"Cvicim spolu s inym kolegom, obaja mame viac-menej vsetko podobne - rovnaky vek, vahu a vysku, obaja cvicime zhruba 3 az 4 roky u toho isteho ucitela atd., ale moj kolega mi vravel, ze v poslednej dobe mu to konecne "doslo", cim mal na mysli peng (vnutornu silu), a ze jeho zrucnosti v taiji viditelne pokrocili, kym moj pokrok ide iba pomalicky a zdlhavo, bez viditelnych uspechov ci prelomov. Tak som sa ho opytal, co take zvlastne robil, ze mu to "doslo" a urobil taky pokrok - a on, ze rotaciu dantian... No a potom sa ma opytal, kolko robim opakovani, povedal som, ze tak 20-40 denne. On zahmkal, trochu sa zarazil, a potom z neho vypadlo, ze on robi 3 az 4 krat do tyzdna vzdy priblizne 1.500 repeticii, teda povedzme 6.000 repeticii za tyzden..."
No a potom sme trochu debatovali (pomimo inych veci) aj o kvantifikaciach a ci sa da/neda povedat, ze tolko a tolko repeticii prinesie patricny breakthrough (prelom), ze to niekomu dojde, aktualnu zrucnost. Zhodli sme sa na tom, ze sa to asi neda, ze je to individualne.
Doma som zacal dumat o tom, co su vlastne uspokojujuce vysledky, resp. co je kriterium uspesnosti v treningu bojovych umeni (a pre mna obzvlast vo vnutornych styloch) - okrem prosteho pocitu uspokojenia. Ake su nejake kvantifikovatelne (aspon slovne, ak uz ciselne sa to zrejme neda) kriteria, ktore by sme mohli oznacit ako uspesnost v treningu bojovych umeni? Samozrejme je to velmi problematicke, ale predsa len stoji za to nad tym podumat. Co su Vase kriteria uspechu? Ake su kriteria, ktore definuju uspesnost vo Vasom cviceni? Preco si myslite, ze Vase cvicenie je uspesne (ak si to teda myslite)?
(Len mi nepiste, prosim, ze tym kriteriom je vyhra v suboji ci v x-subojoch v ringu, alebo fakt, ze niekto poslal chlapka do nemocnice, pripadne ze je to titul majstra sveta v pushing hands ci v predvadzani zostav na disko hudbu atd. - nie ze by som mal nieco proti tomu, to nie, vsetko toto moze byt fajn, len v tomto pripade to nepovazujem za dostatocne kriterium, je to na dlhe lakte a tak sa mi nechce rozvadzat preco, sorry - a tak toto ma proste nezaujima...).
Samozrejme mam svoje kriteria tiez, ale nechcem ich tu uvadzat hned na zaciatku, aby ste mali moznost pospekulovat a potrapit sa.

Dik za Vase odpovede.
Miro