Dotaz na WING TSUN/ WING CHUN

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

a

Příspěvekod roza » úte 13. čer, 2006 14:03

Skateordie - delam to co je potreba ,vnimam co se deje ,na jakoukoliv situaci bych mel umet zareagovat - vedet co a mit to natrenovany.
Misto abych se snazil za kazdou cenu na kazdou situaci narvat retezaky -tak jak je v tomhle slova smyslu chapete vy - ,protoze je sice hezky ,kdyz si to na predvadecce ukazete tak ,ze chudak stoji a chouli se ,zatimco to druhej do nej sype ,ale realita je trochu jina.....

Roza
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod karlat » stř 14. čer, 2006 12:54

To Roza: Výše jsem psal o celém spektru úderů, od kladiva až po štrikovací jehlu. V ničem si neodporujeme, tak v čem si nerozumíme?
Tak cvičíte ty řetězáky nebo jo?
karlat
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Dong_wu » stř 14. čer, 2006 13:12

karlat píše:Výše jsem psal o celém spektru úderů, od kladiva až po štrikovací jehlu.

Jestli to nebude tim, ze ty s kladivem sijes fusekle a jehlou zatloukas hrebiky

:P
Dong_wu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod karlat » stř 14. čer, 2006 15:41

to Dong wu: proč si myslíš, že jsem blázen? (teď jsem tedy zvedav, jak se z toho vykroutíš).
Prosím, je tady někdo normální od MGW WCh, kdo by mi seriózně napsal, jaký vztah máte ve vaší škole k řetězákům?
Děkuji, Karel Palát
karlat
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

a

Příspěvekod roza » stř 14. čer, 2006 15:58

Karlat - jsem z MGW ,jsem normalni ,a uz jsem se k tomu vyjadril.Myslim ,ze to ostatni pochopili ,ale specialne pro tebe :vyuzivame ten napad ,procvicujeme a na tom zaklade umime i pouzit.
Znovu:neni dulezite CO ,ale PROC a JAK.

Roza
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod karlat » stř 14. čer, 2006 16:42

No, konečně jasná odpověď. Jen je mi divné, že my děláme úplně totéž, tak co se ti nezdá? Nebo si snad myslíš, že my nevíme PROČ a JAK?
karlat
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Re: a

Příspěvekod hellas » stř 14. čer, 2006 16:58

..
Naposledy upravil hellas dne stř 14. čer, 2006 17:10, celkově upraveno 1
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod hellas » stř 14. čer, 2006 16:58

Ja som z toho vol. Tak ked urobis vnutorne pak-sao proti direktu alebo tan-sao proti haku a nastupis k duperovi z vnutra, tak co robis, ak nie retazak????

ja bych mu dal uder pesti ;-)
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » stř 14. čer, 2006 20:03

karlat píše:No, konečně jasná odpověď. Jen je mi divné, že my děláme úplně totéž, tak co se ti nezdá? Nebo si snad myslíš, že my nevíme PROČ a JAK?

:D
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod roza » stř 14. čer, 2006 22:53

Karlat - no ,pravda je takova ,ze puvodne jsem chtel napsat neco hodne ftipnyho :lol: nebo ironickyho ,ale precetl jsem si tvoje prispevky znovu ,pises rozume ,tak se budu snazit dat rozumnou odpoved : ano ,prestoze to mozna opticky a teoreticky vypada ,ze delame totez ,proste si myslim ,ze se hodne lisime.A casto to vypada ,ze nevite proc a jak - snad mi das v tomhle alespon trochu za pravdu ,kdyz si prectes nektere prispevky v historii tohoto fora.(Vim ,ze muzes namitnout kratkou zkusenost lidi ,kteri inkriminovane prispevky psali)
Mimoto ale cerpam realnou zkusenost z cviceni s lidmi ,kteri u vas stravili pomerne dlouhou dobu na vysokych postech.

Jen jsem chtel odpovedet primo ,ne hrotit diskusi timto smerem....

Roza

PS:nedelame uplne totez , pri nasem pojeti nikoho z nas nenapadne uchcavat blahem ,ze ziskal treninkovy plan ,jak udelat 15 retezaku za vterinu ,ani tomu nerikame retezaky ,ten princip chapeme a procvicujeme jinak ,znamena pro nas neco jineho.To ,ze jsme schopni dat serii primych uderu na tom prece nic nemeni.
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod karlat » čtv 15. čer, 2006 12:51

Díky, Rozo, i já jsem teď strávil dost času pročítáním starších diskusních fór a tak mi hodně věcí došlo-jsem tady na fóru nováček, tak mě nenapadlo, že to může být někdy tak hustý, a že je třeba jistá ostražitost. Takže bych dal rád všeobecně ve známost, že nikoho nechci ani urážet, ani vyzývat, co se týče MGW WCh, plně ji respektuji jako plnohodnotnou školu, a právě proto mě zajímá váš názor.
Bohužel ti nemůžu dát (zatím) za pravdu ohledně rozdílu v úderech, protože osobní zkušenost s MGW WCh nemám. To samozřejmě tady nerozlousknu. Jen by mě to dost překvapilo, vždyť se snad tělesně nijak nelišíme? Ale jistě s tebou souhlasím v tom, že u nás mnoho žáků bouchá blbě-hodně antagonistické tenze (hlavně kluci), padající pěst (hlavně holky) atd... (U vás ne?) Však oni to zmáknou..

To Sulthan: omluvu přijímám a připojuji svou - za ironii, kterou jsem proti tobě použil dřív, než jsem se přesvědčil, že šlo o nedorozumění.

To pm: jsem tu fakt nový, pomož mi nějak, abych tvůj příspěvek nepochopil špatně. (možná jsem paranoik, ale cítím v tom zase tu ironii...)
karlat
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod roza » čtv 15. čer, 2006 14:16

Karlat - ostrazitost je zbytecna ,rekl bych ,postaci pouhe dobre vychovani a slusnost..... :lol:

Chyby ,o kterych psals se samozrejme vyskytuji vsude ,ale jsou tak notoricky zname ,ze jejich odstraneni neni pro prumerne cviciciho cloveka zas takovy problem.

Co se mi jevi jako daleko vetsi problem ,je - a tady odkazuji na prispevky z tohoto fora - ,kdyz nekdo dela retezaky proste proto ,ze nevi ,co by v dane situaci mohl jineho udelat ,kdyz musi chodit urcite zkusenosti a dovednosti ziskavat jinam ,prestoze metodika wingchunu je v tomto smeru dostatecna atd....

Znovu opakuju ,ze pro nas neni serie uderu - vas retezak - pouhym pohybem rukou - jak to tu nekteri od vas potvrdili treba tou obsesi vysokymi pocty za vterinu - ,ale kompletnim pohybem z celeho tela ,aspekty jako pohyb teziste ,prace konstrukci a jeji koordinace jsou pro nas nedilnou soucasti metodiky.Jina pozice zad ,jina prace kycli,kolen ,ramen atd.....
To ,ze se nase telesne konstrukce nelisi s tim nema nic spolecneho ,rozdil je ve zpusobu vyuziti daneho.
Ja se taky telesne nelisim od Sergeje Bubky ,a ver mi ze o tyci 5 metru neskacu.Ani kdyz se dobre vyspim :wink: :lol:
To te taky dost prekvapuje :?:

Roza
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod karlat » čtv 15. čer, 2006 15:05

Spíš jsem to v těch příspěvcích chápal tak, že řetězák je jedna z prvních, (resp. druhou-hned za jednotlivým úderem) věc, se kterou se žák u nás setká. Z úderů, kterým se nepodaří dosáhnout cíle, se stanou vlivem útočníkovy protireakce různá ta taan, bong, aj. saa, ale pokud cíle dosáhnou, tak proč dělat něco jiného, když k tomu nemám žádný důvod-impuls? K zakončením typu pák a znehybnění se dostávají žáci až po nějaké době, zezačátku pilují "tah na branku".
karlat
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

a

Příspěvekod roza » čtv 15. čer, 2006 15:31

Karlat - vsak ja jsem se taky od zacatku snazil nevymezovat se vuci te ktere organizaci - a nekolikrat jsem na to upozornoval - ,ale reagoval jsem na prispevky jednotlivcu ,kteri jsou na urcite urovni ,maji sve pojeti winchunu a svoje natory jsem konfrontoval s jejich.
Obecna diskuse o rozdilech mezi organizacemi se z toho vyklubala az ted a nejsem z toho moc stastnej ,z toho nic nekouka....

Ja chapu metodicke postupy ,chapu ,ze za par let/urovni se veci delaj jinak ,ale myslim si ,ze urcite napady a nazory by clovek pri spravne vedenem a yzsvetlenem treninku nemel mit nikdy ,nezavisle na dobe/urovni.Stale mluvim treba o tom specialnim planu na 15 retezaku za vterinu - to pro mne vypovida o tom cloveku.....
A snim konkretne jsem polemizoval.

Roza
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Hark » čtv 15. čer, 2006 15:45

Vnimam to tak, ze zatimco jinde se strasne moc mluvi (zaci strasne moc mluvi) o slovu "retezak", tak treba v nasi skole se strasne moc mluvi o "uvolneni a kontrole".

Proste hledam dulezite veci v uplne jine rovine.

Hodne me zaujala Tva veta "Z úderů, kterým se nepodaří dosáhnout cíle, se stanou vlivem útočníkovy protireakce různá ta taan, bong, aj. saa, ale pokud cíle dosáhnou, tak proč dělat něco jiného, když k tomu nemám žádný důvod-impuls?". Zkusim o tom popremyslet, neco mi na tom vyjadreni nesedi.

Ted jen kratce - vnimam jednotlive pohyby ze sestavy jako kus nejake konstrukce, jako pohyblive leseni nebo barikadu okolo meho centra. Jako obranu. Chapu a vnimam WCH system vyuky tak, ze Ti v prvnich dvou sestavach dava predevsim nastroje pro velmi kvalitni obranu a zaroven pro rozvoj pohyblivosti tela.

Jo, uz mi to docvaklo, reaguju na Tvou vetu v kontextu meho vnimani umeni a jeho smyslu pro cloveka jako celek, kdezto Ty se bavis jen a pouze o bojove aplikaci. Takze OK.
Hark
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Rimmer » čtv 15. čer, 2006 16:28

souhlas s rózou, že určitě všichni nedělaj podobnej styl.
Setkal sem se s človekem(a nehodlám menovat ani jeho a ni organizaci. protože nehodlám rozvířit nesmysl hádky) kterého na WT/WCH učili, že nejdůležitější je maximální síla úderu, že hlavní je bejt jak zarostlej do země a že když na to přijde tak ať třeba zastavuje pest pěstí... Naprosti tomu já sem se zatím naučil že primární je cíl zasáhnout a až pak řeším jeho sílu(protože i slabej úder třeba do krku něco udělá,ale obrovská bomba do vzduchu je na...). že důležitý je se soupeřem "neprat"(tady myslim vyloženě síla proti síle) protože na 90 protcent bude agresor stejně silnější(kdo by napadal silnějšího) a že nejdůležitější je práce nohou - pohyb, správnej krok ve správnej okamžik atd..O zastavování pesti pěsí ani nemá cenu mluvit. Když si tohle sečtu takto sou naprosto odlišný principy teda vlastně naprosto jiný styly s podobnym názvem.................
Rimmer
mistr diskutér
mistr diskutér

a

Příspěvekod roza » čtv 15. čer, 2006 16:54

Hark - v prvnich dvou sestavach dava predevsim nastroje pro velmi kvalitni obranu a zaroven pro rozvoj pohyblivosti tela. - no vida ,alespon to nebude vypadat ,ze si spolu jenom notujeme :lol: S touhle formulaci moc nesouhlasim ,pusobi dojmem ,ze by Biu jee - plna rotaci ,vybusnosti a koordinace - mela byt co do rozvoje pohyblivosti mene prinosna ,nez treba SLT.Stejne tak nevidim velky duvod k rozdelovani forem podle toho ,ktera je pro obranu a ktera pro utok.
A nebo jsem si to spatne vylozil :?:

Rimmer - naprosto jiny styly s podobnym nazvem asi neeee..... :lol:
I kdyz to tak nekdy muze vypadat ,ale spis bych rekl ,ze je to tim ,jak to chape a cvici ten ,co ti to ukazuje.Treba by to lidem z jeho vlastni linie prislo stejne divny ,jako tobe - nikdy nevis ,co se komu honi v hlave ,jak si co prebere a jak to ukaze.
Konkretne to zastavovani pesti pesti asi neni nejlepsi napad ,jako ze by se to clovek mel specialne ucit a vydavat to za cil treninku wingchunu ,ale kdyz uz se to v rychlosti stane ,ze se pesti srazi ,ukaze se ,jestli je ten uder plny vseho ,co tam ma byt - rychlost ,sila,spravne postavena cela konstrukce tela a tak.

Zadna organizace nema prostredky na to ,aby kazdemu svemu cvicenci pridelila nejakej dozor ,kterej by hlidal ,jestli to nahodou neni nejakej pomatenec ,kterej bude verejne placat a ukazovat blbosti ,s tim nic nenadelas....

Roza
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Hark » čtv 15. čer, 2006 18:21

roza píše:Hark - v prvnich dvou sestavach dava predevsim nastroje pro velmi kvalitni obranu a zaroven pro rozvoj pohyblivosti tela. - no vida ,alespon to nebude vypadat ,ze si spolu jenom notujeme :lol: S touhle formulaci moc nesouhlasim ,pusobi dojmem ,ze by Biu jee - plna rotaci ,vybusnosti a koordinace - mela byt co do rozvoje pohyblivosti mene prinosna ,nez treba SLT.Stejne tak nevidim velky duvod k rozdelovani forem podle toho ,ktera je pro obranu a ktera pro utok.
A nebo jsem si to spatne vylozil :?:
Roza

Mam na mysli casovou osu, nikoli samotne formy - nejdriv se uci obrana. V ramci obrany se uci utoky jinych stylu.

Formy samotne vnimam jako dohromady jeden funkcni celek. Kazda ma svuj smysl a rad a potrebne jsou vsechny.
Hark
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Skateordie » pát 16. čer, 2006 7:43

No konecne si tu precitam fakt dobru a zmysluplnu debatu. Dakujem pani. :D :D :D
Skateordie
mistr diskutér
mistr diskutér

a

Příspěvekod roza » pát 16. čer, 2006 10:57

Hark - no jo ,to bylo tou formulaci.

Me sice prijde ,ze se uci obrana stejne jako utok od zacatku ,ale je to jen pojetim ,kdyz mate metodiku nastavenou takhle.......stejne se to casem srovna.
Nic ,proti cemu by se dalo nejak moc drzkovat :lol:

Roza
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...