severní a jižní styly kung-fu

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

severní a jižní styly kung-fu

Příspěvekod Saros » pát 04. bře, 2005 17:07

Ahoj

V současné době si snažím udělat trochu jasno ve vývoji čínských vnějších shaolinských stylů. Dozvěděl jsem se, že se zhruba dělí na severní a jižní. Zajímali by mě vaše názory na to, které jsou v současně době nejznámější či nejrozšířenější severní a jižní styly. Hlavně tedy severní, o kterých se mi stále nedaří nalézt dohromady žádné kloudné informace.
Saros
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Marx » pát 04. bře, 2005 20:34

Jelikoz je tva otazka prilis siroka. Tak ti tady dam takovej jeden odkaz kde je "strucne" rozdeleni stylu. Coz pro zacatek by mohlo stacit....
A hlavne ti to trochu i odpovi na tvuj dotaz...anebo ti ho to pomuze lepe upresnit!! :wink:

http://cclib.nsu.ru/projects/satbi/satb ... art/wushu/
Marx
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Saros » pát 04. bře, 2005 21:23

Já vim no. Je to hodně široké téma. Právě proto mě zajímalo, které čínské styly jsou zkrátka asi tak nejvíce rozšířené, dejme tomu na západě. A když budu mluvit o čínských vnějších stylech, tak které bych rozhodně neměl opomenout zmínit. Nevim no jak jinak to formulovat... Asi je to skutečně okruh s příliž velkým záběrem.. :roll:
Saros
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod chonglee » pát 04. bře, 2005 21:39

obecně rozdělení severní -jižní pochází spíš z kung-fu filmů ,ale i tam se říká,že severní a jižní šaolin má stejné kořeny.k čemuž se i já přikláním.obecně u nás toto začal propagovat roman hladík ve svém útlém spisku a po něm množí další.
chonglee
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Saros » pát 04. bře, 2005 21:57

jojo já se v té historii tak nějak orientuju, nějaké knížky už jsem taky četl a s Romanem Hladikem si uz par mailku vymenil.. spis se snažim dopídit k nějakému užšímu výběru stylů, což jak zjišťuju je asi nemožné :?
Saros
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Marx » sob 05. bře, 2005 9:36

Hmmm...No nevim, ale ten užší výběr stylů máš právě v tom odkazu, který jsem ti sem dal (viz výše). No ale pokud jsi ho přehlíd tak tady ho máš ještě jednou:

ODKAZ :!:

http://cclib.nsu.ru/projects/satbi/satb ... art/wushu/

..a nebo jsem tu tvojí poslední otázku nepochopil!! :(
Marx
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Saros » sob 05. bře, 2005 12:07

Jasne ten poslední odkaz znam.. pořád tam toho ale bylo moc.. hledal jsem spíš něco takového:

http://www.atlantamartialarts.com/styles/kungfu.htm

stejně dík za pomoc
Saros
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Marx » ned 06. bře, 2005 22:32

Saros píše:Jasne ten poslední odkaz znam.. pořád tam toho ale bylo moc..

To co se tobe zda jako moc..tak me zase pripada jako, ze je tam toho malo!
... proto jsme si asi nerozumeli :wink:
Marx
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

severní styly na západě

Příspěvekod yingjowpai » pon 07. bře, 2005 8:38

Nejrozšířenější severní styl na západě je asi jednoznačně kudlanka sedmi hvězd(chat sing tong long-qi xing tang lang), pak se dost cvičí severní šaolin ( bak siu lam -bei shao lin), myslím tím teď systém známý díky Ku Yu Cheungovi a orlí spár (faan ji ying jaau - fan zi ying zhao). V podstatě hlavně díky tomu, že se tyto styly díky svým slavným učitelům a určité systematizaci v organizacích založených v 1. polovině 20.stol v Číně rozšířily i na jih Číny,do Honkongu a pak dál mimo Asii.Občas najdeš i další např. Chaquan, Lohan, Tongbei,Mizong, další substyly kudlanky např. Taiji tang lang apod.
yingjowpai
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Zpět na čínská bojová umění a sporty...