Cvicenie a choroba

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Cvicenie a choroba

Příspěvekod Jayo » ned 19. čer, 2005 20:05

Cvicite vnutorne styly aj ked ochoriete na nieco lahsie? (napr. na virozu do hrdla alebo nadchu)
A cchi-kung? Su to aj dychove cvicenia, ale s tou nadchou sa naozaj blbo dycha.
Jayo
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod wushi » pon 20. čer, 2005 12:21

nechcem ťa odhovárať, ale pri virózach a podobne by si mal cvičenie obmedziť alebo úplne vynechať, v závislosti od miery ochorenia...ak máš len nádchu, teda bez teploty a bolestí (napr.svalov), tak pokračuj v ľahšom tempe...je pravda, že s plným ňufákom sa blbo dýcha, takže asi najprv kvapky do nosa a potom čchi-kung... :) :wink:
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Riverman » pon 20. čer, 2005 13:19

cviceni obecne uvolnuje endorfiny, ktere podporuji imunitni system...takze do urcite urovne nemoci je cviceni v pohode
"Je lepší každý den udělat pět kliků, než každý den neudělat patnáct."
Riverman
mistr diskutér
mistr diskutér

pravda

Příspěvekod Anonymní » stř 22. čer, 2005 17:36

Ačkoliv plně souhlasim s moderním lékařstvím,rád bych napsal že tradiční čínská medicína ma několikatisíciletou historii a z hlediska moderní medicíny má své opodstatnění.Takže opět:doporučuji gigong,ale hlavně jako prevenci.Jelikož jsou gigongové metody stále velice podceńovány a hlupáky zesměšńovány je velice těžké je propagovat.Přímá léčba nemocí pomocí gigongu je do určité míry možná,ale jak jsem se zmińoval již dříve-jeli mysl v harmonii,nemoc se nedostaví.Takže gigong je prakticky vzato tou nejlepší metodou ke zdraví jedinců i celé společnosti vůbec.Co se týče konkrétních případů-článek od mistra tchaj ti Chen Man Ching:zde se mistr zmińuje o tom,že pomocí tchaijti se vyléčil z tuberkulozy.Samozřejmńě příkladů je daleko víc.Myslim ale,že nejlepší je si to zkusit,pár měsíců vydržet a uvidíte.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

dále

Příspěvekod Anonymní » stř 22. čer, 2005 17:53

Nejlepší je sehnat si dobrou literaturu,které moc není.Většinou jsou to braky kde se píše o nadpřirozených silách,démonech atd.Vybrat si správně je velice těžké.Spousta autorů těží z neznalosti zdejších čtenářů.Také se často jedná o přívržence různých sekt,které v číně přežily až do dnešní doby.Také se může jednat o komerci.Takový takzvaný duchovní gigong učitel si může vydělat i miliony.Takže pozor.Je třeba mít zdravý rozum a vyhnout se jakékoliv manipulaci.Proč to píšu?Sám takové zkušenosti a´t už s nebezpečná¨ými fanatiky nebo byznysmeny mám.Spousta lidí si také tím že si oblékne kimonko a napodobuje staré mistry také léčí své komplexy.Práce s vnitřní energií je velice ošemetná věc a spousta kung fu cvičenců a praktikantů gigongu se může dostat na scestí.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod chorche » stř 22. čer, 2005 20:37

qianmen: mohl bys bitte tu dobrou literaturu trochu rozvest? s prihlednutim k dostupnosti v cr? :) diky!
chorche
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

trt

Příspěvekod Anonymní » čtv 23. čer, 2005 12:07

Radši ne..Promiń.Leda po telefonu.777648726
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

rtr

Příspěvekod Anonymní » čtv 23. čer, 2005 12:09

Jelikož i já jsem příznivcem jedné sekty tak nemohu.Je to přísně tajné.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod MartinMartin » pát 24. čer, 2005 9:19

Záleží na tom o jakou chorobu se jedná. Pokud jde napriklad o nachlazeni a virozu,tak se rika, ze je to zpusobeno nedostatkem obranne cchi v plicich. Tudiz se postavime do postoje a obrannou cchi posilime :wink:
MartinMartin
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Re: rtr

Příspěvekod Empty_Bell » pát 24. čer, 2005 16:25

qianmen píše:Jelikož i já jsem příznivcem jedné sekty tak nemohu.Je to přísně tajné.

To je vtip? :D
Empty_Bell
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Re: rtr

Příspěvekod Empty_Bell » pát 24. čer, 2005 16:25

:arrow:
Empty_Bell
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Sai » pát 24. čer, 2005 20:21

qianmen - trochu mě ta tvoje sekta zajímá :) .... můžeš mi poslat SZ
®ij jako by každá minuta byla tou poslední...
Sai
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 28. čer, 2005 20:01

občas vtipkuji.Omlouvám se všem čitatelům.Literatury je hodně-i té dobré.Je to ale k ničemu.Jak píše Martin-najděte si mistra a cvičte.Můžete přečíst sto knížek-moc velký pokrok to ale nebude.Stačí být psychicky vyrovnaný,jíst zdravě a občas si zacvičit.To je to největší tajemství.tra la la la la.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 28. čer, 2005 20:14

Zapomněl sem udat přezdívku v předchozím textu.Jo co se týče toho seznamu tak tady je-klokánek eda,bobřík beddy a strýček fido.Strýček fido byl nejlepší.Nevíte náhodou zda se dá sehnat někde kazeta?
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Zpět na čínská bojová umění a sporty...