Ahoj Centreman,
- Myslím, že jsem na správné cestě, někdy mám den, že si tam ten fa-ťing prostě dám. Je to skutečně jen v některých místech sestavy, kde se to občas přímo nabízí.
To je fajn. Zatial som v Cechach ci na Slovensku nevidel ziadneho Cecha ci Slovaka, ktory by bol schopny vytvorit jin (a ked nie je jin, nie je ani jeho vydavanie, fajin), ale budiz, mozno si vzacna vynimka... Ale ako je zname, jin u dospelych jedincov je naucena/natrenovana zrucnost/schopnost, nie prirodzena - takze ak sa smiem opytat, ako trenujes jin?
Chci tím říct to, že pokud v Chenu fa-ťingy běžně cvičím, v Yangu mi to nějak chybí. Přestože jsem zvyklý cvičit Yang pomalu, klidným tempem, duch Chenu mě nabádá, abych v sestavě Yangu, která je hodně ořezaný Chen (+ velký kompromis v Tchaj-ťi), použil fa-ťing.
...
Miro, co když je to i naopak: Jakmile porozumíš velému systému Chen, automaticky pochopíš styl Yang, který z Chenu vlastně – jak víme – vznikl?
Odpoved znie podla toho, ci povazujeme Yang je degradaciu Chenu alebo vyvrcholenie Chenu.
Preco Yang nema fajin a ostatne veci? Odpoved je, ze bud to Yang Luchan zabudol, alebo sa na to vykaslal, pretoze to prenho nebolo dolezite, pretoze bolo prenho dolezitejsie nieco ine. Myslim, ze je celkom zrejme, ze na take veci ako fajin sa nezabuda, takze go figure...
Co sa tyka tych videi, kym mi urobia adsl (na Slovensku to trva mesiac), som na dial-upe a to je tak strasne pomale, ze do stahovania videi sa ani nepustam, sorry.
To fakt nevím, co je na Yangu speciálne??? Když cvičím Yang, mám dvourozměrný pocit, je to jakobych jel trabantem nebo traktorem, možná dokonce jakobych jel na tříkolce. Když cvičím Chen, mám jakýsi třírozměrný nebo vícerozměrný pocit, je to jakobych jel mercedesem nebo letěl Boeingem.
Imho, pretoze cvicis Yang ako Chen, co je chyba. Skus cvicit Yang s pocitom, ze vobec nemas telo - ako sa budes hybat?
Jsou to úplně jiné pocity. Možná už i tím, že když si cvičím Yang, používám přirozené (buddhistické) dýchání, když cvičím Chen, sedí mi do něj více obrácené (tzv. taoistické) dýchání, které v něm cvičím, také kvůli fa-ťingům.
Mozno je to tym, ze ked cvicis Yang, tak vlastne nic nerobis? (Akoby tomu nasvedcovalo to, ze v Yangu dychas normalne, kym v Chene obratene.) No a ak pri Yang nic nerobis, potom to nie je Yang, ovsemze.
Dokonce mám někdy pocit, že je Yang styl oproti Chenu jaksi nudnější, neuspokojuje mě tolik jako Chen, který je z mého pohledu náročnější, ale dává víc, je blíže ke kořenům Tchaj-ťi.
Udrel si klinec po hlavicke. Yang je naozaj "svojim sposobom" nudnejsi. Aj buddhisticke meditacie su "svojim sposobom" velmi nudne - clovek iba sedi a nic nerobi.

Drzim palce v uceni sa Yangu odznova.
A len tak mimochodom, co su tie korene taiji? Shaolin?
color=blue]Miro, jaký je Tvůj názor na obrácené dýchání v Chenu, eventuelně Yangu? Jak to tam sedí Tobě? Mě to funguje. Občas si zkusím obrácené dýchání i v Jangu, ale tam mi moc nesedí, je to moc měkké na to, abych do Yangu žhavil obrácený dech. To v Chenu, tam se drak vyřádí…
V Chene Ti to mysli ci citi naozaj dobre. Chen naozaj vyzaduje obratene dychanie, Yang nie, Yang nevyzaduje ziadne dychanie (ani buddhisticke, ani taoisticke). V Yangu mozes aj proste nedychat.
- Opravdu nevím, co je na Yangu speciálního, že fa-ťingy nepotřebuje…??? Teoreticky by žádný styl Tchaj-ťi neměl potřebovat fa-ťingy, aby to bylo podle principů, že? Přeci jenom jsou fa-ťingy síla (proti síle – proti druhému, proti prostoru, proti síle principu Tchaj-ťi). Je to tak, vnímám to správně???
Ano. Fajin je fosilia, pozostatok zo Shaolinu, uder, telo. Preto to Yang Luchan odhodil.
- Miro, prosím Tě, co víš o sestavě Yang 40 forem? (ne kombinovaná 42). Čtyricítku cvičím, je to zkrácená 108, o 40 formách píše Jan Turneber, že je to soutěžní sestava stylu Yang, myslím že z roku 1989. Naproti tomu je sestava 42 kombinovaná soutěžní sestav stvořená z několika hlavních stylů. Ptám se: Jak moc je sestava 40 forem v Číně známa, praktikována???
40 asi nepoznam.
Kdybys porovnal tuto sestavu Yang 40 forem se sestavou 37 forem Cheng Man Chinga, kterou bys spíše doporučil? Líbí se mi obě, zacvičím také obě, 40 forem mi však připadá poskládaná lépe, údajně obsahuje všechny techniky stylu Yang (myšleno asi všechny neopakující se formy ze 108)
Neodporucam cvicit Zheng Manqingov styl.
Btw, budem teraz az do 5 aprila na cestach a mimo internet.
Miro