4 ghekon:
1. Pletiem pojmy? Postrehol si prídavné meno ako combat, alebo vojenske? Mal som na mysli všetky druhy samba - volá sa to zovšeobecňovanie. Napr. nebudem hovoriť o wing tsun, alebo tai ji a pod... ale nazvem to všeobecne wushu.
S poznamkou ku klasickemu sambu - ako si ho popisal prvy krat samozrejme suhlasim.
2. Judo som robil len chvíľu, takže sa zdržím slova, ale za tým, že obsahuje aj grappling si stojím.
3. Neviem, k akým prameňom máš prístup ty, ale ja som sa zo svojich vyzvedel, že judo vzniklo z pôvodného jujutsu - od trénerov, z dokumentarnych filmov, od ľudí čo to cvičia... Bjj je kapitola sama o sebe, ale nadväzuje na pôvodné jujutsu z japonska. Učiteľom zakladeľa bjj bol japonský emigrant, brazílčan si ho prispôsobil a bum, bolo tu bjj.
4. Všade by MAL byť sparring

, ale veľa klubov sa zameriava viac na športovú činnosť. Pripomienkou som mal na mysli fakt, že pri tých bs sa naučíš najskôr poriadne udrieť. Napr. v takom taekwonde sa venuje človek viac nohám a kým bude mlátiť ako boxer, nejaká tá voda pretečie

. Predsa len si priznajme, že na ulici človek najskôr použije päste. Málokto myslí na kopačku do hlavy, keď na teba vybehne nejaký opilec na diskotéke a na nejaké kopy nie je miesto.