Zranenia klbov

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

? ,, ?

Příspěvekod Lin-Shit » pát 03. úno, 2006 13:05

diki chlapici.tomu cviceniu nadhmatom nerozumiem ale to chce len vela krat precitat.na zaklade vasich prispevkov som sa rozhodol ze si to "zostrojim".dufam ze to pomoze.este by som sa chcel spytat ci by nemohlo pomoct aj stlacanie gumoveho koliecka.rad by som to skusil ale mam obavy ci to nebude mat opacny efekt.nemate s tym nejake skusenosti? a este ma tak pave napadlo ci by sa nedalo pouzit aj cvicenie s tou "okinavskou haluzou"=ta drevenna tycka kde je na konci pevne upevnene zavazie(napr zatvrdnuty beton).nazov si bohuzial nespomeniem :oops:
Lin-Shit
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod fakt » pát 03. úno, 2006 13:31

Stlačování gumového kolečka mnozí nedoporučují, kvůli možnému přetížení šlach. Vlastní zkušenost však nemám.
Cvičení s jednostranně zatíženou tyčí nedoporučuji jako rekonvalescenci.
Cvičím s tyčí drženou na jednom konci, jako posilování před vlastním cvičením sestavy s tyčí.
Při rekonvalescenci tohoto typu necvič nikdy na doraz. Není to kulturistika, ale medicína pro šlachy.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Bolesti...

Příspěvekod Shaolin » pát 03. úno, 2006 15:01

Hodně dobrého bylo řečeno, osobně jsem - zpravidla díky vlastní neopatrnosti - měl zlomenin a zhmožděnin velmi mnoho. U zlomenin zápěstí byla v jednom případě rekonvalescence 8 měsíců !!! Pokud tě opravdu dával dohromady ruku nějaký maník z úrazovky (ne vždy jsou tam všichni dokonalí), je lepší nalézt sportovního lékaře nebo dobrého ortopeda. Mohou ti zprostředkovat i vyšetření na magnetické rezonanci, která se používá mimo jiné třeba proo zjištění velikosti vyhřeznutých plotének a podobně. Doporučuji však využít známosti (je to smutné, ale je to tak), jinak budeš čekat i půl roku jen na vyšetření... A kde jsou výsledky atd...atd...
Chan Shaolin Si & Dju Su Kung Fu je styl boj. umění z pohraničí Číny a Mongolska. Mimo jiné se skládá z 9. forem Velký drak, 18 tradičních a dechových cvičení a tvrdé reálné sebeobrany. Rád odpovím na dotazy a připomínky. SHAOLIN
Shaolin
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Lin-Shit » sob 04. úno, 2006 21:12

to Shaolin
No kedze som zo Slovenska tak s tym vysetrenim by to bol asi problem.
A ak by som chcel podstupitn nieco take "legalnou" cestou tak sa vysledku tazko dockam, ze jo...ale aj tak dikes

Tak som sa rozhodol ze ak do mesiaca nebudem vidiet viditelne zlepsenie tak podniknem "radikalnejsie kroky" . Ten chirurg co mi to pozeral(bol som tam 5 krat) je otcov priatel s dlhorocnou praxou na chirurgickej pohotovosti, ale myslim ze ako vsteci lekari v jeho postaveni taketo "malicherne zranenia" neberu moc vazne, aj ked mne to brani v plnohodnotnom treningu...
ked som sa ho pytal ze co konkretne to je za zranenie tak povedal ze:" to mas väzivo". priskripnuty nerv vylucil,podla rontgenu vylucil aj zlomeninu takze mu asi zostalo len to vazivo...
Lin-Shit
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Magnet...

Příspěvekod Shaolin » sob 04. úno, 2006 22:01

Ahoj, zopýtaj sa na magneticků rezonanciu. Ta je isto všadě na svetě... A vazivo? muože byť, ale "prevencia sa vyplatí". Čau brat vo zbrani zo Slovenska...
Chan Shaolin Si & Dju Su Kung Fu je styl boj. umění z pohraničí Číny a Mongolska. Mimo jiné se skládá z 9. forem Velký drak, 18 tradičních a dechových cvičení a tvrdé reálné sebeobrany. Rád odpovím na dotazy a připomínky. SHAOLIN
Shaolin
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Lin-Shit » ned 05. úno, 2006 14:24

Jasne jasne tak sa u nas to je teeez (pokrok zasiahol aj nas,kto by to bol povedal...).paa brat vo zbrani z ceska,moravy alebo slezska.
PS nemam rad zbrane, hlavne v nespravnych rukach :idea:
Lin-Shit
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod fakt » pon 13. úno, 2006 10:14

Ještě jednou k těm modřinám.
V minulém týdnu v našem městě zemřeli dva lidé v jejich důsledku.
První případ : muž 59 let aktivní. Po pádu z kola měl podlitinu na stehnu. Asi po třech dnech přišel do kavárny, objednal kafe a sedl si. Minutku na to embolka.
Druhý případ : žena 41 let. Modřiny na holeni. Došla domů a začala se dusit. Zemřela při převozu do namocnice.
V prvním případě šlo o embolii mozkovou, při druhém o plicní.
Většině z Vás není tolik let. Je však nebezpečné trénovat a znova omlacovat naražené části těla, dokud se modřiny nevstřebají.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » pon 13. úno, 2006 12:19

No, o případech embolie z podlitin jsem slyšel, ale to je (doufám) riziko jako cokoliv jiného. Nevím o tom, že by případů embolie bylo prokazatelně víc ve skupinách, u kterých se tvorba modřin vzhledem k jejich aktivitám předpokládá ve zvýšené míře. A ty dva případy, které uvádíš, asi nebyly o tom, že by se ti lidé opakovaně mlátili do těch stejných modřin.
Jinak ale máš pravdu - u nevstřebané podlitiny nějaké riziko je.
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Skateordie » pon 13. úno, 2006 20:33

Podla mna je vsak velmi male. Ved potom by tu uz ty k-1 fighteri neboli :)
Skateordie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » úte 14. úno, 2006 9:39

Skateordie píše:Podla mna je vsak velmi male. Ved potom by tu uz ty k-1 fighteri neboli :)

Oni do sebe taky druhý den po zápase netlučou.
Snad s výjimkou Andy Huga. Byl prý tréninkový fanatik.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » stř 15. úno, 2006 12:48

Když jsme u těch podlitin - používáte něco na rychlejší vstřebání nebo to necháváte tak?
Já jsem na to vždycky kašlal (modřiny neřeším, i když jich mám požehnaně - kdo to tu psal, že shotokan je bezkontaktní?), ale když to na mě viděla doktorka, tak moc happy nebyla :(
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » stř 15. úno, 2006 12:55

graver: no vidíš ty děláš bezkontaktní karate a máš modřiny, já kontaktní a skoro žádný nemám, občas zevnitř na bicepsu.

podle mě neni modřina jako modřina, takový ty modrý modřiny vznikaj z toho když tě někdo plácne. nejde o to že to je silná rána ale prostě plácnutí - třeba když dostaneš pořádnou facku tak budeš mít tejden modrou půlku obličeje.
No a pak jsou takový jen zarudlý, když dostaneš pořádnou ránu ale ty vcelku dost rychle zmizej, druhej den večer už nejsou.
a záleží na tom kterym člověku někomu se dělaj víc nekomu míň.

dlouhodobá modřina vzniklá pelsknutím http://img.blesk.cz/blesk/imgdb/original/php4L5yjO.jpg

krátkodobá modřina vzniklá úderem
http://www.kyokushin.cz/resample.php?x= ... fter+2.JPG
Naposledy upravil Low dne stř 15. úno, 2006 23:14, celkově upraveno 3
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » stř 15. úno, 2006 12:58

fakt: a myslíš že ten 59letej muž a 41 letá žena byli profesionální zápasníci a měli modřiny neustále ? asi měli jednu za čas.. takže mezi tim moc spojitost nebude. asi stejná jako že když budeš okopávat holeň dostaneš rakovinu kostí protože holeň je krvetvornej orgán.
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » stř 15. úno, 2006 13:20

Low píše:fakt: a myslíš že ten 59letej muž a 41 letá žena byli profesionální zápasníci a měli modřiny neustále ? asi měli jednu za čas.. takže mezi tim moc spojitost nebude. asi stejná jako že když budeš okopávat holeň dostaneš rakovinu kostí protože holeň je krvetvornej orgán.

Raka težko, ale ta embolka by přijít mohla. Těch faktorů tam bude víc. U zápasníků K1 jsi zapoměl na to, že se xx dní dávají dohromady. A navíc jsou v nejlepším věku, uvídíme za pár let jak se projeví drsný, zdraví nepřispívající sport. Myslím na jejich vrcholové úrovni. Vem si Hoosta v podstatě skončil a proč? Chronické zranění kloubů na rukách (asi i box pytel tam bude hrát svou roli). Aerts odjede jeden zápas a končí. Nohy. atd.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » stř 15. úno, 2006 13:56

graver píše:Když jsme u těch podlitin - používáte něco na rychlejší vstřebání nebo to necháváte tak?
Já jsem na to vždycky kašlal (modřiny neřeším, i když jich mám požehnaně - kdo to tu psal, že shotokan je bezkontaktní?), ale když to na mě viděla doktorka, tak moc happy nebyla :(

Ano. Před a po otloukání a cvičení na panáku používám bylinný roztok.
Hlavně po cvičení roztok pečlivě vmasírovávám a to přesto, že na předloktích už modřiny prakticky nemívám.
Místo , které však otlučené nemám je hrudník. Tam mívám občas modřiny pořádné.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » stř 15. úno, 2006 14:48

Low píše:graver: no vidíš ty děláš bezkontaktní karate a máš modřiny, já kontaktní a skoro žádný nemám, občas zevnitř na bicepsu.

Jestli to nebude tím, že nezáleží na tom, jak tomu říkáš, ale jak to děláš...

Já mám modřiny hlavně na předloktí (z krytů), i když i jinam jsem schytal. No, a mám je tam do dalšího tréninku, protože za 2-3 dny nezmizí, takže se do nich tluču zase - proto ten dotaz.
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » stř 15. úno, 2006 14:57

jo záleží na tom jak to děláš.. modřina totiž neznamená žes zinkasoval silnou ránu ale spíš že to celý děláš blbě. nevim jak u vás ale náš trenér řiká že pokud blokuješ údery a máš ruce samou modřinu sice si připadáš drsně ale děláš to špatně. když dostanu třeba naplno tsuki do hrudníku většinou po něm nějaká modřinka zůstane, když dostanu maegeri že udělám dva kotrmelce dozadu tak se mi snad nestalo že by po něm modřina zbyla. nesouvisí to se silou úderu. modřiny máš právě proto že do sebe plácáte a nemlátíte, od jednoho shotokanisty jsem měl modrou celou nohu protože mi furt dával lowkicky jak je zvyklej, tedy že nepraští ale švihne a hned to stáhne zpátky,tedy za chvíli mě kuže na noze pálila jak děs.. nechtěl mi tu nohu přerazit ale dával mi facku :lol:
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Zigi » stř 15. úno, 2006 15:07

Chtěl jsem se zeptat na vaše zkušenosti s bušením do pytle. Myslíte že jet s pytlovkama a šetřit si klouby prstů nebo např. jen s bandážema a poamlinku polehoučku si ty klouby "vytvrzovat"?. Mám pytel už nějakou dobu, ale když jsem před časem zkoušel jet jen třeba s těma bandážema, měl jsem pak v kloubech na rukách mizerný pocit při pohybu, časté křupání, otekly apod. Nerad bych si udělal nějaké zranění nebo to odnesl na stará kolena. Tak sem s vašimi zkušenostmi :wink:
Zigi
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod graver » stř 15. úno, 2006 15:11

Low píše:jo záleží na tom jak to děláš.. modřina totiž neznamená žes zinkasoval silnou ránu ale spíš že to celý děláš blbě. nevim jak u vás ale náš trenér řiká že pokud blokuješ údery a máš ruce samou modřinu sice si připadáš drsně ale děláš to špatně. ...

Já nepochybuju o tom, že to jako začátečník dělám úplně blbě (zatím jsem nepřišel na to, jak vykrýt třeba maigeri rukou a nemít modřiny). Jen jsem psal, že mám modřiny, to je vše :D
A taky že shotokan není bezkontaktní - kdo to nedělá blbě, tak třeba ty modřiny nemá, ale kontakt tam je. I když je pravda, že záleží na tom, jaký si ho uděláš. Prostě někdy to markýrujeme, aby se nacvičila technika, a někdy do toho jdeme naostro, aby se prověřilo, jestli nám funguje. V reálu to pak ještě musíš stihnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » stř 15. úno, 2006 15:28

záleží jak to blokuješ.. my neblokujem v kumite tvrdýma blokama, jako třeba sotouke že ti pak upadne ruka ale prostě jen odkloníš dráhu, na to neni potřeba žádná síla a ani modřiny z toho nejsou. některý styly si na tom založili živnost, sabaki - úkroky, ale shotokan se mi zdá moc přímočarej tam na to neni prostor. mae geri neblokujeme předloktím jako normální gedan barai ale dlaní - zase, jen ho odkloníš - kopneš pravou maegeri, tak já ustoupim doleva a pravou rukou tu nohu jen svezu a ona se sama odkloní. žádný tvrdý bloky.
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně