Pavela:mozna ze kolega Dong_wu mel namysli mne,ikdyz sem se jako JKD fighter nepredstavoval
V diskusi posilovani nohou sem se prel s Angusem o spravnosti kopani "maegeri".Zminuju to zde proto,protoze v patek sem sebral odvahu a zeptal se cloveka co dela shotokan uz naky ten patek,proc to kope tak jak to kope.Mimochodem,kope to presne jako ja,tzn. ze pri kopu vpred stojna noha prechazi na spicku,tudiz zveda patu.Kolega Angus to oznacil za technicky spatne provedene.Zeptal sem se na to i dotycneho "mistra",proc to kope tak jak to kope.Odpovedel mi,ze to ma od jisteho nejmenovaneho cloveka z Izraele,co uci tamni "poradkove sluzby" "sebeobranu".Kdyz sem mu rekl,ze jsem byl upozornen,ze takto vedeny kop je technicky spatny,pousmal se a rekl,ze kluky uci realite,ze se mu takto kope "lepe" a ze nema duvod ucit neco,co je pouze tradicni,kdyz v tom nevidi efektivnost do praxe,ale ze jestli to nekomu takhle funguje,ze pri kopu je pribitej k zemi,tak at si to tak kope,ze nema potrebu komukoli cokoli vyvracet.Pak jeste poznamenal,ze 90 procent karate v CR je naramnej humbuk,kterej je do praxe nepouzitelnej a ze uz se setkal se spoustou karate "mistru",co dostali po kebulu od "obycejnych" boxeru.
Z toho teda plyne,ze ohanet se tradici je hodne smutne.Nekomu muze to a to fungovat,ale dalsim trem uz ne...Proc?Jina stavba tela,jine fyzicke predpoklady,jina memtalita...atd atd.Takze dle meho nazoru,tvrdit,ze neco co ma dane pevne osnovy a uci se TRADICNE jiz X let je naprosto spravene.Ano,spravne jo,ale pouze pro cloveka,ktery ten system z toho a toho duvodu vymyslel a pro jemu podobne.NIC VIC!
Takze Bruce Lee nebyl zadnej machirek,kterej opovrhoval tradicnimi styly jen tak z dlouhe chvile,natoz aby si tim vydelal.Ale tohle nemuze pochopit clovek uzavrenej do sveho "evangelia"