Moderátor: pm
Sennin píše:ropucha píše:1)Přijde mi, že není tak úplně možné setřít že jsou rozdíly v efektivitě stylů. To jsem měl možnost pozorovat při srovnání "předlistopadového" šotokanu a tradičního karate jak ho učí Nishiyama. Rozdíly v budování energie úderu, propracovanost časování útoku, srovnatelná snad jedině s koncepcí ©pičky a Nováka, atd. prostě existují. Není to žádné mysterium, ale kdo o tom prostě neví, tak může cvičit x let a pokud ho někdo neztluče tak může být jistojistě přesvědčen že nic mimo to co cvičí neexistuje.
2)V šotokanu mnozí oddaně cvičili a velmi tvrdě se pořád se čekalo, že to někdy přijde, někdy začne fungovat, aniž by někdo byl schopen říct co musí být splněno za podmínky aby útok vyšel. A co je úplně na houby protože to z principiálních důvodů fungovat nemůže.
3) Kritické myšlení se v mnoha stylech moc nepěstuje, mnozí zaměňují kritické myšlení s nepokorou žáka, nebo "intoušstvím", či neochotou tvrdě cvičit. Mimo to promítání různých magických principů do bojových umění je dost na překážku posuzování funkčnosti technik, i když jako komerční a jiné, lákadlo je to přímo skvělé.
4) V poslední době mne začal zajímat wing tsun (nebo jak se to kruci píše)
a opravdu rád bych se zeptal na spoustu věcí, ve svých 30 letech už nemám čas na slepé uličky.
...to je názor!
Ohledně VWTCH- napij se přímo u zdroje, vyhledej Yiwana!!!
doe píše:Sennin píše:ropucha píše:1)Přijde mi, že není tak úplně možné setřít že jsou rozdíly v efektivitě stylů. To jsem měl možnost pozorovat při srovnání "předlistopadového" šotokanu a tradičního karate jak ho učí Nishiyama. Rozdíly v budování energie úderu, propracovanost časování útoku, srovnatelná snad jedině s koncepcí ©pičky a Nováka, atd. prostě existují. Není to žádné mysterium, ale kdo o tom prostě neví, tak může cvičit x let a pokud ho někdo neztluče tak může být jistojistě přesvědčen že nic mimo to co cvičí neexistuje.
2)V šotokanu mnozí oddaně cvičili a velmi tvrdě se pořád se čekalo, že to někdy přijde, někdy začne fungovat, aniž by někdo byl schopen říct co musí být splněno za podmínky aby útok vyšel. A co je úplně na houby protože to z principiálních důvodů fungovat nemůže.
3) Kritické myšlení se v mnoha stylech moc nepěstuje, mnozí zaměňují kritické myšlení s nepokorou žáka, nebo "intoušstvím", či neochotou tvrdě cvičit. Mimo to promítání různých magických principů do bojových umění je dost na překážku posuzování funkčnosti technik, i když jako komerční a jiné, lákadlo je to přímo skvělé.
4) V poslední době mne začal zajímat wing tsun (nebo jak se to kruci píše)
a opravdu rád bych se zeptal na spoustu věcí, ve svých 30 letech už nemám čas na slepé uličky.
...to je názor!
Ohledně VWTCH- napij se přímo u zdroje, vyhledej Yiwana!!!
je to trochu opozdene co k tomuto chci napsat. ale zda se, ze asi I.Rzounek je jediny co tu neco vi oa VT,VCH(nebudu psat vsechny zkratky)
Sennine jsi si tim tak jist, vim znate se s Ivanem dlouho (co ma pamet saha do Fryšavy), ale snad tu je vice lidi co neco o VT vedi, nebo ne e?
Sennin píše:Více lidí, co něco o VT vědí??? Jo, jsou tu u nás takoví, ale všichni pocházejí z linie od Ivana...
Stejně jako MT je spojováno s Péťou Macháčkem, Musado s Oldou ©elenberkem, Iai-Dó s Vláďou Hotovcem atd. - to jsou prostě lídři bojových umění v ČR a nikdo jim to prvenství nevezme!
Zpět na čínská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků