WingVing ChunTsun

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Re: styly

Příspěvekod Sennin » pon 31. črc, 2006 18:29

MirekBusin píše:
Sennin píše:Více lidí, co něco o VT vědí??? Jo, jsou tu u nás takoví, ale všichni pocházejí z linie od Ivana...
Stejně jako MT je spojováno s Péťou Macháčkem, Musado s Oldou ©elenberkem, Iai-Dó s Vláďou Hotovcem atd. - to jsou prostě lídři bojových umění v ČR a nikdo jim to prvenství nevezme!

1. Vzhledem k tomu, že to byl IR, kdo sem přivedl EWTO, Lok Yiu ? (nevím jistě) a "teď" kontinentální WCH, by se dalo říct, že většina lidí, co cvičí VT/WCH... pocházejí z linie od Ivana. Přesto si nemyslím, že je jediný, kdo VT/WCH... rozumí, ačkoli tón některých příspěvků (ne jeho) na mě tak působí. A zřejmě nejen na mě. A nemyslím si ani, že další případní adepti musí být nutně jen z jeho linie. Co Tě vede - opravňuje k této myšlence? Vážně znáš V©ECHNY lidi z téhle branže tak dobře, abys to mohl tvrdit?

2. Budeme-li přisuzovat Ivanovi zásluhy za rozšíření VT/WCH v ČR (a já mu je rozhodně neupírám), bylo by stejně logické a fér uznat zásluhy EWTO na zpopularizování a rozšíření WT/WCH... v Evropě, a u nás koneckonců taky. Hodláme-li nadávat na EWTO, jaká je (a myslím, že můj názor je dostatečně známý), bylo by dobré si uvědomit, že tahle mince má taky dvě strany.

3. Zmínil jsi Iai-dó. Nevím, co si představuješ pod slovem lídr, ale pár let jsem se pohyboval mezi kendisty a dodnes tam mám dost známých. Koncem jara jsem s nimi něco diskutoval ohledně kenda a jejich organizace, tak jen pro úplnost: Vladimír Hotovec není jejich prezidentem a dnes už není ani nejlepší "fighter". Info z kendo kruhu. Ale je nepochybně mediálně nejvíc vidět.

Bušín

Ad 1. - Nenapsal jsem, že je Ivan jediný, kdo rozumí VT/VCH! A to, že více než 90% lidí z VT/VCH v ČR pochází z jeho linie je prostě fakt.
Ad 2. - Na EWTO nenadávám a nijak se k nim nevyjadřuji...V diskuzích vždy reaguji na konkrétní myšlenky nebo názory konkrétní osoby...
Ad 3. - Pod slovem lídr si nepředstavuji presidenta nějaké organizace, ale osobnost, která to které bojové umění u nás zpopularizovala. A Vláďa pro Kendó i Iai-Dó udělal mnoho. A jaký je "fighter"??? Tuto otázku u Vládi neřeším.
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
http://www.jeetkunedo.cz/
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » úte 01. srp, 2006 14:21

MirekBusin píše:
Sennin píše:Více lidí, co něco o VT vědí??? Jo, jsou tu u nás takoví, ale všichni pocházejí z linie od Ivana...
Stejně jako MT je spojováno s Péťou Macháčkem, Musado s Oldou ©elenberkem, Iai-Dó s Vláďou Hotovcem atd. - to jsou prostě lídři bojových umění v ČR a nikdo jim to prvenství nevezme!

1. Vzhledem k tomu, že to byl IR, kdo sem přivedl EWTO, Lok Yiu ? (nevím jistě) a "teď" kontinentální WCH, by se dalo říct, že většina lidí, co cvičí VT/WCH... pocházejí z linie od Ivana. Přesto si nemyslím, že je jediný, kdo VT/WCH... rozumí, ačkoli tón některých příspěvků (ne jeho) na mě tak působí. A zřejmě nejen na mě. A nemyslím si ani, že další případní adepti musí být nutně jen z jeho linie. Co Tě vede - opravňuje k této myšlence? Vážně znáš V©ECHNY lidi z téhle branže tak dobře, abys to mohl tvrdit?

2. Budeme-li přisuzovat Ivanovi zásluhy za rozšíření VT/WCH v ČR (a já mu je rozhodně neupírám), bylo by stejně logické a fér uznat zásluhy EWTO na zpopularizování a rozšíření WT/WCH... v Evropě, a u nás koneckonců taky. Hodláme-li nadávat na EWTO, jaká je (a myslím, že můj názor je dostatečně známý), bylo by dobré si uvědomit, že tahle mince má taky dvě strany.

3. Zmínil jsi Iai-dó. Nevím, co si představuješ pod slovem lídr, ale pár let jsem se pohyboval mezi kendisty a dodnes tam mám dost známých. Koncem jara jsem s nimi něco diskutoval ohledně kenda a jejich organizace, tak jen pro úplnost: Vladimír Hotovec není jejich prezidentem a dnes už není ani nejlepší "fighter". Info z kendo kruhu. Ale je nepochybně mediálně nejvíc vidět.

Bušín

4Mirek Busin: Lado..., trochu se krot s tim porovnavanim EWTO vs Sifu Ivan Rzounek! Pro tvou informaci - můj Sifu si "netahá wing chun z prstu", ale poctive se létá učit wing chun do Číny ke svému Sifu Wong Nim Yi!!!

Myslím, že sis trochu popletl dojmy a pojmy!!! :roll: :roll: :roll:

To bys taky mohl být vděčný Hitlerovi za to, že jezdíme v pravo, máme dálnice a rakety!!! :( :( :(

A bud si jistej, že právě tak, jako v bývalém ČSSR položil základní kámen EWTO, tak i ELYWCIMAA v bývalé ČSFR!!!
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Leung Ting

Příspěvekod PC » úte 01. srp, 2006 15:37

Boris68 píše:Miro kampak zmizely Chaty o Leung Tingovi??????

nikam:-)

http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.ph ... pic&t=1641
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Leung Ting

Příspěvekod Boris68 » úte 01. srp, 2006 15:51

PC píše:
Boris68 píše:Miro kampak zmizely Chaty o Leung Tingovi??????

nikam:-)

http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.ph ... pic&t=1641

Dík, tady bych to teda nehledal!? Alespoň si počtu jak to vše dopadlo. :)
Boris68
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod doe » úte 01. srp, 2006 23:59

Sennin píše:
doe píše:
Sennin píše:
ropucha píše:1)Přijde mi, že není tak úplně možné setřít že jsou rozdíly v efektivitě stylů. To jsem měl možnost pozorovat při srovnání "předlistopadového" šotokanu a tradičního karate jak ho učí Nishiyama. Rozdíly v budování energie úderu, propracovanost časování útoku, srovnatelná snad jedině s koncepcí ©pičky a Nováka, atd. prostě existují. Není to žádné mysterium, ale kdo o tom prostě neví, tak může cvičit x let a pokud ho někdo neztluče tak může být jistojistě přesvědčen že nic mimo to co cvičí neexistuje.
2)V šotokanu mnozí oddaně cvičili a velmi tvrdě se pořád se čekalo, že to někdy přijde, někdy začne fungovat, aniž by někdo byl schopen říct co musí být splněno za podmínky aby útok vyšel. A co je úplně na houby protože to z principiálních důvodů fungovat nemůže.
3) Kritické myšlení se v mnoha stylech moc nepěstuje, mnozí zaměňují kritické myšlení s nepokorou žáka, nebo "intoušstvím", či neochotou tvrdě cvičit. Mimo to promítání různých magických principů do bojových umění je dost na překážku posuzování funkčnosti technik, i když jako komerční a jiné, lákadlo je to přímo skvělé.
4) V poslední době mne začal zajímat wing tsun (nebo jak se to kruci píše)
a opravdu rád bych se zeptal na spoustu věcí, ve svých 30 letech už nemám čas na slepé uličky.

...to je názor!

Ohledně VWTCH :?: - napij se přímo u zdroje, vyhledej Yiwana!!!

je to trochu opozdene co k tomuto chci napsat. ale zda se, ze asi I.Rzounek je jediny co tu neco vi oa VT,VCH(nebudu psat vsechny zkratky)
Sennine jsi si tim tak jist, vim znate se s Ivanem dlouho (co ma pamet saha do Fryšavy), ale snad tu je vice lidi co neco o VT vedi, nebo ne e? 8)

Jasně, rok 1990 - Fryšava - můj první klub bojových umění...spousta super kluků, co se chtěli něco naučit...

Více lidí, co něco o VT vědí??? Jo, jsou tu u nás takoví, ale všichni pocházejí z linie od Ivana...

to první místo jim asi nikdo nevezme, ale myslim si, že kdyz je někdo první, a byl na začatku..kde je začátek a kde je konec... Tak sanad mohou být i jiní kteří přišli později a znají také hodně věcí z BU. A řekněme, že čas ukazuje ne to kdo je první, ale kdo ten nej..... Nechci nikoho pomlouvat ani řikat, že nic neumí..být první není vždy to pravé..
Je však pravda (i když tomu tak není vždy) jestliže se někdo věnuje BU dlouho, měl by o něm něco vědět.
doe
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Re: a

Příspěvekod doe » stř 02. srp, 2006 0:22

roza píše:Doe - jasne ,tady je kazdej druhej poslednich deset let castejs v Cine nez on , a treba za takovym Frantou Vopickou jezdi daleko vic lidi z cely Evropy ,protoze uz leta pise odborny clanky do prislusnejch e-zinu... :roll:

asi nikde se clovek nenauci poradne VT(atd...) nez v cine??
ja si to nemyslim
doe
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod doe » stř 02. srp, 2006 0:30

ze ja sem lezu, rikal jsem si ze uz se tady nikde nebudu k nicemu nic psat ..... 8O 8O
dejte mi vedet az se tu nebude pomlouvat a osocovat a bude se tu diskutovat
doe
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Re: a

Příspěvekod Gino » stř 02. srp, 2006 7:29

doe píše:asi nikde se clovek nenauci poradne VT(atd...) nez v cine??
ja si to nemyslim

:lol: :lol: :?: :?: Promin, ja nevim, co k tomu napsat... :(
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod roza » stř 02. srp, 2006 7:51

Doe - ja jsem na tvuj prispevek neodpovidal v urovni kde se kdo co muze naucit , ale na urovni kdo ma komplexni prehled o problematice ,ktery je podepren napr. pobytem ve zminene Cine a z toho plynouci moznosti potkavat zastupce vsech linii ,skol ,rodu ci jak tomu chces rikat.V neposledni rade taky s nima komunikovat a mit pristup k ruznym - historickym ci odbornym - materialum.

Sam pises:"co tu neco vi o VT,VCH(nebudu psat vsechny zkratky)"
Z toho jsem vyvodil ,ze duraz je na slove VI - VEDET.
Pokud nedokazes drzet tema debaty ,kterou jsi notabene sam vyvolal ,ani par prispevku po sobe a preskakujes jak koza ,nemuzes se divit ,ze ti obcas nekdo napise neco ostrejsiho.

"dejte mi vedet az se tu nebude pomlouvat a osocovat a bude se tu diskutovat" - ale chudinko malinka ,hlavne ze tys toho tady nadiskutoval... :roll:

Roza
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » stř 02. srp, 2006 8:19

2 MirekBusin:

- EWTO neuci WCH/Yongchun, nelze tedy srovnavat jabka a hrusky

- "presto si nemyslim, ze je jediny, kdo VT/WCH rozumi" - jediny v CR? na svete? z toho je citit komplex menecenosti jako hrom. byl jsi nekdy u Ivana Rzounka sifu ve skole, mel moznost si s nim osobne popovidat o WCH, videt jak probiha trenink? pak sud a srovnavej.

- "zasluha EWTO na zpularizovani rozsireni WT/WCH"? zprzneni a pro WCH z ostudy kabat, zadne zpopularizovani. EWTO je stejny zaslouzilec jako Hladik, Kotlar a jim podobni.

- "leadr" - to, ze WCH v CR je pro ceskou komunitu cinskych bojovych umeni Ivan Rzounek sifu je proste fakt, at se Ti to libi nebo ne; stejne ho berou i top gungfisti x ruznych stylu (nejen WCH) z Ciny a Hongkongu. je celkem fuk, ze "byl prvni", "polozil zakladni kamen" etc. - jde predevsim o to, co cvici, jak to cvici a co uci, gungfu jako takove. o tom, jak dlouho se tomu se tomu venuje (gungfu = cas a usili, ok?), kazodrocnich pobytech v Cine, pratelstvi s x spickovymi mistry vsech moznych WCH linii a vetvi, tj. obecnem prehledu o WCH a gungfu jako takovem, ani nemluve.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod elam » stř 02. srp, 2006 12:45

ahoj
chcem sa opytat ci mi viete nieco blizsie povedat o sifu Henry Mullerovi
elam
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Panda » stř 02. srp, 2006 15:46

pm píše:
- zprzneni a pro WCH z ostudy kabat, zadne zpopularizovani. EWTO je stejny zaslouzilec jako Hladik, Kotlar a jim podobni.

Tak to zase prr.
Ewto muze byt jake chce a upřímně je mi to dost jedno, ale tam kde cvičím já (i když pod ewto to patří, ale kdyby se o tom všude nepsalo asi bych si toho ani nevšiml) tam se cvici dost dobře.
Vím že jsi to tak asi nemyslel ale mohlo by to vyznít tak že házíš do jednoho pytle zmiňované zasloužilce se všemi učiteli Ewto, například i s Danem Bartákem a proti tomu bych se musel ohradit i já, a to jsem Karatista a ti čest školy většinou neberou tak vážně... :wink:
Jinak ale beru že o WCH / VT nic nevím takže z tohohle pohledu se i dívej na mou reakci...
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » stř 02. srp, 2006 17:13

a) mluvim o WT jako systemu, EWTO jako organizaci, a ne o kazdem clovicku ze statisicu lidi, kteri WT cvici. ryba smrdi od hlavy
b) odpovedel sis sam -
Panda píše:Jinak ale beru že o WCH / VT nic nevím takže z tohohle pohledu se i dívej na mou reakci...

ale uprimne, ja toho o Wingcheun/Yongchun taky moc nevim
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod doe » stř 02. srp, 2006 18:29

roza píše:Doe - ja jsem na tvuj prispevek neodpovidal v urovni kde se kdo co muze naucit , ale na urovni kdo ma komplexni prehled o problematice ,ktery je podepren napr. pobytem ve zminene Cine a z toho plynouci moznosti potkavat zastupce vsech linii ,skol ,rodu ci jak tomu chces rikat.V neposledni rade taky s nima komunikovat a mit pristup k ruznym - historickym ci odbornym - materialum.

Sam pises:"co tu neco vi o VT,VCH(nebudu psat vsechny zkratky)"
Z toho jsem vyvodil ,ze duraz je na slove VI - VEDET.
Pokud nedokazes drzet tema debaty ,kterou jsi notabene sam vyvolal ,ani par prispevku po sobe a preskakujes jak koza ,nemuzes se divit ,ze ti obcas nekdo napise neco ostrejsiho.

"dejte mi vedet az se tu nebude pomlouvat a osocovat a bude se tu diskutovat" - ale chudinko malinka ,hlavne ze tys toho tady nadiskutoval... :roll:

Roza

jo mas rech, nenadiskutoval (omlouvam se ty jsi tu veden jako mistr diskuter 8O ). Protoze to tu ani o tom neni a rekl bych, že zrovna s tebou to o tom neni a jsou lide co si tu pouze ctou a asi se jim stanu. Co tu taky jineho.
A k tomu pohledu na vec (jak rikas "kdo ma komplexni prehled") podle tebe to tu jen nekolik vyvolenych co ten pohled maji. Me osobne zajima co je na konci a co se s tim da delat a jestli mi to k necemu je....
No nechme toho....
doe
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod elam » čtv 03. srp, 2006 7:47

Máte niekto znalosť o tejto organizácii WT: Wing Tsung - Street Fighting Slovakia člen World Martial Arts Alliance. Funguje v Banskej Bystrici a chcel by som vedieť aká je tam úroveň cvičenia.
elam
diskutér - nováček
diskutér - nováček

a

Příspěvekod roza » čtv 03. srp, 2006 8:09

Mile Doe ,
oba vime ,ze na to ,jsem-li mistr diskuter nebo ne ,sere pes.Tvoje ironie by byla na miste ,kdyby se vinula vetou ,ktera obahuje nejake argumenty ci informace k tematu.Takhle je to jen ztraceni casu.

Byl bys tak laskav a prozradil mi ,proc zrovna se mnou to O TOM neni?
Protoze konkretne argumentuju ,misto samolibeho brouseni ostrovtipu a nepouzivam logiku jako oboustrannou tyc?
Ptas se ,co tu taky jineho - a nenapadne te tedy ,kdyz uz rozjedes nejake tema ,ze od tebe ostatni cekaji taky argumenty ,misto strategie "rypnout si ,trochu sarkasmu a ironie a rychle utect od tematu"?

Zpet k tematu - me prece taky predevsim osobne zajima co je na konci a co se s tim da delat a jestli mi to k necemu je ,nestav me do pozice nejakeho teoretika ironickym "no ,nechme toho..."
Ale proste od tematu neutikam ,bavime se o mire znalosti a vedomosti o wingchunu + libovolne transkripce , chces porad diskutovat ,tak napis kdo podle tebe ano ,kdo ne ,proc a tak.Ja respektuju jiny nazor ,je-li podepren alespon nejakym faktem.Tak diskutuj.Zkus to.

A zkus se behem diskuse vystrihat podsouvani mi ucelove expresivnich slovnich spojeni ,jako bylo napr."podle tebe to tu jen nekolik vyvolenych " ,takhle bychom toho moc nenadiskutovali.... :wink:

Roza
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod MirekBusin » pát 04. srp, 2006 9:32

No, celkem mě mile překvapilo, jak tu příspěvky ubraly na agresivitě. Nakonec se z toho ještě, nedejbože :D , skutečně stane diskusní fórum.

Luene, já přece nesrovnávám EWTO s Ivanem. Já jsem napsal, že EWTO má taky velký podíl na zpopularizování Wing Tsun/Wing Chun. Byli tady první, byli možná 10 let největší a byli dlouho a dost nahlas slyšet. Já nehodnotím kvalitu organizace a stylu, mluvím jen o tom, jak je/byla vidět a slyšet. A oba víme, že laik, když vidí nebo slyší "wing čun", houby pozná, co je to za školu a jaké je její pozadí.
Příměr s Adolfem se mi nelíbí. Kromě toho, co za 5 let napáchal v polovině světa, si nemyslím, že kdybysme jezdili vlevo, že by se něco změnilo k horšímu, bez raket by tenhle svět snad byl jen lepší a že by položil základní kámen wingchunu... To bych taky mohl být za WT/WCH vděčný starým Slovanům, že sem kdysi přivandrovali.
Tahle argumentace mi připomíná jednu scénku s Luďkem Sobotou, který na závěr svého vystoupení poděkoval svým rodičům, že ho přivedli na svět a vychovali, jejich rodičům, že zplodili jeho rodiče a tak pokračoval dalšími asi deseti poděkováními, až poděkoval opicím, že se polidštily, a Darwinovi, že na to přišel. Tenkrát mě jeho výstup docela pobavil, tady mě to ale spíš překvapuje.

2 pm:
My si prostě nerozumíme, už poněkolikáté. Abych ale netahal staré prádlo, tak jen k tomuhle tématu. Nebyl jsem to já, kdo napsal, že "Všichni, co něco o VT vědí, pocházejí z linie od Ivana." Takže kdo tady soudí a srovnavá?
K EWTO zásluhám na všeobecnější znalosti pojmu Wing Tsun / Wing Chun jsem se vymáčkl o pár řádků výš, a i zde, o pár řádků níž, si za tím ještě pořád stojím.
Poznámka o Ivanovi jako o lídrovi WCH je taky zajímavá. Já jsem jeho lídrovství nijak neřešil, takže to, žes to sem napsal, jako reakci na můj přípis, na mě působí dojmem, že mi podsouváš myšlenky, které jsem tu neprezentoval.

Bušín
MirekBusin
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod luen » pát 04. srp, 2006 10:42

Luene, já přece nesrovnávám EWTO s Ivanem. Já jsem napsal, že EWTO má taky velký podíl na zpopularizování Wing Tsun/Wing Chun. Byli tady první, byli možná 10 let největší a byli dlouho a dost nahlas slyšet. Já nehodnotím kvalitu organizace a stylu, mluvím jen o tom, jak je/byla vidět a slyšet. A oba víme, že laik, když vidí nebo slyší "wing čun", houby pozná, co je to za školu a jaké je její pozadí.
Příměr s Adolfem se mi nelíbí. Kromě toho, co za 5 let napáchal v polovině světa, si nemyslím, že kdybysme jezdili vlevo, že by se něco změnilo k horšímu, bez raket by tenhle svět snad byl jen lepší a že by položil základní kámen wingchunu... To bych taky mohl být za WT/WCH vděčný starým Slovanům, že sem kdysi přivandrovali.
Tahle argumentace mi připomíná jednu scénku s Luďkem Sobotou, který na závěr svého vystoupení poděkoval svým rodičům, že ho přivedli na svět a vychovali, jejich rodičům, že zplodili jeho rodiče a tak pokračoval dalšími asi deseti poděkováními, až poděkoval opicím, že se polidštily, a Darwinovi, že na to přišel. Tenkrát mě jeho výstup docela pobavil, tady mě to ale spíš překvapuje.

Láďo..., každý v tomto státě kdo má zájem znát pravdu, přeci ví jak se věci ve skutečnosti mají!!! Každý, kdo chce vědět a každý kdo má dost rozumu na to, aby si poskládal, že 1 a 1 = 2! To, že se někdo z nějakých (pro mne pochybných) důvodů před pravdou schovává..., je už druhá věc! I ty Láďo moc dobře víš jak je to s těma autoritama a lídrama ve wing chunu u nás!!! Hradec neni tak daleko od ČR, abys byl mimo dění...

EWTO nemá nijaký podíl na popularizaci wing chun, ale na popularizaci WT Leung Ting - což v žádném případě nemá nic společného s wing chun - 咏春. Na to abys tohle pochopil nestačí jen rozum, ale hlavně odvaha si přiznat, že u L.T. se nikdy a nikdo wing chun neučil - z ujetých důvodů tomu tak jen říkají ujetí lidé!!!

A s tím "Ádou", to byla jen nadsázka a příklad, ale i tak si stojím za tím co tvrdím. Mé tvrzení není jen mé zbožné přání, ale všechno co tvrdím jsem schopen prakticky doložit... a to je rozdíl "levelu" mé a tvé argumentace!!!
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod mao » pát 04. srp, 2006 12:28

ale pratele, neni tato diskuse zbytecna? jestli jsem to pochopil spravne ti co jsou proti WT tam sami cvicili, takze vi o cem mluvi, ale zase na druhou stranu nechapu proc ostatnim nenechaji pravo se mylit (z jejich pohledu) tak jako se mylili oni sami. Trochu mi to pripomina upornou snahu "otevrit oci" nekterych zastancu cirkvi :) Prvni ivanuv prispevek byl seriozni rozbor "bullshitu" :), pak se to nejak zvrtlo.

ja tem z WT drzim palce, at je to bavi a at najdou cestu ktera jim pomuze se realizovat. Alespon nesedi na zadku. Odsuzovat je mi prijde jako vycitat detem, ze jejich hry na vojaky jsou nerealne a nezahrnuji vsechnu hruzu valky. :) Kazdy ma pravo si hrat jak se mu zlibi. Jestli se chteji umet prat, tak si muzou sve umeni vyzkouset na luenovi to tu nabizi :) a zjisti jak na tom jsou a co maji zlepsit. v tom prece neni problem.

Zenovy mistr Sunrju Suzuki tomu rika ne-delani. Tj. soustredit se na to co delam a ne na to co nedelam. Tj. cvicit a testovat, diskutovat vlastni techniku (co mi funguje na koho) a ne rozebirat jak jsou ostatni skoly hrozne.
mao
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Molkov » pát 04. srp, 2006 13:20

luen píše:EWTO nemá nijaký podíl na popularizaci wing chun, ale na popularizaci WT Leung Ting - což v žádném případě nemá nic společného s wing chun - 咏春.

Pánové, trochu zdejší spor sleduju a rozhodně nechci nějak přilívat olej do ohně... Ale chci se zeptat - pro mě je jádro problému shrnuto citovanou větou - co vy na to? Proč členové (v některých případech i bývalí) Leung Ting EWTO tolik stojí o identifikaci tohoto systému s yong chun/wing chun 咏春? Nebo ještě jinak, stojí o ní vůbec (to, že ano, soudím podle používání ekvivalence různých transkripcí, WT/WCH a podobně)? Podle mě se rozhodně WT Leung Ting nemůže ztotožňovat s yong chun/wing chun 咏春. Důvodů už zde bylo uvedeno mnoho... Leung Ting byl (potažmo je) jistě zdatný obchodník, ale z jeho knih, videí atp. na mě neudělal dojem, že by se kdy nějak hluboce zajímal o yong chun/wing chun 咏春.

Nemějte mi za zlé, že se k tomu vyjadřuju, když žádný z uvedených stylů necvičím, ale vrtá mi to hlavou...
Molkov
diskutér - nováček
diskutér - nováček

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...