hodnoceni taiji souteze

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod PC » čtv 15. úno, 2007 11:20

Janoj píše:Sorry, ale zbyly tady po mě nějaké resty: :wink:

2PC: Díky za ten příšpěvek, hodně zajímavé info o novém přístupu k taiji. To by určitě nebylo nic pro mě. Také díky za správnou připomínku k mým příspěvkům. V případě mistra Zhu Tiancaie to byly skutečně jen moje dohady, ale těžko se k informacím dostává, když s tím člověkem není v kontaktu, tak se pak jen dohaduje na základě jen nějakých střípků. Byla to chyba.
Jinak to jeho rozdělení zase tolik nechápu ? co je to ?parkové? taiji. Znamená to, že všichni, co např. v Číně cvičí v parku cvičí ?parkové taiji? nebo co to je za přístup, jak si ho představit. :o Do Číny nejezdím, ale např.vyprávění některých ?účastníků zájezdu?, na kterém byli ať už přímí nebo nepřímí žáci právě mistra Zhu na mě dělalo dojem, že se v těch parcích (mluvili o Pekingu) dá leccos načerpat a rádi tam chodí.
To vůbec nechci vysvětlovat na tobě. Jen chci ukázat, jak je to vše relativní. Nebo ?taneční taiji? ? řadě lidí se toto cvičení může zdát jako tanec(balet), přestože ten dotyčný dodržuje principy tohoto umění ? jak hezky na pohled vypadá např.?navíjení hedvábného vlákna?, když je do toho zapojené celé tělo ? jako do toho tance. Není divu-jsme zvyklí hodnotit hodně podle toho, co naše oči vidí(slyšel jsem, že přes oči jde až 80 procent informaci).
Honza

:) Honzo, tak ja to zkusim dovysvetlit.

Parkove taiji: Neznamena to, ze vsichni (!!!) v parcich cvici spatne, to rozhodne ne. Najdes tam dobre mistry, ale musis hledat. Ale dost lidi, tam nema vedeni, anebo ne uplne dobre vedeni a predani. Presto chodi cvicit a neni to, alespon z meho pohledu, vubec spatne. Vetsina je uz postarsich a je to lepsi nez aby byli doma a skuhrali, ze se nemohou hybat jako dost duchodcu (skoro vsichni) u nas. Rozjed se tam a uvidis sam :)

Tanecni: Krasne na pohled, prazdne uvnitr. :wink:

Takto staci? Vice uz snad osobne az se setkame :) 8)
Mej se fajn
PC
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Raptor » pát 16. úno, 2007 14:34

Janoj píše:To tvoje rozdělení TJQ je celkem fajn – hlavně ta první řádka, pokud jsi si jako kritérium vybral přístup k praktikování TJQ. Zatím jsem se bohužel ale setkal více s názorem – cvičíš moderní sestavu (řekněme něco mladého jako já – např. tu 24 z roku 1956), takže automaticky cvičíš tzv.moderní taiji, které i podle tvého rozdělení=sportovní, gymnastické. A máš to jak cejch.

Moje dělení Taiji byl jen příklad, jak se na to dívám já. Není to nic dogmatického, je to jen moje pomůcka pro rozlišení kvality cvičení.

Janoj píše:Ale pozor, stejný člověk se začne učit Dlouhou formu a už rázem cvičí to tradiční TJQ – jedině, že bychom přistoupili na myšlenku, že se dá Dlouhá forma cvičit i jinak než tradičně. Bohužel, tak já to ze svého pohledu vidím to rozdělování.

To že někdo cvičí Dlouhou sestavu absolutně neznamená, že dělá tradiční Taijiquan. Záleží jen na tom, jak ji cvičí. A hlavně - jenom jedna sestava ti nedělá Taijiquan. Kdybys cvičil jen jednu sestavu z karate / hung gar / baguazhang a nic jiného, taky nebudeš tvrdit, že děláš tradiční karate / hung gar / baguazhang. Dlouhá sestava v sobě obsahuje všechny principy, ale bez těchto principů a ostatních důležitých částí systému to je jen pěkná gymnastika a ne tradiční Taijiquan ...

Janoj píše:Nebo ten přívlastek „zdravotní“.Určitě budeš mít lepší info než já o tom, jak mistr Jang Čengfu upravil přístup k formě, aby to bylo právě pro lidi, kteří mají zdravotní problémy. Můj názor je ten, že právě pomalé cvičení formy (tj. i té Dlouhé formy, kterou si cvičí lidé tím tradičním=bojovým způsobem) je tím hlavní zdravotním účinkem TJQ. Nebo ten název pro pohyb v taiji – meditace v pohybu, který jsi zařadil do „zdravotního“ TJQ.

Yang Cheng-fu sestavu nezjednodušil a ani ji nijak zvlášť neupravoval, on z ní jen většinou učil první dvě až tři úrovně, a to především proto, že při jeho cestování po celé Číně nebyl čas jít víc do hloubky. První, druhá a třetí úroveň se dají zacvičit relativně bez problémů, proto zřejmě vznikla doměnka, že to nějak zjednodušoval ... není tomu tak.

Navíc v době, kdy ještě tolik necestoval, se měl čas věnovat studentům daleko více, a proto jeho první žáci zvládli z Yang Taiji podstatně větší část než žáci mladší a byli to také velmi slušní fighteři. Rozdíl mezi Chen Wei-mingem, Fu Zhong-wenem a Dong Ying-chiehem ze starších žáků a Chen Man-chingem, který u něj cvičil jen chvilku, byl víc než znatelný. Rozdíl mezi členy rodiny a jeho žáky byl ještě daleko větší.

No, nevím jestli "právě pomalé cvičení formy je tím hlavní zdravotním účinkem TJQ" :) Zdravotní efekt přichází automaticky s tím, že děláš správně principy, bez principů máš takovou celkem nudnou pomalou rozcvičku ...

Janoj píše:Mě do nedávna nechával klidným, dokud jsem u jednoho čínského učitele neviděl v jeho knize schéma jednoho způsobu dělení taijiquan podle principů jing-jang a tom byly jako první uvedeny hesla: „Nehybná meditace“ (Jin) a „Meditace v pohybu“(Jang). Je to překlep, chybný překlad, nevážený autor?Jaký potom má smysl to rozdělování podobné tomu tvému.. Principy jsou jen jedny a buď podle nich cvičíš (mám teď hlavně na mysli cvičení formy) a nebo ne – to je moje kritérium. Takže mě více vyhovuje dělení na taiji, které je dobré, které se praktikuje podle principů a pak na to ostatní taiji, které třeba na něco v uplatňování těch principů opomíjí (protože je zrovna na soutěži a tam jsou jiná měřítka).

Jakékoli rozdělování je vždycky jen pohled toho, kdo vymezil nějaká kritéria, na základě kterých pak definuje svoje dělení. Takže ano, i takhle se na to dá dívat ...

Jasně, principy jsou základ, ale otázka zní tahle: jsi si jistý, že opravdu znáš principy? Uvědom si, že těch známých 10 bodů Yang Cheng-fua je jen malá část z principů Yang Taijiquan (a ještě mají zpřeházené pořadí). A používáš tyto principy i jinde, než jen když cvičíš sestavu? Používáš je v doplňkových cvičeních, v sestavách ve dvojici, sestavách se zbraněmi, Teui-sau, Da-loi, aplikacích, nebo třeba v Hei-gungu? Používáš je každý den v normálním životě, když jdeš, běžíš, sedáš si, vstáváš, zvedáš nebo pokládáš věci, piješ, jíš, atd ...? Principy se musí stát tvojí součástí, pak teprve má cvičení nějaký smysl ...

Janoj píše:Díky ti moc za tu info o Čeng Mančchingovi. Něco takového jsem o něm ještě nikdy nečetl, ani od autorů jakých si vážím (např. Paul Crompton). Když si řekli s Yang Sau-chungem to A - co to jeho taiji není, řekli si také to B – co to vlastně je za taiji. Nebo i jinak obecně, ví to někdo? Setkal jsem se s porovnáním Čenga a Yang Zhenduo – tady to najdeš. http://www.sataichi.com/compare.html

Díky za odkaz, bylo to celkem zajímavé.

Janoj píše:Mohl bych se zeptat, pozor začíná to být už více osobní: V kolika skupinách, kde se ta 24 cvičila jsi byl? A případně jak dlouho jsi tam s nimi cvičil, aby se z toho dala nějak poznat metodika nácviku a principy? Já jsem s tou sestavou začínal před 5-ti lety a cvičím si jí stále (a jak to cvičím - to navenek, to nechávám na posouzení druhých, pokud o to mají zájem) a měl jsem možnost porovnat (spíše pak samozřejmě zpětně, když jsem trochu pak pobral více rozumu) přístupy instruktorů i vzhledem k principům, které já v současnosti dokáži pochopit a posoudit. Těch skupin bylo 3. Neviděl bych to tak černě, ale to je jen můj osobní názor a zkušenosti máme každý jiné.

Od osmnácti do jednadvaceti jsem cvičil 24 postupně ve dvou oddílech, celkem 3 roky.

Janoj píše:I když to bylo teď asi více osobní, ani teď si to tak neber. Ještě jednou díky za tvoje zajímavé info a názory.
Honza

Ano, je to prima diskuse ;) A abych to nějak uzavřel - každý ať si cvičí co chce a co mu vyhovuje, protože tak to má být a tak je to správné :)
Martin
香港楊家太極拳 / Heung Gong Yeung Gar Tai Gik Kuen
admin
http://www.taijiquan.cz
http://www.yangtaiji.com
Raptor
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Janoj » úte 20. úno, 2007 11:07

PC píše:
Janoj píše:Sorry, ale zbyly tady po mě nějaké resty: :wink:

2PC: Díky za ten příšpěvek, hodně zajímavé info o novém přístupu k taiji. To by určitě nebylo nic pro mě. Také díky za správnou připomínku k mým příspěvkům. V případě mistra Zhu Tiancaie to byly skutečně jen moje dohady, ale těžko se k informacím dostává, když s tím člověkem není v kontaktu, tak se pak jen dohaduje na základě jen nějakých střípků. Byla to chyba.
Jinak to jeho rozdělení zase tolik nechápu ? co je to ?parkové? taiji. Znamená to, že všichni, co např. v Číně cvičí v parku cvičí ?parkové taiji? nebo co to je za přístup, jak si ho představit. :o Do Číny nejezdím, ale např.vyprávění některých ?účastníků zájezdu?, na kterém byli ať už přímí nebo nepřímí žáci právě mistra Zhu na mě dělalo dojem, že se v těch parcích (mluvili o Pekingu) dá leccos načerpat a rádi tam chodí.
To vůbec nechci vysvětlovat na tobě. Jen chci ukázat, jak je to vše relativní. Nebo ?taneční taiji? ? řadě lidí se toto cvičení může zdát jako tanec(balet), přestože ten dotyčný dodržuje principy tohoto umění ? jak hezky na pohled vypadá např.?navíjení hedvábného vlákna?, když je do toho zapojené celé tělo ? jako do toho tance. Není divu-jsme zvyklí hodnotit hodně podle toho, co naše oči vidí(slyšel jsem, že přes oči jde až 80 procent informaci).
Honza

:) Honzo, tak ja to zkusim dovysvetlit.

Parkove taiji: Neznamena to, ze vsichni (!!!) v parcich cvici spatne, to rozhodne ne. Najdes tam dobre mistry, ale musis hledat. Ale dost lidi, tam nema vedeni, anebo ne uplne dobre vedeni a predani. Presto chodi cvicit a neni to, alespon z meho pohledu, vubec spatne. Vetsina je uz postarsich a je to lepsi nez aby byli doma a skuhrali, ze se nemohou hybat jako dost duchodcu (skoro vsichni) u nas. Rozjed se tam a uvidis sam :)

Tanecni: Krasne na pohled, prazdne uvnitr. :wink:

Takto staci? Vice uz snad osobne az se setkame :) 8)
Mej se fajn
PC

Pavle,
díky moc za to dovysvětlení. Určitě mi to stačí a rozumím tomu.
Zatím není nic jistého, ale třeba koncem března by to naše setkání mohlo vyjít. :D
Měj se. :)
Janoj
Janoj
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod JRup » stř 21. úno, 2007 11:30

Raptor píše:To že někdo cvičí Dlouhou sestavu absolutně neznamená, že dělá tradiční Taijiquan. Záleží jen na tom, jak ji cvičí. A hlavně - jenom jedna sestava ti nedělá Taijiquan. Kdybys cvičil jen jednu sestavu z karate / hung gar / baguazhang a nic jiného, taky nebudeš tvrdit, že děláš tradiční karate / hung gar / baguazhang. Dlouhá sestava v sobě obsahuje všechny principy, ale bez těchto principů a ostatních důležitých částí systému to je jen pěkná gymnastika a ne tradiční Taijiquan ...
...

- viz polemika o Yang Cheng Fu:
Navíc v době, kdy ještě tolik necestoval, se měl čas věnovat studentům daleko více, a proto jeho první žáci zvládli z Yang Taiji podstatně větší část než žáci mladší a byli to také velmi slušní fighteři. Rozdíl mezi Chen Wei-mingem, Fu Zhong-wenem a Dong Ying-chiehem ze starších žáků a Chen Man-chingem, který u něj cvičil jen chvilku, byl víc než znatelný. Rozdíl mezi členy rodiny a jeho žáky byl ještě daleko větší.

Zdarec,

k tomu prvnímu odstavci - osobně preferuji cvičení "drilů" cvičením jednotlivého pohybů stále dokola než komplet sestav. Ty si zacvičím, abych je nezapomněl.

Co se týká těch žáků mistra Yang Cheng Fu, tak mě se osobně líbí více pozice Chen Wei Minga nebo Li Ya Xuana než-li Tung Ying Chieho nebo Cheng Man Chinga. Ty poslední dva, i když nijak nechci snižovat jejich umění, mi přijdou více "chcíplí" (ber to spíš jako dojem z pozic) - prostě mi tam chybí ten bojový záměr, který vidím na fotografiích např. Chen Wei Minga.
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » stř 21. úno, 2007 11:58

JRup píše:Co se týká těch žáků mistra Yang Cheng Fu, tak mě se osobně líbí více pozice Chen Wei Minga nebo Li Ya Xuana než-li Tung Ying Chieho nebo Cheng Man Chinga. Ty poslední dva, i když nijak nechci snižovat jejich umění, mi přijdou více "chcíplí" (ber to spíš jako dojem z pozic) - prostě mi tam chybí ten bojový záměr, který vidím na fotografiích např. Chen Wei Minga.

Taky se mi pozice Chen Wei Minga libí. Ale kdo ví, kde je jejich základ.
Nevím to jistě, ale mám pocit, že jsem četl, že s taijiquan s Yangem začal až po třicítce a cvičil s ním sedm roků a pak si kdesi otevřel školu. Ty fotky jsou určitě už z té doby, kdy s Yangem cvičil. Pokud by získal tak kvalitní postoj během sedmi let, tak je borec a navíc po 30. Myslím si ale, že cvičil od mládí, ne třeba taijiquan, ale něco jiného. Kdo ví, ale tak by se to dalo vysvětlit.
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Janoj » stř 21. úno, 2007 12:08

Raptore,

škoda, že takových příspěvků jako je tenhle tvůj je na tomto serveru čím dál tím míň (aspoň mě se to tak zdá). Díky moc za opravdu pro mě hodnotné info a názory. Je vidět, že tě to baví a věnuješ se tomu. Souhlas také s tvojí poslední větou – opravdu je správné, že záleží na každém, jakou cestu zvolí a jak se snaží na té svojí cestě jít.

Tvůj názor na používání principů je podle mě ten zásadní ( a to nejen ve tvém příspěvku). Podle mě, čím vícekrát to na tomto serveru padne, tím to pro pochopení smyslu a poslání bu bude prospěšnější. Třeba tě potěší, že tak jsem také osobně chápal náhled mistra He Jinghana, o kterém jsme tady už hovořili.
Pokud tam je ve tvém příspěvku také otázka na mě, tak upřímně říkám (a také to upřímně myslím) :) , že si vůbec nejsem jistý, kolik toho vlastně z těch principů vzhledem k celku znám a na kolik jim správně rozumím. Kdysi jsem tady hledal nějakou diskusi právě k těm 10-ti bodům mistra YCF, a nebyl jsem nějak úspěšný. Třeba na to nedozrál ještě čas? A nebo to třeba není potřebné nebo vhodné něco tak systematického tady probírat? Nebo se to dá třeba spláchnout – zeptej se svého učitele?

S tou 24 jsi mě mile překvapil a dlužím ti omluvu, že jsem pochyboval. 3 roky je docela dlouhá doba. Protože kořeny mojí 24 jsou z Brna – Zemani (přestože jsem zez Plzně :wink: ), docela by mě zajímalo, kde jsi ji cvičil ty a od koho máš její základy. Jestli chceš, tak mi třeba hoď jednu větu o tom do SZ.
Díky. :D
Janoj
Janoj
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod sun » stř 21. úno, 2007 15:02

Raptor píše:otázka zní tahle: jsi si jistý, že opravdu znáš principy? Uvědom si, že těch známých 10 bodů Yang Cheng-fua je jen malá část z principů Yang Taijiquan (a ještě mají zpřeházené pořadí). A používáš tyto principy i jinde, než jen když cvičíš sestavu? Používáš je v doplňkových cvičeních, v sestavách ve dvojici, sestavách se zbraněmi, Teui-sau, Da-loi, aplikacích, nebo třeba v Hei-gungu? Používáš je každý den v normálním životě, když jdeš, běžíš, sedáš si, vstáváš, zvedáš nebo pokládáš věci, piješ, jíš, atd ...? Principy se musí stát tvojí součástí, pak teprve má cvičení nějaký smysl ...

Nevím, jak to přesně myslíš, když píšeš:
Raptor píše:A používáš tyto principy i jinde, než jen když cvičíš sestavu?

Když to čtu, mám z toho pocit, že si člověk může vybrat, buď principy používat bude nebo ne. Teď mám teda na mysli třeba těch 10 bodů YCF.
Mám ale ze cvičení jiný pocit, totiž že se ty principy vyvíjejí sami a já jen pozoruji, jestli už je používám nebo ne. Nemám prostě šanci je používat, když se nevyvinuly a když už se vyvinuly, tak zas jakobych neměl šanci je nepoužívat, pokud teda vyloženě nechci, že jo. Takže abych to shrnul. Neberu ty principy, jako něco, co je mi vysvětleno, já to pochopím a snažím se to dodržovat. Beru to jako návod, jak poznat, jestli cvičím správně - obsahuje mé cvičení tohle všechno? Když ano, cvičím správně, když nevím pořádně o co se jedná, ještě tam nejsem.

Ty píšes:
Raptor píše:Používáš je každý den v normálním životě

Já bych to napsal:
"Obsahuje můj normální život tyto principy?"
Sleduješ? Bazíruji na tom používat místo slova 'používat' slovo 'obsahuje'.

Myslel jsi to nějak tak podobně nebo jinak?
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » stř 21. úno, 2007 17:06

jaké jsou ty principy?je stránka kde si to mužu přečíst? díky
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » stř 21. úno, 2007 17:36

jeikob píše:jaké jsou ty principy?je stránka kde si to mužu přečíst? díky

např.
anglicky:
http://www.gstaichi.org/english/yangsTenPoints.php

česky:
http://www.taijizlin.cz/texty/Yang_ChengFu_1.htm
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » stř 21. úno, 2007 17:41

díky:)
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Yvan » stř 21. úno, 2007 20:28

jeikob píše:jaké jsou ty principy?je stránka kde si to mužu přečíst? díky

Česky knižně :
Prubířské kameny ověřující pravost umění Tchaj-ťi čchuan neboli Tajná předání rodiny Jangů
Nakladatel: Argo
http://www.kosmas.cz/knihy/120544/prubi ... iny-jangu/
Originál: T´ai-chi Touchstones: Yang Family Secret Transmissions

Je tam toho více.
Yvan
mistr diskutér
mistr diskutér

Předchozí

Zpět na čínská bojová umění a sporty...