Moderátor: pm
RBR píše:Kde? Jsem přehlídl. Není spíš tesák než meč, ne? To ovšem nijak nepodporuje tvoji teorii, že šel borec jen z mečem na kance. Tady se hrálo na uštvání zvířete, šlo na něj více lovců a psiska.
I současní myslivci mají z kanců respekt a nedovolí si postřelené zvíře dohledávat bez psa a to mají pušku. Je to o držku, zvlášť v noci nebo v hustém porostu.
Dong_wu píše:Jendis: S vyzkoušením střapce ve sparingu tě asi zklamu.......
Střapce, které se používaly na tohle, byly vyrobené ze žíní aby to švihnutí přes ksicht mělo nějaký efekt (s tím se dá prý i přijít o oko), ale ty dneska nikde neseženeš. Taky by s tím musel někdo cíleně cvičit aby mu to samotnému nepřekáželo atd. Myslet si, že bude někdo normálně cvičit s mečem a pak mu bude fungovat střapec sám od sebe je haluz.
To že se ti může střapec omotat kolem čepele podle mě nevadí, protože ti stejně omotá maximálně poslední třetinu čepele, kterou se tak jako tak obvykle neseká.
Ty střapce co jsou u mých mečů jsou pouze na okrasu a na cvičení pro určité styly, ve kterých jde o to aby čepel při cvičení "plynula". Ale je jasné, že i tyhle lidi je budou na šerm pravděpodobně sundavat.
Je to jako u všeho - musíš vědět k čemu to je a nezaměňovat cvičební pomůcku za cíl cvičení.
Vrozkrokkop píše:Jeikob:
No je to hezčí než současné choreografie co jsem viděl, ale "více realističtější" - to bych netvrdil.
Ale kdo ví, třeba už jsem moc deformovaný![]()
Hodně se mi líbí ti výše zmiňovaní duelanti
RBR napsal:
Kde? Jsem přehlídl. Není spíš tesák než meč, ne? To ovšem nijak nepodporuje tvoji teorii, že šel borec jen z mečem na kance. Tady se hrálo na uštvání zvířete, šlo na něj více lovců a psiska.
I současní myslivci mají z kanců respekt a nedovolí si postřelené zvíře dohledávat bez psa a to mají pušku. Je to o držku, zvlášť v noci nebo v hustém porostu.
Pali píše:RBR napsal:
Kde? Jsem přehlídl. Není spíš tesák než meč, ne? To ovšem nijak nepodporuje tvoji teorii, že šel borec jen z mečem na kance. Tady se hrálo na uštvání zvířete, šlo na něj více lovců a psiska.
Tie psi boli pre lov veľkej zveri chladnou zbraňou nevyhnutné, aby ju znehybnili zákusom. Lovec následne zviera usmrtí zárazom do srdca. Najčastejšie sa používali molossoidné plemená, ešte aj dnes sa tak loví napr. v Austrálii, južnej amerike, USA najčastejšie s argentínskou dogou.
http://www.youtube.com/watch?v=3zHkg5Aakqg
jeikob píše:no oni tři mušketýři a velká vetšina válečných a dobrodružných filmů nemá z realitou nic společnýho.
mimo jinný zajímavá je paralella eastern kung fu filmy a western kovbojky
tedy ony souboje s dvouma koltama proklatě nízko. hrdina v rychlosti proběhne město v parakotoulu sestřelí maníka ze střechy a zároven u baru.
tak ty čínani a japonci maji tyhle souboje .
no a asi šermíři evropskýho šermu trenujou a znaji realnej boj a na představení vymejšlej ,aby to diváky bavilo a aspon částečně to vycházelo z nějakých principů
jeikob píše:tak původní otázka byla střapec na šavlích a mečích
Vrozkrokkop píše:RBR:
V threadu "Aikido funguje"![]()
Někde ke konci pár stran dozadu, přečti si to, potom si o tom popovídáme.
Už si přesně nepamatuju co jsem četl, ale zdá se, že to byla renesanční záležitost. Lovec opravdu nebyl sám, ale riskoval poměrně dost - mno nic, přečti a uvidíš.
RBR píše:Vrozkrokkop píše:RBR:
V threadu "Aikido funguje"![]()
Někde ke konci pár stran dozadu, přečti si to, potom si o tom popovídáme.
Už si přesně nepamatuju co jsem četl, ale zdá se, že to byla renesanční záležitost. Lovec opravdu nebyl sám, ale riskoval poměrně dost - mno nic, přečti a uvidíš.
Mám přečteno. Musím uznat, že jít s mečem na kance byla adekvátní náhražka heráku, kokainu apodobných dobrot. Adrenalinový sport jedna báseň.
RBR
RBR píše:Co to tam je za flek na té špičce?
RBR
Zpět na čínská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 12 návštevníků