WT-EWTO -zkoušky a semináře

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod RACHUS » čtv 29. pro, 2005 15:44

Roza: "Skoro kazdy ,kdo se cviceni sebeobrany venuje poctive nejakou delsi dobu.Mimoto vytvoreni BD pro mne doklada nepochopeni WCH ,nejspise plynouci z neznalosti celeho systemu - ale to bychom zbytecne odbocovali. "

Nevim zda to bude mit tady nejaky efekt, ale kdyz uz jsem to nakousl pokusim se to dovysvetlit.
My co jsem WT cvicili kdyz se do vyuky zaradil program BD, jsme zkraje moc nadseni nebyli. WT uci aktivni agresivni a primou sebeobranu. BD ale neni zmena technickeho WT, je to koncept vyuky, ktery uci zacatecnika, ktery nema zkusenosti s chovanim pri ohrozeni na ulici. Nejde o doplneni technicke sebeobrany ale o řešení konfliktu před bojem. BD se nepouziva pri napadeni ale pri ohrozeni, a do vyuky byl zarazen zrejme prave proto, ze do techto situaci se clovek dostane v beznem zivote mnohem casteji. BD uci gestikulaci, aby clovek nestal jako tvrdy Y s rukama podel tela a aby nemusel pokazde kdyz mu zacne nekdo nadavat hned pohopsavat s rukama ve strehu. Vetsina zkusenych poulicnich rvacu k tomu dojde tak nejak sama a to jak to delat nejlepe bude pak vypadat dost podobne. Z toho asi vznikaji hypotezy ze ten a ten to odkoukal od toho a toho. Pro zacatecnika je ale dulezite, aby mu nekdo predlozil didakticky koncept jak se to naucit, ne kazdy muze a chce volit metodu vyuky stylem jit ven a rvat se.
Proc myslis ze na ulici ztroskota spousta "mistru" s cernymi pasy apod. Ackoliv jsou treba super bojovnici, tak neumej resit situaci kdy do nich nekdo prudi, jinak nez ze ho serezou. Nikdo je to jinak neucil a jejich domena neni poulicni boj, ale boj sportovni a ten je jak vsichni vime trochu hodne o necem jinem.
BD tedy uci cloveka jak vyresit situaci kdy ho nekdo prudi, navazi se do nej a testuje si ho treba jak se zachova a pak mu da po hube. Dost chudaku si takhle leci svoje problemy a mindraky. A myslim ze se tu vsichni shodneme na tom ze takovehle situace budou o dost castejsi nez to ze ke me nekdo pribehne a zacne me mlatit nebo kopat. Taky se asi shodneme na tom, ze tito lide vetsinou nebudou profici ale budou silnejsi nez ten do koho prudi. A tohle je duvot proc jsem se ptal at mi ukazes nekoho kdo tohle resi lip nez Kernspecht, protoze ac k tomu, jak sam pises, kazdy kdo dela BU vazne a dele dojde tak jde i o to jakou technikou to pak resi dal, a tady podle meho nazoru hodne prevazuji klady WT systemu oproti vetsine ostatnich BU.
Hodne caste situace jsou v doprave zazil jsem je i v cizine kde si s druhym ridicem nerozumis. Nekdo udela prasarnu vyleze se ven a resi se to, a dost casto pri tom padaj rany a tady clovek oceni umeni gestikulace kdy nevypada agresivne a pritom ma ruce pripraveny nahore a oceni to o to vic, kdyz se ten druhej o neco pokusi a skonci na zemi a ejhle jako na potvoru jsou za rohem prislusnici a nebo jakykoliv jiny svedek. Pri bezne takove situaci to bude reseno jako rvacka protoze se dva hadali a pak se pobili, zkus se nekdy podivat jak vypada provedeni BD a jak pri tom clovek pusobi na pripadneho svedka. Kazdy pak vidi ze ty nechces bojovat, chces se domluvit ale Ty pritom mas ruce nahore pripravene na mozny utok.
Znovu pripominam aby si to zase nekdo neprebral nespravne. Kdyz na me jde nekdo a je zjevne ze me chce napadnout, tak to neni situace kdy pouzivat BD, ale utecu a nebo se branim agresivnim protiutokem. Kdyz se ale kolem me nekdo mota a chce si tam pripravit lepsi pozici aby mi mohl dat ranu nebo kopnout ci hlavicku, kolikno apod. tak potom to clovek moc moc oceni ze vi jak a co delat a pritom nemusi hned bojovat, poskakovat ve strehu, nebo toho druheho mlatit.

Situace statisticky dle nejcastejsich:
1. nekdo do me prudi, vypada nebezpecne, je pravdepodobne ze mi i chce neco udelat, ale neni to zcela jasne a je tedy mozne to ukecat.
2. nekdo ke me jde a je zcela jasne ze me napadne a taky to udela. Je to ale amater.
3. narazim na profika, a dal uz pokracuje bodem 1. nebo 2.

Sam jsem trenoval nekolik BU pred WT i po WT. Duvody proc se zastavam a hajim WT jsou nasledujici:
Tradicni systemy jako karate, aikido apod. se dnes nevyucuji priparne jako sebeobrana, clovek musi leta cvicit nez muze neco pouzit a az na par vyjimek kdy se nejaky instruktor snazi zde zaci nedostanou pouceni jak se chovat spravne v situacich uvedenych v bodech jedna a dve. Mozna jsem narazil na spatne trenery ale ani po sesti letech jsem se nic takoveho na karate ani aikidu nedozvedel.
Sportovni systemy jako MT, Kickbox, box, valetudo pripravi cloveka pomerne rychle na zkuseneho i nezkuseneho protivnika. Ale. Nesmis narazit na nekoho kdo je vetsi a silnejsi a zase chybi vyuka jak resit body jedna a dve. Proc taky kdyz tyto styly nejsou sebeobranne. Sam se i nyni pri WT, kickboxu a MT venuju.
WingTsun je zameren v prvni rade na ucinnou sebeobranu. Didaktika je takova aby zacatecnik byl co nejrychleji schopen rozumne reagovat na bod 1 pripadne 2.
WT se snazi dat moznost naucit se sebeobrane kazdemu i tem ze kterych bojovnici nikdy nebudou ale presto se naucit branit potrebuji. A takovych zde taky cim dal vice je. Ne kazdy je taky zdravy a muze si jako my dovolit lezt do ringu.
Vetsina zaku WT tedy, kdyz narazi na dobreho bojovnika asi slavne nedopadnou. Je pro to ale WT spatne? Takovy clovek se to lip uz naucit nemuze ani nikde jinde a WT mu podle me muze dat maximum, a to je zvladat body 1 a 2.
Chcete ale podle tech, kteri jinde nemaji sanci a u nas ji maji soudit a odsuzovat cely system.
Co ho takhle soudit podel tech, kteri ho opravdu reprezentuji. Ti kteri jsou bojovnici a kteri jsou bez zdravotnich omezeni. Ano je jich mozna jenom pet deset ze sta ale to jsou Ti, kteri mohou reprezentovat system v bode 3.
Co jsem slysel tak program BD se pripravuje ve forme kurzu, bez nutnosti cvicit WT a co vim tak Pavel Drdla tento koncept vyucoval celou prazskou zachrannou sluzbu.
No snad muj pokus o vysvetleni bude nekomu k uzitku ci prispeje k pochopeni. Abych predesel dotazum, WT se venuji sestym rokem, ale jelikoz to neni pro me modla, a to jedine, tak nejsem na vsech zkouskach, zakovsky stupen mam zatim osmy.Presto se citim technicky mnohem lepe nez pred 1. danem u karate. Jelikoz se ale potrebuju obcas poradne vybit a BU nedelam jenom kvuli sebeobrane ale i kvuli fyzicce, zajdu i do ringu i kdyz amatersky ale zatim mi to staci.
RACHUS
RACHUS
diskutér - nováček
diskutér - nováček

a

Příspěvekod roza » čtv 29. pro, 2005 15:55

RACHUS - dekuji za obsahlou odpoved ,ani jsem necekal ,ze si s tim das tolik prace.
Proctu a asi budu mit par pripominek.
Roza
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

a

Příspěvekod roza » čtv 29. pro, 2005 22:37

RACHUS – tak jak to tu popisujes ,zda se mi ,ze BD beres spise jako strategicky koncept (nejde o technickou sebeobranu ,uci gestikulaci atd.) Nejsem si jisty ,zda je toto oficiální vyklad ,a co vim ,lidi z WT to chapou spise jako techniky a aplikace.
Pakliže to je tak ,jak pises ,osobne v tom nevidim nic tak složitého ,co by se nedalo vyresit kratkou instrukci :”Udrzuj odstup a pomalu zvedej ruce pred sebe v obranem gestu dlanemi dopredu tak ,abys mohl vcas primo reagovat”,nebo tak neco.Nic ,co by si vyzadovalo specialni metodiku ,veskere zkusenosti ,ktere jsou nezbytne k provedeni obrane akce – t.j. nacasovani a distanc – se stejne ziskaji treninkem podle beznych postupu.
A kdyz uz by to nekdo chtel fakt pitvat ,muze na to jit cestou ,kterou uz pred lety vytycili panove Spicka a Novak v jejich Monosignalni sebeobrane - co do propracovanosti teoretickeho modelu neprekonatelni - Tim ti znova mohu odpovědět na otazku ,kdo to resi lip nez Kern…

Jasne ze jde i o to ,jakou technikou se to resi dal ,ale nejak nechapu na zaklade ceho si dospel k nazoru ,ze v tom prevazuji klady WT proti ostatním systemum.Mohl bys k tomu napsat něco vic?

Ad tvoje zminka o karate a aikido – ano ,tady se shodnem ,zes narazil na spatne trenery.Nebo je tu druha moznost – ze te jejich sdeleni zastihlo ve stadiu ,kdy jsi ho nebyl schopen zpracovat.

Mimochodem ,tvuj předposlední odstavec vzbuzuje – jiste kouzlem nechtěného – predstavu ,ze na trénincích WT je 90 procent invalidu.Tady se musim – s jistym sebezapřením ,priznavam – vas ,WTckaru zastat - tak to není.
( I kdyz se tak hejbete) :-)
Sorry ,nemohl jsem si pomoct :-)

Pomerne dost se mylis v tom ,ze WT muze dat cloveku maximum a lip se to clovek naucit nemuze nikde jinde.Ale to by bylo na dyl…

Osobne spatruji cely zdroj problemu ve zpusobu ,jakym byla vedena vase marketingova strategie – Bez namahy a vhodne pro kohokoliv.Prihlasili se vam nesikove a lenosi ,a vy ted musite vymyslet takovyhle p…viny ,aby mohli cvicit alespon neco.
Ale ber to jenom jako takovou moji malou teorii. :lol: :lol:

Roza
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RACHUS » čtv 29. pro, 2005 23:27

No to s temi invalidy opravdu vyznelo nestastne. Tech uplnych antitalentu ale mezi nama opravdu par je. A k tomu jak se hejbeme, ano postoj ve forme moc bojove nevypada, ale znovu pripomenu .. sud podle tech kteri system opravdu reprezentuji, kdyz je uvidis pri boji . . . hele me to fakt moc invalidni neprijde. Naopak. Nadherně agresivni a brutalni. Add BD: mozna jsem to asi nenapsal uplne nejlepe. Ty techniky v konceptu BD samozrejme jsou, nejde jenom o ruce nahore. Jde o cele postaveni tela pred eskalaci konfliktu a nasledne techniky smerujici k rychlemu k.o. pripadne zajisteni protivnika. Ty techniky ale uz nejsou nic jineho nez technicke WT. Koncept BD tedy podle me spojuje prave tu nejdulezitejsi a nejtezsi cast (vyreseni okamziku pred bojem) se samotnou technickou sebeobranou. A v tom je dle me vyhoda WT nad ostatnimi styly, ze zkusenosti ktere s WT mam, tak ta preciznost a propracovanost celeho postupu a pouziti technik o dost presahuje vse s cim jsem zatim presel do styku. Ale samozrejme kdyz to nekdo posuzuje dle cloveka, ktery se to sotva naucil tak souhlasim, ze to muze vypadat invalidne. Ale i Ti antitalenti by se radi snazili a neco casem naucili. I kdyz jim to bude trvat o dost dyl. Maji je proto na zkouskach vyhodit... hele ma to sva pro a proti, ja to uplne neobhajuju, ja si z WT vemu to co mi muze dat a je toho dost a mnohem vice nez kde jinde a kazdy jiny at se rozhodne sam...
RACHUS.
RACHUS
diskutér - nováček
diskutér - nováček

a

Příspěvekod roza » pát 30. pro, 2005 11:54

RACHUS - :lol: to bylo jen takovy rypnuti ,antitalenti jsou vsude :lol:

Neboj ,ja dokazu rozlisit postoj ve forme od aplikace.

Na druhou stranu - ale tady se poustim na tenky led spekulaci - s vasi clenskou zakladnou ,za poslednich ,dejme tomu 5-7 let ,neni to nejak malo ,ze kdyz chces ukazat funkcnost programu pro zacatecniky ,odkazes na malou skupinu nejlepsich,kteri maji reprezentovat?

A jeste jedna otazka mne napadla ,kdyz ctu tvoje oduvodneni vyhod WT pred ostatnimi styly : Je tedy az koncept BD tim ,co WT zajistilo onu nejvyhodnejsi pozici na zebricku BU ,co do sebeobrany?Jak k tomu prijde Yip Man a Leung Ting?Nebo se tenkrat v HongKongu prali jinak?Nebo maji jinou mentalitu? Cert vi.... :wink:

Ja mel za to ,ze wingchun(at uz to pisete ,jak chcete),je normalni kungfu styl ,jako kazdy jiny.....Tim spis ,ze se k odkazu Yip Mana tak hlasite.

A posledni - ja bych to neposuzoval podle cloveka ,ktery se to sotva naucil ,ale jste to vy,WT ,kdo lidem slibuje ,ze je to realna sebeobrana pro kazdeho ,ktera hned funguje ,bez ohledu na pohlavi,hmotnost ,kondici ,bez namahy a buhvi bez ceho jeste....

Ja vim ,ze jsem trochu potouchlej ,tak se nezlob.
Doufam ,ze ti nedojde trpelivost a neco jeste napises.
:lol: :lol: :lol:

Roza
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RACHUS » pát 30. pro, 2005 11:58

Behem dne Ti par radku pro radost poslu, neco k tomu budu mit. Zatim.
RACHUS
RACHUS
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod RACHUS » pát 30. pro, 2005 15:06

Co se teka toho reprezentovani a Tebou zminovane male skupinky:
Kazdy kdo nabidne moznost naucit se branit siroke verejnosti zahrnujici i nebojovniky tak musi pocitat s tim, ze z nich asi mistri a profici nebudou. A taky se zkusenemu bojovnikovi asi nikdy nebudou moci uspesne postavit. Ale jak jsem jiz zminoval mohou obsahnout alespon vyse uvedene body 1. a 2. u kterych je i pravdepodobnost ze je uziji. U bodu 3. uz je takova pravdepodobnost no.. troufnu si to prirovnat k tomu, jako ze Te porazi auto, ale to uz jsou spekulace.
Dale k tomu zda WT bylo bez BD nedokonale:
meni se spolecnost, meni se zvyky a na dnesni ulici ten meziclanek ucici jak se chovat pred bojem proste nebyl. Proto se lidi ve WT nehadaji o tradicnost sveho systemu ale naopak se hlasi k modernosti a ke stylu, ktery se neustale vyviji. U sportovniho boje dojde ke zmenam asi pouze kdyz se zmeni pravidla souteze, v sebeobrannem systemu se musi reagovat na zmeny situaci ke kterym dochazi venku. A na ferovku Te dneska venku vyzve malokdo. Porad je ale dost situaci kde je BD naprd a kde nema co delat, pak je na miste agresivni obrana utokem. I kdyz porad stojim za nazorem ze WT cloveka i na tyto situace pripravi nejlepe, tak ale zase musim podotknout jak koho. Je to jak vime vsichni vic o lidech nez systemu a bla bla bla uz to tu taky bylo x krat.
Jinak bez namahy WT nic neslibuje,ale asi se nebudeme prit o to ze na situace v bode jedna a dve neni fyzicka to co rozhoduje, a kazdej kdo na WT reklamu prijde a ma to v hlave trochu v poradku pochopi, ze kdyz ma padesat kilo a metr sedesat, ze se sice muze ubranit mnohem silnejsimu a vetsimu ale nejlepe tim, ze to ukeca ale serezat se ho taky nauci. Rozhodne ne ale v pripade, ze ten vetsi ma 1. dan v cemkoliv.
To stejne je preci i s zenskou sebeobranou, taky se muze naucit branit a ubranit, ale asi tezko nekomu kdo je trikrat tydne v ringu. Uz me to skoro prijde zbytecne to sem psat, vzdyt tohle snad musi byt kazdemu kdo se nad tim zamysli jasne. No ale z prispevku co tu obcas citavam to asi jasne neni.
RACHUS
RACHUS
diskutér - nováček
diskutér - nováček

a

Příspěvekod roza » pát 30. pro, 2005 15:48

RACHUS -
Ta mala skupinka byla puvodne zminovana tebou.
ATD ,ale je to uplne jedno.
Evidentne se na celou problematiku divame z uplne jinych uhlu a kazdy si od toho slibujeme neco jineho.Takhle bychom se mohli dohadovat donekonecna.

Prestoze jsme ani jeden ve svem neustoupili :lol: ,mam z toho stejne dobry pocit.Aspirujes na jednoho z nejrozumejsich WTckaru ,ktere znam. :wink: :lol:

Debatu tim tedy nekoncim ,ale asi by to muselo byt mnohem konkretnejsi.

Dik a preju divokyho Silvra :twisted:

Roza
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

dobrá otázka

Příspěvekod Shaolin » sob 31. pro, 2005 0:00

Ahoj, ke tvé otázce na WT, udělování tech. stupňů atd...

Osobně jsem trenérem 14 let - Chan Shaolin Si Kung Fu. Tvé zmatené dojmy jsou zcela na místě. Osobně se domnívám, že WT (pánové cvičící WT prominou) pro začátečníky není nejšťastnější řešení. Logika pohybu je velmi komplikovaná (byť se jeví jednoduše) pro ty, kteří začínají.
Udělování masových technických stupňů je nešvarem téměř drtivé většiny stylů, což mne osobně mrzí, i když připouštím, že onen "první stupeň" lze chápat více - méně motivačně. Pak zůstává pocit, že si cvičenec vlastně stupeň kupuje. Bojové umění - bohužel - se stalo v Čechách po pár letech "nové doby" jakýmsi půmyslem, takže se nediv, že tomu tak mnohdy je. Prostě musíme přiznat fakt, že Amerika klepe na dveře - tam si pro Tvou představu - v mnohých státech mužeš technický stupeň koupit jaký chceš hned ve dveřích... Pokud chceš vědět něco více, rád odpovím....
Chan Shaolin Si & Dju Su Kung Fu je styl boj. umění z pohraničí Číny a Mongolska. Mimo jiné se skládá z 9. forem Velký drak, 18 tradičních a dechových cvičení a tvrdé reálné sebeobrany. Rád odpovím na dotazy a připomínky. SHAOLIN
Shaolin
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod RACHUS » sob 31. pro, 2005 12:42

Ve WT se krome dalsich smeru promita i Taoismus, z cehoz vyplyva ze je na kazdem jedinci jakou cestou se da, zda si tech stupen zaslouzi a nebo si ho koupi. Jsou jedinci, kterI na vyssi stupne proste bojove nemaji, ale proc je utnout a vyhodit nebo je nechat se trapit s necim co stejne lepe nezvladnou. Dobry trener by mel poznat co je ktery zak schopen zvladnout a na co ma, a s klidnym srdcem dovoli kazdemu kdo se latce na dany stupen poctive venoval, zkousky absolvovat. Je to jina filozofie nez treba jinde, ale diky tomu maji lide na vyber. Opet ji nehajim jako jedinou spravnou ale jako jednu z moznosti. A jak psal velice moudre ROZA, u techto detailu se nema cenu handrkovat a cpat druhym sve nazory. Ale je dobre je sem napsat, protoze krome tech, kteri sve nazory jiz vytvorene maji, je zde hodne novacku, ktere si je dle prispevku teprve buduji.
Kdyz tedy se svym nazorem prispeji svou troskou do mlyna. Tak Ti budu tvrde oponovat o realnosit Shaolinskeho kung-fu. Je to tvrdy system s pasivni obranou, vetsina kung fu, hlasicich se zde k primemu odkazu Shaolinu vetsinou vyucuje krasne akrobaticke prvky, ktere se s realnou sebeobranou moc neslucuji.
A osobne se domnivam (panove necvicici WT take prominou) ze WT je pro zacatecniky vhodne. Ne ale pro ty, kteri prijdou za ucelem se rvat, a nabrat super fyzicku. Pro realne situace na ulici je to ale jedna z nejlepsich voleb. (opet muj osobni nazor)
Jak uz jsem psal v jednom z predchozich prispevku. Tak archaicke postoje tradicnich Kung fu stylu slouzi na ulici max pro pobaveni kolemjdoucich.
WT alespon co vim, zadne pozice nema. Krome strategie BD. Jinak ani postoj ani jakykoliv streh nema na ulici duvod ani opodstatneni. Ti co proslil par rvackama venku opet vedi o cem mluvim. Bud je cas to ukecat, ve WT se pouziva BD, nebo cas kvuli rychlemu utoku neni a potom bud dostanu a nebo se branim protiutokem. Repertoar naucenych postoju a strehu nemam cas utocnikovi prezentovat. A pokud cas mam a repertoar predvedu, tak se na me nezlobte ale budu spis k smichu.
Tedy alespon me zatim kazdy takovy k smichu byl.
Ale jelikoz dnes tradicni Shaolinske kungfu slouzi primarne pro pobaveni verejnosti na ruznych show, tak to asi svuj ucel ma.
Ted se omlouvam pokud se to predesleho prispevatele dotklo, rozhodne mu nechci nijak hanet jeho umeni. Jenom jsme si dovolil nenechat bez odezvy zminku o tvrde realne sebeobrane v jeho dovetku.
RACHUS
RACHUS
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pm » sob 31. pro, 2005 13:53

RACHUS píše:Ve WT se krome dalsich smeru promita i Taoismus, z cehoz vyplyva ze je na kazdem jedinci jakou cestou se da, zda si tech stupen zaslouzi a nebo si ho koupi.

co si jeste najdes za vymluvu na tema kupceni s technickymi stupni, to by me fakt zajimalo, vetsi blbost nez tohle asi ne. Daodejing ani Zhuangzi si zjevne necetl, jen papouskujes dalsi z WT dogmat.

RACHUS píše:Tak Ti budu tvrde oponovat o realnosit Shaolinskeho kung-fu. Je to tvrdy system s pasivni obranou, vetsina kung fu, hlasicich se zde k primemu odkazu Shaolinu vetsinou vyucuje krasne akrobaticke prvky, ktere se s realnou sebeobranou moc neslucuji.
...
Tak archaicke postoje tradicnich Kung fu stylu slouzi na ulici max pro pobaveni kolemjdoucich.
...
Ale jelikoz dnes tradicni Shaolinske kungfu slouzi primarne pro pobaveni verejnosti na ruznych show, tak to asi svuj ucel ma.

cvicim Siulam (= Shaolin). opet papouskujes WT dogmata, nebo mas osobni, dukladnou zkusenost, kdyz "tvrde oponujes" a navazis se do "systemu s pasivni obranou", "archaickych postoju slouzicich leda k pobaveni" a "akrobatickych prvku"? sparringoval si nekdy s nekym kdo cvici Shaolin?!?
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod irzounek » sob 31. pro, 2005 14:40

Cest,
hahaha, PM, prosim pockejte s pripadnym sparringem na me, ju :-)???
dikes!!!
zdar!
Ivan Rzounek

Ivan Rzounek's WingChunKuen Research
www.wing-chun.cz
Facebook - https://www.facebook.com/ivanrzounekwingchun
irzounek
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Hark » sob 31. pro, 2005 16:07

pm píše:
RACHUS píše:Tak Ti budu tvrde oponovat o realnosit Shaolinskeho kung-fu. Je to tvrdy system s pasivni obranou, vetsina kung fu, hlasicich se zde k primemu odkazu Shaolinu vetsinou vyucuje krasne akrobaticke prvky, ktere se s realnou sebeobranou moc neslucuji.
...
Tak archaicke postoje tradicnich Kung fu stylu slouzi na ulici max pro pobaveni kolemjdoucich.
...

cvicim Siulam (= Shaolin). opet papouskujes WT dogmata, nebo mas osobni, dukladnou zkusenost, kdyz "tvrde oponujes" a navazis se do "systemu s pasivni obranou", "archaickych postoju slouzicich leda k pobaveni" a "akrobatickych prvku"? sparringoval si nekdy s nekym kdo cvici Shaolin?!?

Tahle debata je krasne mimo misu, ale neda mi to:
Wing Chun historicky vychazi ze SiuLam Pesti svestkoveho kvetu. Spousta kungfu stylu odvozuje svoje koreny ze SiuLam umeni a zvirecich forem (napr. hung-gar).

Co se umeni SiuLum tyce, pravdepodobne nejblize k navsteve je Qin Min Tang v Praze :) Rachus si to muze rovnou vyzkouset bez prazdnych kecu a teoretizovani. Veci v uvozovkach nahore svedci o naprostem nepochopeni treninkoveho procesu - nebo spis o predsudcich bez realneho zakladu. Rachusi, tvrdis "vetsina" skol "vetsinou" vyucuje akrobaticke prvky, ktere se "s realnou sebeobranou moc neslucuji". Bud prosim konkretni, uved priklady, na kterych toto tvrzeni stavis. A zkus prosim definovat pojem realne sebeobrany, jak jej vnimas a rozumis mu :-)
Hark
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » sob 31. pro, 2005 16:44

Hark píše:Wing Chun historicky vychazi ze SiuLam Pesti svestkoveho kvetu. Spousta kungfu stylu odvozuje svoje koreny ze SiuLam umeni a zvirecich forem (napr. hung-gar).

Co se umeni SiuLum tyce, pravdepodobne nejblize k navsteve je Qin Min Tang v Praze :) Rachus si to muze rovnou vyzkouset bez prazdnych kecu a teoretizovani. Veci v uvozovkach nahore svedci o naprostem nepochopeni treninkoveho procesu - nebo spis o predsudcich bez realneho zakladu. Rachusi, tvrdis "vetsina" skol "vetsinou" vyucuje akrobaticke prvky, ktere se "s realnou sebeobranou moc neslucuji". Bud prosim konkretni, uved priklady, na kterych toto tvrzeni stavis. A zkus prosim definovat pojem realne sebeobrany, jak jej vnimas a rozumis mu :-)

- ano, Wingcheun (Yongchun) pochazi dle legend z jizniho klastera Siulam (Shaolin)

- no, Hungga jako styl "zvirecich forem", to je jeden z mnoha rozsirenych bullshitu. v Hung Kyun se rozhodne zvirata nenapodobuji, to ze se chyceni soupere prsty za ohryzek rika tygr, kopnuti mezi nohy jerab nebo bodnuti prstydo oci had, to nesouvisi se zviraty, ale smyslem Cinanu pro poetiku (zajemce odkazuji napr. na cinske obdoby Kamasutry, taky zajimave nazvoslovi a poetika)

- nase skola je od skoly mistra Qina asi tak 3 minuty, jsme hned za rohem, dva ukazove priklady zastaralych nesmyslnych a v realnem boji nefunkcnich stylu, stav se, Rachusi, nebudes prvni ani posledni, pak muzes zajit ke Qinovi.

sorry za offtopic, ale tahle stupidni WT retorika (boxeri jen tupe bouchaj, taekwondo je na hovno, Shaolini jen delaji akrobaticky opicky pro pobaveni publika nebo stoji v archaickych postojich) me nadzvedla ze zidle. uvidime, jak bleskove funguji ruce nahore a "stop, kein Problem"
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RACHUS » sob 31. pro, 2005 16:47

Ach, jo. Zase jsme se dostali kam jsme nechteli.
Realnou sebeobranu chapu jako strategii, ktera mi pomuze vyjit z konfliktnich situaci, jez se mi mohou prihodit v realnem zivote v realne spolecnosti dnesni doby, s co nejmensi uhonou a s vynalozenim co nejmensi namahy a s co nejmensim rizikem. Pokud mozno bez boje. Chapu ji ale take jako strategii jak se temto situacim vyhybat.
Normalne by mi stacilo MT nebo kickbox a byl bych spokojeny, ale z mych osobnich zkusenosti jsou mnohem castejsi pripady, kdy je zbytecne nerkuli hloupe se rvat nebo toho druheho serezat. A Ti kteri vylitnou na prvni naslapnuti at se zamysli sami nad sebou, co si tim kompenzuji a dokazuji. Kdo ma tuhle potrebu a nevi co s ni, doporucuju zaskocit do ringu s nekym kdo je na tom zhruba stejne fyzicky a vyblbnout se tam, pak uz clovek nema potrebu si neco dokazovat venku.
Prosel jsem si drive dost skol BU, nechci nikoho pomlouvat, kazda zkusenost mi neco dala a nakonec jsem zustal tam kde mi to nejvice vyhovuje, uz ponekolikate pisu, at si kazdy haji to svoje. Kdyz to dela poradne a poctive ma moji uctu.
Dovolim si jenom poznamenat ze nejen z mych osobnich zkusenosti je pouze malo stylu BU ktere uci skutecne inteligentni a funkcni sebeobranu.
Samozrejme ze kazdy dobry cvicenec temer jakohokol BU je po deseti a vice letech poctiveho treninku urcite lepe pripraven nez nekdo za mesic na WT. Prosto jsou ale dovednosti a znalosti, ktere ma clen EWTO moznost si osvojit byt jenom v prvnim jednom dvou nebo trech letech, daleko presahuji vse s cim jsem se zatim setkal a o cem jsem mel moznost jenom zprostredkovane se dozvedet. Tim myslim realnou sebeobranu tak jak ji bude bezny clovek nejvice potrebovat a odkazu se opet na mnou vyse uvedene body jedna a dve. Nad bodem tri si sam byt zastance WT dovolim zapochybovat, protoze v techto situacich se domnivam uz hraje styl minimalni roli a je to uz temer jenom o cloveku.
Kdo se chce merit s profikama a zkusenyma rvacema nemuze ani na WT pocitat ze uspeje po roce dvou trech cviceni. Tady to chce uz jenom cas a zkusenosti a hlavne cvicit to co mu vyhovuje. Tady uz nebudu a ani nemuzu hajit jeden styl, i kdyz si za WT stale stojim ale je to uz vice nez kdykoliv jindy jenom moje osobni zkusenost.
RACHUS
RACHUS
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod RACHUS » sob 31. pro, 2005 17:04

Mily PM,
opet mam dojem ze nekdo nepochopil i pres moji piplavou praci to tu vysvetlit, kdy a za jakych situaci se BD pouziva. Kdyz navstivim nekoho za ucelem presdrzky, tak mu asi nebudu cpat ze nechci zadny problem. Ja ho ale opravdu nechci. Jedna podminka za ublizeni na zdravi mi v mladi stacila.
Opet asi nekdo neni jisty tim co cvici, kdyz ho to zveda ze zidle, ale krome jedne citace meho vyroku jsou ostatni uryvky ktere jsi uvedl jako duvod vytrzene z kontextu. Taekwondo jsem nepsal, ze je na hovno, ale ze jako sebeobrana je to na hovno. Boxeri jenom tupe bouchaj.... no tak potom nevim proc sam chodim boxovat. A k tomu Shaolinu. Sam jsem byl shaolinskymi filmy take odkojen, Bruce a Chan .. i dneska se na to pekne kouka, ale ta aplikace dneska na ulici s tim trochu kulha. Koho tohle poburuje tak klidek, nijak nehanim bojove aspekty Shaolinu ale realna sebeobrana je skutecne trochu jinde.
RACHUS
RACHUS
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pm » sob 31. pro, 2005 17:04

neodpovedel si ani na jednu otazku ohledne Shaolinu, do kteryho ses zacal "odborne" navazet
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » sob 31. pro, 2005 17:15

RACHUS píše:Mily PM,
opet mam dojem ze nekdo nepochopil i pres moji piplavou praci to tu vysvetlit, kdy a za jakych situaci se BD pouziva. Kdyz navstivim nekoho za ucelem presdrzky, tak mu asi nebudu cpat ze nechci zadny problem. Ja ho ale opravdu nechci. Jedna podminka za ublizeni na zdravi mi v mladi stacila.
Opet asi nekdo neni jisty tim co cvici, kdyz ho to zveda ze zidle, ale krome jedne citace meho vyroku jsou ostatni uryvky ktere jsi uvedl jako duvod vytrzene z kontextu. Taekwondo jsem nepsal, ze je na hovno, ale ze jako sebeobrana je to na hovno. Boxeri jenom tupe bouchaj.... no tak potom nevim proc sam chodim boxovat. A k tomu Shaolinu. Sam jsem byl shaolinskymi filmy take odkojen, Bruce a Chan .. i dneska se na to pekne kouka, ale ta aplikace dneska na ulici s tim trochu kulha. Koho tohle poburuje tak klidek, nijak nehanim bojove aspekty Shaolinu ale realna sebeobrana je skutecne trochu jinde.
RACHUS

Mily Rachusi,

ad Blitzdefense - vlastnim jak vyukove CD, tak knihu, videl jsem a cetl, a musim souhlasit, BlitZdefense (tento zerticek neni bohuzel z me dilny)

ad Shaolin a filmy - to si delas legraci, ne? ja se nebavim o disneyovkach, ale bojovem umeni s realne sebeobrane. az se budeme bavit o combat systemech, tak vytahnes Ramba nebo Zhave vystrely? jezismarja!!!

o boxu a taekwondu at s Tebou diskutuji jini. ja se opet zeptam, jaka je Tvoje zkusenost se Shaolinem. pokud jen filmy, tak beru zpet, s televiznim divakem se nebudu bavit o realite. pokud jina, jsem zvedavy na Tve argumenty.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RACHUS » sob 31. pro, 2005 17:31

Tak jsem si prohledl videogalerii na Tvych strankach a neco se tam i docetl abych byl stejne odborne vybaven jako Ty po precteni knihy o BD a shlednuti videi. No videa jsou moc pekna, ale muj nazor na pouziti techto pochybu v realne sebeobrane to neznemilo. Stale ale Shaolin nijak nehanim, stale se mi to libi ale stale oponuji co se tyka sebeobrany. Kdyz se chce nekdo jit ucit sebeobranu tak bych ho k vam neposlal. Nejsem sice profik, ale domnivam se ze zkusenosti jak teoretickych tak praktickych mam az dost na to abych si mohl udelat nazor na realne pouziti i bez toho ze bych se kazdemu systemu sam venoval. Tim si tedy netroufam zadny system ktery jsem necvicil nijak vice hodnotit, kladne ani zaporne. Me vyjadreni se tyka pouze teto jedne oblasti a za tim si stojim.
RACHUS
RACHUS
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pm » sob 31. pro, 2005 17:39

"stale Shaolin nijak nehanim" - precti si svoje predchozi prispevky

ja jsme pro zmenu pravidelnym divakem komedie na pokracovani na www.ewto.de - vykladej mi o realite. ovsem - to ze si prectes jedny stranky Te pasuje na odbornika? mam ve WCH kruzich x kamaradu, stejne tak v Shaolinu, Muay Thai, dzudo, taekwondo etc., nekoukal jsem ovsem jen na jejich stranky, ale cvicil jsme s nima a sparringoval.

ptal jsem se - s kolika lidma co cvici Shaolin si sparringoval? pokud s nikym, mas moznost si svuj nazor na "pouziti techto pochybuv realne sebeobrane" potvrdit.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...