Cinsky mec

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Cinsky mec

Příspěvekod Jian » pon 11. čer, 2007 12:26

Zdravim vsechny diskutujici,

rad bych se zeptal, zda krome sestav a technik s mecem obsazenych v jednotlivych typech cinskeho BU, nekdy existovalo neco na zpusob vice "universalni" skoly sermu s cinskym mecem ci savli (mozna neco jako kuen).
A rovnez zda je v CR nejaka skola, ktera se hodne soustreduje prave na vyuku mece/savle a lze si v ni patricne techniky vyzkouset v praxi. Jde mi hlavne o to, ze se snazim poznat co nejvice ruznych a odlisnych sermirskych technik (respektive zpusobu vyuzivani jedne a teze zbrane v ruznych historickych obdobich/kulturach) - podtrhuji "poznat", neminim tedy hned vyslovene "naucit se" - a prave v pripade Ciny mi prijdou dosti specificky roztristene mezi ruzne individualni styly.

Diky za odpoved.
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » pon 11. čer, 2007 13:00

Zdar a silu!

Docela zajimavy clanek na tomhle serveru uverejnila xiexie:

Cinsky mec v historii a dnes

Zkus se zeptat ji. Chodi sem pravidelne, tak ji muzes poslat SZ (soukromou zpravu) a nebo pockat, az sem hodi svou reakci.
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Cinsky mec

Příspěvekod xiexie » úte 12. čer, 2007 15:51

Jian píše:
zpusob vice "universalni" skoly sermu s cinskym mecem ci savli (mozna neco jako kuen).

Ahojky, tak je to prý na mě, to jsem nadšená :D, prvně prosím osvětli mi co myslíš tím "kuen" asi nechápu, ale vypadá to jako přepis od Quan , ale to se mi nezdá. Nemyslíš spíš Guandao/Kwandao atp.

Jinak řekla bych to asi takhle-universální škola meče v čínském wushu není, odlišnosti jednotlivých zbraní jsou natolik markantní, že techniky jsou podobné, ale ne stejné. Například pro úplný začátek jednoduché srovnání, meč má oboustranné ostří, zatímco šavle má ostří jedno. Techniky se liší dle proporcí každé zbraně, ale stejně to nejde takhle dělit. Většina mistrů ovládá většinu, nebo všechny zbraně daného systému, ale v jednom je lepší a v druhém horší. Každý má svoje NEJ. Hodně se to odvíjí i od tělesných proporcí a fyziologie, ale opět to není směrodatné, Takže pokud chceš něco zkusit, pole je otevřené, většina mistrů učí šavli i meč a další. A pokud ti jde o skutečné zkřížení zbraní, tak to se většinou praktikuje pouze cvičně, po zvládnutí nějaké sestavy, kdy už tělo zná jednotlivé formy a ty se dají pak aplikovat.

Doufám že to takhle stačí, určitě dalši přijdou se svou troškou do mlýna :D
XieXie
xiexie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » úte 12. čer, 2007 16:05

Urcite se nekdo najde ...

Obrázek

Treba pro nas system Wing Chun jsou charakteristicke:

Yee Jee Kim Yeung Dit Ming Dao
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jian » úte 12. čer, 2007 18:51

xiexie: diky za reakci, termin "kuen" mi kdosi-kdysi udaval jako oznaceni pro formu cviceni s mecem, savli a tyci, respektive analogii klasickym japonskym kata. Nicmene v uvozovkach jsem ho uvadel proto, ze neverim kazdemu na slovo a zvlaste zalezitosti kolem prepisu cinstiny nejsou vskutku ma silna stranka...

Jinak pises ze vetsina mistru uci savli a mec - predpokladam ale take ze ve vetsine pripadu pujde o vyuku spise okrajovou a doplnkovou k sestavam (cviceni) beze zbrani?

SiuLouFu: ehm, k cemu? .-) K tomu skutecnemu krizeni zbrani? To uz by mi pomalu znelo jako vyzva....
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » úte 12. čer, 2007 19:49

Jian píše:termin "kuen" mi kdosi-kdysi udaval jako oznaceni pro formu cviceni s mecem, savli a tyci, respektive analogii klasickym japonskym kata.

hladikovina, ergo nesmysl
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jian » úte 12. čer, 2007 20:16

PM: Hladik to nebyl urcite, tusim ze Vagner. :wink: A uz je to hodne dlouho.
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » stř 13. čer, 2007 11:58

Jian píše:... (zkraceno) ...

SiuLouFu: ehm, k cemu? .-) K tomu skutecnemu krizeni zbrani? To uz by mi pomalu znelo jako vyzva....

Ne, zadna vyzva :lol: To byla reakce na posledni vetu, co napsala xiexie: Doufám že to takhle stačí, určitě dalši přijdou se svou troškou do mlýna :D
Tak sem napsal: Urcite se nekdo najde ...

Obrázek
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jian » stř 13. čer, 2007 12:52

SiuLouFu: tak to ano, zmatl me trochu i ten vyhruzne se tvarici sermujici smajlik :D Take je to tvoje jedine stesti. :wink:
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » stř 13. čer, 2007 13:04

Jian píše:SiuLouFu: tak to ano, zmatl me trochu i ten vyhruzne se tvarici sermujici smajlik :D Take je to tvoje jedine stesti. :wink:

Dekuji Ti za Tvou laskavost, o pane ... :lol:
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod xiexie » stř 13. čer, 2007 15:43

Jian píše:pises ze vetsina mistru uci savli a mec - predpokladam ale take ze ve vetsine pripadu pujde o vyuku spise okrajovou a doplnkovou k sestavam (cviceni) beze zbrani?

No slovo doplňková bych nepoužila, většinou existuje schéma komplexní výchovy studentů, kde se postupuje od základních postojů a forem bezezbraně postupně ke zbraním. Neznám snad nikoho, kdo by se rovnou dal na zbraň. To by bylo asi jako neumět písmenka a snažit se číst Kafku Obrázek . Jinak je sestavám se zbraní věnováno stejně času jako těm "obyčejným".
XieXie
xiexie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jian » stř 13. čer, 2007 16:04

xiexie: jiste, ale toto je myslim prave velkym specifikem cinskych (a nejspise i jinych, ale tady si povidam o cinskem meci) sermirskych technik. Proto me osobne to take prislo jako pomerne zajimave tema. Protoze pokud cvicis evropske ci treba japonske skoly, pak se drtivou vetsinou pochopitelne opravdu das "primo na zbran", by to ze zacatku muze byt tycka, nebo bokken, nebo cokoliv co tu realnou ostrou zbran predstavuje. .-) Ano, samozrejme take postoje, chuze pohyb - ale uz s mecem v ruce.

SiuLouFu: tak ja jsem spis pacifista :)
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod xiexie » stř 13. čer, 2007 16:11

Jian píše:xiexie: jiste, ale toto je myslim prave velkym specifikem cinskych (a nejspise i jinych, ale tady si povidam o cinskem meci) sermirskych technik. Proto me osobne to take prislo jako pomerne zajimave tema. Protoze pokud cvicis evropske ci treba japonske skoly, pak se drtivou vetsinou pochopitelne opravdu das "primo na zbran", by to ze zacatku muze byt tycka, nebo bokken, nebo cokoliv co tu realnou ostrou zbran predstavuje. .-) Ano, samozrejme take postoje, chuze pohyb - ale uz s mecem v ruce.

Popravdě, já netvrdím, že to tak musí být, pokud bude člověk nadaný tak já v tom nevidím problém. Teda jako především pohybově. Z vlastní zkušenosti vím, že pokud jednou člověk něco umí pak není problém jít dál, ale tohle je taková jakási tradiční cesta, kde se počítá s tím, že příchozí je nedotčený BU a pohybově nic moc. Mistr si tě oťuká a pak je to plně na jeho rozhodnutí, zda tě nechá cvičit dál. A propos, myslím, že není problém cvičit " jen " zbraň, ale nedokážu si představit, že pozbytek tréninku a především na začátku při rozcvičení budeš stát u okna. To by žádný z mých mistrů nestrpěl. Buď všechno nebo nic. Ale neříkám, že nejsou lidé co tě za pár tisíc naučí jen sestavičku s mečem nebo šavlí. Když se dá koupit linie....
XieXie
xiexie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jian » stř 13. čer, 2007 22:40

XieXie: nu tak mozna by byl pripadne nejlepsi testovaci souboj. :)
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér

Zpět na čínská bojová umění a sporty...