simir píše:Nazdar kluci
tak svět se mi nezbořil![]()
simir píše: o Okinawském Kobudo a psal jsem pouze Kobudo tak teď už snad trochu chápu ten rozdíl.Krom toho to bylo asi tím že jsem znal pouze ten novodobý název.
simir píše:akorát Patrika se chci zeptat proč by na Okinawě nemohli mít motyky nevím proč je omezenej jen na svoje motyčky ze zahrádky(Myslím tvarově) kduž píšu že hanbo byla třeba náseda od motyky neznamená že museli mít stejné nářadí jako my teď ne.
patrik píše:[Co je, nebo není v okinawském kobudó Ti řeknou nejspíš lidi, co ho dělaj... Já už se nechal poučit, ale nevím, jestli si to dobře pamatuju.
- bó (tady se označoval jako kon)
- tonfa (tuifa)
- sai
- nunčaku
- eku
- tekko
- tinpe (rotin)
- kama
- suručin
adho píše:...este si zabudol:
motyka - kuwa/suburi
rohoz - tatami tempai
3dielna palica - san setcu kon
adho píše:... dalsie zbrane, ktore sme nespominali patria skor na hlavne japonske ostrovy: tessen, jitte, yawara, kusarigama, goshakubo....
Ighy píše:Ahoj Patriku,
Ighy píše:zatial to este nemam uplne potvrdene, ale VRAJ je Hanbo aj okinawska zbran... Vraj na nu existoval system aj na Okinawe.
Ighy píše:Ako vidim, opat ste sa dostali k terminologii Nihon Kobudo a RyuKyu Kobudo)))
Adho, prosim, odteraz pis RyuKyu Kobudo) Nihon Kobudo su bojove umenia vzniknuvsie pred Restauraciou Meiji (1868).
Ighy píše:A trosku by som odporoval slovu Yawara, vraj je to jeden zo starsich nazvov pre Ju JutsuDokonca som sa uz stretol na nete s nazvom Yawara Ju Jutsu. Ale zbran je Yawara Bo, alebo aj Koppo...
simir píše:Nazdar Ighy
ja myslím že je to jinak HANBO je hůl dlouhá asi metr, BO je dlouhé asi dva metry a JO je dlouhé tak do úrovně ramen (do podpaždí),nepíšu přesné míry protože Bo Hanbo a Jo se upravují delkově podle těla aby ti zbraň co nejlépe vyhovovala to proto aby ses s ní neumlátil sám
Zpět na bojová umění a sporty obecně
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků