Taijiquan Sedm Hvezd

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod EvaZim » čtv 27. dub, 2006 14:30

Ahojky. Vidím, že jsme zase po dlouhé době oblíbeným předmětem vašeho zájmu, a snad mi dovolíte taky pár slov.
Nejdříve trochu od věci, a to k tématu, že "si na mě musíte dát velký pozor". Struktura každé osobnosti je velmi složitá a najde se v ní mnoho citlivých míst a zranění z minula, se kterými se pak člověk snaží nějakým způsobem vypořádat a není to nikdy věc jednoduchá. Človek pak bere všechny nástroje, které má po ruce v domení, že to je ta pravá náplast, která bebíčko zalepí a občas se stane, že onen dotyčný má pocit, že bojová umení jsou to pravé, co mu od vnitřní bolesti pomůže. Pokud však tuto cestu zvolí, časem zjistí, že je nucen onu 13. komnatu otevřít a podívat se problému zpříma do očí a to se samozřejme nechce, protože to bolí jako čert. A tak radeji rychle zabouchne dveře a utíká a křičí. Buďte si jistí, že zatím každý z příbehů lidí, kteří utíkají z naší školy s křikem, jsou příběhy lidí, kteří otevřeli svou 13. komnatu svého vnitřního já. Je samozřejmé, že se pak snaží si svou bolístku nechat pofoukat a beží tam, kde to ochotne provedou, a že se bude ze všech sil snažit, aby jste ho litovali. Držím upřímne palce každému z nich, aby našel v sobe sílu dveře otevřít a se strašáky z minulosti se vypořádat tváří v tvář a mám upřímnou radost, když vidím, že se to jednomu z nich už opravdu daří. Přeji Báře i Michalovi hodne sil, aby to též dokázali. Přirozene jsem ale nechtela, nechci a nebudu chtít zesilovat jejich vnitřní utrpení tím, že na veřejnosti objasním, co se opravdu stalo, protože svedků i důkazů je příliš mnoho na to, aby před nekým obstáli. Chci jim alespoň trochu zachovat tvář, a proto nechávám veškerou vinu ve vašicho očích na sobe. Ale o tom už dost, je tu závažnejší vec: PM, respektuji Tvé přání Michala už dál nerozebírat a z výše zmíneného je patrné, že s Tebou plne souhlasím. Je jen jedna vec, kterou bys mel vedet, a to, že se stalo neco jako v hře na tichou poštu, že se na začátku řekne neco a pak je z toho úplne jiné tvrzení: ano, Michal se před dvema lety mistra zeptal, zda si treninky může doplnit hodinami hungaru, aby mohl cvičit všechny dny v týdnu, ježto u nás je shaolin jen 2x do týdne. Mistr řekl, že je to zcela na nem, ale že způsob techniky severního a jižního shaolinu není úplne totožný, a že si myslí, že bude lepší, když bude delat jen jednu vec a intenzivneji. Čili ješte jednou a zřetelne: mistr rozhodne nemá nic proti tomu, když jeho žáci chodí do jiných škol, koneckonců, budete-li chtít, můžem napsat dlouhý výčet tech, kteří tak dlouhou dobu činí. Tak tolik k drobnému nedorozumení, které vzniklo pouhým nekolikanásobným ústním podáním, není v tom jiste žádný špatný zámer ani jedné ze zúčastnených stran. Když už jsem tu tak ještě drobnost k tomu nesmrtelnému starci. Miro napsal, promiň, teď to asi nebude přesné, ale nemůžu Tvůj příspevek najít, že se k tomu mistr nechce vyjadřovat, a že to budí podezření. Ano, je pravdou, že se k tomu mistr zatím na vašem foru nevyjádřil. Dovolte mi jednu čínskou Gushi: Dědeček, vnuk a osel se vydali na cestu. Vnuk jel na oslu a dedeček osla vedl. Potkali na ceste další pocestné, kteří kroutili hlavou: "Teda ale to je nevychovanost. Díte jede na oslu a stařec musí pešky." Dedeček to zaslechl a tak se prohodili. potkají další pocestné a ti zase kroutí hlavami "Teda to je ale nevychovanost. Tak malé díte a musí šlapat tou hroznou cestou pešky místo aby jel na oslu." Tak si oba sedli na osla. Potkali další pocestné: "Teda chudák osel. Takovou zátež. ®e se ti lidé nestydí." Tak oba seskočili. "Teda to jsou hlupáci. Maj osla a jdou pešky." Tak uvázali osla nohama za kůl a nesli ho na zádech. "Teda co to je? Vždyť ten osel je zdravý tak co je tohle hlupáky???" Z toho plyne poučení, že i kdybychom se s mistrem rozkrájeli, vám se to nebude líbit nikdy a vždy najdete způsob jak to zkritizovat. Proto proste deláme veci tak, jak je třeba a necháváme vás vašim potřebám. Tolik i k naší dosavadní i následné nepřítomnosti na vašem foru. Přeji vám všem hodne krásných dní a radosti ze cvičení. Jo a ješte se omlouvám za to vecné e, ale ě se na téhle klávesnici neustále zasekává. Vaše Eva
EvaZim
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Low » čtv 27. dub, 2006 15:30

:lol: :lol: tohle všechno je přesně důvod proč mám na kung-fu v čechách takovej názor jakej mám.. co to proboha řešíte za blbosti ?? jakej 150 letej dědek proboha?jaký tajemství?dneska se lidi dožívaj maximálně věku kolem 120 let , v minulosti, v minulých stoletích se lidé dožívali daleko menšího věku.. pár století nazpět bylo i 40 let úctyhodnej věk.. a jak tak koukám na čínu jak se snaží propagovat všechny svoje primy, tak by rozhodně pokud by se tam lidi "bežně" dožívali 140 let to nenechala bez velkýho vyzdvihování a oslavování..

proč řikáte učiteli mistr?? to zní jako by nebyl buhví co. v číně je tedy asi každej druhej človíček co se nějakou dobu (pár let) pilně učí "mistr" .. to oslovení tedy nemá žádnej význam..

a to že se v podstatě neni možný s "mistrem" bavit osobně ale přes třetí osoby.. co takhle přestat si hrát na vojáčky a trošku uvolnit atmosféru..

vykáte si navzájem? nemluvíte sprostě?
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sulthan » čtv 27. dub, 2006 15:46

fakt píše:Sultáne neodděluj to.
Když stojíš, tak by se vrcholek hlavy ( ne nos) měl dotýkat oblaků a nohy by měli být zakořeněny v zemi.

myslel jsem to jako ceske fraze
(prenesene:)
Stat nohama pevne na zemi = videt realitu; zit ve skutecnem svete
Mit hlavu v oblacich = snit; videt jen to, co chci videt; zit v predstavach
sulthan
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pm » čtv 27. dub, 2006 15:48

low: jasne, bezne se oslovujeme "vy cura.u" ;-) diky za prispevek, proto Te mam rad, za tenhle pragmatismus a svezi vitr

EvaZim: dekuji, to jsem nevedel, omlouvam se a preji brzke zhojeni bebicka. mohl bych napsat asi 4x delsi prispevek nez ten Tvuj, ale jak jsem rekl, nic mi do toho neni. ver mi, ze "pribehu" ala M. a B. jsem (a nejen ja) uz slysel nekolik (treba muj dobry kamarad a byvaly zak Mirek K., pamatujes?).

hodne zdaru ve cviceni, tesim se ze se uvidime na nejake akci (treba v sobotu na World taiji day?), a mistrovi Zhai preji vice studentu nez ma ve sve fotogalerii v sekci "Zaci". koncim v teto debate, tesim na vice infa o Qi xing taiji quan a mene "politiky", osobnich invektiv, povyseneho mentorovani a prani spinaveho pradla na verejnosti.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » čtv 27. dub, 2006 16:03

pm: myslim to tak jestli ta atmosféra neni hraná, mluví se přece tak jak nám jazyk narost, po každym druhym slově "vole" ,když jsem na to zvyklej,i když se bavim třeba s trenérem a že by se taky moh nazývat "mistr" ale ani sensei si nenechává řikat , když něco chci říct nemusim se hlásit, občas se zavtipkuje z někoho se udělá legrace, ale jak vidim u čínskejch mistrů to tak fungovat nebude.
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » čtv 27. dub, 2006 16:09

low: ja vim jak si to myslel, neboj se, vsichni gungfisti nejsou takovy suchari jak si myslis, vee
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » čtv 27. dub, 2006 16:20

pm: mě to připomíná šmakal kung fu - celou hodinu na jednom místě, museli sme se hlásit, vykat mu, stát v pozoru ,o tom že by se s nim někdo bavil jako s kamarádem třeba i o něčem jinym než jen tréninku se nedá mluvit.©patně to koresponduje s tim že nic neumí a vyžaduje takovou tvrdou na něco si hrající disciplínu, proč asi ?

že i jak psal Ukropcany trenéři boxu na žádnou extra disciplínu a etiketu nedbaj a přesto se to na jejich předávání umění nijak nepodepisuje ba naopak.. a i když Mr.Zhai možná nebude takovej fanatik a podvodník, už jen z popisu lidí co u něj cvičej je jasný jak to tam chodí( např. to že nějaká ta holka tam vládne tvrdou rukou.. to já si porstě absolutně nedovedu představit..a to né v tom že by mi měla velit ženská).A že to je možná zbytečný.Ale když jim to vyhovuje..
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » čtv 27. dub, 2006 16:44

low: Smakal nic neumi, tak se musi schovavat za "disciplinu", gf etiketa je prosta, ahoj, prosim, diky, ahoj, nic vic, nic min, to se kazdy preci naucil uz od maminky. kuprikladu u nas ve skole si vsichni tykame, na treninku se dre, ale atmosfera je "rodinna", ne vojenska, no a po treninku skocime na jidlo ci na pivko. porad Ti rikam, nehazej vsechny gf skoly do jednoho pytle (a Smakal nema s gf nic spoelcneho, vo tom zadna). Zhai shifu rozhodne fanatik a podvodnik neni, jeho gf je vyborne, pes je zakopan jinde, ale dost uz.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pirko » čtv 27. dub, 2006 20:49

Low napsal: proč říkáte učiteli mistr?? Tak tohle je zajímavá otázka. Já vždycky myslel, že slovem mistr se překládá čínské slovo shifu, a to že je běžný oslovení učitele, kterej vyučuje bojový umění. Tak ono to tak není?? A jaký je vlastně překlad toho slova?? Ví to někdo?
pirko
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Low » čtv 27. dub, 2006 21:07

nevim ale upřímně pochybuju že to znamená to co si představíš u nás pod pojmem mistr.
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dong_wu » pát 28. dub, 2006 6:26

low: v cine se osloveni shifu pouziva normalne pro osloveni ucitele gongfu, ale pouziva se i bezne na ulici, terba kdyz se ptas nejakyho starsiho cloveka napr. na cestu (de facto ve vyznamu jako u nas mistr, kdyz se mluvi o remesle).
Pres treti osobu se s mistrem komunikuje bezne a hadej kdo to je......? TLUMOCNIK :wink: :D
Vykani neresim v cinstine se moc nepouziva 8) ale jinak asi zalezi i na vekovem rozdilu ucitel/zak a dalsich vecech.
Dong_wu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Marti » pát 28. dub, 2006 6:35

joooo, nekde se proste svemu uciteli vyka a rika se mu "mistr" a nekde se mu tyka a rika se mu "vole" ..... :wink: :lol: :oops: :wink:

no a?
Marti
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod fakt » pát 28. dub, 2006 7:14

Můj známý svému učiteli říká Panasonic.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

KHHAN

Příspěvekod KHHAN » pát 28. dub, 2006 11:53

Poklona na začátku,poklona na konci.Člověk bez respektu je jako raketa bez paliva.SUBURO HEIAN HAITO
KHHAN
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod ehm » pon 01. kvě, 2006 12:26

...
Naposledy upravil ehm dne čtv 24. bře, 2011 23:40, celkově upraveno 1
ehm
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Low » pon 01. kvě, 2006 12:47

hele a nemáte někdo fotku tý Evy ? Je to pěkná ženská ?
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Molkov » pon 01. kvě, 2006 13:03

Molkov
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Low » pon 01. kvě, 2006 13:14

aha tak tohle by me nedonutilo tam zacit chodit :lol:
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ehm » pon 01. kvě, 2006 19:22

:roll:
ehm
diskutér - nováček
diskutér - nováček

a

Příspěvekod roza » pon 01. kvě, 2006 23:21

Low - :lol: :lol: :wink:

EvaZ a spol. - uz chapu vasi averzi k internetovym diskusim - takhle ,kdyz si kazdy beztrestne muze dovolit rict svuj nazor = nic moc ,co :?: :wink: :lol: :lol:

Roza
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...