WingVing ChunTsun

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod Jamamba » čtv 06. říj, 2005 11:26

Děkujeme.
Když čtu ty vaše příspěvky už se vůbec nedivím, že mnoha lidem okolo ostaních BU jsme tak trochu k smíchu.

Starosta Sam Soi.
Jamamba
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » sob 05. lis, 2005 17:03

otazko jaky je rozdiel medzi WT a WCH?
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod MMMM » pát 18. lis, 2005 3:53

Cau BOLO,
ja som u Sveta cvicil priblizne 2 roky. Potom som odisiel za pracou mimo BA.
Na rozdiel od Teba som u Sveta spoznal co je to naozajstne bojove umenie.
Musim napravit to co si napisal, pretoze sa mylis, ale nemam ti to za zle, pretoze naucit sa Wing chun podla mojej skusenosti neznamena postupne sa zdokonalovat. Moja osobna skusenost je skor, ze je to ako jazda na bicykli. Stale padas na hubu, stale dookola, prepadas zufalstvu, myslis si ze to nejde. A zrazu, z nicoho nic jedeeeees ! Mal som 28 rokov a zacal som cvicit v skupine s 15 rocnym chalanom. Samozrejme sme sa menili, ale pisem o nom, lebo on je vyrazny priklad. Spociatku sme na tom boli rovnako, az na vytrvalost, ja som totiz lenivec. Tak som nepravidelne chodil, a zrazu jedneho dna som zistil, ze ten 15 rocny zrazu z nicoho nic nema problem hocikedy mi jednu poriadnu zavesit pocas treningu a ja som nechapal preco. Skusal som vsetko mozne, no stale to bolo o tom istom, stale som dostaval po hube. Potom som zacal chodit kazdy den na treningy, stravil som stovky hodin, obcas som zo zlosti vynechal trening, ale ten maly parchant ma stale drazdil z jeho schopnostami. On napredoval 2x rychlejsie, treneri ho ucili nove techniky, on uz v podstate nas bral ako ziakov. Tak som si zaplatil sukromne hodiny, no ani to nepomahalo. A po tazkom 1,5 roku sa stal zazrak. V jednom momente, to bol fakt okamih, ako osvietenie, som zacal vnimat. Zrazu som viac nez pochopil o com to Chi Sao vlastne je, zrazu som to citil. Bol to konkretny den, hodina, munita, sekunda ked sa to stalo a bol to okamih. A zrazu som uz nedostaval po hube, jednoducho som nemal problem s blokovaním, ak sa to tak da nazvat. A vtedy som pochopil, ze ten krpec mal jednoducho talent, nieco ako Mozart, a tak to, co som si ja musel vydriet a vytrpiet, lebo u Sveta sa necvici spartakiada, to on zvladol za tri mesiace a ja som potreboval 1,5 roka. A pochopil som aj to, ze to bol zrazu skok, ako osvietenie, a ze to neziskas len tak. Moze to trvat kratko alebo nemusi to prist ani za roky treningu. Tak som tu splet pohybov, ktorych zmysel som takisto nevedel v tej rychlosti rozuzlovat zrazu zacal vnimat. Este by som rad napisal to, ze v tom momente som sa este vlastne len zacal ucit. Kazdy lahko pochopi, ze ked sa prvy krat niekto zvezie na bicykli, tak to neznamena, ze vie jazdit v tazkom terene atd. No aspon sa mi otvorili oci a spoznal som nieco, co zostava mozno mnohym zatvorene. Okrem ineho som zrazu ziskal niektore schopnosti, o ktorych som nevedel, ale pravdupovediac dnes som ich uz zase stratil, lebo som dlho necvicil. Ale nic nadprirodzene si nepredstavujte, islo o urcite schopnosti velmi rychlo reagovat, ako napr. zachytit nahodne zhodeny predmet. Dovtedy som si myslel, ze to su len take Hong-kongske filmove srandy, no nie su! Tymto celym som ale nechcel nic o Svetovi napisat, kedze ho ako cloveka blizsie nepoznam, ale o jeho skole a o tom, ze sa tam uci Wing chun a nie spartakiada na rozdiel od inych tzv. skol bojovych umeni, chce to len verit a pokusit sa prekonat ten po... zaciatok, tu vstupnu branu. Nechcem aby tento pripevok niekto bral ako odporucanie, nakolko som cvicil aj v inej WCH skole a tam som sa stretol s tym istym umenim, Wing chun je proste Wing chun. No navstivil som aj skolu, kde ucili Wing chun, ale to bola nejaka trapna spartakiada, ci co, proste som to nepochopil, ako si to mohli dovolit prezentovat ako Wing chun. No co, skratka opravil som to, co si napisal na spravnu mieru. Dakujem. P.S.: Este by som rad dodal, ze sa povazujem vo WCH za zaciatocnika. Nieco ako batola, ktore konecne povedalo jedno slovo. No kym sa stane recnikom, to potrva. A co sa tyka technik WCH, pozor, na svete skutocne je velmi malo ludi, ktori vedia na co a ako sa niektore pouzivaju. Neverte ani roznym publikaciam, mam tych kniziek dost, no niekedy ma vyklad tej ktorej techniky dokaze poriadne zmiast, lebo je nelogicky. Som presvedceny o tom, ze sa skutocne poniektore veci taja a dokonca mozno aj ti naj ich zle interpretuju. Sice ma to rozculuje, ale asi preto, lebo keby som vedel preco, tak by som sa necudoval. Este by som rad dodal na zaver, ze existuje este jeden taky vyrazny milnik, ktory mozno nikdy nedosiahnem a sice, ten prvy bol v podstate naucit sa hrat naucene noty, ta druha uroven, to je, ked sa naucim improvizovat, t.j. ked sa naucim skladat vlastne skladby, totiz, to prve spoznanie, to je ako pasivna reakcia, to druhe, a to mi povedal ucitel je, ked dokazem vniest do chi sao strategiu, t.j. umysel vyprovokovat divadielkom svojej chyby chybu u druheho, a vyuzit ju, teda aktivne viest chi sao, nieco v zmysle "Kto sa pyta, ten vedie".
Naposledy upravil MMMM dne sob 19. lis, 2005 13:51, celkově upraveno 5
MMMM
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Bolo » pát 18. lis, 2005 7:43

Mily MMMM

Amen...

Ale teraz vazne :-)
Od urcitej doby vobec, som prestal ludom vysvetlovat moje nazory, je to zbytocne. ty mas na Sveta svoj nazor ktory si si urobil po 2 rokoch treningu a ja mam svoj nazor po 4 rokoch treningu, to co som napisal som zazil a stojim si zatym. Bolo to uz davnejsie (okolo 91-94) preto som aj napisal ze sa mohlo nieco zmenit ale este stale tomu neverim a nejaku tu dobu nebudem...

kazdy mame svoju pravdu, a presviedcat toho druheho o nej to nie je pre mna

...

a aby som sa vratil k teme:

"jaky je rozdiel medzi WT a WCH?" ten rozdiel je v ludoch "ked dvaja robia to iste nieje to to iste" ale to ste uz urcite citali vsetci

Bolo
Bolo
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod MMMM » pát 18. lis, 2005 12:45

Mas uplnu pravdu. Len som ti chcel napisat, ze nech uz ta vyuka
mala kvalitu akukolvek, mne sa podarilo dostat
aspon na zaciatok cesty. Aby si nemal zly pocit,
ze ten WCH je kompletne bullshido :-)

MMMM
MMMM
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Bolo » pát 18. lis, 2005 15:08

Bez urazky ale na mojom pocite zo S..P.... (nie WCH) nezmeni par viet od niekoho kto si hovori MMMM

apropo to kde si ty a kde som ja by som si tiez asi nechal pre seba...

Uzavrieme to tym ze ja som kritizoval SP a nie ten system...OK

Bolo
Bolo
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod MMMM » sob 19. lis, 2005 13:24

Vsak som ti napisal, ze suhlasim so vsetkym co si napisal
ako reakciu na moj prispevok, asi sme sa nepochopili.
Co sa tyka zaveru, OK.
MMMM
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod MMMM » sob 19. lis, 2005 13:30

Jo, este sa ti chcem ospravedlnit. Ja som ten prvy prispevok napisal ad hoc, t.j. bez rozmyslania a ked som si to po sebe teraz precital, tak sa ti musim ospravedlnit, proste som to napisal dost sprostym tonom, ale nebolo to tak myslene. Bohuzial to tak je ale uz napisane, tak sorry. Skusim to este zmenit, aby tych par sprostych viet tam nebolo. A uz sa mi to aj podarilo, ale ospravedlnenie tu ponecham.
MMMM
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Skateordie » sob 19. lis, 2005 14:16

Čaute ja som tu nový a chcel by som sa dačo opýtať, aj keď je to trochu pomimo tému. Mám problémy s hánkami. Čo je na to dobré? Cítim dosť veľkú bolesť keď boxujem do vreca. Ďakujem za radu
Skateordie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod MMMM » sob 19. lis, 2005 18:34

Mozno ti pomoze kostihoj.

P.S.: Skratil som odpoved. Kazdemu to jeho.
MMMM
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Snoopy » pon 21. lis, 2005 16:33

Tyhle videa by mohly být dobrý.. škoda že odsud nejdou... nemáte je někdo? http://www.wing-chun.cz/cs/index.cs.html
Snoopy
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Saros » stř 30. lis, 2005 11:51

Naposledy upravil Saros dne stř 08. úno, 2006 11:17, celkově upraveno 1
Saros
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Saros » stř 30. lis, 2005 11:52

Naposledy upravil Saros dne stř 08. úno, 2006 11:16, celkově upraveno 1
Saros
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Saros » stř 30. lis, 2005 12:26

Naposledy upravil Saros dne stř 08. úno, 2006 11:15, celkově upraveno 4
Saros
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod TAPTAK » stř 30. lis, 2005 14:13

Saros- Vseobecne info? Ving/Wing Tsun/Tzun je Leung Tinguv system, jmeno se lisi obvykle podle lidi, co mu za jmeno plati nebo neplati. Wing Chun je jmeno bojoveho umeni, kde jednou z mnoha vetvi je prave V/W-T (neplest s Voskovcem a Werichem). Ktera skola je nejlepsi? I kdyby se poradala WCH liga a vedelo se o nejlepsim oddile, stejne by sis nebyl jist, jestli tento pro nekoho 'nejuspesnejsi' pristup je prave pro tebe nejlepsi.
TAPTAK
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Re: styly

Příspěvekod doe » ned 30. črc, 2006 14:35

Sennin píše:
ropucha píše:1)Přijde mi, že není tak úplně možné setřít že jsou rozdíly v efektivitě stylů. To jsem měl možnost pozorovat při srovnání "předlistopadového" šotokanu a tradičního karate jak ho učí Nishiyama. Rozdíly v budování energie úderu, propracovanost časování útoku, srovnatelná snad jedině s koncepcí ©pičky a Nováka, atd. prostě existují. Není to žádné mysterium, ale kdo o tom prostě neví, tak může cvičit x let a pokud ho někdo neztluče tak může být jistojistě přesvědčen že nic mimo to co cvičí neexistuje.
2)V šotokanu mnozí oddaně cvičili a velmi tvrdě se pořád se čekalo, že to někdy přijde, někdy začne fungovat, aniž by někdo byl schopen říct co musí být splněno za podmínky aby útok vyšel. A co je úplně na houby protože to z principiálních důvodů fungovat nemůže.
3) Kritické myšlení se v mnoha stylech moc nepěstuje, mnozí zaměňují kritické myšlení s nepokorou žáka, nebo "intoušstvím", či neochotou tvrdě cvičit. Mimo to promítání různých magických principů do bojových umění je dost na překážku posuzování funkčnosti technik, i když jako komerční a jiné, lákadlo je to přímo skvělé.
4) V poslední době mne začal zajímat wing tsun (nebo jak se to kruci píše)
a opravdu rád bych se zeptal na spoustu věcí, ve svých 30 letech už nemám čas na slepé uličky.

...to je názor!

Ohledně VWTCH :?: - napij se přímo u zdroje, vyhledej Yiwana!!!

je to trochu opozdene co k tomuto chci napsat. ale zda se, ze asi I.Rzounek je jediny co tu neco vi oa VT,VCH(nebudu psat vsechny zkratky)
Sennine jsi si tim tak jist, vim znate se s Ivanem dlouho (co ma pamet saha do Fryšavy), ale snad tu je vice lidi co neco o VT vedi, nebo ne e? 8)
doe
diskutér - nováček
diskutér - nováček

a

Příspěvekod roza » ned 30. črc, 2006 16:05

Doe - jasne ,tady je kazdej druhej poslednich deset let castejs v Cine nez on , a treba za takovym Frantou Vopickou jezdi daleko vic lidi z cely Evropy ,protoze uz leta pise odborny clanky do prislusnejch e-zinu... :roll:
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sennin » ned 30. črc, 2006 21:25

doe píše:
Sennin píše:
ropucha píše:1)Přijde mi, že není tak úplně možné setřít že jsou rozdíly v efektivitě stylů. To jsem měl možnost pozorovat při srovnání "předlistopadového" šotokanu a tradičního karate jak ho učí Nishiyama. Rozdíly v budování energie úderu, propracovanost časování útoku, srovnatelná snad jedině s koncepcí ©pičky a Nováka, atd. prostě existují. Není to žádné mysterium, ale kdo o tom prostě neví, tak může cvičit x let a pokud ho někdo neztluče tak může být jistojistě přesvědčen že nic mimo to co cvičí neexistuje.
2)V šotokanu mnozí oddaně cvičili a velmi tvrdě se pořád se čekalo, že to někdy přijde, někdy začne fungovat, aniž by někdo byl schopen říct co musí být splněno za podmínky aby útok vyšel. A co je úplně na houby protože to z principiálních důvodů fungovat nemůže.
3) Kritické myšlení se v mnoha stylech moc nepěstuje, mnozí zaměňují kritické myšlení s nepokorou žáka, nebo "intoušstvím", či neochotou tvrdě cvičit. Mimo to promítání různých magických principů do bojových umění je dost na překážku posuzování funkčnosti technik, i když jako komerční a jiné, lákadlo je to přímo skvělé.
4) V poslední době mne začal zajímat wing tsun (nebo jak se to kruci píše)
a opravdu rád bych se zeptal na spoustu věcí, ve svých 30 letech už nemám čas na slepé uličky.

...to je názor!

Ohledně VWTCH :?: - napij se přímo u zdroje, vyhledej Yiwana!!!

je to trochu opozdene co k tomuto chci napsat. ale zda se, ze asi I.Rzounek je jediny co tu neco vi oa VT,VCH(nebudu psat vsechny zkratky)
Sennine jsi si tim tak jist, vim znate se s Ivanem dlouho (co ma pamet saha do Fryšavy), ale snad tu je vice lidi co neco o VT vedi, nebo ne e? 8)

Jasně, rok 1990 - Fryšava - můj první klub bojových umění...spousta super kluků, co se chtěli něco naučit...

Více lidí, co něco o VT vědí??? Jo, jsou tu u nás takoví, ale všichni pocházejí z linie od Ivana...
Stejně jako MT je spojováno s Péťou Macháčkem, Musado s Oldou ©elenberkem, Iai-Dó s Vláďou Hotovcem atd. - to jsou prostě lídři bojových umění v ČR a nikdo jim to prvenství nevezme!
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
http://www.jeetkunedo.cz/
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Leung Ting

Příspěvekod Boris68 » pon 31. črc, 2006 15:45

Miro kampak zmizely Chaty o Leung Tingovi??????
Boris68
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod MirekBusin » pon 31. črc, 2006 17:04

Sennin píše:Více lidí, co něco o VT vědí??? Jo, jsou tu u nás takoví, ale všichni pocházejí z linie od Ivana...
Stejně jako MT je spojováno s Péťou Macháčkem, Musado s Oldou ©elenberkem, Iai-Dó s Vláďou Hotovcem atd. - to jsou prostě lídři bojových umění v ČR a nikdo jim to prvenství nevezme!

1. Vzhledem k tomu, že to byl IR, kdo sem přivedl EWTO, Lok Yiu ? (nevím jistě) a "teď" kontinentální WCH, by se dalo říct, že většina lidí, co cvičí VT/WCH... pocházejí z linie od Ivana. Přesto si nemyslím, že je jediný, kdo VT/WCH... rozumí, ačkoli tón některých příspěvků (ne jeho) na mě tak působí. A zřejmě nejen na mě. A nemyslím si ani, že další případní adepti musí být nutně jen z jeho linie. Co Tě vede - opravňuje k této myšlence? Vážně znáš V©ECHNY lidi z téhle branže tak dobře, abys to mohl tvrdit?

2. Budeme-li přisuzovat Ivanovi zásluhy za rozšíření VT/WCH v ČR (a já mu je rozhodně neupírám), bylo by stejně logické a fér uznat zásluhy EWTO na zpopularizování a rozšíření WT/WCH... v Evropě, a u nás koneckonců taky. Hodláme-li nadávat na EWTO, jaká je (a myslím, že můj názor je dostatečně známý), bylo by dobré si uvědomit, že tahle mince má taky dvě strany.

3. Zmínil jsi Iai-dó. Nevím, co si představuješ pod slovem lídr, ale pár let jsem se pohyboval mezi kendisty a dodnes tam mám dost známých. Koncem jara jsem s nimi něco diskutoval ohledně kenda a jejich organizace, tak jen pro úplnost: Vladimír Hotovec není jejich prezidentem a dnes už není ani nejlepší "fighter". Info z kendo kruhu. Ale je nepochybně mediálně nejvíc vidět.

Bušín
MirekBusin
diskutér - nováček
diskutér - nováček

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...