Učitel BU

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod yin » pon 10. črc, 2006 11:17

JRup píše: Zapomeň na pánbíčkaření a poklonkování a soustřeď se na cvičení. Odpovídající zdvořilost nejenom k učiteli je samozřejmě důležitá. Společnost se mění a dnes (i v BU) není a nebude co včera.

Aby nedošlo k nedorozumění. Jsem zastáncem starých pořádků, nepánbíčkařím a nepoklonkuju, jde mi jen o to, že mě docela mrzí vzdalování se od těch starých hodnot. Podle mě totiž na nich není moc co měnit, resp, težko najít lépe fungující pořádky.

Hodně to souvisí např. s dotazy na tomhle fóru typu "Jsem z tramtárie a hledám učitele tohohlespeciálníhokungfunebočeho. Pokud možno v místě, abych nemusel hnout zadkem při dopravě na trénink".

Sem píše několik lidí, kteří se odtrhli od svojí milované tramtárie a odjeli studovat do Číny, nebo kdoví kam, nebo pravidelně dojíždějí za svými učiteli. Protože učitel je ten za kým stojí za to jezdit. Bez ohledu na peníze, nebo čas, nebo pohodlí. To je to o čem mluvím. Učitel je ten, který řekne jestli budu jeho student, nebo nebudu.

Asi jsem odbočil zpátky k původnímu tématu, ale chápu to všechno tak nějak jako celek, takže mi promiňte, jestli to vypadá zmateně.
yin
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Picard » pon 10. črc, 2006 11:19

Pokud vim, tak "sensei" v japonskych BU je proste ucitel. Oznacuje funkci, kterou ten clovek dela, pokud proste uci BU tak je to sensei (ucitel - logicky :) ). Neni to nejaky cestny titul nebo vec podminena nejakou zkouskou, nebo neco co by ti nekdo udelil. Je to proste funkce, kterou vykonavas.

Termin sensei se dost casto demonizuje na neco, co neni.

To jestli je dobry a kompetentni ucitel je vec samozrejme jina.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Učitel BU

Příspěvekod irzounek » pon 10. črc, 2006 11:30

yin píše:
Co musí člověk mít, nebo splňovat, aby se mu mohlo říkat "Mistře", nebo "Učiteli"?
Připadá mi totiž, že dnes už není oslovení sensei nebo sifu to co bývalo dřív, resp. díky tomu, že si tak může dnes říkat kdokoliv, si tak kdokoliv opravdu říká. Úroveň BU klesá spolu s menšícími se nároky na jeho praktické užívání a nezřídka vidíme senseie a sifu, kteří zakopávají o vlastní pás.
Co tedy musí člověk mít, nebo umět, aby si zasloužil oslovení "mistře"?

Zdar a silu,
jedine kriterium pro osloveni sifu je fakt, ze Ti tak nekdo rika, protoze ze Te za sifu chce. Jestli Ti pak je 16 let nebo 80 je vec ktera s tim vubec nesouvisi. No a dalsi vec je ta, jestli jsi "dobry" nebo "spatny" sifu.
Nic vic...
Ivan Rzounek

Ivan Rzounek's WingChunKuen Research
www.wing-chun.cz
Facebook - https://www.facebook.com/ivanrzounekwingchun
irzounek
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod yin » pon 10. črc, 2006 11:39

irzounek píše: No a dalsi vec je ta, jestli jsi "dobry" nebo "spatny" sifu.
Nic vic...

To je podle mě jádro celé věci :!: Ten člověk z odkazu (viz. dříve) má třeba jen pěkný vlasy. A taky má evidentně někoho koho učí. Můj názor je, že si fu by měl mít přece jen něco víc než někoho kdo mu tak říká...
yin
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod JRup » pon 10. črc, 2006 14:14

irzounek píše:Zdar a silu,
jedine kriterium pro osloveni sifu je fakt, ze Ti tak nekdo rika, protoze ze Te za sifu chce. Jestli Ti pak je 16 let nebo 80 je vec ktera s tim vubec nesouvisi. No a dalsi vec je ta, jestli jsi "dobry" nebo "spatny" sifu.
Nic vic...

Přesně tak. Je to více otázka vztahu dvou lidí (třeba učitel-žák). Dáváš tím najevo, že toho druhého "bereš" a chováš k němu úctu. Ale je to opravdu jenom jejich problém a volba. Rozhodně bych to nějak nemysticizoval a nehledal v tom pohádku jako že sifu je nadčlověk.
Jinak nic proti uznávání tradičních hodnot. Člověk musí cítit, že to chce. Nepotlačuj svoji přirozenost.

J.
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod yin » úte 11. črc, 2006 6:02

Sorry pánové, ale přijde mi tu jedna věc jako protimluv.

1) Lam Jou, oslovován si fu už v mládí - wooooou, super, fakt borec!
2) Kdokoliv oslovován jako si fu proto, že stačí aby ho někdo tak oslovoval i když je nemehlo!
(Dáváš tím najevo, že toho druhého "bereš" a chováš k němu úctu. Ale je to opravdu jenom jejich problém a volba.)

Není to trochu proti sobě?
yin
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Gino » úte 11. črc, 2006 8:45

yin píše:Sorry pánové, ale přijde mi tu jedna věc jako protimluv.

2) Kdokoliv oslovován jako si fu proto, že stačí aby ho někdo tak oslovoval i když je nemehlo!
(Dáváš tím najevo, že toho druhého "bereš" a chováš k němu úctu. Ale je to opravdu jenom jejich problém a volba.)

Ja bych se pripojil k picardovi a irzoukovi s myslenkou pro tebe, Yin - jestli ono treba nejde o to, kdo te tak oslovuje a kdo ti tak tu uctu prokazuje.

Priklad: pokud ho "sifu" oslovovali nekteri znami ucitele, respektovani, kteri i jeho, napriklad o dost mladsiho, uznavali... pak to nema nic proti "woooou, super, fakt borec".

Ale nevim, byl to jen napad...
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Atilius » úte 11. črc, 2006 9:21

Doplnil bych jen drobny postreh. Technicka uroven kohokoli neznamena automaticky, ze je dobry ucitel (rozumej, umi dobre predat sve znalosti). Dokonce bych rekl, ze je potreba velmi rozlisit, jestli nekdo umi to dane BU, a jestli ho umi ucit.
Atilius
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Harutomo_Yasumizu » úte 11. črc, 2006 9:22

yin: protože kdyby v tý době nebyl dobrej tak by ho jednoduše každej vyprášil a nikdo by se od něj nechtěl učit a nikdo by mu tedy neříkal sifu :) To si neprotiřečí, je to úplně jednoduchý. Jenomže u nás ti na budku nikdo nedá, nikdo se nenasere že mu konkuruješ nebo že tam oblbuješ a ničíš lidi. A proto je normální, že dneska lempl mistři mají žáky :(
Harutomo_Yasumizu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » úte 11. črc, 2006 9:26

ne

a) mluvime o situaci dnes a pred 80 lety - viz co jsem psal vyse, ucitel b.u. (= sifu) pod 40 byl vice nez vyjimkou. uz mj. proto, ze v jedne ze dvou variant znamena vyraz "sifu" ucitel-otec. text z nasich www je preklad textu z 50. let 20. stoleti.
b) Lam Jou byl uznavany praktik a ucitel (bez ohledu na osloveni) - nejen svymi zaky, ale komunitou bojovych umeni v Kantonu a pozdeji v Hongkongu - neslo o to, jak mu rikali zaci, ale jak jej - jeste jako teenagera - brala komunita starsich expertu.
c) mluvim o otevreni a vedeni skoly - v duchu rivality a revnivosti byl dalsi den z dvermi zastup vyzyvatelu, kteri se sli novemu "sifu" podivat na zoubek.
d) jak psal Yiwan "sifu" delaji zaci, i s mizernymi znalostmi stavebnictvi muze clovek vzit zaky/ucedniky a ucit je stavet baraky. to je mj. vyznam sifu - mistr ve smyslu mistra remeslnika, ktery ma ucedniky a tovaryse, ne"mistr" ve smyslu Karel Gott nebo duchovni guru. jde - ostatne jako v gungfu vzdy - o praktickou dovednost.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » úte 11. črc, 2006 9:27

Atilius píše:Doplnil bych jen drobny postreh. Technicka uroven kohokoli neznamena automaticky, ze je dobry ucitel (rozumej, umi dobre predat sve znalosti). Dokonce bych rekl, ze je potreba velmi rozlisit, jestli nekdo umi to dane BU, a jestli ho umi ucit.

Poprvadě by se to mělo doplňovat, ale nemyslím, že to musí být padesát na padesát... a já se rád budu učit u někoho, kdo sice není nejlepší "pedagog", ale je dokonalý technik, než naopak...

Jak jsem sem dal ten link na mamušiho post a jak píše o tom, že Ti učitel umožní se učit - vytvoří Ti podmínky... potom tedy hodně záleží na Tvém vlastním přístupu.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » úte 11. črc, 2006 9:29

pm píše: mistr ve smyslu mistra remeslnika, ktery ma ucedniky a tovaryse, ne"mistr" ve smyslu Karel Gott nebo duchovni guru

jj podepisuju, jestli můžu

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod JRup » úte 11. črc, 2006 9:30

O.K. Yine,

tradiční cesta je, že to necháš být a budeš "fakt borec" a lidi z oboru tě nějak otitulují, protože to tak cítí a je nezdvořilé říkat, že Yin Vomáčka je čupr učitel a mistr, ale budou říkat Mistr/Sifu/Sensei Vomáčka je dobrý učitel BU a vyjádří ti respekt, protože to tak vidí.

Moderní možnost je, že si naspoříš tučnou částku, poletíš do Číny, tam se vetřeš do nějaké asociace (nejlépe podporované vládou) a zaplatíš si zkoušky na mezinárodního rozhodčího. Pak ti nějaký ten pokrytec předá diplom s titulem sifu a bude se usmívat a tvrdit jak jsi to hezky u komise zacvičil.

Neber to ve zlém. To je můj názor.
Měj se,
J.
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod yin » úte 11. črc, 2006 9:37

Harutomo_Yasumizu píše:yin: protože kdyby v tý době nebyl dobrej tak by ho jednoduše každej vyprášil a nikdo by se od něj nechtěl učit a nikdo by mu tedy neříkal sifu :) To si neprotiřečí, je to úplně jednoduchý. Jenomže u nás ti na budku nikdo nedá, nikdo se nenasere že mu konkuruješ nebo že tam oblbuješ a ničíš lidi. A proto je normální, že dneska lempl mistři mají žáky :(

Myslím že tohle je ono...

Jinak je všechno OK, chtěl jsem slyšet Vaše názory a snad si i trochu postesknout nad levelem učitelů bojových umění obecně.

Díky za Vaše zamyšlení pánové.
yin
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod JRup » úte 11. črc, 2006 10:00

yin píše:Myslím že tohle je ono...

Jinak je všechno OK, chtěl jsem slyšet Vaše názory a snad si i trochu postesknout nad levelem učitelů bojových umění obecně.

Díky za Vaše zamyšlení pánové.

Jsem rád, žes to tak uzavřel.
Zbývá jenom otázka: Co s tím chceš Ty sám za sebe dělat?

Měj se,
J.
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Boris68 » úte 11. črc, 2006 10:01

Já bych se rád zastal Karla Gotta, myslím že to je mistr se vším všudy v tom co dělá a určitě mu tak začali říkat jeho obdivovatelé....každěj mistr přece nemusí mít žáky....
Podle pořekadla "Vrána k vráně sedá" mi vychází že i žák si najde učitele podle toho jaký je, na jaké úrovni je, takže není problém v učitelích samotných, ale samozřejmě i v jejich žácích. To, že někdo žehrá na to že úrověň učitelů je špatná je doklad toho že úroveň žáků taky nestojí za moc. Ale "Vyjímky potvrzují pravidlo" takže "Kdo hledá ten najde"! Nestěžujme si a konečně s tím něco udělejme!
Boris68
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod m-pet » úte 11. črc, 2006 11:01

Já bych s tím nic nedělal. Mistr přece neznamená mistr světa, to by mohl být pouze jeden mistr na světě. Jestliže se i ti "špatní mistři" uživí a mají své žáky, zřejmě je i po nich sháňka a poptávka (slyšel jsem, že kde je poptávka tam je i nabídka). Jo a podle jakého klíče by si rozdělil mistry na dobré a špatné? Myslím, že co člověk to názor, každý hledá něco jiného.
m-pet
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Atilius » úte 11. črc, 2006 11:03

patrik píše:
Atilius píše:Doplnil bych jen drobny postreh. Technicka uroven kohokoli neznamena automaticky, ze je dobry ucitel (rozumej, umi dobre predat sve znalosti). Dokonce bych rekl, ze je potreba velmi rozlisit, jestli nekdo umi to dane BU, a jestli ho umi ucit.

Poprvadě by se to mělo doplňovat, ale nemyslím, že to musí být padesát na padesát... a já se rád budu učit u někoho, kdo sice není nejlepší "pedagog", ale je dokonalý technik, než naopak...

Jak jsem sem dal ten link na mamušiho post a jak píše o tom, že Ti učitel umožní se učit - vytvoří Ti podmínky... potom tedy hodně záleží na Tvém vlastním přístupu.

Patrik

Samozrejme, ze je optimalni, kdyz supr technik je supr ucitel. A tezko muzes ucit neco, co sam neumis (resp. dobre ucit). Jde o to, ze kdyz nekdo neni dobry ucitel, tak i pres skvele techniky te to proste nenauci. A nebo velmi pomalu. Samozrejme je taky potreba vzit v uvahu schopnosti a zajem studenta.

Chapu postoj, ze se chces ucit od skveleho technika, ale ja to mel na mysli tak, ze (beru podle sebe) jsem na urcite technicke urovni a ucitele od urcite technicke urovne jsou pro me uz zkratka rovnocenni. nejsem schopen rozpoznat, kdo je technicky lepsi. Ale muze byt, ze ten technicky mene zdatny mi je schopny predat vyrazne vic.
Atilius
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod patrik » úte 11. črc, 2006 11:09

Atilius píše:Ale muze byt, ze ten technicky mene zdatny mi je schopny predat vyrazne vic.

Možná na první pohled, možná do určité fáze... možná je to jednodušší, protože spoustu věcí učitel dělá za mně...

Souhlasím s tím, co píšeš výš s tím, co je optimální, ale zároveň bych nepřeceňoval nějaké ty předpokládané pedagogické schopnosti.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod yin » úte 11. črc, 2006 11:13

JRup píše:Zbývá jenom otázka: Co s tím chceš Ty sám za sebe dělat?

No budu prostě sám za sebe dál v klidu trénovat, abych se časem nezařadil mezi ty lemply jak napsal Harutomo :D
yin
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...