Moderátor: pm
michal321 píše:Viem ze ste to tu uz nespocetnekrat spominali, ale mohol by mi dakto objasnit jasny rozdiel medzi vonkajsim a vnutornym stylom + dake priklady
Vopred vdaka
Michal321
DMC píše:Hm Miro no to sem trosku nepochopil - chtel jsi rict, ze T.Cartmell nestal ve vnitrnich stylech za nic jeste predtim, nez zacal cvicit BJJ, nebo az potom, co zacal cvicit BJJ?
Nebyl Cheng Ting Hua, ktery stal u zrodu jedne z odnozi bagua, zapasnik?
mao píše:zajmavy pohled, ale zda se mi to pritazene za vlasy. do káči (jak se tomu rika v cestine) lze kopnout a nikoho neodrazi - odleti.
yin píše:mao píše:zajmavy pohled, ale zda se mi to pritazene za vlasy. do káči (jak se tomu rika v cestine) lze kopnout a nikoho neodrazi - odleti.
Zkus nakopnout káču, která je velká jako ty. Pak mi řekni jak daleko jsi našel nohu...
mao píše:yin píše:mao píše:zajmavy pohled, ale zda se mi to pritazene za vlasy. do káči (jak se tomu rika v cestine) lze kopnout a nikoho neodrazi - odleti.
Zkus nakopnout káču, která je velká jako ty. Pak mi řekni jak daleko jsi našel nohu...
do kaci bych samozrejme nekopal tak jako kdyz stoji. Tj. bral bych v uvahu rychlost a silu (otaceni) a slozeni sil, ktere bude vysledkem.
Ale mluvime o cloveku. netoci se prece cely clovek, ledaze by vyskocil a ve vzduchu nebude vecne, ze? Muze se tocit pouze kratky okamzik, a proto musi dochazet k interakci a spravnemu casovani ne?
JRup píše:Miro píše:Iba amater moze robit niekolko stylov, profesional si to nemoze dovolit - Tiger Woods sa nikdy nestane spickovym basketbalistom a z futbalistu Nedveda sa nikdy nemoze stat spickovy plavec, pretoze proste funguju a myslia inak. Preto aj skutocny expert na vnutorne styly nemoze trenovat BJJ, neda sa to, je to nemozne. Kapisto?![]()
Miro
Miro,
děkuji.
1. za článek, který sice mohl být v sekci články, ale teď se nám tu rozběhla pěkná diskuze...
2. za výše uvedené, viz citace. Cola i víno jako nápoj jsou vpodstatě dotažené k určité dokonalosti. Dej si víno s Colou jako se to dělává na diskotékách...(brrr+ráno ty následky). Mistr Tung Huling řekl: "Jeden styl - jeden život. Tři styly - tři životy". Co se stane, když děláš tři styly v jeden život... Jistě můžeš být svým způsobem dobrý (i dobrý fighter), ale ne tak dobrý v daném jednom stylu jako ten, kdo se věnuje pouze tomu jednomu. To je první aspekt. Druhým je to, že když už mícháš, tvá vnitřní chemie (tělo+myšlení) se míchá a výsledkem už nejsou tři jednotlivé čisté styly, které praktikuješ. U nás se však setkávám s různými instruktory, kteří dělají karate+taijiquan, "vnější+vnitřní" styly apod. Toť realita.
Dík,
J.
raduz píše:Tak s tymto si dovolim nesuhlasit....
kazda nova znalost (a samozrejme aj jej ovladanie) techniky moze fightera len obohatit....(komplexnost - pripravenost)
Samozrejme v rozumnej miere - ked si toho zoberie velmi vela a velmi rychlo - nebude vediet nic dobre...
Ten Cartmel si napriklad pribral bjj, pricom perfektne ovlada svoj predchadzajuci styl. Podla mna vyborna kombinacia...
Je to len moj osobny nazor.
A som len amater, ale mne to vyhovuje.....
Poznam mnohych takychto amaterov, ktori su vyborni fighteri.
mao píše:do kaci bych samozrejme nekopal tak jako kdyz stoji. Tj. bral bych v uvahu rychlost a silu (otaceni) a slozeni sil, ktere bude vysledkem.
Ale mluvime o cloveku. netoci se prece cely clovek, ledaze by vyskocil a ve vzduchu nebude vecne, ze? Muze se tocit pouze kratky okamzik, a proto musi dochazet k interakci a spravnemu casovani ne?
raduz píše:Tak s tymto si dovolim nesuhlasit....
kazda nova znalost (a samozrejme aj jej ovladanie) techniky moze fightera len obohatit....(komplexnost - pripravenost)
Samozrejme v rozumnej miere - ked si toho zoberie velmi vela a velmi rychlo - nebude vediet nic dobre...
ly píše:.....
Nejde samozrejme o to, ci bude dobry fighter. Jasne, ze bude.
Otazka je, ci bude po desiatich rokoch BJJ rovnako dobry v xinyi, bagua a TJQ, ci co to vlastne robil, ako keby to BJJ nikdy necvicil.
Zpět na čínská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 návštevníků