vink čun a jednotlivec

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

vink čun a jednotlivec

Příspěvekod microElephant » stř 02. čer, 2004 8:44

Souhlasím j YiWanem v tom ohledu, že jakkoliv se někdo snaží škatulkovat "TO" bojové umění (vyhýbám se WT,VT ablabla), dostane se do nesnází s oponenty. Je to velice podobné situaci na ulici. Jakmile začne člověk přemýšlet a škatulkovat si soupeře, končí.

Sám cvičím v EWTO, ale nedovolil bych si tvrdit, že jsem nejlepší. Naopak, čím déle cvičím (3. rok), tím více zjišťuji, jak málo záleží na věcech, o kterých jsem zprvu měl až božské mínění.

Co se týče ChiSao, skutečně podle mého názoru nesouvisí s reálným bojem tak, jak se ho někteří "učitelé" snaží prezentovat. Podle mého názoru tento cvik pomáhá rozvíjet kontrolu práce nohou a rukou, pomáhá si uvědomovat pohyb rukou a zároveň pohyb v prostoru.

Co se týče blokování úderů borců, nikdo není neporazitelný. Ani já s vinkčunem, ani borec s megaránou. Ale nesouhlasím s kritikou psychologické průpravy. Alespoň v naší škole, kam chodí mj. také lidé, kteří jsou psychicky méně odolní (mají za sebou špatnou zkušenost z ulice, domácí násilí apod.), je tato otázka velmi důležitá. Ono to tak trochu souvisí s principy vt, o kterých si myslím, že rozhodně platí. Ne proto, že o nich někdo mluví, ale logicky platí. Člověk by měl být schopen "vstoupit" do protivníka, tedy překonat prvotní "ostych" (tj. strach z úderu, strach z ublížení, bolesti atd.)

Blokování úderů se možná nevyhneš, rozhodně by to ale podle mého názoru neměl být úmyslný manévr (někdo dá "krátký" hák - tedy nejrozšířenější úder mezi "bitkaři" - prosím opravte mně, doplňte - a Ty jdeš do něj. Při kontaktu s jeho rukou existuje prodleva daná reakční schopností organizmu, tedy blok vznikne vždycky. Otázka je, co s tím pak dál).

Myslím si také, že "vnitřnější principy" (dovolte mi prosím ten termín) je dobré používat až v případě, kdy člověk je schopen přiměřené reakce na útok (tj. mít vůli se bránit a být schopen kontrolovat protivníka - dostat ho třeba na zem). Důležitá je totiž podle mě právě ta schopnost jít do soupeře a možná ho tím i zaskočit. Nechci teď polemizovat o tom, jak, kdy, čím přesně. To je asi jiné téma.

Jen jsem chtěl nastínit, že ne všichni, kdo trénují v EWTO, zákonitě odpovídají nyní již zažitým předsudkům o této organizaci.

®ijte blaze a co nejméně konflitků přeju.
microElephant [- cutted -]
microElephant
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod microElephant » stř 02. čer, 2004 8:45

Ježíš, to jsem to zvrtal, to mělo být do příspěvku WingVingChun...

Omlouvám se :)
microElephant [- cutted -]
microElephant
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Valecnik » stř 02. čer, 2004 22:32

Souhlassss, je videt, ze jsi urcite nekdy na ulici mel nejake techtle...
Written By Valecnik
Valecnik
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Zpět na čínská bojová umění a sporty...