Zbrane ve wu-shu

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Zbrane ve wu-shu

Příspěvekod dahu » úte 24. srp, 2004 11:08

Zdravicko!

Mam takovou uchylku: miluju chladny zbrane. Sam cvicim tyc (Qi mei gun - nejsem si jisty prepisem, najdete-li chybu, opravte me prosim) savli (dao) a retezovy bic (bien).

Vratil jsem se z mesicniho pobytu z Ciny, kde jsem se nestacil divit 8O kolik zbrani se cvici a to nejen shaolin, ale i tai-ji. Opile tai-ji kopi me vazne dostalo. :P

Zajimalo by me:

1)jake zkusenosti mate se zbranemi ve wu-shu nebo i v jinych BU
2)co cvicite, s cim cvicite
3)troufli byste si sve umeni se zbrani aplikovat na ulici (chapu, ze aplikovat teleskop neni az takovej problem, ale retez...)

Mozna bychom mohli rozjet malou fotoprehlidku nasich milacku, to by teprve byly orgie.... :twisted: :twisted: :twisted:
More chi, train harder!
dahu
diskutér - nováček
diskutér - nováček

zbrane ve wu-shu

Příspěvekod xiexie » čtv 30. zář, 2004 10:16

:D Zdarvicko !

Celkem me zaujal tvuj clanecek, to je hezke ze te berou chladne zbrane, to vis, s palnymi by wu-shu asi brzy zaniklo, ale co se zbrani tyka tak ja mam rada Jian, neboli mec a vejir Shan a pak uz zbytek zbrani beru jako srandu.Clovek by podle meho nazoru mel vedet k cemu jaka zbran je a jak ji pouzit, ale to je tezke, k mistrnemu zvladnuti nelze znat kazdou zbran. Mimochodem, co za styl delas ????
Ja jsem se uz setkala se vsemi moznymi zbranemi a to dokonce i v zajimave kombinaci. Muj mistr dokonce vyucuje formu s destnikem a s tradicni cinskou lavici. Jo jo, clovek by mel zkusit vsechno.
A propos, delam taiji, nan shaolin a zacinam s Xing yi a trosku i Sanda.
Na posledni na co jsi se ptal, tak mam pocit, ze na ulici bych asi schopna pouzit zbran nebyla, jednak je to neprimerena obrana, dle zakonu CR a pak nejlepsi je uteci. Co se uziti tyka, tak skutecne nevim, dle zkusenosti je to celkem tezke dopredu rici jak by clovek reagoval. To by situace sama ukazala, clovek si kolikrat mysli, jak je dobry, ale pak i obycejne formy jsou zatezko predvesti je pod tlakem situace. Takze nevim.
Hodne stesti z Ciny ! :D :D :D :D
xiexie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod dahu » pon 18. říj, 2004 13:03

Xiexie hao!

Cvicim v Praze u s´-fu Qin MingTanga xiaolin, sanda a ted malinko solicham dvacetctyrku, ale mam spatny navyky ze sanda.
S tou specializaci mas urcite pravdu, kazdy at si vybere. V cine jsem se setkaval se specializaci na dve zbrane najednou, napr. mec+kopi, savle+tyc... Ja delam, jak uz jsem psal tyc, savli a bic. Poskytuje mi to jakysi uvod do dlouhych kratkych i retezovych zbrani, coz povazuji minimalne za zajimave. Z toho, jak mi ktera zbran sedi, vyplyne kategorie zbrani, ktera mi sedi nejlepe a muj zkuseny s´-fu mi z teto kategorie vybere jednu, na kterou se budu specializovat. Zatim to vypada, ze to bude dlouha zbran, pravdepodobne halapartna (da dao). Trochu pokukuju po bu dao, ale to se jeste uvidi.

Ty se pohybujes v Cine? Nejak na delsi dobu, nebo snad napul s Prahou? U koho a kde cvicis, smim-li se ptat?

Zai jien!

Da Hu

p.s. Pu xie :wink:
More chi, train harder!
dahu
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pavela » pon 18. říj, 2004 14:17

Mám nejradši rovný meč, je to bezkonkurenčně nejlepší ćínská zbraň, a nejlepší a nejslavnější čínská šermířská škola je samozřejmě Wudangská. Kromě toho cvičím už jenom Shenbiao(meteor) Jinak tady v Pekingu se taky cvičí hromada zbraní, zrovna moje kungfu teta Shi Deyu a mnich Shi De shui(neplást s mnichem Shideyu, má stejně znějící jméno ale jiný znaky) ze ©aolínu teď tady v parku cvičí hromadu zbraní, od meče po takovou tu zbraň co měl mnich písek v opičím králi. Dehu, pozdravuj strejdu Qina, jestli to v ČR někdo umí se zbraněma tak je to on!
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Vyuka zbrani

Příspěvekod Anonymní » pon 18. říj, 2004 22:45

Zdravim Vas! Chtel bych se zeptat na jednu vec. Jiz nekolik let cvicim Wing Chun. Jde to pomalu, ale Si Fu je nastesti trpelivej : ) Moc se mi libi vsechny cinske zbrane a hrozne rad bych se naucil s nekterou nejake zaklady. Je mi jasne, ze zbran se uci po nejake dobe, ale necvicim Wu Shu a ve W.CH jsou sice zbrane, ale k tem se dostanu, tak za 10 let : (. Nevite o nekom, kdo uci nejake zaklady se zbranema??? Myslim, ze videa a knizky nejsou to prave orechove... Poradite mi? Dva styly dohromady bych asi nezvladl. Nejde mi o zadne exibice, pouze o zaklad... Dekuji....
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Vyuka zbrani

Příspěvekod pavela » úte 19. říj, 2004 8:38

SmoG píše:Zdravim Vas! Chtel bych se zeptat na jednu vec. Jiz nekolik let cvicim Wing Chun. Jde to pomalu, ale Si Fu je nastesti trpelivej : ) Moc se mi libi vsechny cinske zbrane a hrozne rad bych se naucil s nekterou nejake zaklady. Je mi jasne, ze zbran se uci po nejake dobe, ale necvicim Wu Shu a ve W.CH jsou sice zbrane, ale k tem se dostanu, tak za 10 let : (. Nevite o nekom, kdo uci nejake zaklady se zbranema??? Myslim, ze videa a knizky nejsou to prave orechove... Poradite mi? Dva styly dohromady bych asi nezvladl. Nejde mi o zadne exibice, pouze o zaklad... Dekuji....
Jiz nekolik let cvicim Wing Chun. & ale necvicim Wu Shu Hele a co to teda ten Wingchun je, když ne Wushu? 8O Mimochodem, zbraně jsou prodložené ruce, když budeš umět Wingchun, půjdou ti zbraně jak nic :wink:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod irzounek » úte 19. říj, 2004 11:14

SmoG píše:Zdravim Vas! Chtel bych se zeptat na jednu vec. Jiz nekolik let cvicim Wing Chun. Jde to pomalu, ale Si Fu je nastesti trpelivej : ) Moc se mi libi vsechny cinske zbrane a hrozne rad bych se naucil s nekterou nejake zaklady. Je mi jasne, ze zbran se uci po nejake dobe, ale necvicim Wu Shu a ve W.CH jsou sice zbrane, ale k tem se dostanu, tak za 10 let : (. Nevite o nekom, kdo uci nejake zaklady se zbranema??? Myslim, ze videa a knizky nejsou to prave orechove... Poradite mi? Dva styly dohromady bych asi nezvladl. Nejde mi o zadne exibice, pouze o zaklad... Dekuji....

Cest,
kde cvicis? Nejsi u nas ("MGW") ? Jestli ano, tak se mi pripomen na treninku - ukazu Ti (jestli mas alespon trochu uchazejici zaklady) "Hang De Pang" at nemusis cvicit neco jineho nez WingVing ChunTsun. Jestli od nas nejsi ( a jsi z Prahy), ale stejne bys rad tu tyc umel, tak se zastav (ale rekni to i svemu Sifu). Musis to ale udelat tento nebo pristi tyden, potom odletam na ctvrt roku do Ciny.
zdar a silu
Ivan Rzounek

Ivan Rzounek's WingChunKuen Research
www.wing-chun.cz
Facebook - https://www.facebook.com/ivanrzounekwingchun
irzounek
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod xiexie » úte 19. říj, 2004 11:54

Pro DA HU

Jo, jsem momentlane v Cine. Splnila jsem si svuj sen a tak jsem bezmezne stastna. A ano, jsem tu na delsi dobu, teda doufam :D .

Co se tyka toho co delas, tak retezovy nebo clankovy bic je fajn, zkousela jsem ho take, ale nikdy jsem se nedostala k tomu abych mela cas na celou formu.
Po dva roky jsem studovala u meho mistra Kim Sen Han v Londyne Nan Shaolin WUZU Quan a tam jsem dostala zaklady k Shuang Chai,Bian,Zimudao,Qimaqiang,Xingzhe Gun a Guandao a Shan -sorrac, nevim ty preklady :oops: , ale ty si poradis. Samozrejme nechybel ani mec a savle. Kazdy styl ma vetsinou stejne zbrane a jak jednou znas formu a vis jak se zbran pouziva, tak neni probem delat i jine styly a formy.
Jinak ted momentalne jsem na sportovni universite a tak se ucim dalsi veci, predevsim me taiji a pak Xingyi, Bagua a Sandu. Ze zbrani mam dvourucni mec, coz je velmi zajimava a tradicni zbran, doposud jsem se s timto mecem nesetkala a muj mistr jetse doporucil Guandao a tak mam co delat. Jinak jmena mistru nebudu uvadet, to vis skola, ale mam v planu se dostat k nekomu znamejsimu.No a v CR jsem zacinala pod Janem Turneberem, ale pak me osud zaval na jinou cestu a tak jsem cvicila pod Romanem Mickou. Ten mi dal zaklady k aplikacim taiji a dalsiho. Jsem stale jeho zackou ikdyz ne doslova, neb pobyvam vsude mozne po svete. Takze asi tak.
JO, tvuj mistr je dobrej, videla sem ho parkrat vicit a ucit . Z toho co v Praze je je to dobra volba, kvalita.
Jeste zpet k tem zbranim, urcite je dobre nechat si poradit, kazdy z nas ma nejakou zbran co mu sedi a naopak co mu nesedi. Ted jsem si tak vzpomnelana film Tygr a Drak kde Michelle Yeoh nemuze uzvednout mam pocit ze Spade-nevim to v cestine. Tak asi tak, nekomu kdo je drobooucky preci nebudu nutit halapartnu a naopak nejkemu rizkovi vejir. :D :D :D Sice vsestrannost je dulezita, ale vseho s mirou. Verim, ze ti tvuj mistr dobre poradi .

Zai jien !

Zatim
XieXie
xiexie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Hark » úte 19. říj, 2004 12:38

Historicky serm dle italske skoly je s Wing Chun velmi kompatibilni, sam delam oboji a mira spolecne sdileneho know-how je alarmujici. Pouzivane zbrane: tesak, mec, jedenapulrucni mec, jednorucni sekera, dlouha obourucni sekera, hul, stit, tyc, kopi, dyka. Jestli jsi z Prahy, prijd se k nam podivat na trenink (http://jentak.moje.cz)
Hark
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod chonglee » úte 19. říj, 2004 21:58

ja bych vřele doporučil vyzkoušet jiný styl.jak obrovské může být prěkvapení.jinak si zkus vyzkoušet třeba sportoví šerm.také jsem byl velmi překvapený.před nedávnem jsem se tam propašoval o od tý doby jsem tam pořád a nemůžou mě odepnout z aparátu a vyhnat z tělocvičny.cvičt ze zbraněma až po 10 letech???zkus mi prosím objasnit proč? ahoj chonglee
chonglee
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod sun » stř 20. říj, 2004 7:59

chonglee píše:ja bych vřele doporučil vyzkoušet jiný styl.jak obrovské může být prěkvapení.jinak si zkus vyzkoušet třeba sportoví šerm.také jsem byl velmi překvapený.před nedávnem jsem se tam propašoval o od tý doby jsem tam pořád a nemůžou mě odepnout z aparátu a vyhnat z tělocvičny.cvičt ze zbraněma až po 10 letech???zkus mi prosím objasnit proč? ahoj chonglee

Někdo může začít po 5 někdo po 10 někdo vůbec. Je to dané tím, že v čínských BU se cvičí proto, aby člověk dosáhl kungfu. Sekvekce je důležitá. Nejprve zvládnout jednoduché věci a pak složitější. Zvládnout neznamená naučit! Zvládnout znamená pochopit a to fyzicky, energeticky a duchovně. V určité fázi pak zbraně pomáhají tomuto pochopení. Pokud je člověk na úrovni fyzické, nemá moc velký smysl zbraně cvičit, protože ani neví proč a pokud je cvičí měl by je cvičit způsobem který odpovídá fyzické úrovni a to mu ukáže mistr.
Mám rád na to příklady ze školy. Když se učí děti psát a umí jedno písmenko, taky je nikdo nenutí, aby psaly souvislý text. Mohly by se o to pokusit, ale nikdo by to po nich nepřečetl a teď to nejdůležitější - každý by věděl, že je to blbost, ovšem ten, kdo neumí číst ani psát, by nevěděl, že je to blbost a třeba by se mu to i líbilo. V této situaci je většína cvičících, prostě neví ani nepozná, kdo má kungfu a kdo ne. Proto klidně cvičí to, co nemají a druzí, kteří tomu taky nerozumí to pochvalují, jak je to pěkné. ®e je to blbost pozná jen ten, co tomu rozumí. A najít takového je problém. Ale protože už většina má svůj vlastní rozum a nejsou v pozici žáků, tak i takovým lidem, co kungfu mají, nevěří. Není tak jednoduché poznat kdo umí a kdo ne.
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod chonglee » úte 26. říj, 2004 21:23

asi budeš mít pravdu.už jsem na své začátky zapoměl,vlastně i na to,že mě kdekdo vodil za nos.vlastně se o to pokuší pořád.proto jsem navrhoval jít se podívat jinam.klidně i na víc míst,když si nebudeš jistej.když to tak sleduju tak je začátečník vlastně uplně odkázenej na náhodu.
co se používání zbraně týká ono je nesmírně těžké přenést kung na konec zbraně,k tomu je nutné bezvadné ovládání a to chce čas.
a taky jsem zapoměl,že ne každej tim žije.
díky za odpověď chonglee
chonglee
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod adho » stř 27. říj, 2004 13:08

nazdar hoši - diskusia je tu fajnova, tak napisem aj ja nieco. Tiez robim trosku zbrane, ale japonske ryukyu a nihon kobudo (nekamenujte ma prosim :) ). Myslim ale, ze je jedno, ci niekto robi cinske, alebo japonske zbrane - vsetky maju nieco do seba. Jediny rozdiel je asi v tom, ze cinske sa vyvijali na bojovom poli (su aj vynimky, samozrejme) a japonske, resp. okinawske zbrane boli pôvodne polnohospodarske, rybarske nastroje a veci dennej potreby (tiez samozrejme vynimky). A preto sa da pouzit opasok, voditko, alebo retaz ako nunchaku/suruchin, tricko, taska ako tatami tempai, kluce ako tekko, dazdnik ako hanbo, ceruzka ako tetchu...atd atd
Ake mate vy skusenosti s pouzitim vecí okolo vas ako zbrani???

www.kobudo.szm.sk
adho
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod patrik » stř 27. říj, 2004 13:13

adho píše:Jediny rozdiel je asi v tom, ze cinske sa vyvijali na bojovom poli (su aj vynimky, samozrejme) a japonske, resp. okinawske zbrane boli pôvodne polnohospodarske, rybarske nastroje a veci dennej potreby (tiez samozrejme vynimky).

Zbraně, které se používají v japonském starém bojovém umění (nihon kobudó) nebyli původně ničím jiným než zbraněmi...

luk a šíp
meče
naginata
kopí
...

co z toho bylo zemědělským nebo rybářským nástrojem

:wink:

Patrik

P.S.
http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.ph ... opic&t=483
patrik
mistr diskutér