Miro-Seminář Baguaquan

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod Miro » stř 24. srp, 2005 17:07

Ahoj Miro, ještě jsem si jednou přečetl ten svůj příspěvek a je to tam dost zmatené. Těžko se mi popisuje něco od stolu. Ale chci ještě něco dodat. Budu rád, když mi zase napíšeš své zkušenosti. Ty opravdu nikde v sestavě neděláš obrat na noze na které máš opticky váhu? Pokud tedy jsou obě nohy na zemi.

Nie, nikdy - a ked ten obrat nahodou urobim na plnej nohe (trebars ciastocne, ked neprenesiem vahu dostatocne alebo ju polozim s malou odchylkou od pozadovaneho smeru a potom to musim kompenzovat drobnym pootocenim tej zatazenej nohy atd.), je to jednoznacne chyba.
Alebo skus uvazovat aj takto: keby bolo spravne otacat sa na plnej nohe, potom by delenie na prazdne a plne nemalo zmysel (prinajmensom v suvislosti s nohami). A sam vies, ako su plne a prazdne dolezite.

Již dlouho mám ten názor, že otočit špičkou odlehčené nohy je mnohem obtížnější než nohou pod zatížením. Odlehčená noha mi žádný signál o tom, že to dělám špatně nevyšle, kdežto tak zatížená ano. Sám jsi to napsal. Ano když to budu dělat špatně, což ze začátku dělají všichni, tak mám šanci se to dozvědět a provádět opravy, kdežto u odlehčené nohy se to nedovím a správnou rotaci se tak nikdy nemůžu naučit. V sestavě máme obě otáčení, a opravdu mi větší práci dá dělat to druhé tedy na ohlehčené noze, hlavně tehdy pokud je zadní a já dotáčím špičku, aby ji dal do správné polohy.

Preco by si sa to nikdy nedozvedel u odlahcenej nohy? Staci vytocit kua odlahcenej nohy (s tym, ze si drzis spojenie s mingmen, podla Tvojej terminologie) a cela noha sa Ti otaca sama, nemusis ju otacat vobec na spicke ci pate, koleno nie je zatazene a alignment je zachovane (o koleno, clenok/kotnik ci spicku chodidla sa teda vobec nemusis zaujimat).

Měl jsem ten názor, že lidé kteří nechtějí pod zatížením cvičit, to odmítají z tzv. zdravotních důvodů. Ovšem pokud cvičím pod zatížením, vycítím časem dráhu síly a jsem schopen nastavit tělo tak, aby se síla projevovala v rukou a čím lépe nastavím tělo a zprůchodním dráhu síle, tak tím zdravěji cvičím. Tím si vysvětluji to, že kdo cvičí sílu, získá automaticky i zdravé tělo a ducha. Ten kdo se síly bojí a cvičí tzv. pro zdraví nedosáhne téměř ničeho. Úplně stejně může cvičit pomalu cviky ze Sokola. U tebe je bojové zaměření určitě samozřejmostí, takže jsem trochu zmaten. Nemohlo se stát, že tebe potažmo tvé mistry do tohoto provádění obratů dotlačila ta "pofiderní" zdravotní logika? Sám jsem se totiž kromě tzv. školského, sportovního "WUSHU" nebo zdravotního "taoistického taiji" s tímto nesetkal. Ale zas jsem těch mistrů moc nepotkal. Pouze dva. (Vincent Chu z Bostonu a Fang Ning z Guang Zhou).

Samozrejme v tomto mas pravdu. Ale to s otacanim na zatazenej nohe vobec nesuvisi. Cvicit so zatazenim sa da aj bez toho, aby som sa otacal na zatazenej nohe.
Skus prosim este jeden pokus: Skus tlacit chladnicku/lednici z plnej sily zo zadnej nohy smerom rovno vpred - a skus tlacit chladnicku zo zadnej nohy s rotaciou do strany (to jest s vytocenim zatazenej zadnej nohy). A pripadne si vyskusaj tlacit ju so zatazenou prednou nohou rovno vpred a s rotaciou, pripadne to skus s tahanim, aby si si vyskusal vsetky moznosti. Kde bude vacsia sila a ako sa to bude prejavovat na kolenach? Sorry, ale myslim si, ze odpoved na cely tento problem je velmi, velmi jednoznacna - otacat sa na zatazenej nohe je chyba.
Poznam iba jediny relevantny dovod, preco by to bolo mozne akceptovat: a sice, ze niektory ucitel uci nespravny princip kvoli tomu, aby jeho ziaci mohli pochopit iny, dolezitejsi princip (napriklad ked ziaci nie su schopni ziskat oba principy sucasne), a casom sa tato povodna chyba odstrani. To vsak nic nemeni na fakte, ze principialne je to chyba.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: fdf

Příspěvekod Miro » stř 24. srp, 2005 17:18

Littlearts,

No a Pakua nevim u koho.Vzhledem k tvé praxi si myslim že bych mohl cvičit u tebe.Ještě sem se chtěl zeptat jestli je dobré cvičit dva styly zároveň nebo je lepší cvičit pár let jeden a pak postupně navázat.Praxi v bojovývh uměních už pár let mám.Dík

Vdaka za zaujem o cvicenie so mnou, ale o nejakych 10 dni sa vraciam spat na Taiwan a dost dlhy cas tu nebudem, takze sorry. Inak by som Ti skor doporucoval cvicit jeden styl dokladne a az potom pripadne zacat cvicit iny.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

hjh

Příspěvekod Anonymní » čtv 25. srp, 2005 11:27

for Miro Dík za radu.Měj se fajn.Časem se určitě ozvu pokud nezůstanu pouze u Xing i.

for anonymní sháním Angorská morčata pokud možno přírodní barvy.Nevíš o někom???
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: hjh

Příspěvekod Anonymní » čtv 25. srp, 2005 11:44

littlearts píše:for Miro Dík za radu.Měj se fajn.Časem se určitě ozvu pokud nezůstanu pouze u Xing i.

for anonymní sháním Angorská morčata pokud možno přírodní barvy.Nevíš o někom???

já myslel že si techniky zkoušíš na svým mladšim bráchovi
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

4Miro

Příspěvekod wushi » čtv 25. srp, 2005 11:55

čaf, to fakt opäť mizneš? ešte si mal robiť nejaký seminár na slovensku, už som sa tešil, že sa konečne stretneme...takže ti vyšiel ten študijný pobyt na TW? to budeš zas o hodne lepší...na ako dlho? plánuješ aj návrat späť sem? tak sa aspoň občas ozvi, mne už snaď konečne vyjde tá čína, tak by som ťa možno aj dobehol pozrieť...
pls, pošli mi sz alebo mailom kontakty, na ktorých ťa zastihnem na TW...
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

dsd

Příspěvekod Anonymní » pát 26. srp, 2005 15:22

for anonymní-No moc ne.Ten by mě zbil jak psa kdybych něco zkoušel.Cvičí dýl než já.Hlavně kickbox a karate.Teď se od něj chci učit Wankan-jedna z původních sestav-tušim že z bílého jeřába.Ale nevim jestli to má smysl.Měl bych asi cvičit vážně jeden styl a ne pořád přeskakovat.Párkrát jsme se poprali jako každý normální kluci.Nikdy ale nic vážného.Jinak se mu většinou snažim když má problémy pomoci jako každý normální bratr.Pokud mě dostatečně nezaujme kung fu tak spolu budem možná jezdit za jedním chlapíkem který cvičí přes třicet let Uechi Ryu.¬il prý 15 let na Okinawě a teď má školu v Praze.Jmenuje se Mario Topolšek.Jeho mistr Kanbun Uechi žil mnoho let v Číně a studoval tam hlavně bílého jeřába.V Písku nic co bY stálo za to není.Alespoń pro mě ne.Většinou je to tu o pokrytectví a prachách.Cvičil jsem tu i u Pana Huška.Pak jsem od něj odešel a nakonec jsem rád že jsem to udělal.Poté co pomluvil skoro každého mistra v Písku že nic neumí včetně mého současného mistra a spoustu dalších jsem dokonale vystřízlivěl.Doufám že nepomlouvá alespoń pana Rzounka s kterým se seznámil vlastně díky mě.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

jhj

Příspěvekod Anonymní » pát 26. srp, 2005 15:23

for anonymní-co ty morčata?
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » sob 27. srp, 2005 22:37

Ahoj Miro,

Poznam iba jediny relevantny dovod, preco by to bolo mozne akceptovat: a sice, ze niektory ucitel uci nespravny princip kvoli tomu, aby jeho ziaci mohli pochopit iny, dolezitejsi princip (napriklad ked ziaci nie su schopni ziskat oba principy sucasne), a casom sa tato povodna chyba odstrani. To vsak nic nemeni na fakte, ze principialne je to chyba.

Je docela možné, že se jedná o způsob výuky, který časem přejde v jiný.
To netuším. Každopádně jsem se kvůli tomu podíval a srovnal Fu Zhong Wena, tak ten důsledně dodržuje přenášení váhy ve všech pozicích, tak aby vždy vytáčel špičku na vizuelně odlehčené noze. Naopak madam Wu Ying Hua má v sestavě zařazeno mnoho otáčení na vizuelně zatížené noze. A v současné době se mi líbí její cvičení o mnoho víc, než Fu Zhong Wenovo. Ale za čas může být zas všechno jinak. :D
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: dsd

Příspěvekod Anonymní » pon 29. srp, 2005 8:44

littlearts píše:for anonymní-No moc ne.Ten by mě zbil jak psa kdybych něco zkoušel.Cvičí dýl než já.Hlavně kickbox a karate.Teď se od něj chci učit Wankan-jedna z původních sestav-tušim že z bílého jeřába.Ale nevim jestli to má smysl.Měl bych asi cvičit vážně jeden styl a ne pořád přeskakovat.Párkrát jsme se poprali jako každý normální kluci.Nikdy ale nic vážného.Jinak se mu většinou snažim když má problémy pomoci jako každý normální bratr.Pokud mě dostatečně nezaujme kung fu tak spolu budem možná jezdit za jedním chlapíkem který cvičí přes třicet let Uechi Ryu.¬il prý 15 let na Okinawě a teď má školu v Praze.Jmenuje se Mario Topolšek.Jeho mistr Kanbun Uechi žil mnoho let v Číně a studoval tam hlavně bílého jeřába.V Písku nic co bY stálo za to není.Alespoń pro mě ne.Většinou je to tu o pokrytectví a prachách.Cvičil jsem tu i u Pana Huška.Pak jsem od něj odešel a nakonec jsem rád že jsem to udělal.Poté co pomluvil skoro každého mistra v Písku že nic neumí včetně mého současného mistra a spoustu dalších jsem dokonale vystřízlivěl.Doufám že nepomlouvá alespoń pana Rzounka s kterým se seznámil vlastně díky mě.

A co si vlastně cvičil u Pana Huška,jak dlouho,proč si odešel a je opravdu nejlepší v evropě jak o sobě prej napsal do nějakejch novin (nevím jistě pouze z doslechu,jesli to neni pravda tak sory).Prej otvírá školu v tady v Praze.Chtěl bych to zkusit.Co mám čekat,jak se chovat.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

gfg

Příspěvekod Anonymní » pon 29. srp, 2005 13:07

Každopádně to zkus.Pokud někdo tvrdí že je nejlepší v Evropě a píše to i na letáky tak fakt nevim...Vždycky jsem si myslel že jednou z dobrých vlastností mistrů je skromnost,ale asi sem moc koukal na filmy....Pokud si myslí že je nejlepší v Evropě tak ať všechny ty mistry které pomlouval vyzve na souboj.Mluvit a předvádět se umí každej.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

gfg

Příspěvekod Anonymní » pon 29. srp, 2005 13:20

Teď sem si vzpoměl na jednoho pána u kterého jsem cvičil když sem byl ještě na střední.Cvičil šotokan,také trochu experimentoval s taichi.Přerazil žebřinu úderem.Tak na deset patnáct cm.Myslim že to moc lidí neudělá.Nikdy o sobě nic neprohlašoval.Cvičil jen tak do pohody.®ádné letáky a chvástání se.Taky by mohl všude říkat:přerazim žebřinu,jsem jeden ze sta v evropě kteří to umí.Kdo je vic???Nic takového.Uplně normální chlap.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: gfg

Příspěvekod Anonymní » pon 29. srp, 2005 14:09

littlearts píše:Teď sem si vzpoměl na jednoho pána u kterého jsem cvičil když sem byl ještě na střední.Cvičil šotokan,také trochu experimentoval s taichi.Přerazil žebřinu úderem.Tak na deset patnáct cm.Myslim že to moc lidí neudělá.Nikdy o sobě nic neprohlašoval.Cvičil jen tak do pohody.®ádné letáky a chvástání se.Taky by mohl všude říkat:přerazim žebřinu,jsem jeden ze sta v evropě kteří to umí.Kdo je vic???Nic takového.Uplně normální chlap.

dík za info na jednu z 5otázek. A zbytek?
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

fdf

Příspěvekod Anonymní » úte 30. srp, 2005 12:35

Na zbytek se můžeš zeptat jeho až tam budeš chodit.Určitě ti o mně něco poví.Jako všem.Nečekej ale nic hezkého.... :( :lol: :(
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: fdf

Příspěvekod Anonymní » úte 30. srp, 2005 13:33

littlearts píše:Na zbytek se můžeš zeptat jeho až tam budeš chodit.Určitě ti o mně něco poví.Jako všem.Nečekej ale nic hezkého.... :( :lol: :(

neřikej že pomlouvá i vlastní žáky
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jox » úte 30. srp, 2005 16:39

Ahoj, todle se hodí spíš do http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.ph ... 8&start=80
___
Jox
jox
mistr diskutér
mistr diskutér

ghg

Příspěvekod Anonymní » stř 31. srp, 2005 14:50

NO nedávno zavřel svou školu v Písku a je pravda že z části je to vina jeho neschopných žáků.Kdyby to byli dobrý žáci tak by podle mě nedopustili aby se zavřela škola.Jmenovat je tu nebudu,je to zbytečné a byl by to dlouhý seznam.JAle teď už je to zamotanej kruh,protože jací jsou žáci takovej je učitel.Tak nevim.Každopádně je to škoda.Včera jsem potkal kluka kterého sem do té školy poslal cvičit,jelikož se stýkal dejme tomu se samýma feťákama.®il jen pro cvičení a teď je škola zavřená.Dostal jinou možnost a teď je v hajzlu.Samozřejmně že sem ho potkal zhulenýho s těma lidma co byl dříve.Smutné...ale taková je realita.Čecháčci hold podpoří radši hokejisty a non stop bary než rozvoj alternativní kultury. .Ještě že už cvičim jinde.Kdybych byl doteď tam tak by mě to dostalo daleko víc.NO jo.A« žije BIg Brother....
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: ghg

Příspěvekod Anonymní » čtv 01. zář, 2005 6:38

littlearts píše:NO nedávno zavřel svou školu v Písku a je pravda že z části je to vina jeho neschopných žáků.Kdyby to byli dobrý žáci tak by podle mě nedopustili aby se zavřela škola.Jmenovat je tu nebudu,je to zbytečné a byl by to dlouhý seznam.JAle teď už je to zamotanej kruh,protože jací jsou žáci takovej je učitel.Tak nevim.Každopádně je to škoda.Včera jsem potkal kluka kterého sem do té školy poslal cvičit,jelikož se stýkal dejme tomu se samýma feťákama.®il jen pro cvičení a teď je škola zavřená.Dostal jinou možnost a teď je v hajzlu.Samozřejmně že sem ho potkal zhulenýho s těma lidma co byl dříve.Smutné...ale taková je realita.Čecháčci hold podpoří radši hokejisty a non stop bary než rozvoj alternativní kultury. .Ještě že už cvičim jinde.Kdybych byl doteď tam tak by mě to dostalo daleko víc.NO jo.A« žije BIg Brother....

Slyšel sem že ty nespopný(a je jich dlouhej seznam) prej vyházel ještě dřív než školu zavřel.Jak je možný že škola padla když tam byli jenom ty schopný?
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

ghg

Příspěvekod Anonymní » čtv 01. zář, 2005 11:44

No to je opravdu záludná otázka.Je pravda že těch lidí vyházel dost.Vlastně vyhazoval tak dlouho a lidi odcházeli tak dlouho(jako třeba já a dost dalších)že se to nakonec celé rozpadlo.Je hrozně složité v tom hledat souvislosti.Já už se tam pár let nepohyboval takže nevim jaká tam byla atmosféra.Každopádně se říká že co se má stát to se stane.I tak to ale považuji za fiasko a myslim že spoustě lidí udělal pan Hušek tím že to zavřel bohužel radost.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Předchozí

Zpět na čínská bojová umění a sporty...