Co je co?

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod Ralph » pon 17. dub, 2006 10:30

Jestli že Wu shu je název pro B.U., tak jak si mám vysvětlit, když mi někdo řekne že cvičí Wu shu?
Nakonec Wu shu je myslím i na Olympijských hrách, takže to musí mít prvek sportu ( i když to má každé B.U) . Dále třeba ve wu shu cvičí s šavlí takovou velmi ohebnou. V těch "tradičních" stylech jsou šavle pevné bez kmitání. Nepovyšuju se nad tím, jen se to snažím pochopit a udělat si v tom pořádek.
Ralph
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pm » pon 17. dub, 2006 11:17

Ralph píše:Není snad Wu-shu sportovní kung fu? To chce jako někdo říct, že např.
tradiční Hung Gar Kuen je vlastně wu-shu? To snad ne?!

samozrejme ze Hung Ga Kyun je jeden ze stylu wushu (kantonsky mouseut)
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Riverman » pon 17. dub, 2006 12:31

Ralph píše:Jestli že Wu shu je název pro B.U., tak jak si mám vysvětlit, když mi někdo řekne že cvičí Wu shu?
Nakonec Wu shu je myslím i na Olympijských hrách, takže to musí mít prvek sportu ( i když to má každé B.U) . Dále třeba ve wu shu cvičí s šavlí takovou velmi ohebnou. V těch "tradičních" stylech jsou šavle pevné bez kmitání. Nepovyšuju se nad tím, jen se to snažím pochopit a udělat si v tom pořádek.

Sory, ale myslim, ze jsi odpoved dostal naprosto srozumitelnou od nekolika lidi zaraz...zkus to vztrebat
"Je lepší každý den udělat pět kliků, než každý den neudělat patnáct."
Riverman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » pon 17. dub, 2006 14:15

mimochodem jsem na obdobne tema napsal kdysi pro tento server clanek

http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.ph ... cle&sid=22
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » úte 18. dub, 2006 4:09

Ralph píše:Jestli že Wu shu je název pro B.U., tak jak si mám vysvětlit, když mi někdo řekne že cvičí Wu shu?
Myslím, že je to babrání v pravopisu. Když někdo řekne, že cvičí Wušu, znamená to "zabývám se bojovým uměním"(asi jako letec řekne zabývám se lítáním). Když někdo naproti tomu řekne, cvičím Kungfu, znamená to "driluji "Gong" , tzn. piluji něco k dokonalosti (asi jako kyž letec piluje okruhy, aby bylo každé přistání dokonalejší). Prostě je to tady nimrání v jazykovědě... (ohledně šavlí atd... to je hloupost, wušu je pořád stejné, jenom účel za ktrým se cvičí je rozdílný, někdo pro zdraví, někdo aby měl medaili a jiný aby se uměl bránit, někdo pro to všechno. Wušu zůstává stejné, mění se jenom lidi, navíc typ zbraně se liší podle toho, kdo si jakou koupí...)
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » úte 18. dub, 2006 7:35

Ralph píše:Nakonec Wu shu je myslím i na Olympijských hrách...

Je to trochu OT, ale která BU jsou na OH a jaké byly hlavní argumenty proti zařazení karate?
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Angus » úte 18. dub, 2006 11:25

graver píše:Je to trochu OT, ale která BU jsou na OH a jaké byly hlavní argumenty proti zařazení karate?

Na OH jsou (spíše bych je v tomto případě nazval bojovými sporty):
box
judo
zápas - řeckořímský
zápas - volný styl
taekwondo WTF
šerm - fleret, šavle, kord (ten je navíc i v olympijském moderním pětiboji)

V Pekingu má být wu-shu

Pokud jsem na něco zapomněl, tak mne někdo doplňte :lol:

Proč není karate olympijským sportem? - Protože hlavně v minulosti a částečně i dnes bylo a je ve své sportovní podobě roztříštěné do mnoha forem a organizací, které místo aby spolupracovaly a sjednotily se, snažily se prosadit na olympiádu to "své" karate. Údajně bylo podmínkou MOV sportovní sjednocení WKF a Nishiyamova ITKF - to prý již bylo nějak dohodnuto, ale nemám relevantní informace, bylo by dobré, kdyby se k tomu vyjádřil někdo, kdo je více informován.
Navíc prosazení karate jako olympijského sportu "ubližuje" to, že podobný sport - taekwondo - už olympijským je. Proto probíhají úpravy pravidel WKF tak, aby bylo atraktivnější pro diváky (neříkám, že se to vždy daří), zavádějí se nové chrániče a samotné karate přitom někdy dostává na frak.

Angus
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » úte 18. dub, 2006 13:10

Angus píše:...Navíc prosazení karate jako olympijského sportu "ubližuje" to, že podobný sport - taekwondo - už olympijským je....

Nechci tu hodnotit podobnost/odlišnost jednotlivých bojových či jiných sportů, ale když může být na OH badminton/tenis/stolní tenis, volejbal (dokonce zvlášť halový a plážový)/házená/basketbal a koneckonců judo/taekwondo...
Asi holt nějak nezafungovala příslušná lobby. Roztříštěnost v karate sice opravdu je, ale to sjednocení je asi spíš na straně olympijského výboru. Neschopnost organizací se dohodnout by měla být nahrazena administrativním rozhodnutím: takhle bude vypadat sportovní karate pro účely OH a hotovo.
Olympiáda je těžký byznys a nechce se mi věřit, že by se tam karate nedostalo jen proto, že se zástupcim kyokushinu a shotokanu nedohodli, jestli se budou mlítit do hlav :lol:
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Angus » úte 18. dub, 2006 13:37

graver píše:...Navíc prosazení karate jako olympijského Olympiáda je těžký byznys a nechce se mi věřit, že by se tam karate nedostalo jen proto, že se zástupcim kyokushinu a shotokanu nedohodli, jestli se budou mlítit do hlav :lol:

Tak tomu věř!
Jinak máš pravdu, MOV zhruba stanovil nějaké parametry, kterým se snaží WKF dostát. MOV má především obavu ze zranění a skoro vše je podřízeno tomu, takže kdyby uviděli členové MOV kyokushin, tak se zhrozí a něco takového u nich nemá šanci :lol: .
Jinak s těmi argumenty, že by taekwondo nemělo vadit souhlasím, ale to je pohled náš, ale těm, co o tom rozhodují, to vyhovuje jako (neoficiální) argument. MOV totiž má problém s rozšířením o nové sporty především z kapacitních důvodů a snaží se to spíše naopak omezovat. Hrozí např. vyřazení pro náš stát tak úspěšné divoké vody - kajaky a kánoe, atd.

Angus
Naposledy upravil Angus dne stř 19. dub, 2006 9:26, celkově upraveno 1
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » úte 18. dub, 2006 13:53

Wušu na OH v Pekingu NEBUDE. na olympiádu se wušu nedostane, právě proto, že nesplňuje podmínky "sportu". (A nebo proto, že by to vyhráli všecko číňani? :lol: )
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod keishi » úte 18. dub, 2006 16:12

Chacha, dlouho jsem se tak nenasmál - tahle diskuze je super ! :lol:

Thundeere, dle mého trapně-laicko-amatérského názoru je rozdíl mezi gungfu, kungfu a wušu úplně stejný, jako rozdíl mezi jiu-jitsu, ju-jutsu, džiu-džitsu, džú-džucu a ju-jitsu (nebo dokonce džu-džitsu) :D :lol: :P :D . Pomohl jsem ti? :wink:
keishi
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Angus » stř 19. dub, 2006 9:25

pavela píše:Wušu na OH v Pekingu NEBUDE. na olympiádu se wušu nedostane, právě proto, že nesplňuje podmínky "sportu". (A nebo proto, že by to vyhráli všecko číňani? :lol: )

Někde jsem zachytl, že tam má být jako ukázkový sport, proto jsem to uváděl.
Nebudou ani žádné ukázky v rámci olympijského programu?
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

Předchozí

Zpět na čínská bojová umění a sporty...