Dave píše:Ahoj vsem,
rád bych reagoval na zde zmiňované.
Asi je skutečně pravda, že Ely se v poslední době změnila z nekomerční organizace na organizaci která chce být komerčně tak úspěšná jako EWTO. Nebývalo to tak, ale vždy a není ani v současné době u všech učitelů Ely.
Muzes prosim jmenovat ty kterych se to netyka ??? Byl bych ti moc vdecny

!
Nicméně se domívám, že podstatné je jedno. WCh které ELY vyučuje patří ke špičce tomu, co jse dá v Evropě naučit.
Opravdu si to myslis ? Vis jak vypada wing chun v Chinatowns v Londyne? V Holandsku? Viktor Kan, Wang Kiu, zaci Lee Shinga v Anglii (mimochodem zaka Lok Yiu), Wai Po Tang, zaci Ho Kam Minga v Recku, zaci Wong Shun Leunga po cele Evrope, spousty dalsich... podle ceho soudis ? Mas se vsemi osobni zkusenost, nebo jsi o nich proste neslysel, narozdil od prolhane reklamy ELYWCIMAA, ktera je videt celkem dost ?
Situace WCh v Čechách je poměrně zajímavá otázka. Osobně se domívám, že v Čechách moc kvalitních škol neexistuje. Máte na výběr z EWTO - kvalita je asi všem známá. AVSE - jejich pojetí Wch mě osobně přijde stejné jako u EWTO. Potom Mai Gei Wong.
pomuzu ti s vyberem :
- Ceska Asociace Wing Chun Kung Fu / Ceska skola "Guangzhou MaiGeiWong Wing Chun Kung Fu", Ivan Rzounek
- Ceska vetev "Lok Yiu Wing Chun", ELYWCIMAA, Wilhelm Blech
- AVSE (Asociace Ving Tsun, Security System a Escrima), Ladislav Hodač (Linie: Yip Man - Leung Ting - K.R. Kernspecht - Ladislav Hodač)
- Ceska vetev "Emin Boztepe Martial Arts System", EBMAS, Ivan Zimmel (puvodne clen České "EWTO")
- Wing Chun Klub Havirov, Leos Kotlar (samouk)
- Tigers Wing Chun Karvina (neni blizsi info o instruktorovi a linii nebo u koho se instruktor sam ucil...)
- Ceska vetev "EWTO-Leung Ting System", Drdla, Jedlicka, Kopecky a spol.
- KUNG FU klubu FENG SHAN SHI (v programu vyuky vedle mnozstvi jinych i styl Wing Chun..., neni info o linii nebo u koho se instruktor sam ucil...)
- Wing Lam, Centrum tradicnich cinskych cviceni pro zdravi a bojova umeni, Josef Prosek (neni info o linii nebo u koho se instruktor sam ucil...)
- Jim Fung Wing Chun, zástupci: Dalibor Kuběna a Jan Kroupa
- Comitatus, zapadoceska skola sebeobrany, boje ozbrojeneho a neozbrojeneho (mimo jine i Wing Chun...), Daniel Struzka (neni info o současné linii, původně : I.Rzounek -> J.Novák ->D.Stružka)
( okopirovano z :
http://www.okoun.cz/ , klub wing chun )
Zajimalo by mne dle jakych meritek posuzujes "kvalitu" ???
Domívám se, že Yiwanova škola a školy Ely jsou v republice to nejlepší, kde je možné trénovat.
Jsou to jediné školy, kde se kromě pohybů vyučují i principy Wch.
Mas zkusenosti z jinych skol, napr. AVSE ??? Cvicil jsi u tech ostatnich??? Jestli ne, jak vis ze tam neuci "principy" ??? A jak vis ze u ELYWCIMAA se uci "principy" a nepapouskuji jen fraze Blecha ???
Blech versus Giese - nemyslím si, že Giese prokázal nějaké skvělé bojové schopnosti. Nepodařilo se mu ani jedenkrát Blecha účině zasáhnout. Nehlědě na, že třeba Andreas který přišel do místnosti dostal hned tyčí ze zadu do hlavy od spolubojovníků pana Gieseho a skončil v nemocnici.
Andreas Wichter tam vubec nebyl, na videu jsem videl jen Rolfa Wichtera. Dale jsem tam nevidel zadne tyce, policejni vysetrovani zadne tyce neprokazalo, Giese nebyl odsouzen, cela vec se nejak ututlala. Jak to tedy vsechno vlastne dopadlo u soudu ??? Rekl to nekdy nekde Blech ??? Jake schopnosti ukazal Blech behem te rvacky??? Nebylo to tak ze utekl za podpory sve ochranky do kancelare kde se zamkl a zavolal policii??? Neni to tak ze Blechova ochranka na Gieseho strikala slzny plyn???
Je zajímávé si na souboj vybrat seminář, kde bylo dost dětí a přijít ochrankou vyzbrojenou tyčemi.
Na seminari v Kaufbauernu zadne "deti" nebyli. Podivej se poradne na video.
Myslím, že si každý může svobodně vybrat komu dá svoji důvěru a u koho bude cvičit. Koneckonců žije ve svobodné zemi.
Ptal jsem se Matthewa T K So, zda je možné se naučit kvaliní Wch v Evropě. Odpovědí mi bylo, že ano, ale je zde velice těžké najít kvalitního učitele.
Dave
No ano, to je pravda. Protoze najit muzes jen ty kam znas cestu z reklam a jak vidime , v reklamach na skolu kung fu se vesele LZE a PODVADI a nikomu to nevadi a berou to jako zanedbatelnou soucast hrani si na velkeho SIFUa.
AAA