caj Marty,
ale jo, muze tomu rikat posilovani, stejne jako ten kdo jednou dvakrat tydne zajde navstivit trenink a rika tomu cviceni gf. ale! dochazet x let do gf skoly neznamena nutne mit dobre gf. znam kluky, co cvici (cvici!) par mesicu a jsou lepsi nez jini co "dochazi" par let. gf se nemeri lety clenstvi v te ci one skole. jde o:
a) osobni investici, tj. cvicence - bud se muze na treninku flakat, nebo makat, bud si doma na cvico ani nevzpomene, anebo doma poctive maka - stoji, cvici si drily, boucha do pytle, beha, posiluje, otlouka etc., sam o tom uvazuje a s ucitelem to konzultuje. dva delaji totez, rikaji tomu totez, ale neni to totez.
b) dobreho ucitele, ktery ma zajem zaka neco naucit a umi naucit
c) spravnou metodu vyuky - logicky, na sebe navazujici a provazany system, od rozcvicky az po saan da
gungfu je je dovednost, rozvinuta kazdodenni a dlouhodobou drinou. par kliku 2x tydne nebo obcas sestava neni kazdodenni, ani drina. cviceni da cloveku jen tolik, kolik do nej sam investuje.
delnicke profese maji "naposilovano" vic nez vetsina z nas - kdyz zednik denne prehazi tisice cihel, no bodejt by v tech prackach nemel paru, s rumickem na kuraz vynese v zubech kde koho. ale gf je stale neco vic: nejen sila, ale kuraz a dovednost. yat daam yi lik saam gungfu rikaji i Cinani, "prvni je kuraz (srdce, koule), druha sila, treti technika (gf)". nekdo nepotrebuje cvicit nic, je od prirody fighter; nekdo je srab a za gros kudla, a ani ten nejlepsi ucitel a nejlepsi metoda z nej fightera neudelaji.
navic:
- kazdemu vyhovuje neco jineho, ucitelu je spousta, ruznych metod je jeste vic, jde o to najit, aby se vyse tri uveden body sesli a jedem.
- cviceni gf pro me znamena mnohem vic nez jen fighting, nebo zdravi, nebo kulturu, jinak bych si cvicil MMA, nebo chodil na jogu, nebo do knihovny. lidi zapominaji, ze cviceni by jim melo prospivat, ne je nicit, delat radost, ne je prudit, prinaset jim pratele, ne nepratele, rozvijet sebevedomi a pokoru/toleranci, ne zapskly brouky a nafoukanost.... videno z dlouhodobe perspektivy
cili k puvodnimu tematu: babicky v parku si obcas zacvici, a zadne fightery ze sebe nedelaji, cvici pro radost a pro zdravi, ok! typek u nas si obcas zacvici sestavu, obcas si da tui shou, precte par knizek a udela si par aplikaci, a mysli si jakej je bomber zabijak - to neni ok. treti typek stoj v zhanzhuang, naviji hedvabi, cvici drily ze sestavy, cvici sestavu, cvici tui shou, aplikace, volny boj, vida se s kamaradam z jinych skol/stylu a postuchuje se s nima, na nic si nehraje, ok!
uff, to je zase spis, lepsi o tom pokecat, nez psat romany