Noc bojovych umeni

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod Egem » pát 24. bře, 2006 16:55

Egem
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod simir » pát 24. bře, 2006 17:19

Nazdar kluci
tak svět se mi nezbořil :lol:
díky tedy za upřesnění ale já jsem mluvil o Okinawském Kobudo a psal jsem pouze Kobudo tak teď už snad trochu chápu ten rozdíl.Krom toho to bylo asi tím že jsem znal pouze ten novodobý název.
akorát Patrika se chci zeptat proč by na Okinawě nemohli mít motyky nevím proč je omezenej jen na svoje motyčky ze zahrádky(Myslím tvarově) kduž píšu že hanbo byla třeba náseda od motyky neznamená že museli mít stejné nářadí jako my teď ne.
No to je asi všechno zatím ahoj
Jo ještě, jestli myslíte toho Chosého(Okinawana) co já tak toho znám už od mala.
ČUS
Simír
simir
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod patrik » pát 24. bře, 2006 17:36

simir píše:Nazdar kluci
tak svět se mi nezbořil :lol:

Tak to jsem fakticky rád.

simir píše: o Okinawském Kobudo a psal jsem pouze Kobudo tak teď už snad trochu chápu ten rozdíl.Krom toho to bylo asi tím že jsem znal pouze ten novodobý název.

Nejde až tak o ten novodobý název,... ale to je jedno. Teď už to víš, tak aby Ti to vydrželo.

simir píše:akorát Patrika se chci zeptat proč by na Okinawě nemohli mít motyky nevím proč je omezenej jen na svoje motyčky ze zahrádky(Myslím tvarově) kduž píšu že hanbo byla třeba náseda od motyky neznamená že museli mít stejné nářadí jako my teď ne.

Muhehe. Píšeš dvě věci, který jsem řekl/napsal a motáš je dokupy...

1) okinawské kobudó nemá v arzenálu hanbó.
2) zajímalo by mně, jestli měli rolníci na Okinawě motyčky...

Tedy bod 1 je konstatování, bod 2 je úvaha s otazníkem... popravdě bod 2 je mi ukradenej.

Co je, nebo není v okinawském kobudó Ti řeknou nejspíš lidi, co ho dělaj... Já už se nechal poučit, ale nevím, jestli si to dobře pamatuju.

- bó (tady se označoval jako kon)
- tonfa (tuifa)
- sai
- nunčaku
- eku
- tekko
- tinpe (rotin)
- kama
- suručin

Něco z toho je i v japonských školách. Některých. Asajama Ičiden má kamy, tekko jako tenouči má třeba Jagjú ©ingan rjú, suručin asi odpovídá manriki gusari a pod. Ale techniky bývaj docela o něčom jiném.

Jestli se nepletu, jsou různé školy i na Okinawě... takže nemyslím, že by byla škola, která ovládá všechny tyhle nástroje... V tomhle je to podobný s echt japonskými BU. Fakt je škoda, že to radši nepíše Choze.

Jinak, zatímco okinawský kobudó se pohybově blíží "karate" a "čínským BU, to japonský má svý pohyby... (srovnal bych to s tím, co zná člověk z iaidó, kendó, aikidó apod.)
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod adho » pát 24. bře, 2006 18:51

patrik píše:[Co je, nebo není v okinawském kobudó Ti řeknou nejspíš lidi, co ho dělaj... Já už se nechal poučit, ale nevím, jestli si to dobře pamatuju.

- bó (tady se označoval jako kon)
- tonfa (tuifa)
- sai
- nunčaku
- eku
- tekko
- tinpe (rotin)
- kama
- suručin

...este si zabudol:
motyka - kuwa/suburi
rohoz - tatami tempai
3dielna palica - san setcu kon

... dalsie zbrane, ktore sme nespominali patria skor na hlavne japonske ostrovy: tessen, jitte, yawara, kusarigama, goshakubo....
adho
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod patrik » pát 24. bře, 2006 18:59

adho píše:...este si zabudol:
motyka - kuwa/suburi
rohoz - tatami tempai
3dielna palica - san setcu kon

Jak píšu, jen, co si pamatuju...

adho píše:... dalsie zbrane, ktore sme nespominali patria skor na hlavne japonske ostrovy: tessen, jitte, yawara, kusarigama, goshakubo....

Já bych být Tebou, tohle nechal spát...

Kusarigama je "kategorie", stejně jako džutte... bó oběcně taky... Je mnoho typů kusarigamy a každá škola má úplně jiné techniky... džutte totéž, hole se nedělí na to, kolik mají "šaku"... Nejde a nikdy nešlo o jednu zbraň... a jawara není nic (jó kdybys napsal "jawara bó" nebo "tenouči")

Vůbec názvy zbraní v japonských budó jsou poměrně ošemetná záležitost a zase skončíme u toho, že každej studujeme jinou literaturu a cvičíme jiné bojové umění...

Mně by zajímalo, Adho, jestli ty zbraně, cos napsal studujete u nějakého kvalitního učitele... no of...

Patrik :)
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 24. bře, 2006 19:23

Jinak, stejně je to off topic, takže v tomhle tématu končím ;)

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Ighy » pát 24. bře, 2006 19:30

Ahoj Patriku,
zatial to este nemam uplne potvrdene, ale VRAJ je Hanbo aj okinawska zbran... Vraj na nu existoval system aj na Okinawe.
Mna tato infoska pomerne prekvapila, lebo som si rovnako ako ty myslel, ze Hanbo je vyhradne japonska zbran.
Ked pridem k novym info, tak posuniem... Slubujem :-)))
Ako vidim, opat ste sa dostali k terminologii Nihon Kobudo a RyuKyu Kobudo :-))))
Adho, prosim, odteraz pis RyuKyu Kobudo :-)) Nihon Kobudo su bojove umenia vzniknuvsie pred Restauraciou Meiji (1868). RyuKyu Kobudo su jednak zbranove systemy a jednak Kobudo organizacia na Okinawe zacala prijimat do svojich radov aj skoly a styly, ktore su schopne preukazat svoju liniu a ktore su robene ako Bojove umenia, nie ako sport...
A trosku by som odporoval slovu Yawara, vraj je to jeden zo starsich nazvov pre Ju Jutsu :-) Dokonca som sa uz stretol na nete s nazvom Yawara Ju Jutsu. Ale zbran je Yawara Bo, alebo aj Koppo...
Pekny den...
Ighy
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod patrik » sob 25. bře, 2006 7:10

Ighy píše:Ahoj Patriku,

OK, takže když je to adresovaný mně...

Ighy píše:zatial to este nemam uplne potvrdene, ale VRAJ je Hanbo aj okinawska zbran... Vraj na nu existoval system aj na Okinawe.

Jestli VRAJ znamená to, co si myslím, že znamená, tak je to pro mně málo zajímavá informace. ;)

Jinak, jestliže někdo, někdy vzal do ruky klacek a někoho jím zmlátil, anebo i kdyby to někoho učil... pochybuju, že se tomu tehdá na Okinawě říkalo "hanbó"... a i kdyby. Je dnes někdo, kdo tohle okinawský hanbó učí? Anebo se jenom zase někomu hodí, obhájit si svůj výtvor...

Z hlediska tradičního JPN BU je hanbó zase jenom obecný název... Tedy "půlhůl" může mít na délku v některých systémech třeba víc než v jiných džó... Takže jaké hanbó? to devadesáticentimetrové, z moderních BU, nebo z Kukišin rjú? To hanbó, které tu hromádka lidí cvičí podle knížky od Hacumiho a Chamberse?

Jak pořád dokola píšu. Jestli má být něco kobudó (bez ohledu na místo vzniku), asi by to mělo být opravdu ko (古), aspoň trochu ;)

Jinak k té motyce... Koukal jsem, cože je to ta "kuwa" a koukám, že je to motyka... ale i s tím dílem, který je v našich podmínkách z kovu... Mno nevím, myslím, že na Okinawě to bylo spíš celý ze dřeva (úvaha, jenom), a tak se to muselo používat s ohledem na ten tvar... Asi bylo praktičtější někomu zaseknout tohle do... (kamsi). Ale zas. Učí to dnes někdo? A jestli - učí to dnes někdo tady?

Ighy píše:Ako vidim, opat ste sa dostali k terminologii Nihon Kobudo a RyuKyu Kobudo :-))))
Adho, prosim, odteraz pis RyuKyu Kobudo :-)) Nihon Kobudo su bojove umenia vzniknuvsie pred Restauraciou Meiji (1868).

Restaurace Meidži? Hm, o tom podniku už jsem slyšel, zajdu si tam na oběd... ;)

Jinak sousloví "rjúkjú kobudó" nebo "okinawské kobudó" by IMHO měli používat lidi, co ho dělaj. Popravdě lidí, kteří dělají japonské staré BU to umí (rozuměj používat slovo). Tedy umí tohle popsat a rozlišit... A popravdě, není třeba aby říkali, nebo psali "Nihon kobudó" protože, to "Nihon" je tam zbytečné... Jde o japonské slovo, které označuje japonskou disciplínu, takže proč by měli, ještě cosi vysvětlovat :)

To jen na okraj.

Ighy píše:A trosku by som odporoval slovu Yawara, vraj je to jeden zo starsich nazvov pre Ju Jutsu :-) Dokonca som sa uz stretol na nete s nazvom Yawara Ju Jutsu. Ale zbran je Yawara Bo, alebo aj Koppo...

Ano, přesně jak jsem napsal, když chce někdo popsat "tyčku" do ruky, měl by volit lepší označení. "Jawara" je totéž, jako "džú" ve slově džúdó. Takže když chci popsat tuhle krákou hůl, měl bych napsat "jawara bó" tj. hůl, která se používý pro jawara (tedy téměř totéž jako džúdžucu ;) ) "Jawara džúdžucu" je IMHO blbost, protože je to jako bys napsal "ken kendó" A proč jawara? Protože se to učilo spolu s jawara džucu, tj. džúdžucu systémy...

Myslím, že se opakuju a už mně to neba. Jenom bych rád znovu připomenul, že "obecně kobudó" se mi zdá mimo. ®e i tady by mělo být konkrétní rjú. Tedy systém, v němž jsou konkrétní zbraně... a ne vypast všechno, co kdy okinawské kobudó mělo a tvrdit, že všechno tohle cvičím... Věc jisté úrovně.

END

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod choze » úte 28. bře, 2006 14:35

aj ked tato tema povodne nevznikla preto, aby sa tu diskutovalo o ryu kyu kobudo, neda mi aby som neodpustil zopar poznamok:

1, v podstate vela dolezitych veci uz napisal patrik, a treba povedat, ze spravne---

2, je pravda, ze ryu kyu kobudo obsahuje mnozstvo zbrani, vela z nich uz bolo vymenovanych. ale v podstate len pri BO mozeme hovorit, ze existoval uceleny systematicky sposob cvicenia (co sa tyka kata, majstrov., atd...), vsetky ostatne zbrane toto postradaju, dokazov na to je vela, staci si napriklad pozriet kolko a ake kata obsahuje ryu kyu kobudo (kedy vznikli, atd...)

3, pri ryu kyu kobudo treba rozoznavat "aristokraticke ryu kyu kobudo" a "ryu kyu kobudo pre masy". tento bod nebudem rozvadzat, keby nebol pochopitelny mozem neskor...

4, pozdravujem simira :) dostane do drzky, ked sa stretneme

5, chalani z kobudo kai by mohli zacat tym, ze by si laskavo mohli poopravovat popisky k fotogalerii, oshiro a tamayose nie je ten isty clovek, rainer seibert sa pise takto, atd...

6, tesim sa na dokaz toho, ze hanbo jitsu patri do ryu kyu kobudo, silne o tom totiz pochybujem a mam na to svoje dovody :)

na dnes stacilo
choze
choze
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod simir » čtv 30. bře, 2006 16:09

Nazdar Chosé
to by jsi taky musel někdy přijet aby jsi mi tu hubu mohl rozbít :lol:
Tak doufám že někdy přijedeš i s posilama zatím ahoj.
Simír
Simír
simir
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Hanbo

Příspěvekod Ighy » pát 31. bře, 2006 12:31

Som si zasa navaril :-) No nic... Pani, ziadne fantasticke odhalenie sa nekona. Ziskal som nejake infosky, ktore tymto posuvam dalej. Mojimi dvoma hlavnymi zdrojmi boli Hanshi Patrick McCarthy a pan Andreas Quastl, obidvaja uznavani historici bojovych umeni.
Okrem ineho sa mi dostala do usi aj pouzivanie nazvu Henbo, konkretne v kata Tsukien no Henbo.. Vyucuje ju Richard Kim.
Povodne okinawske Bo malo vzdy viac ako 5 stop. Nemalo vsak viac ako 6 stop, pretoze by sa nevoslo do dveri a okinwavsky samuraji (Chikudun Pechin) museli bojovat aj medz dverami. Takisto dvorska etiketa vyzadovala, ze v pritomnosti krala sa Bo musela nosit vzdy vertikalne, vsetko ostatne bolo povazovane za priamy utok na krala.
Hanbo sa mohlo nazyvat jednak Sanshaku Bo (trostopova palica), jednak Kushaku Bo (palica dlha 9 shaku). Na Okinawe sa cokolvek kratsie ako bo volalo Gusan. Japonci palice Gusan nazyvali Tsue, ine citanie slova Tsue je Jo. Dokonca Kukishin Ryu nepouzivala nazov Hanbo, ale Jo.
Je mozne, ze nejaky seriozny system existoval v skole Ufuchiku-den, pripadne Ryukyu Oke Hiden Bujutsu (to sa mne osobne moc nezda, ale ako som dostal posuvam dalej...)
V 8 diely zvazku NIHON BUDO TAIKEI (japonske vydanie) sa na stane 51 dozvieme, ze bol na Okinawu vyslany Togo Bizen No Kami Shigei Kata, majster Jigen Ryu, aby ucil jednuduchych farmaror a obchodnikov umenie sebaobrany s palicou. Bol to plan Hideyoshiho ako vytvorit prvu obrannu liniu z obycajnych ludi v pripade utoku z Koree. Tieto prve zostavy ostali uchovane vo folklornych tancoch Jigen Ryu Bo Odori. Dvaja zo znamych majstrov bojovycvh umeni na Okinawe, konkretne Koura Tsuken (1776-1882) Matsumura Sokon sa tomuto umeniu ucili. Matsumura Sokon neskor ziskal Jigen menkyo od Ishuin Yashichiroha. Togo Shigemasa, 11.veľmajster Jigen Ryu sa pri rozhovore vyjadril, ze Jigen Ryu ovplyvnilo bojove umenia s palicou na Okinawe, otazkou je, kto ovplyvnil koho a do akej miery. Napriek tomu, na Okinawe existoval uceleny system prave s Bo a Sai storocie predtym, ako ako Edo-Kasatsu (polícia obdobia Tokugawa) začalo učiť široku verejnost umeniu Bo a Jutte. Na Okinawe toto umenie rozvijali Chikudun Pechin, cize stredna slachta, nieco ako v japonsku samuraji.
Na Okinawe existoval chaby system prace s Tanbo, ale ten sa praktikoval Koryu stylom, cize jeden uder, jeden zivot. Mozeme dedukovat, ze podobne sa praktikovalo aj s Hanbo, ale bolo to este v obdobi, kedy bola tato zbran ovplyvnena japonskymi bojovymi umeniami.
Ako som uz napisal, ziadne fantasticke odhalenie sa nekona. Nechal som sa prilis nadchnut jednym francuzom, ktory sa vehementne odvolaval na jeden dokument a az neskor z neho vyliezlo, ze ide o knizku od Georga Stieblera.... Ach ach...
To Choze: Na stranke sa pracuje, ak najdes nejake dalsie chyby, prosim, daj nam vediet, odstranime ich cim skor.. Dakujeme...
Pekny den
Ighy
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod simir » pát 31. bře, 2006 14:31

Nazdar Ighy

ja myslím že je to jinak HANBO je hůl dlouhá asi metr, BO je dlouhé asi dva metry a JO je dlouhé tak do úrovně ramen (do podpaždí),nepíšu přesné míry protože Bo Hanbo a Jo se upravují delkově podle těla aby ti zbraň co nejlépe vyhovovala to proto aby ses s ní neumlátil sám 8O
Simír
simir
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Ighy » pát 31. bře, 2006 17:02

simir píše:Nazdar Ighy

ja myslím že je to jinak HANBO je hůl dlouhá asi metr, BO je dlouhé asi dva metry a JO je dlouhé tak do úrovně ramen (do podpaždí),nepíšu přesné míry protože Bo Hanbo a Jo se upravují delkově podle těla aby ti zbraň co nejlépe vyhovovala to proto aby ses s ní neumlátil sám 8O

Hm, minule som mal na temu dlzka zbrani celkom zaujimavu debatu s par ludmi co robia bojove umenia. Bol tam vlastne nazor proti nazoru. Jeden bol, ze Bo by mala mat standardnu dlzku a druhy bol, ze Bo sa upravuje podla vysky bojovnika. Takisto aj Jo a Hanbo. Toto by mohla byt celkom zaujimava debata...
Okrem toho, pisal som o tom, ze japonci (vraj) pouzvaju nazvoslovie ako som napisal...
Ighy
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod patrik » sob 01. dub, 2006 10:31

Nemám možnost teď surfovat, ale

1) Ighy o hanbó... Tvůj post mi připomíná pohádnu "Jak pejsek a kočička vaří dort"

2) Simir o džó, hanbó a bó... Chtěl bych mít svět takhle jednoduchý

3) Ighyho upřesnění o délkách... Ighy, jednou pro vždy si uvědom, že taková ani jiná kategorizace ve starých školách nemá místo...

Tj. pro konkrétní rjú jsou konkrétní délky a také konkrétní terminologie...

Džó pro ©intó musó rjú má přesně stanovenou délku 4 šaku, 2 sun, 1 bu, tj 127,56 cm, dnes standardizované na 128 cm
odkaz a pro jiné školy může být označení delší zbraně třeba hanbó (137 cm má myslím hanbó v Čikubušima rjú)... A 90 cm dlouhá hůl se může jmenovat třeba tandžó (Učida rjú).

Bó a džó (cue) je prostě hůl. Myslím (a nejsem si jistý), že jsou školy, které mají v curiculu džó dlouhé 150 cm...

Délka hole podle výšky osoby se zase týká konkrétních rjú a konkrétních zbraní.

Japonci nepoužívají názvosloví, které si popsal. Pro většinu Japonců je tyč, hůl, prostě tyč, hůl (bó) a víc se o to nestaraj. A takoví, kteří cvičí konkrétní bojové umění ví, jak se zbraň v něm jmenuje.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod simir » pát 07. dub, 2006 16:35

Ahoj Patriku
když chceš mít svět tak jednoduchý tak se nesmíš pořád hádat o každou desetinu milimetru pokud tedy nejsi strojař.
Protože jak máš dlouhou zbran je v podstatě jen tvoje věc(tak jak ti vyhovuje),např. dítě nebude cvičit s dvou metrovou týčí. Jinak je to u .....
hlavně jde o to jak s tou zbraní umíš zacházet.
Zatím čus bus
Simír
simir
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Harutomo_Yasumizu » sob 08. dub, 2006 9:25

simire Patrik tu právě jednoznačně a srozumitelně vyřešil všechny nesrovnalosti což bylo on něj moc hezký a kdyby vám nechtěl pomoct tak by nic nepsal. A díky jeho vysvětlení sis mohl uvědomit, že dítě klidně může cvičit s dvoumetrovou tyčí pokud s ní tak styl pracuje, stejně jako že hanbo jedné školy může bejt delší než bó jiný školy :) A proto nelze správně zobecnit, že hanbo je tak a né jinak. Tedy když se 2 různý školy hádaj o dýlce hanbo je to srandovní, když se hádají žáci jedné školy je to politování hodný.
Harutomo_Yasumizu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pon 10. dub, 2006 8:21

Simire, právě že svět tak jednoduchý mít nechci.... Tomu, co jsem popsal se říká sarkasmus někdy ironie...

A vůbec nejde o typ zbraně, ale o konkrétní techniky s ní. Myslím, že je to ztráta času, vzhledem k okolnostem.

Harutomo, přesně tak.

Není žádní obecný hanbódžucu, nebo nějaký obecný džódžucu. V®DYCKY JDE O KONKRÉTNÍ RJÚ, ©KOLU. TO OSTATNÍ JSOU MODERNÍ VÝMYSLY.

Jinak vůbec nejde o hádání mezi jednotlivými školami. V těchto školách ví, jak má být zbraň dlouhá a je dané, jak se jí říká. Byla vytvořena pro tu konkrétní školu a člověk, který se věnuje technikám takové školy vůbec neumí techniky školy jiné...

Takže když si někdo vezme hůl té a té délky, ještě to neznamená, že umí techniky školy, rjú, která takovou hůl používá. Proto je pitomost dělit zbraně a dávat tomu názvy hanbódžucu, bódžucu, džódžucu...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Bujin » úte 11. dub, 2006 12:08

nieje toto nahodou o vecery bojovych umeni?

tak sakra kecajte k veci
a nie od-veci
8O
Bujin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Bujin » úte 11. dub, 2006 12:10

takze
kto ma aky nazor
na vystupujucich
na PRECOLOR-vecer bojovych umeni-v Bratislave
ak tam niekto bol.
Bujin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod simir » úte 11. dub, 2006 16:37

PRO Harutomo_Yasumizu BLA BLA BLA+zajímalo by mě co si vlastně zač šmátravá ruko
Bujina- bylo to docela dobré až na pár chyb organizátorů, jinak si myslím že jsem viděl lepší Budo show
Simír
simir
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Předchozí

Zpět na bojová umění a sporty obecně