hodnoceni taiji souteze

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod SiuLouFu » úte 16. led, 2007 16:41

4 Janoj: Prosim, pouzivej cleneni textu na odstavce. Cteni Tvych (obcas zajimavych) prispevku bude pak mene narocne. Mozna by to slo obcas i zkratit ...Obrázek
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » úte 16. led, 2007 17:16

No zjištuju pokud clovek ,který se chce věnovat tchai chi.Se nejdřív začte do ruzných članku a diskuzí tak bude mít dost zamotanou hlavu.Puvodní tchajchi,zavodní,bojové,zdravotní.Dokonce jsem četl rozhovor z nejakým mistrem,že nejaká sestava co se cvičí v evropě je ochuzená muže být zdraví škodlivá.Jsem po zavažné nemoci,a puvodně jsem chtel cvičit tchajchi se zameřením i na sebeobranu.Ale po zvažeí všech pro a proti si radši počkám budu se věnovat standartní rehabilitaci a po té to bude asi wing chun
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod xiexie » stř 17. led, 2007 8:59

2jeikob

Doporucuji si nejdriv projit ruzne diskuze a hlavne si precist neco o historii tchajti. Pak nebudes zmateny :lol: :wink:
XieXie
xiexie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod JRup » stř 17. led, 2007 10:09

jeikob píše:Dokonce jsem četl rozhovor z nejakým mistrem,že nejaká sestava co se cvičí v evropě je ochuzená muže být zdraví škodlivá...

No nějak mi to nedává smysl. Vím, že to kdysi kdosi prohlásil o sestavě 24. Pokud se na to podívám pragmaticky, tak tuto zkrácenou sestavu sestavili velmi známí mistři jako Chen Fa Ke apod. a patří dnes k nejpraktikovanějším především pro kondičně/zdravotně zaměřené Taijiquan. To bychom nemohli trénovat jednotlivé části-techniky ze sestavy, protože by to nebylo pro zdraví vyrovnané a cvičili bychom dokola celou dlouhou sestavu. Výsledný sebeobraný efekt by se jaksi rozplizl.

Na druhou stranu bys po nemoci mohl začít právě s Taiji pro jeho pozitivní zdravotní účinky a pozvolnější výuku. Pak, až se zrehabilituješ, tak můžeš přejít k čemukoliv. Jednou jsem potkal staršího chlapíka co měl před 10ti lety autonehodu. Když začínal se cvičením, tak nemohl plně hýbat s páteří. Dnes po 10ti letech nepochybuje u tom, co mu Taijiquan přineslo a je schopen stát v postojích na jedné noze velmi dlouho.

J.
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

tak

Příspěvekod wushi » stř 17. led, 2007 10:11

prispejem svojou troškou do mlyna...
nie je to až také tragické...v číne je kopec majstrov, ktorí sa venujú tradičnému taiji a chodia s tým na súťaže...samozrejme to nie sú MS, ale takzvané tradičné súťaže a tu sa nehodnotí len to, kto udrží nohu vyššie a dlhšie, ale najmä technika, čistota prevedenia, správnosť pohybov, dýchania, prúdenia qi...a to je ťažké hodnotiť...napr.môj shifu minulý rok vyhral asi tri takéto súťaže, ale nikde sa s tým nejako nechváli...načo, stačí si s ním pokecať alebo zacvičiť a všetko je jasné... :D :wink:
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Janoj » stř 17. led, 2007 16:39

Raptor píše:Jen tři poznámky:

Proč nechává Zhu Tian-cai syna na univerzitě je snad celkem nasnadě - kvůli penězům. Ať už bude dělat trenéra v Číně, nebo na západě, všude se mu bude hodit, když se bude moci prokázat papírem o studiu wu-shu na univerzitě ... stačí se jen podívat, jak je to s číňanama tady u nás v ČR.

"1. celočínské mistrovství ve wu-šu z Chang-čou v roce 1929" byl ve skutečnosti turnaj v Lei-tai / 擂臺 (boj bez rukavic a chráničů) pořádaný v Hangzhou. V jeho pravidlech bylo mimo jiné "..if death occurs as a result of boxing injuries and fights, the coffin with a body of the deceased will be sent home." (... jestliže nastane smrt následekem zranění z boje, bude odeslána rakev s tělem zesnulého domů [jeho rodině]). Turnaj vyhrál Ma Cheng Xin (馬成鑫), mistr stylu Kudlanky nábožné Sedmi hvězd. Rok před turnajem v Hangzhou musel být turnaj pořádaný v Nanjingu v říjnu 1928 po pár dnech zastaven pro dvě úmrtí a několik vážných zranění. Jak je vidět, nejednalo se o nějaké moderní wu-shu, ale o dost brutální řežbu.

Pokud se tradiční systémy kung-fu zjednodušují, aby se co nejvíc rozšířily mezi lidi, tak je to cesta k pěkné gymnastice, nic jiného. Takhle za posledních cca 60 let zdegenerovala velká část Yang Taijiquan, teď ta samá situace hrozí dalším stylům, například právě Chen Taijiquan, což by byla sakra škoda ...

Raptore,to bude určitě jeden z důvodů, raději mám ale důvod, který naznačil ve svém příspěvku wushi.Myslím, že mistr Zhu v účasti na soutěžích a vůbec v této otázce kolem soutěžích a tzv.moderního taiji nevidí problém a „nebezpečí“ pro taijiquan.

Jo o té krvi jsem tam také v té knize četl a vůbec mě také nenapadlo tu dobu spojovat s tzv.moderním wu-shu (to já chápu až pro 50.léta a výše). To se tedy omlouvám, že to tak vyznělo. Hlavním smyslem bylo, že ani takoví mistři jako byl Jang Čeng-fu neodmítali mít něco společného se soutěžením ve wu-shu v době, kdy ještě nikdo asi o tzv.moderním wu-shu" nehovořil.

Ve zjednodušování systémů kungfu(budu teď mluvit raději o sestavách taijiquan) nevidím cestu ke gymnastice. Autor tzv. Krátké formy stylu Jang a žák mistra Jang Čeng-fu – mistr Čeng Mančching prý tuto formu stvořil pro sebe, že se mu nechtělo cvičit Dlouhou formu (jestli můžu věřit překladu jedné jeho knihy). Osobně bych spíše věřil tomu, že mu to nepřipadalo závadné pro jeho taijiquan. Také dost pochybuji, že to dělal pro přeměnu cvičení taiji v gymnastiku, nebo že by pokládal v tom roce 1937 základy moderního taiji (jeho sestava je skutečně zkrácenou Dlouhou formou a ve skladbě jednotlivých forem-pozic se tak zase moc, např. té nejrozšířenější moderní sestavě 24 forem, nepodobá). Také bych se odvážil pochybovat, že to plánoval pro svůj 10-tiletý pobyt v USA, kde tuto formu učil hlavně v letech 1965-1975. Prostě v tom asi, na rozdíl od nás, neviděl pro taiji problém.

A tzv.moderních sestav – 24,42,48… forem bych se také nebál. Nechci tady opakovat, co k sestavám tady na bu.cz řekli např. Miro nebo Pavela (viz. např. vlákno „Sifu Husek). Pro mě je sestava hlavně pro procvičování principů taiji a úplně s klidným svědomím si to budu procvičovat i na té moderní sestavě 24 forem. Pokud se mi bude zdát krátká, tak si jí zacvičím třeba 3x nepřerušovaně za sebou – žádný problém. A nebo si z ni vezmu jen formy Peng, Lu, Ji , An a budu si je třeba v chůzi dopředu a dozadu cvičit nepřetržitě. Přece víme, že původně ty pozice nebyly složeny do sestavy.Ony totiž i ty moderní sestavy se dají cvičit různým způsobem a nejen gymnasticky. Protože obecně ty sestavy se, podle mě, cvičí gymnasticky, protože to např. regule soutěžích „vyžadují“.

Moc se mi líbil v této souvislosti ( a nejen v ní) mistr He Jinghan z Taiwanu a jeho přístup na semináři taijiquan minulý rok v létě v Praze. Praktikuje styl Jang (linie Jang Panchou). Na 1.části Dlouhé formy této linie nám ukázal asi 5 různých způsobů provedení (byl to zážitek vidět, jak dokáže přenést spojitou sílu z nohou přes pas nahoru po páteři a pak do rukou) a věřím tomu, že by, kdybychom to přání měli, ji dokázal i zacvičit gymnasticky. Nepamatuji se, že by ho zajímalo, zda si cvičíme sestavu Dlouhou nebo Krátkou, tradiční nebo moderní, styl Jang nebo Čchen. On nás přijel učit principy a ne tu sestavu, kterou praktikuje – dokonce nám doporučil, abychom si to, co nám ukazuje, cvičili hned přímo na semináři na té „svojí“ sestavě.

Závěr minimálně pro mě – taijiquan je výborný systém z hlediska praktikování principů a ne, že se budu trápit, zda moderní sestavy jsou jen gymnastika nebo že někdo cvičí zdravotní a někdo bojové taiji. Principy jsou jen jedny a ty podle mě může praktikovat stejně dobře ten, o kterém např. podle jím zvolené sestavy lidé říkají, že cvičí "zdravotní " taiji, jako ten, který se chce učit bojovat.

Raptore, promiň, nic osobního v tom,prosím, nehledej. Jen jsem chtěl tady na to říci svůj názor a tvůj příspěvek byl po ruce. Díky za pochopení.
Janoj
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod jeikob » stř 17. led, 2007 16:54

No já jsem po transplantaci kostní dřeně ,měl jsem leukémii z té jsem vyléčen.Je to už skoro devet let.Vnitřní orgány jsou jakžtakž v porádku.Ale mám problém díky lekum a autoimunitní reakci mi na nekterých místech jako by ztuhla kuže ,zkrátili se svaly.Tak že mám omezenou hybnost ,končetiny nedámdo standartních poloh,trosku to svírá hrudník.Tak nevím jestli bych co jsem koukal na ruzné ukázky ty pohyby mohl spravně udelat.Ted jse venuju hlavně klasický rehabilitaci,strečing,fitboll a masáže.A V budoucnu bych rád cvičil nějaký čínský styl líbí se mi jak wing chun tak taichi.Jednak je v tom určitá romantika a estetika pohybu,zdravotní aspekt a prece jen pokud možno i trocha sebeobraných dovedností.Nemyslím rvačky ,ale dejme tomu být pripraven na agresivního ridiče,ci opilého otrapu.Dnes jsou lidé často velmi agresivní
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Janoj » stř 17. led, 2007 17:15

SiuLouFu píše: 
  4 Janoj: Prosim, pouzivej cleneni textu na odstavce. Cteni Tvych (obcas zajimavych) prispevku bude pak mene narocne. Mozna by to slo obcas i zkratit ...Obrázek

SiuLouFu, díky moc za dobrou připomínku a radu. Trochu už jsem se snažil, ale ta délka mi dělá stále problémy, snad to bude někdy příště lepší.
Janoj
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Toman » stř 17. led, 2007 17:34

jeikob píše:No já jsem po transplantaci kostní dřeně ,měl jsem leukémii z té jsem vyléčen.Je to už skoro devet let.
No tak vidíš už si jeden z velkejch bojů vyhrál. Je fajn tohleto slyšet. Hodně zdaru
Fotbalisti předstírají, že jsou zranění. Fajteři předstírají, že nejsou :-)
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PC » stř 17. led, 2007 17:57

Zdar vsem,
precetl jsem si se zajmem vsechny posto v tomto vlaknu. Pripada mi, ze tu moc nevi jaky trend v soucasnem souteznim Taiji se prosazuje a bude prosazovat. Ve velmi brzke budoucnousti se soutezni Taiji priblizi a pro laika mozna i splyne s gymnastikou a to bohuzel nemyslim, obrazne, to myslim doslova a do pismene. Pro dolozeni tohoto tvrzeni,odkazuji na oficialni server wu-shu asociace, kde jsou nekde v sekci ke stazeni videa s novymi prvky(!!!, nikoli formami), ktere by mely soutezni sestavy obsahovat. Videa zaroven ukazuji za co budou pridelovany body (kopnuti se spickou do cela ve vyskoku a obratu, dopad do prekazkoveho sedu po 720 otocce ve vzduchu apod). Tyto prvky jsou z valne casti pro normalniho cloveka evropana nedosazitelne pokud (a) nezacne cvicit v rannem veku (kolem 4 let) a nebude tvrde drit nebo (b) nebude jiz hotovy gymnasta. Vzhledem k tradici v Cechach muzeme predpokladat, ze varianta b bude spise schudna.
Tyto sestavy pochazi, pokud jsem to dobre pochopil primo IWUF.
(Cil je dle meho nazoru zrejmy, utlumit konkurenci necinskych zavodniku pred OH 2008 (paklize se na nich Taiji vubec objevi). Cetl jsem clanek o sestaveni cinskeho repre tymu na divokou vodu. Nemame na to sice nekoho, ale tady je 180 zapasniku a gymnastu, ktery nikdy na spicku nedosahnou, ale divokou vodu by zvladnout mohli, tak si jich 50 vyberte a naucte je to, psal cesky trener.)
Tyto prvky tady skoro nikdo z cvicencu Taiji nezvladne.
Toto opravdu nema s Taiji nic spolecneho, ale vubec nic, mozna jen pokus napodobit nektere principy pohybu. To nejsou orezane sestavy 24, atd, ani Yang ani Cchen ani Wu... mimochodem mixaz stylu v jedne sestave mi take neprisla prave stastna....ucil jsem se 42 forem mec v Cine a urcite principy mi proste nesly pod nos a do tela.. tak jsem se ptal, proc se to najednou cvici jinak... to je WU Taiji dostal jsem odpoved. Nejsem zadny ortodoxni zastance tradic, ale nesedelo to, ale to jen opravdu na okraj.

Mistr Zhu Tiancai, rozdeluje Taiji na nekolik smeru : Tanecni, parkove, sportovni, trancedentalni a gong fu Taiji. Myslim, ze to asi vypovida o jeho vztahu ke sportovnimu Taiji dostatecne. :D

2wushi: jasne souhlas, pro me byla taky jedna takova soutez spis skvelym setkanim s lidmi co cvici :D

2Janoj: Nezda se ti, ze nekdy jen tusis a myslis? Vice overuj info, nez budes psat :wink: :wink: :D

PC[/b]
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod FWM » stř 17. led, 2007 20:19

Ahoj vsem, prispevky jsou opravdu zajimave a vase postrehy prinaseji rozdilne pohledy na vec.
Jen tak pro zajimavost: Kolik je Jeikobovi a Jajoj?

Hodne zdaru vsem
FWM
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod jeikob » stř 17. led, 2007 20:24

Mně je 33 .Docela bych přívital radu ohledně taichi a mého zdravotního stavu?díky za podporu
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod FWM » stř 17. led, 2007 20:49

Jeikobe, mas soukromy vzkaz....
FWM
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Raptor » čtv 18. led, 2007 2:19

PM + SiuLouFu: díky ;)

jeikob: že by nějaká sestava Taijiquan (dále jen TJQ) mohla být zdraví škodlivá je za předpokladu dodržení základních pravidel a principů nesmysl. Naopak při jejich neznalosti nebo ignorování mohou při jakékoli sestavě například kolena za dva, tři roky odejít ... ale to je asi tak to jediné, co mě momentálně ze zdravotních rizik napadá, pokud nepočítám modřiny a naraženiny při tréninku, případně bolesti ze zátěže v určitých svalech / šlachách, ale to jsou maličkosti, které k tréninku bojových umění patří.

Pokud jde o dělení Taijiquan, tak to v podstatě záleží na tom, co si od toho kdo slibuje, dalo by se to například dělit následovně:
- tradiční TJQ = původní TJQ = bojové TJQ
- moderní TJQ = sportovní TJQ
- zdravotní TJQ (někdy taky = New Age TJQ, Taoistické TJQ, meditace v pohybu, atd.)

Co se týče Tvého zdravotního stavu - pokud budu mluvit za náš systém, tak je pro Tebe TJQ jednou z možných vhodných cest - budeš ze začátku věnovat v podstatě jen základům, takže se Ti mimo jiné zlepší koordinace těla, koncentrace mysli, flexibilita, vitalita, timing, výdrž, síla, rychlost, výbušnost, ... atd. Záleží jen na Tobě, co a kolik tomu budeš chtít věnovat - každý kvalitní systém vyžaduje plno dřiny aneb bez práce nejsou koláče ;)

JRup: nejsem si přesně jistý, jestli mluvíš o zjednodušené sestavě 24 pohybů Yang TJQ, nebo o nějaké Chen TJQ formě. Pokud jde o bojové využití sestav, tak dlouhá sestava je k tomu přímo stvořená, nicméně Yang TJQ má pro bojové využití kromě různých kratších drilů mimo jiné i několik sestav ve dvojici a pak i několik pokročilých rychlých sestav - např. Fast Form Yang Cheng-fua a Malý rám Yang Shao-houa.

wushi: vypadá to tak, že bude asi rozdíl mezi tradiční a sportovní soutěží, ale mám ten dojem, že to všechno směřuje ke sportu ... každopádně ta tradiční by mohla být zajímavá.

Janoj: mám informace stejné, jak píše PC kousek nade mnou ... Zhu Tian-cai dělá zásadní rozdíl mezi sportovním a tradičním TJQ a problém v tom vidí.

Zjednodušování tradičních systémů kung-fu je cestou buď ke gymnastice (viz příspěvek PC), nebo k jejich rozpliznutí. Například zmiňovaná zjednodušená sestava 24 pohybů - prima, jsou to pohyby vytažené z dlouhé sestavy, takže relativně to samé. Problém však je, že lidi co to cvičí leckdy vůbec nevědí, co dělají za pohyby, protože jim to nikdo neřekne. Nemají základy, neznají principy, neví jak v těch pohybech generovat sílu, neumí se v nich uvolnit, neznají význam pohybů, neumí je použít, neví zkrátka vůbec nic, ale plno z nich se vyžívá v představách, jak jim někde něco proudí a ujíždí na tom ... a jsou pak překvapení, když jim člověk řekne, že TJQ je styl čínského kung-fu. Smutné v porovnání s komplexností a efektivitou tradičního TJQ.

Pokud znáš principy, tak moderní sestavy nejsou problém (i když mě osobně nezaujaly) - problém ale je, že tam kde se učí jenom moderní, resp. sportovní sestavy, tak buď principy neznají, nebo znají jen jejich část ... a pak je to na kočku, protože to nebude fungovat = je to pěkná zdravotní gymnastika :)

He Jing-hana jsem viděl na několika videích a moc se mi líbilo, jak cvičil. Seminář s ním byl určitě výborný zážitek ...

A neber si to osobně, Tvůj příspěvek byl po ruce :)

PC: fajn příspěvek, dozvěděl jsem se o sportovním TJQ zajímavé věci :) ... a bohužel dost tristní.

BTW: je mi 32, cvičím od 16.

Autocensored :)
Martin
香港楊家太極拳 / Heung Gong Yeung Gar Tai Gik Kuen
admin
http://www.taijiquan.cz
http://www.yangtaiji.com
Raptor
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod yuanfen » pon 22. led, 2007 20:07

no wushi, ty si si zohnal noveho ucitela?a kedy ho dovedies na Slovensko, ako si sluboval?
yuanfen
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

4yuanfen

Příspěvekod wushi » čtv 25. led, 2007 10:58

Aaaa, tak sa ozval niekto z bývalých...
No, učiteľ sa nezháňa, ale hľadá, a kto hľadá zvyčajne nájde...našťastie nie všetci číňania sú haj...nechám to radšej tak, zbytočne zasa zdvihnem vlnu odporu na obranu Jediného Majstra na Slovensku...
proste a jednoducho - áno, mám svojho majstra, bol som prijatý do systému rodinnej výuky a plánujem nejaké semináre majstra v SR...toť vsjo...ide o štýl Sunshiquan, obsahuje taiji, xingyi a bagua...ešte niečo? sľuby plním, niekedy síce nahrá všetko tak, ako by som chcel, ale koleso života sa predsa len točí...aj keď niekedy pomalšie, ako by sme chceli...
prajem všetko dobré...
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: 4yuanfen

Příspěvekod Raptor » čtv 25. led, 2007 11:13

wushi píše:Aaaa, tak sa ozval niekto z bývalých...
No, učiteľ sa nezháňa, ale hľadá, a kto hľadá zvyčajne nájde...našťastie nie všetci číňania sú haj...nechám to radšej tak, zbytočne zasa zdvihnem vlnu odporu na obranu Jediného Majstra na Slovensku...
proste a jednoducho - áno, mám svojho majstra, bol som prijatý do systému rodinnej výuky a plánujem nejaké semináre majstra v SR...toť vsjo...ide o štýl Sunshiquan, obsahuje taiji, xingyi a bagua...ešte niečo? sľuby plním, niekedy síce nahrá všetko tak, ako by som chcel, ale koleso života sa predsa len točí...aj keď niekedy pomalšie, ako by sme chceli...
prajem všetko dobré...

Zdarec, sice to nebylo pro mě, ale Sunshiquan, který obsahuje Taiji, Xingyi a Baguu - to je Sun Lu-tangův styl?
Martin
香港楊家太極拳 / Heung Gong Yeung Gar Tai Gik Kuen
admin
http://www.taijiquan.cz
http://www.yangtaiji.com
Raptor
mistr diskutér
mistr diskutér

4raptor@all

Příspěvekod wushi » čtv 25. led, 2007 12:42

Áno, Sunshiquan je štýl, ktorého pôvodcom bol majster Sun Lutang (1860-1933)...ovládal štýly Xingyi a Bagua, potom sa učil Wu Yuxiang štýl Taiji od Hao Wenzhena, štýl upravil a doplnil o prvky zo xingyi a bagua...inak sa Sun taiji nazýva aj Kaihe taiji alebo Huobu taiji...v krátkosti toľko... :D
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Janoj » čtv 25. led, 2007 17:44

jeikob píše:No zjištuju pokud clovek ,který se chce věnovat tchai chi.Se nejdřív začte do ruzných članku a diskuzí tak bude mít dost zamotanou hlavu.Puvodní tchajchi,zavodní,bojové,zdravotní.Dokonce jsem četl rozhovor z nejakým mistrem,že nejaká sestava co se cvičí v evropě je ochuzená muže být zdraví škodlivá.Jsem po zavažné nemoci,a puvodně jsem chtel cvičit tchajchi se zameřením i na sebeobranu.Ale po zvažeí všech pro a proti si radši počkám budu se věnovat standartní rehabilitaci a po té to bude asi wing chun

Možná to mohl být tento článek od sifu Huška tady na bu.cz

http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.ph ... =0&thold=0

Také je k otázce "škodlivosti" těch krátkých sestav zajímavá diskuse ve vláknu "Sifu Husek"

http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.ph ... c&start=60

Osobně zastávám stejný názor, jaký ti zde výše uvedl Raptor.
Janoj
Janoj
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Janoj » stř 14. úno, 2007 17:26

Sorry, ale zbyly tady po mě nějaké resty: :wink:

2PC: Díky za ten příšpěvek, hodně zajímavé info o novém přístupu k taiji. To by určitě nebylo nic pro mě. Také díky za správnou připomínku k mým příspěvkům. V případě mistra Zhu Tiancaie to byly skutečně jen moje dohady, ale těžko se k informacím dostává, když s tím člověkem není v kontaktu, tak se pak jen dohaduje na základě jen nějakých střípků. Byla to chyba.
Jinak to jeho rozdělení zase tolik nechápu – co je to „parkové“ taiji. Znamená to, že všichni, co např. v Číně cvičí v parku cvičí „parkové taiji“ nebo co to je za přístup, jak si ho představit. :o Do Číny nejezdím, ale např.vyprávění některých „účastníků zájezdu“, na kterém byli ať už přímí nebo nepřímí žáci právě mistra Zhu na mě dělalo dojem, že se v těch parcích (mluvili o Pekingu) dá leccos načerpat a rádi tam chodí.
To vůbec nechci vysvětlovat na tobě. Jen chci ukázat, jak je to vše relativní. Nebo „taneční taiji“ – řadě lidí se toto cvičení může zdát jako tanec(balet), přestože ten dotyčný dodržuje principy tohoto umění – jak hezky na pohled vypadá např.„navíjení hedvábného vlákna“, když je do toho zapojené celé tělo – jako do toho tance. Není divu-jsme zvyklí hodnotit hodně podle toho, co naše oči vidí(slyšel jsem, že přes oči jde až 80 procent informaci).

2FWM: Je mi 50.

2Raptor: To tvoje rozdělení TJQ je celkem fajn – hlavně ta první řádka, pokud jsi si jako kritérium vybral přístup k praktikování TJQ. Zatím jsem se bohužel ale setkal více s názorem – cvičíš moderní sestavu (řekněme něco mladého jako já – např. tu 24 z roku 1956), takže automaticky cvičíš tzv.moderní taiji, které i podle tvého rozdělení=sportovní, gymnastické. A máš to jak cejch. :) Ale pozor, stejný člověk se začne učit Dlouhou formu a už rázem cvičí to tradiční TJQ – jedině, že bychom přistoupili na myšlenku, že se dá Dlouhá forma cvičit i jinak než tradičně. Bohužel, tak já to ze svého pohledu vidím to rozdělování. Nebo ten přívlastek „zdravotní“.Určitě budeš mít lepší info než já o tom, jak mistr Jang Čengfu upravil přístup k formě, aby to bylo právě pro lidi, kteří mají zdravotní problémy. Můj názor je ten, že právě pomalé cvičení formy (tj. i té Dlouhé formy, kterou si cvičí lidé tím tradičním=bojovým způsobem) je tím hlavní zdravotním účinkem TJQ. Nebo ten název pro pohyb v taiji – meditace v pohybu, který jsi zařadil do „zdravotního“ TJQ. Mě do nedávna nechával klidným, dokud jsem u jednoho čínského učitele neviděl v jeho knize schéma jednoho způsobu dělení taijiquan podle principů jing-jang a tom byly jako první uvedeny hesla: „Nehybná meditace“ (Jin) a „Meditace v pohybu“(Jang). Je to překlep, chybný překlad, nevážený autor?Jaký potom má smysl to rozdělování podobné tomu tvému.. Principy jsou jen jedny a buď podle nich cvičíš (mám teď hlavně na mysli cvičení formy) a nebo ne – to je moje kritérium. Takže mě více vyhovuje dělení na taiji, které je dobré, které se praktikuje podle principů a pak na to ostatní taiji, které třeba na něco v uplatňování těch principů opomíjí (protože je zrovna na soutěži a tam jsou jiná měřítka).

Díky ti moc za tu info o Čeng Mančchingovi. Něco takového jsem o něm ještě nikdy nečetl, ani od autorů jakých si vážím (např. Paul Crompton). Když si řekli s Yang Sau-chungem to A - co to jeho taiji není, řekli si také to B – co to vlastně je za taiji. Nebo i jinak obecně, ví to někdo?
Setkal jsem se s porovnáním Čenga a Yang Zhenduo – tady to najdeš.
http://www.sataichi.com/compare.html

Ještě k tvému názoru na 24 :
Například zmiňovaná zjednodušená sestava 24 pohybů - prima, jsou to pohyby vytažené z dlouhé sestavy, takže relativně to samé. Problém však je, že lidi co to cvičí často vůbec nevědí, co dělají za pohyby, protože jim to nikdo neřekne. Neznají význam pohybů, neumí je použít, neznají principy, neznají základy, neví jak v těch pohybech generovat sílu, neumí se v nich uvolnit, neví zkrátka vůbec nic, ale plno z nich se vyžívá v představách, jak jim někde něco proudí a ujíždí na tom ... a jsou pak překvapení, když jim člověk řekne, že TJQ je styl čínského kung-fu. Smutné v porovnání s bohatostí a efektivitou tradičního TJQ.

Mohl bych se zeptat, pozor začíná to být už více osobní: :wink: :) V kolika skupinách, kde se ta 24 cvičila jsi byl? A případně jak dlouho jsi tam s nimi cvičil, aby se z toho dala nějak poznat metodika nácviku a principy? Já jsem s tou sestavou začínal před 5-ti lety a cvičím si jí stále (a jak to cvičím - to navenek, to nechávám na posouzení druhých, pokud o to mají zájem) a měl jsem možnost porovnat (spíše pak samozřejmě zpětně, když jsem trochu pak pobral více rozumu) přístupy instruktorů i vzhledem k principům, které já v současnosti dokáži pochopit a posoudit. Těch skupin bylo 3. Neviděl bych to tak černě, ale to je jen můj osobní názor a zkušenosti máme každý jiné.

I když to bylo teď asi více osobní, ani teď si to tak neber. Ještě jednou díky za tvoje zajímavé info a názory. :D
Honza
Janoj
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...