Moderátor: pm
Sennin píše:pucmaz píše:Sennin píše:Já totiž "nebojuji pro čest, ale bojuji, abych vyhrál"...
fakt cool, mimochodem bys k tomu mohl priste napsat odkud jsi to opsal...
Sorry - Marek Chlíbek, www.specnaz.cz - je to tak důležité? Motto je přece motto, ne?
pucmaz píše:A neni to snad uplne jasny? Zase se budu opakovat, ale bojove umeni neni nic, co by mohl clovek vymyslet sam. Bez kvalitniho ucitele se skutecnymi znalostmi nedojdete nikam a muzete mlatit do pytle treba celej den a celou noc potom sparovat. Na neco takovyho ucitel zapotrebi neni a taky to neni bojove umeni.
Pral bych vam vsem nahlednout do nejakeho hlubsiho rozmeru bojoveho umeni, dal za rychlost a boxovaci pytel tak jako se to podarilo me (a mnoha jinym). Proto, kdyz nekdo napise, ze ve volnem case boucha do pytle a zvysuje si rychlost, jsem schopen to brat jako zlepsovani kondicky, ale ne jako trening bu.
Tradice (jste na toto slovo uz alergicti?), neznamena zkostnatelost, nybrz vyvoj, hromady zkusenosti a praxe ruznych lidi ruznych schopnosti, ktery je shrnut do perfektniho celku. To ze se u nas vydavaji za tradicni skoly sarlatani a sportovci je smutne...
Zastitit se jmenem nejake skoly by totiz melo znamenat tvrdy, mnohalety trening pod ucitelem z teto skoly, nejen par seminaru. Abych pravdu rekl, tohle se mi zda jako nejvetsi problem ceskeho (vubec zapadniho) bu sveta. Nazvat sebe uchideshi a dodat, ze to znamena ze cvicim se svym senseiem dvakrat do mesice (viz. jedny nejmenovane karate stranky) je podle me chybne a degraduje to samotny styl a jeho jmeno.
Stale vsak jeste vim, co bych mel od takoveho cloveka cekat. Co si mam ale myslet o nekom, kdo si vymysli vlastni styl na zaklade sve predstavivosti ci prisne tajnych ucitelu atd.? Vysvetlete mi prosim co to je nin tsun do, dzucu te, dan jutsu a podobne?
Je zapotrebi videt rozdil, mezi tim byt tradicni a mezi prohlasovat se za tradicni. Chapu, ze je to znacny problem, ale nazev skoly by mohl poskytnout alespon zakladni voditko.
Myslím, že jedinou správnou taktikou vůči těm mnoha papírovým drakům je, když přestane foukat vítr. .................
Jen se mi maně vybavil jeden verš z Tao Te Ting: Oni všichni jsou tak skvělí! Jen já mám tak tupou, tupou hlavu ..............
pm píše:pucmaz: bravo, nemuzu si pomoc, a le k tomu se hlasim
napis uz konecne neco o treninku tam u vas, sakra, prosim! ...nebo sepisu na tomhle serveru petici za clanek od pucmaze
pavela píše:Yiwan a PM, co to furt plácáte, jeden furt nějaký maďaři, druhej vo splachovacím záchodě, já už jsem s toho volajaký zmeťěný, akutol, hykškyt
![]()
![]()
Zpět na čínská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 13 návštevníků