WING CHUN a QIGONG (CHI KUNG)

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod Riverman » sob 28. kvě, 2005 18:25

Proc by to nemelo jit zkombinovat?...v tom problem neni...a na sebeobranu to pouzijes stejne dobre jako cokoliv jinyho, zalezi jen na tobe jak to budes cvicit
"Je lepší každý den udělat pět kliků, než každý den neudělat patnáct."
Riverman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » sob 28. kvě, 2005 19:35

Mne ide hlavne o to, najst nieco praktickejsieho, co by sa podporovalo s tchaj-ti. Mozno mi povies, ze tchaj-ti podporuje vsetko... z nicim sa nerusi... tak potom mi ide o to, najst styl, ktory je praktickejsie zamerany ako tchaj-ti (cize netreba cakat 10 rokov, kym sa budem vediet ubranit pred ciganom so zeleznou trubkou), a zaroven ho tchaj-ti co najlepsie podporuje.

Mam totiz moznost cvicit popritom aj WT, tak preto sa pytam. Ak poznas ucinejsiu kombinaciu, tak von s nou. :)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Riverman » sob 28. kvě, 2005 19:44

No ja cvicim Chen Taiji pres 6 let, k tomujsem driv delal Sanda (Sanshou) s Qinem a obcas chodim na Thai box nebo s kamaradama sparujeme...ale kombinace Taiji + Sanda je pro me idelani... a hlavne prakticka:)
Riverman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod gostop » ned 29. kvě, 2005 14:52

zdravim,nemate nekdo odkaz,kde by byla Mirova fotka?Nikde sem to tady totiz nenasel.Jen me zajima,jak vypada.Kdyz je tady pavela,yiwan,pm,..
gostop
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pavela » ned 29. kvě, 2005 15:11

Anonymní píše:Mne ide hlavne o to, najst nieco praktickejsieho, co by sa podporovalo s tchaj-ti. Mozno mi povies, ze tchaj-ti podporuje vsetko... z nicim sa nerusi... tak potom mi ide o to, najst styl, ktory je praktickejsie zamerany ako tchaj-ti (cize netreba cakat 10 rokov, kym sa budem vediet ubranit pred ciganom so zeleznou trubkou), a zaroven ho tchaj-ti co najlepsie podporuje.

Mam totiz moznost cvicit popritom aj WT, tak preto sa pytam. Ak poznas ucinejsiu kombinaciu, tak von s nou. :)

Proč by si měl čekat 10 let? S taiji,pokud ho cvičíč dobře a hlavně s někym kdo tomu rozumí (opravdu do hloubky), se musíš umět slušně prát(samozřejmě ne bejt neporazitelnej...) po 2-3letech. Ale musíš to cvičit se všim všudy, jako wingchun, to znamená hlavně tchuišou.
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » ned 29. kvě, 2005 22:17

No este mi povedz, kde v Bratislave najdem taky dobry kurz. Taky dr. Yang Jwing-ming uvadza, ze po 2-3 rokoch sa iba prechadza na pokrocilejsie formy, tak neviem... vediet to pouzit v praxi za tak kratku dobu... este box alebo karate si viem predstavit, ale tchaj-ti?

Ozaj, trochu som sa informoval a Sanda + tchaj-ti vyzera fakt velmi dobra prakticka kombinacia. :-)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » ned 29. kvě, 2005 23:20

Taky dr. Yang Jwing-ming uvadza, ze po 2-3 rokoch sa iba prechadza na pokrocilejsie formy, tak neviem... vediet to pouzit v praxi za tak kratku dobu... este box alebo karate si viem predstavit, ale tchaj-ti?

Eh, to je jednoduche - bud optimista.

Ak budes optimista, potom si staci uvedomit, ze neexistuju nemozne veci - su iba veci, ktore momentalne nevieme riesit. A schopnost ubranit sa s taiji po 2 rokoch studia medzi ne asi patrit nebude. Takze staci len prist na to, co robit a ako to robit.

Kedysi som pocul historku, ktora sa vraj odohrala na Taiwane. Akysi hrac baseballu sa prihlasil na sanda (free fighting) turnaj. Vsetci sa mu smiali, ze nikdy bojove umenia netrenoval a ze teda sa vobec nevie bit. Chlapik napokon ten turnaj vyhral a jeho metoda bola velmi jednoducha - pouzil to, co vedel. Bol hracom baseballu a tak mal perfektne natrenovany (hovori sa tomu kungfu) hod loptickou. Mam na mysli pohyb, ked zdvihne koleno a potom rukou vymrsti lopticku. To bolo vsetko, co v tom turnaji pouzival - zdvih kolenom ako kop a vymrstenie rukou ako uder - a porazil s tym kazdeho supera...

Zrejme je to len urban myth, ale dost to ilustruje, o co tu ide. Vyber si ktorykolvek pohyb z taiji, jeden ci dva, nie viac, cvic ho denne dve-tri hodiny a po dvoch rokoch bude velka pravdepodobnost, ze ten pohyb budes vediet adekvatne pouzit aj v boji.
P.S.: Taky box ma tiez iba 3 ci 4 pohyby.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod tekki » pon 30. kvě, 2005 8:15

Co je "Skinske karate"
tekki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Riverman » pon 30. kvě, 2005 9:28

pavela píše:
Anonymní píše:Mne ide hlavne o to, najst nieco praktickejsieho, co by sa podporovalo s tchaj-ti. Mozno mi povies, ze tchaj-ti podporuje vsetko... z nicim sa nerusi... tak potom mi ide o to, najst styl, ktory je praktickejsie zamerany ako tchaj-ti (cize netreba cakat 10 rokov, kym sa budem vediet ubranit pred ciganom so zeleznou trubkou), a zaroven ho tchaj-ti co najlepsie podporuje.

Proč by si měl čekat 10 let? S taiji,pokud ho cvičíč dobře a hlavně s někym kdo tomu rozumí (opravdu do hloubky), se musíš umět slušně prát(samozřejmě ne bejt neporazitelnej...) po 2-3letech. Ale musíš to cvičit se všim všudy, jako wingchun, to znamená hlavně tchuišou.

jsme v cechach, pozor na to:)...po tech 2-3 letech se snad da mluvit o zacinani cviceni tuejshou....rozhodne ne o vyuziti pro prani
Riverman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Riverman » pon 30. kvě, 2005 9:33

Ale je jasny, ze pokud clovek zacina cvicit taiji uz s nejakyma "bojovyma navykama" , muze par veci vyuzit (lokty, udery, kopy...)....90% lidi v CR co cvici taiji v zivote nebouchlo ani do pytle...
Riverman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jayo » pon 30. kvě, 2005 9:47

tekki píše:Co je "Skinske karate"

Skinske karate je karate, v ktorom je vypustene vsetko to, co k bojovemu umeniu patri... ostane tam iba hruba sila. Jeho pouzitie je jednoducho na: aby sme sa naucili niekoho zmlatit. Zvycajne je to plne skinheadov a vysvalovanych debilkov podobneho charakteru, ktori s niecim takym ako moralkou alebo uctou nemaju nic spolocne . Komentare po skonceni treningu ako "1: Pocuj, pojdeme aj dnes niekoho do*ebat? 2: Jasne, ale nie so zeleznou trubkou ako minuly tyzden, tentoraz si chcem aj poriadne buchnut pastou" nie su nicim nezvycajnym.
Jayo
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Boris68 » úte 31. kvě, 2005 11:08

Anonymní píše:Zdar ludia.

Videl som WT (na videu), ktoreho ukazky pripominali tzv. "Skinske karate" a videl som aj WT co pripominalo bojove umenie. Neviem co si mam o tom mysliet... mozno islo o nejake rozne styly, ale zeby sa lisili az natolko? Co si teda myslite o WT... da sa pouzit na prakticku sebaobranu? A da sa dobre skombinovat s niecim tak vnutornym ako tchaj-ti? Lebo jeden z instruktorov mi na to povedal, ze WT je prilis otesane:

citujem:

"ked niekto cvičí VT je zbytočné aby robil niečo iné v tom zmysle, je VT príliľ
otesané aby sa kombinovalo s niečim iným..tak isto i iné ±porty ako karate,
kick box a pod. sú to len ±porty ako futbal alebo ±ach..aspoň teda v na±ich
slovenských podmienkach."

No já si myslím, že kouzlo bojových umění je v tom, že se jim začneš věnovat z nějakého důvodu a pokud u treninku vydržíš, tak ti to dá i pár věcí navíc, pár věcí o kterých jsi na začátku možná neměl ani tušení.
Wing Chun je samozřejmě na počátku více externí a určitě dobré pro sebeobranu a časem vice a více interní protože bez interní části tomu bude vždy něco chybět. Určitě ale záleží na učiteli. Ale kdo hledá ten si svoji cestu najde.

Ale to je můj názor a co na to ostatní? :D

Pořád čekám, že se svěříte z nějakými konkrétními zkušenostmi s interním tréninkem. Pocity, nápady, podněty??? 8)

Třeba se taky někdy cítíte jako supermani, ruce tězké a lehké zárověň i ta zeď by asi povolila, kdybych se tolik nebál že si rosekám prsty. A to vše bez posilovny jsem silnější a silnější.... :D

Hezký den

Boris
Boris68
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Boris68 » úte 31. kvě, 2005 11:09

haha

Uplně jsem přehledl že už má tato diskuse druhou stránku?

Boris
Boris68
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Hark » stř 01. čer, 2005 11:04

Boris68 píše:Pořád čekám, že se svěříte z nějakými konkrétními zkušenostmi s interním tréninkem. Pocity, nápady, podněty??? 8)

Třeba se taky někdy cítíte jako supermani, ruce tězké a lehké zárověň i ta zeď by asi povolila, kdybych se tolik nebál že si rosekám prsty. A to vše bez posilovny jsem silnější a silnější.... :D

Boris

Asi jsem na to jeste moc zeleny :o) Ozvu se za rok, dva, tri ... deset. Zatim mi staci cvicit do vzduchu, pytle, cloveka... Nedelam si ambice na rozbijeni zdi, chci splyvat s pohybem a pracovat s energii.
Hark
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 01. čer, 2005 22:34

Boris68 píše:Wing Chun je samozřejmě na počátku více externí a určitě dobré pro sebeobranu a časem vice a více interní protože bez interní části tomu bude vždy něco chybět.

Myslite, ze tchaj-ti v tomto moze pomoct?
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Riverman » čtv 02. čer, 2005 8:45

Anonymní píše:
Boris68 píše:Wing Chun je samozřejmě na počátku více externí a určitě dobré pro sebeobranu a časem vice a více interní protože bez interní části tomu bude vždy něco chybět.

Myslite, ze tchaj-ti v tomto moze pomoct?

Myslim, ze cvicenim taiji dosahnes v prve rade uvolneni tela a diky tomu muzes pak ostatni veci cvicit vic "procitene"...vnitrni slozku cviceni si pak daleko lepe uvedomis...
Riverman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Boris68 » čtv 02. čer, 2005 10:11

No nením nevím, ale koukám že pořád mluvíme o vnitřním cvičení ale pořád mi tady chybí nějaké příklady, něco praktického, třeba i subjektivního, nebo jste o tom jen četli ale prakticky nemáte žádné zkušenosti.
Jasně o některých věcech se blbě mluví a píše. A tak možná chci nemožné?

Boris
Boris68
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Polaris » čtv 02. čer, 2005 10:26

Boris68 píše:No nením nevím, ale koukám že pořád mluvíme o vnitřním cvičení ale pořád mi tady chybí nějaké příklady, něco praktického, třeba i subjektivního, nebo jste o tom jen četli ale prakticky nemáte žádné zkušenosti.
Jasně o některých věcech se blbě mluví a píše. A tak možná chci nemožné?

Boris

Mám pocit, že už se tady na to ptáš po několikáté a stále nikdo neodpověděl. No nic, já to nebudu, já také spíše čekám na tu odpověď a pořád nic...

Takže možná platí, že "kdo ví nemluví", nebo možná nikdo nic neví.
Polaris
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Jayo » čtv 02. čer, 2005 22:49

No ja cvicim tchaj-ti iba kratku dobu, a uz som si aj pri tom uvedomil, nakolko som strnuly a napaty. Zacal som sa viac kontrolovat, a myslou sa snazim co najviac uvolnit aj pocas dna. Vela krat sa pristihnem, aky som zbytocne strnuly a v tej chvili pouzijem mysel na uvolnenie. Casom dufam, ze to uvolnenie bude spontanne. I ten kratky cas chodenia na tchaj-ti mi uz dost dal. Jednoznacne doporucujem rok-dva kazdemu. Staci to zobrat vazne, lebo dost vela ludi tam prvy krat pride, vyzera dost prekvapene co sa tam robi a uz sa tam neukaze.
Jayo
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Anonymní » sob 04. čer, 2005 10:48

Zdar diskutéři, zde je můj zcela konkrétní příspěvek k problematice vnitřního tréninku tak, jak to vidím já:
Od konce února 2005 je tu fórum s názvem "Souvislost rozvoje mentálních schopností a bojových umění". Toto fórum zatím končí mým příspěvkem (z 1.3.2005), v němž popisuji cvičení, situace a stavy, které já osobně považuji za každodení cvičení vnitřního rozvoje. Budu velmi rád, bude-li tam diskuse pokračovat, těším se na vaše zážitky a inspirující připomínky.
S pozdravem Karel Palát
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Předchozí

Zpět na čínská bojová umění a sporty...