patrik píše:2 makoto,
jak to "koučování" probíhá? Je to systém "dělej, ještě dvace dáš, zaber!" anebo tak něco? Tohle jsem zažil třeba u kenda (a kupodivu svého času i u aikida). Myslím, že záleží na typu disciplíny nebo zaměření jednotlivce. Při cvičení iaidó nebo tradičních JPN škol vůbec je spíš běžné to, co popisuje pucmaz. Tj. záleží na žákovi, jestli "těch dvacet" dá nebo už ne. Učitel je schopnej řemeslník, od kterého se já chci něco naučit - takže mě k tomu nemusí "nutit". Když třeba přijde člověk do dódžó před tréninkem, měli by lidi úplně běžně cvičit, procvičovat techniky, nebo naopak, když učitel/trenér odejde, úplně běžně by tam měli lidi zůstat a ještě cvičit. Vlastně nepotřebují učitele za zadkem, protože cvičí kvůli sobě. Tohle jsem viděl i v JPN. Lidi se slejzali postupně (jak končili v práci) a přišli třeba hodinu před učitelem a prostě začali cvičit. Učitel jim ani po svém příchodu neříkal, co maj dělat, prostě to věděli. Teprve, když začali mít problém, dělali chybu, kterou on viděl, nebo oni našli, došlo k opravovaní z jeho strany.
Patrik
Nazdar Patriku, moc v tom jasno take nemam
Coach/trener dle meho nazoru je mistr, ktery potlaci etiku a filozofii na ukor kondice a techniky samotne. Tzn. ze se hodne honi kondicka, trener ma presne vymyslene, kolik musi "udelat kliku, shybu", aby zvladli tu kterou kombinaci technik pod zatezi, atd. Na treninku se objevuje Cooperova stupnice vykonu, stopky, atd. atd. Velice casto se pak tento typ meni v kamarada.
Protiklad je typ mentor, jde o ucitele, ktery pocita s tim, ze pokud chteji lide zvladnout dannou techniku i pod tlakem, musi se (sami) kondicne zlepsit. Usetreny cas venuje vysvetlovani proc se kleci jak se kleci, proc se dela to ci ono v etice, apod. Dle meho pro zacatek studia BU je to nejlepsi, protoze nastavi mantinely, vychova zaka a ten se pak jiz i pod vedenim coache (pokud zmeni "firmu") chova jako student a ne jako spratek z ulice (skace do reci, zpochybnuje, neustale se pta jen proto, aby na sebe upoutal pozornost, apod. ) Nerikam, ze jej nelze vychovat, ale cas venovany vychove spratka se da venovat vyuce BU.
Ted je v mode MMA, to znamena, ze tradicni mistr prilis neuspeje. Ty kluky nezajima filozofie a etika, ale jak vydrzet v boji, jak se ubranit na zemi ci ve stoje, atd. Asi protoze je to sport.....ale presto....
Pak je tu skupina lidi, kteri si chteji jen resetovat mozek, nepremyslet, proc musi na zacatku a na konci mlatit hlavou o tatami a tam je tradicni mistr take zbytecny. Chteji propotit kimono, dat si poradne do tela
A jen velice mala skupina lidi (dle meho nazoru) se chce ucit BU tak, aby se nenaucili jen street fight, ale historii, filozofii a samozrejme i etiku, protoze nechteji, aby BU byla vnimana na verejnosti jako neco, co je jen pro agresivni hovada. A prave tady je tradicni mistr velice potrebny. Nevyhodou je, ze vetsinou prumerna kondicka u techto studentu je spatna...Proste vse ma sve plusy a minusy.