohodicka, cas pod 4 hodky... tak ja sa trapim jak chuj cely tyzden, aby som zabehol o 3 kilaky menej, ako on za par hodin? no de sme! :roll: :twisted:
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » pon 09. kvě, 2011 8:39

Taky jsem premyslel, ze si to zabehnu, ale me to davove silenstvi nejak nelaka, nemluve o startovacich poplatcich, ktere se mi zdaji rok od roku drazsi. Zvlast, kdyz si podobnou trasu mohu zabehnout sam a zdarma a pravdepodobne i v atraktivnejsim prostredi (les, pole, louka...)

To radsi vybehnu sam, hezky brzo ranko, kdy jsou jeste prazdne ulice, slunce zacina vychazet, rosa v trave, mlha se zveda od reky, proste romantika jak vysita a ja si se svym psem bezim a bezim a bezim, dokud nedam tolik, kolik chci....domu pak dobehnu uz v dobe, kdy slunicko krasne hreje, otevru si pivko a diky endorfinum v mozku filozofuju, jak je ten svet preci jen krasnej a ze stoji za to jej zit ;-)

Jak jsem psal ve svych clancich u nas na webu - behat se ma kvuli ciremu poteseni z pohybu a ne proto, abych predbehnul nejakeho ciziho manika, jehoz snem je vyhrat maraton....to neni muj sen a tak ho nechci brat nikomu jinemu....Asi starnu...ale s usmevem :-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » pon 09. kvě, 2011 8:46

makoto: to je jasna vec, ze behat treba hlavne pre seba. ale aspon raz si chcem odbehnut nieco tak, aby to bolo zapisane v historii toho sportu... ako sa hovori - aby to bolo cierne na bielom 8)
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » pon 09. kvě, 2011 10:16

ukropcany píše:4makoto - každý má svoju motiváciu. To čo popisuješ Ty je v mojich očiach klasická džaponská poučka... no a nič džaponské tu proste nefunguje... :D (a samozrejme ani čínske, ani indické a neviem aké). My sme proste iní a kým nedobehnutie maratónu v Tokiu je dôvod na samovraždu, tak u nás je to motivácia do ďalšieho tréningu... takže si niekedy to davové šialenstvo vyskúšaj a uvidíš že o nič nejde... 8)

Pred par lety jsem dal pulmaraton...a zjistil jsem, ze skutecne fakt o nic nejde, ale ze me rozcilovali ti hekajici a funici bezci kolem, jak se snazili (nejen) me predbehnout....ja asi nejsem soutezivy typ, dobehl jsem, zjistil jsem, ze jsem vice nasraty nez spokojeny a rekl si, ze uz nikdy vice.

Daleko vice si prave uzivam ten vyse zmineny beh....nikdo do me nestrka, nikdo mi nefuni na zada, nikdo mi neblokuje cestu, proste pohoda a klidek..kdyz to zabehnu rychleji nez posledne, mam o to vetsi radost, ale nijak me nedrti, pokud je cas horsi nebo stejny....a na zaver pivko na zaprazi.....k nezaplaceni ;-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RUNAR » pon 09. kvě, 2011 11:43

No já si taky radší regeneračně zaběhám v klídku sám v lese, zrovna včera jsem si v tom krásným počasí navečer proběhnul svojí trasu lesama a cestama podél kvetoucích luk.Co Vám budu povídat, čistá poesie.
O Dragão é campeão.
RUNAR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » pon 09. kvě, 2011 11:51

RUNAR píše:No já si taky radší regeneračně zaběhám v klídku sám v lese, zrovna včera jsem si v tom krásným počasí navečer proběhnul svojí trasu lesama a cestama podél kvetoucích luk. Co Vám budu povídat, čistá poesie.

Moje rec :-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod reccol » pon 09. kvě, 2011 15:12

Makoto: Brzdi nadseny psani clanku o behani bos/petiprstakach, vzbuzuje to ve me nezdravy nadseni behat bez bot :) Vysledkem jsou po dnesku 2 krasne, slusne velke puchyre na chodidle a belhani. Asi sem mel na zacatek zvolit neco kratsiho nez 3 kilaky, na zkousku...
reccol
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod TongPo » pon 09. kvě, 2011 17:09

NAIA píše:Tong Po mohl by jsi mi prosim poslat fotku a nejake tve vlasy(doufam ze nejake mas)? Diky :wink:

Bohužel, s těma vlasama to asi nepůjde... :( Ano, na mých fotkách z mládí mám ještě copánek, ale jak roky běžely, vlasy jsou pryč a možná jsem i trošku, ale opravdu jenom trošku přibral... :oops: :lol: Jsem teď prostě jinej člověk... :twisted:
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :twisted:
TongPo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » pon 09. kvě, 2011 21:36

reccol píše:Makoto: Brzdi nadseny psani clanku o behani bos/petiprstakach, vzbuzuje to ve me nezdravy nadseni behat bez bot :) Vysledkem jsou po dnesku 2 krasne, slusne velke puchyre na chodidle a belhani. Asi sem mel na zacatek zvolit neco kratsiho nez 3 kilaky, na zkousku...

Poprve jsem taky belhal (taky mi to nedalo a dal si obvyklou trasu ;-), ale to zanedlouho prejde a muzes zacit znovu a tentokrat pomaleji ;-) Jak rekl klasik: "Vyderzaj pijaner i vsjo budet"...i bezbolestne behani v prstacich ;-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod reccol » pon 09. kvě, 2011 22:08

Bohuzel na prstaky ted nejsou prasule... Snad v budoucnu :-)
Teda pokud si pochopil - belhani mam z puchejru, s lytkama a chodidlem mi to jinak neudelalo vubec nic... Zvlastni :)
reccol
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod cohen » úte 10. kvě, 2011 9:14

reccol: hehe :D vcera som daval na hradzi 800vky a zakoncil to 500m vyklusom naboso... a pohodicka, akupunkturcicka, len to chce mensi doraz na umyvanie noh po behu ;)
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod reccol » úte 10. kvě, 2011 17:35

Jo, ty spine se dolu nechtelo... :) priste holt zvolim kratsi vzdalenost a rozhodne lepsi teren, sterkova cesta nebude ideal... :wink:
reccol
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Genesis » úte 10. kvě, 2011 22:35

Tak až se dostanu zase k běhu, potom co si dám dohromady hluboký svaly, tak určitě pudu do fivefingers nebo nějaký jejich varianty.

Ale docela mi vrtá hlavou, v čem chodit, když zrovna neběhám? Hodí se fivefingers i na normální nošení a chození po městě? A co teprve, když člověk pracuje třeba v lese nebo hraje soft a potřebuju nohu pořádně chráněnou? Jak to řešíte? Jediný co napadlo mě je prostě pevný boty se stélkou od Hanáka.
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » stř 11. kvě, 2011 7:59

Genesis píše: Ale docela mi vrtá hlavou, v čem chodit, když zrovna neběhám? Hodí se fivefingers i na normální nošení a chození po městě? A co teprve, když člověk pracuje třeba v lese nebo hraje soft a potřebuju nohu pořádně chráněnou? Jak to řešíte? Jediný co napadlo mě je prostě pevný boty se stélkou od Hanáka.

Kluci, mam pocit, ze se prilis soustredite na boty misto toho, aby jste se soustredili na techniku. Pri behu, kdy je chodidlo nejvice zatezovane, je doslap pres predni vnejsi stranu chodidla. To vam umozni behat v prstacich, sandalech nebo i bos. Pokud chcete vice dupat, "zasekavat" paty do zeme, pak je potreba bota, ktery tyto otresy utlumi.

Jak jsem psal v tech clancich, tlumive boty byly vyvinuty proto, aby se opticky protahnul krok bezce (to znamena, ze vice natahnul nohu a doslapaval tak na patu a az teprve pak se zhouplo cele chodildlo). Tuhle kravinu vymyslel manik, ktery moc nebehal, ale povazoval se za odbornika. Na tom postavil svuj business a podarilo se mu neskutecne oblbnout hromadu bezcu, takze vsichni odhodili svoje casem proverene tenisky a zacali si kupovat cim dal drazsi boty a menili tak i svou techniku behu. Bohuzel ani sebelepe konstruovana bota nezabranila vyssimu poctu zraneni. Vite, co tim myslim? Bota je az priorita c.2. Primarni je ted zmenit techniku behu/chuze.

Pri chuzi by to v idealnim pripade melo byt velice podobne....vsimnete si, jak chodi napriklad tanecnici, baletaci, atd. Uznavam, ze takto chodit by patrne vyvolal minimalne udiv u okoli, takze je potreba se spise soustredit na to, ze nebudeme uz "zasekavat" patu do zeme pri chuzi (coz nam umoznuje tlumici podrazka boty), soustredime se na mekci doslap i pri chuzi, abychom setrili klouby a pak uz je jedno, jestli budeme chodit ve vyslapanych botach nebo bos. Nohy zesili na spravnych mistech a klouby vydrzi o peknych par let dele.

Za vyse uvedenych predpokladu je mozne i chodit v prstacich. Je vsak potreba si uvedomit, ze casto dosti dupeme bez toho, abychom si to uvedomovali. Takze zmekcit a zlehcit krok, at si setrite klouby - to je, oc tu bezi. ;-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » stř 11. kvě, 2011 8:21

ukropcany píše:Za seba - po tom prečítaní som zmenil techniku (v rámci zatiaľ len pár behov) a boty vôbec neriešim. Tie čo mám zoderiem a potom budem behať v niečom s tenkou podrážkov a čo nebudú nohu príliš fixovať...

Presne tak, je to o technice a ne o botach.... :-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně