trojkloubá tyč

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

trojkloubá tyč

Příspěvekod Belegard » pát 08. pro, 2006 22:27

Hele nevíte někdo kde se vyučuje boj s trojkloubou tyčí??

diky moc. :D
Belegard
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pm » pát 08. pro, 2006 22:47

saam jit gwan (san jie gun) aneb "trojdilna tyc" je jednou ze specialit severnich stylu, takze bych se pozeptal napr. u Qin Mingtanga shifu, Zhai Hua shifu atd. kudlanka ma vybornou trojdilnou tyc, dam krk na to, ze i Husek sifu ji umi.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Belegard » sob 09. pro, 2006 18:38

a vyucuje se i v PLzni?? :D
Belegard
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pm » ned 10. pro, 2006 0:06

Qin Mingtang shifu ma pobocku i v plzni. ale jen tak mimochodem - pokud se chces neco naucit (napr. neco tak specialniho jako boj s trojdilnou tyci), necekej ze se najdes ucitele v kazde Horni Dolni. ucitel nebude hledat Tebe.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Mantis » ned 04. úno, 2007 16:21

Jo jo, Si fu Qin Mingtang s ní prý umí velice pěkně, slyšel jsem, že s ní snad vyhrál nějaké místo na soutěži v Číně, ale to jen z doslechu.
Jnak, v našem systému kudlanky se učí tři formy s trojitou tyčí,
Trojitá tyč tygřího ocasu, Trojitá tyč švestkového květu a Trojitá tyč proti kopí.
Jen pro doplnění, tohle rozhodně nepatří mezi zákadní zbraně a asi si chvíli počkáš, než se s ní v nějaké škole začneš učit - pro Tvé vlastní dobro;-).

Mantis
Mantis
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Makoto » pon 05. úno, 2007 15:52

Mantis píše:Jo jo, Si fu Qin Mingtang s ní prý umí velice pěkně, slyšel jsem, že s ní snad vyhrál nějaké místo na soutěži v Číně, ale to jen z doslechu.
Jnak, v našem systému kudlanky se učí tři formy s trojitou tyčí,
Trojitá tyč tygřího ocasu, Trojitá tyč švestkového květu a Trojitá tyč proti kopí.
Jen pro doplnění, tohle rozhodně nepatří mezi zákadní zbraně a asi si chvíli počkáš, než se s ní v nějaké škole začneš učit - pro Tvé vlastní dobro;-).

Mantis

Mantisi, mam dotaz - jak moc se lisi trojdilna tyc vyucovana v Cine a v Japonsku? Mas predstavu? Je to markantni rozdil jako napriklad drzeni tyce (180cm) v Cine a v Japonsku? Existuje i v cinskych BU dvojdilna jako nunchaku na Okinawe? Sorry, jestli to je OT.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod tokugawa » pon 05. úno, 2007 16:01

pm píše:Qin Mingtang shifu ma pobocku i v plzni

Tohle chce asi upřesit.
V Plzni oficiálně žádná pobočka neni. Je nás pár lidí, kteří se snažime dělat Chen Tchai-Ti. Pravidelně se scházímě na cviceni a jednou za měsíc jedeme k Shi-Fu na celodenní seminář. S pocuchaným sebevědomím a spostou nových zážitků a informací se zase vracíme k našemu cvičení.
Co se týká Wu-Shu tak nevím o nikom, kdo by s Plzne k Mistovi jezdil, ale to se ke mě možná jenom nedoneslo. V Plzni by měl eště cvičit Petr Rada, ale protože se s mistrem nerozešli zrovna v dobrém, asi bude cvičit pod někým jiným, ale pod kým moje informace nesahají.
Co se týká 3-dílné tyče, tak ji má mistr v tělocvičně mezi zbraněmi a nejspíš s ní někdo od něj cvičí, ale než se prokousáš základy, tak na něco podobného zapomeň.
tokugawa
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod patrik » pon 05. úno, 2007 16:08

Makoto píše:Mantisi, mam dotaz - jak moc se lisi trojdilna tyc vyucovana v Cine a v Japonsku? Mas predstavu? Je to markantni rozdil jako napriklad drzeni tyce (180cm) v Cine a v Japonsku? Existuje i v cinskych BU dvojdilna jako nunchaku na Okinawe? Sorry, jestli to je OT.

IMHO v japonských BU není žádná tradiční metoda použití téhle zbraně (3dílná tyč). Jestli tam kdy bylo, tak na Okinawě z Číny. A dneska si to spíš domejšlej lidi, kteří chtěj cvičit víc rozličných zbraní...

Jen dohad (odhad?).

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod choze » pon 05. úno, 2007 16:13

v ryu kyu kobudo sa pouziva trojdielna (dokonca aj stvordielna) tyc, nazyva sa san-setsu-kon (tri-casti-palice). Je to sucast napriklad matayoshi kobudo. Ked si das napriklad na youtube vyhladat matayoshi kobudo, istotne niekde na to narazis :)
choze
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » pon 05. úno, 2007 16:20

choze píše:v ryu kyu kobudo sa pouziva trojdielna (dokonca aj stvordielna) tyc, nazyva sa san-setsu-kon (tri-casti-palice). Je to sucast napriklad matayoshi kobudo. Ked si das napriklad na youtube vyhladat matayoshi kobudo, istotne niekde na to narazis :)

Presne tohle jsem mel na mysli...divil bych se, ze se tahle ucinna zbran nedostala za hranice Ciny..treba i pod jinym nazvem :wink:
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod choze » pon 05. úno, 2007 16:23

http://www.youtube.com/watch?v=1o-mrAV0nW0
jeden z prikladov

eku vs. sansetsukon
choze
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod choze » pon 05. úno, 2007 16:28

http://www.youtube.com/watch?v=Sqrk8yeIZ-E

iny priklad sansetsukon - mihne na zaciatku pri predstavovani niektorych zbrani ryu kyu kobudo, najprv ide tonfa a hned za ňou...
choze
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pon 05. úno, 2007 16:30

Znáte mně, píšu jednak o Japonsku a jednak o "ko" budó. Už to víckrát neudělám :)

Patrik

P.S.
Přesně tohle, co poslal choze jsem měl na mysli ;)
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dong_wu » pon 05. úno, 2007 16:32

Makoto píše:Mantisi, mam dotaz - jak moc se lisi trojdilna tyc vyucovana v Cine a v Japonsku? Mas predstavu? Je to markantni rozdil jako napriklad drzeni tyce (180cm) v Cine a v Japonsku? Existuje i v cinskych BU dvojdilna jako nunchaku na Okinawe? Sorry, jestli to je OT.

Otazka sice nebyla me, ale snad to nevadi....... :oops:
I cinani samozrejme maji klasicke nunchaku (co jsem videl, maji delsi retez a kratsi drzatko - ale na japonska BU expert nejsem, takze jsem mozna jen nevidel dost).
Moc se s touhle zbrani v cine necvici - uci se s ni hlavne deti a pry se ji nemaji venovat zbytecne dlouho.
Dong_wu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Mantis » pon 05. úno, 2007 19:31

No nazdar Makoto, ale je to dlouho :D
Nejsem odborník na Ko Budo, ale v pár úkázkách jsem trojitou tyč viděl. Rozdíl v držení tam asi nebude (kvůli využití všech částí), ale možná celý princip výuky (boje) bude malinko odlišný (spekulace), stejně jako běžná tyč. Jiný rozdíl je např., že když se mrkneš na trojitou tyč, se kterou cvičí cvičenci v Číně, je to celkem lehká (váhově!!!) hračka, zatímco ta v kobudo vypadá dost pěvněji a bude asi i těžší (nechme stranou Fearless a kovovou trojitou tyč, moc se to nevidí, i když logiku to má :wink: ).

K té druhé ukázce, kde po tonfě má následovat trojitá tyč, je to trojitý nunčak!!! A to JE rozdíl. Pokud jsi zkoušel cvičit s oběma zbraněmi, brzy zjistíš rozdíl - zatímco u trojitého nunčaku lépe využiješ znalosti běžného nunčaku u trojité tyče spíše využiješ znalosti z dvou tyčí cca 70cm. (Někdy se jim říká "pevné biče".) Trojitý nunčak třeba zaujal mě, ale je pravda, že vidět je zřídka jak v Japonsku tak v Číně.
Zajímavost - na trojitou tyč lze sehnat minimálně jednu učebnici a několik VCD, ale na trojitý nunčak jsem neviděl nic.

Zmínka o Yon sestsu kon nunchaku - jojo, opět známá NEZNÁMÁ. Protože se o zbraně zajímám, můj názor je, že toto už je poněkud zcestná zbraň, ono, když vymýšleli tyč, pak je spojili do dvou, tří, asi nebyl důvod nejít dál - tuším, že jsem v nějakém filmu viděl i 5 dílů, ale poslední už byl zakončen ocelovým hrotem. Jinak řečeno, je-li dílů moc, vznikne nám kovový bič, že ano, takže již není nutné žádných "...čaků".
Kdo nesouhlasí, ať napíše zdroje, kde je trojitý a čtyřdílný nunčak vidět v běžné výuce, moc rád bych se těchto zbraních dozvěděl více... 8)

No a běžný nunčak v Číně? Nesouhlasím s tím, co tady bylo řečeno o těch dětech atd. Někde v archivu mám pěknou fotku šaolina, civčícího s nunčaku. Také vlastním nějaké výukové DVD právě na nunčaku. A předvádí to nějaký šaolin. Dále bych měl sehnat Mei hua Tang Lang s nunčaku - nehledám autenticitu, ale používání. Obvykle je tato zbraň v ČBU vidět kovová!!! Nevidím důvod, proč by měla být zavrhovaná, při skvělé práci těla je to, zejména v páru a v kovovém provedení devastující a smrtící zbraní. Kolik z nás se s naší dřevěnou napodobeninou "pohladilo" a to nebyl zamýšlený cíl, že :wink:
Někde jsem četl, že nunčak dokáže, v rukou mistra, získat sílu nárazu až 750Kg, pěkná hračka, což, hlavně pro děti :lol: :lol: :lol:

Mantis
Mantis
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Zpět na čínská bojová umění a sporty...