Sun napsal:
Jo, jo, souhlas.
Já bych to ještě zobecnil. To co nás naučí stání v postojích, jsme schopni použít při cvičení v pohybu, to co nás naučí pohyby (sestava), to jsme schopni použít při cvičení s partnerem, to co nás naučí tuisho, jsme schopni použít pří sparingu a to co nás naučí sparing, to jsme schopni prostě použít. Ale stejně se to vzájemně prolíná.
Postoje pro pravidelné stání se mohou ovšem škola od školy lišit. U nás třeba vůbec v nizkém mabu (stehna vodorovně, váha rovnoměrně rozložená na dvě nohy) nestojíme. Naopak děláme dřepy
Ovšem pět roků jsme stáli ve velmi nízkých (prostě nejníž, co kdo zvládne) postojích gongbu s více váhy buď na přední nebo na zadní, přičmž obě nohy jsou pokrčené. Ruce většinou v pozicích ze sestavy kromě základních čtyř z Pohlazení ptačího ocasu, taky Pročísni hřívu, Opraš koleno, Brkni na loutnu nebo Zažeň opici a tak.
Tento rok stojíme ve vysokých postojích, ale to neznamená, že je to méně náročné.
Sune,
díky za nahrávku a připomenutí. Já jsem hned pospíchal s tím pohybem, ale samozřejmě, podle mého pochopení a dosavadních zkušeností, z principů mabu nejdříve vychází pak statické stání v postojích (gongbu, pubu, prázdný postoj a i postoj, který vypadá jako stoj se zkříženýma nohama a používá se např. ve formě „odražení, stažení,úder pěstí“).Tam ten oblouk na vnitřní straně stehen „pracuje“ nesymetricky, protože více síly je třeba vytvořit v zatížené noze. Takže pro mě, pro pochopení principu je lepší oblouk symetrický – mabu, ale když jsem se snažil na začátku „zkontaktovat“ se se svými svaly na vnitřní straně stehen (protože nejdříve tě hlavně poslouchá celé stehno), tak jsem používal cviky střídavě vždy na jednu nohu – na židli, v sedě s nohama nataženýma, i při chůzi. Takže vlastně víceméně princip jako ty. Takže třeba se toho mabu také od svého učitele dočkáš.

Jinak jak už to tady fakticky popisovala Ly nejde stát hned zpočátku se stehnama vodorovně (to už je top level). Je to postupné hledání výšky postoje, tak abys cítil tu pomoc té vnitřní strany stehen pro tu vznosnou sílu vzhůru. Se stehny hned vodorovně tě kolena určitě vyjedou více dopředu a dostáváš se mimo princip postoje a stane se z toho pravděpodobně ten dřep, ve kterém se člověk určitě více potrápí než pak ve správném mabu. Podle mě, tady se obzvláště nevyplatí někam spěchat.
BTW jak jsi to myslel s tím „naopak děláme dřepy“. Můžeš to, prosím, nějak upřesnit. Díky.